Hur man hanterar en påträngande, behövande mor i lag

Försöker din svärmor att köra ditt hem som att det är hennes, kritisera alla dina drag och pråm i oanmälda? Om du är trött, diskutera dina känslor med din make. Kom upp med tydliga gränser, och få din make att diskutera problemet med sin mamma. Om du behöver stå upp för dig själv i ögonblicket, vara assertiv, men håll dig cool. Låt henne veta lugnt och fast att hennes beteende är olämpligt och du kommer inte att tolerera det.

Steg

Del 1 av 3:
Adressera problem i ögonblicket
  1. Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 1
1. Lär dig att välja dina strider. Det är inte värt att bli upprörd varje gång din svärmor frågar om något personligt eller kommer på nerverna. Försök att vara lugn och ignorera mindre klagomål. Spara din energi för när hon överstiger gränserna på mer betydande sätt.
  • Till exempel, om du hade henne över till middag och hon säger, "Jo kyckling är okej, men jag skulle ha kryddat det mer," Låt det bara glida. Berätta för henne, "tack för tipset!"
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande moder i lag Steg 2
    2. Genomdriva dina gränser lugnt och ordentligt vid behov. Stick upp för dig själv, men var inte respektlös eller rop. När du behöver berätta för henne att backa ner, försök att hålla din tonneutral och materiell. Gör ditt bästa för att hålla dig cool för att undvika att eskalera konflikten.
  • Antag att hon fortsätter att fråga om personliga ämnen, till exempel varför du inte går till hennes tillbedjan eller hur många exes du har. Berätta för henne, "Jag skulle hellre inte diskutera det ämnet. Låt oss tala om någonting annat."
  • Om hon kommer över utan att ringa framåt, berätta för henne, "är det inte en bra tid. Vi har pratat om att kräva att det är bekvämt, och du måste komma över en annan tid."
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 3
    3. Hävda din auktoritet artigt om hon försöker köra ditt hem. Om hon tenderar att ta över när hon besöker ditt hem, be henne att sitta och slappna av. Tack henne för att hjälpa, men stressa att du har allt under kontroll.
  • Till exempel, om du bjuder in henne till middag och hon försöker ta över i köket, säg, "Tack för att du erbjuder, men jag kan hantera det! Ha en plats och slappna av. Jag gillar inte att sätta företaget att arbeta!"
  • Om hon insisterar på att hjälpa, kan du ge henne en enkel uppgift att hålla henne ur vägen, som att hugga grönsaker eller göra sallad.
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande moder i lag Steg 4
    4. Stå upp för dig själv om hon upprepade gånger respekterar dig. Om hon fortsätter att kritisera dig, pester dig om privata ämnen och invadera ditt personliga utrymme, berätta för henne att sluta. Du borde fortfarande inte skrika eller bli arg, men klargör att du inte kommer att tolerera ytterligare respektlöshet.
  • Säg, "Vi har diskuterat det här, och jag är inte bekväm med det sätt du fortsätter att störa mitt hushåll. Jag har försökt att vara hjärtlig, och jag vill hålla freden, men det måste sluta."
  • Del 2 av 3:
    Formar en enad front med din make
    1. Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande moder i lag Steg 5
    1. Förklara dina känslor till din partner. Respektera din makas förhållande till sin mamma, men förklara dina behov av personligt utrymme och autonomi. Gör dina behov tydliga och namnge specifika problem som måste åtgärdas. Håll din ton positiv och påminna din make som du inte skyller på dem för deras mammas handlingar.
    • Till exempel säga, "Jag förstår att du är nära med din mamma, och jag vill inte komma i vägen för det. Men jag behöver gränser. Det är inte okej för henne att komma över oanmälda eller kritisera min föräldraskap."
    • Ta upp dina känslor så snart som möjligt. Du har enklare tidshantering problem utan konflikt om du adresserar dem snarare än senare.
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 6
    2. Berätta för din make du förstår att de är i en hård position. Låt din make veta att du får hur grovt det är i mitten av konflikten. Betona att förhållandet mellan dig och din make är skild från konflikten mellan dig och din svärmor.
  • Säg, "Jag får det du är i en hård position. Jag vill inte att du ska känna att du måste välja mellan mig och din familj. Jag älskar dig, och dessa problem borde inte köra en kil mellan oss."
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 7
    3. Arbeta med din make för att komma fram med tydliga gränser. Förutom att förklara dina behov, fråga din make, hur de ser på sin mammas roll i dina liv och hur bäst att hantera de problem du står inför med dem. Arbeta med dem för att hitta mellanklass som uppfyller dig båda.
  • Till exempel kan din make inte tänka på om hon dyker upp i oanmälda, och vill att hon ska vara en nära del av dina liv. Du kan ha henne över för veckovisa middagar för att tillfredsställa din makeens behov och kräver att hon ska ringa framåt innan du besöker.
  • Kompromiss med din partner, men gör dina behov klara. Berätta för dem, "Jag är glad att du är så nära med dina föräldrar, och jag vill stödja det. Men jag är din partner, och jag behöver också ditt stöd. Att upprätthålla vår integritet betyder inte att du inte kan ha en nära relation med din mamma."
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 8
    4. Be din make att ha en konversation med sin mamma på egen hand. När du har kommit med lösningar, ska din make kanske prata med sin mamma ensam. Tänk på att det är din partners ansvar att ta itu med problem med sina föräldrar. Om de är tveksamma, förklara att de behöver ta ledningen, precis som du skulle om det fanns ett problem med dina föräldrar.
  • Säg, "du måste vara den som berättar för din mamma att ge oss lite utrymme. Om du någonsin har ett problem med mina föräldrar, måste jag ta ledningen. Vara självständig men respektfull. Berätta för henne att vi inte stänger henne, men vi måste ställa in gränser."
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 9
    5. Påminn din make som de behöver ha din rygg. Från att etablera gränser för att hantera kritik eller respektlöshet i ögonblicket, bör din make försvara dig. Gifta partners primära lojaliteter är till varandra.
  • Se till att din make tar ledningen för att genomdriva gränser och svarar på sin mamma innan du måste. Detta kan vara effektivare än vad du säger något.
  • Om din svärmor sätter dig ner, bör din make lugnt säga, "snälla inte förolämpa Sam så. När du respekterar min make, respekterar du mig, och det är inte okej."
  • Om din partner inte har din rygg, berätta för dem, "Vi är ett lag, och jag är skadad att du inte försvarade mig när din mamma förolämpade mig. Jag vill inte sätta dig i mitten, men du måste hålla fast för mig."
  • Del 3 av 3:
    Ställa in friska gränser
    1. Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 10
    1. Berätta för henne att alla vänner och familj måste ringa framåt innan du besöker. Du och din make kan berätta för din svärmor att du har ett "call ahead" -regel för alla gäster. Frasering det i allmänna termer kan få henne att känna sig mindre riktade och hjälpa dig att undvika en konflikt.
    • Din make kan berätta för henne, "Du borde inte känna att vi inte vill spendera tid med dig. Vi föredrar bara att våra vänner och familj kräver att det är en bekväm tid att besöka."
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 11
    2. Använd specifika tider och datum när du planerar besök. Om din svärmor tenderar att övergå henne välkommen, ange start- och sluttider när du gör planer. När tiden är upp, låt henne veta artigt men det är dags att gå.
  • Till exempel, säg "du kan komma över till lunch vid middagstid, men Sam och jag måste springa ärenden efter 3 p.m."
  • Möte på neutral gräs är också ett bra sätt att förebygga svärföräldrar från att övervinna deras välkomna. I stället för att de kommer över, träffa dem på en restaurang eller parkera.
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 12
    3. Lån inte pengar eller acceptera stöd från dina svärföräldrar. Att stanna kvar av varandras finanser kan förhindra konflikter över pengar. Dessutom, om du lånar pengar eller accepterar stöd från din svärmor, kan hon utnyttja möjligheten att utöva myndighet.
  • Antag till exempel att du lånar pengar för att betala för något för ditt barn, som undervisning. Din svärmor kan ta upp det när du ber henne att hålla sig ur dina föräldrabeslut.
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 13
    4. Förklara dina föräldras regler för henne tydligt, om du har barn. När hon barnbarn, låt henne veta vad och när dina barn ska äta och när de lurar eller går och lägger sig. Berätta för henne vilka TV-program, filmer och andra medier är off-gränser, och notera om de behöver göra läxor eller andra uppgifter.
  • Eftersom de redan har väckt barn, svarar svärföräldrar ibland inte långa, detaljerade listor med instruktioner. Försök snabbt, relevanta riktlinjer, till exempel ", låt inte barnen titta på tv eller spela videospel om de inte har slutat sina läxor," eller "Billy måste ta sin allergi medicinering vid 7 p.m. Se till att han tar det."
  • Tänk på att din svärmor kanske inte alltid håller fast vid din föräldraskap. Det är bäst att borsta bort mindre problem, till exempel om hon matar dina barn glass mot dina önskemål.
  • Om du har en oenighet om föräldraskap, se till att barnen inte är inom earshot. Låt inte din svärmor verbalt undergräva din auktoritet framför barnen.
  • Att ge sina möjligheter att titta på dina barn kan hjälpa henne att känna sig nödvändiga. Om hon känner att hon spelar en viktig roll, kan hon komma tillbaka från att försöka ta över andra aspekter av ditt liv. Men om hon ofta går emot dina önskningar när du hanterar barnen, kanske du inte vill ha henne att titta på dem längre.
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 14
    5. Spendera tid med henne bara om din make är närvarande. Att hålla freden betyder inte att du måste vara bästa vänner med din svärmor. Begränsa din kontakt med henne när din make inte är närvarande, speciellt om hon rutinmässigt belittlar eller kritiserar dig.
  • Till exempel, om du släpper av dina barn i hennes hus, säg hej och vara hjärtlig, men håller inte fast på hela eftermiddagen. Säg, "Jo det har varit trevligt chattar, men jag måste gå. Jag borde vara tillbaka för barnen runt 5."
  • Bild med titeln Deal med en påträngande, behövande mor i lag Steg 15
    6. Undvik att klaga på henne till dina barn eller andra svärföräldrar. Venting till din man eller en pålitlig vän är en sak, men prata inte illa om din svärmor till dina barn. Dessutom klaga inte på någon syskon-svär eller någon av din make andra släktingar.
  • Du vill inte att din svärmor ska höra att du har pratat om henne bakom ryggen. Din syskon kan klaga till dig om sin mamma, men det är klokt att undvika att bidra med konversationen.
  • Konversationshjälp

    Arbetar genom oenigheter med din svärmor

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Fråga din partner för stöd

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Pratar med din svärmor om gränser

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Sätt henne på hennes plats. Var fast och låt henne veta när hon korsar linjen.
  • Gör ditt bästa för att inte bli arg. Försök att empati med din svärmor, särskilt om hennes påträngande beteende inte är skadligt. Kanske vill hon bara hjälpa eller är rädd för att förlora kontakten med sitt barn.
  • Fråga din svärmor för råd från tid till annan kan hjälpa henne att känna sig viktig. Om du tillgodoser hennes behov genom att fråga om råd, kan hon sluta överskrida dina gränser.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande