Hur man är frisk när din familj är inte

Att försöka äta hälsosamt, få tillräckligt med motion och undvik stress kan vara svårt i bästa tider, men det är ännu svårare när din familj vägrar att bli frisk med dig. Men med rätt inställning och en viss bestämning kan du fortfarande lyckas med din strävan att bli frisk (och kanske till och med övertyga din familj att gå med dig längs vägen). Se steg 1 nedan för att komma igång.

Steg

Del 1 av 2:
Fokusera på dig
  1. Bild med titeln vara frisk när din familj är
1. Berätta för din familj om ditt beslut att bli frisk. Innan du börjar är det viktigt att berätta för din familj om dina planer på att leva en hälsosam livsstil. Du behöver deras uppmuntran och stöd, även om de inte är intresserade av att ansluta dig till din strävan att bli frisk.
  • Om din familj inte är medveten om vad du försöker göra, kan de fresta dig att äta mat som inte finns i din dietplan, oavsiktligt eller på annat sätt. Berätta för dem om din plan att bli frisk hjälper dem att förstå när du säger nej till ohälsosamma matar och förhoppningsvis gör dem lite mer känsliga för dina behov.
  • Att berätta för din familj om ditt beslut kommer också att hjälpa dig att hålla dig till dina mål, för det kommer att finnas andra människor att hålla dig ansvarig för vad du äter och vilken övning du gör.
  • När din familj kommer att se de framsteg du har gjort - om du har för avsikt att gå ner i vikt, öka dina energinivåer eller bli passform - de kan bli frestade att gå med dig!
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    2. Ät en balanserad diet. Att äta en balanserad kost är en viktig del av att bli frisk. Att äta hälsosam mat i rätt proportioner kan hjälpa dig att gå ner i vikt, få energi, sömn bättre, ha tydligare hud och starkare hår och naglar, tillsammans med en mängd andra fördelar. Men efter en balanserad kost när din familj inte kan vara svår, eftersom det kommer att innebära att du förbereder dina egna måltider. Här är en information om vad en balanserad diet ska innehålla:
  • Frukt och grönsaker: Dessa livsmedel ger kroppen med mineraler och vitaminer. Det är viktigt att äta minst fem portioner grönsaker och frukt per dag du kan göra det genom att äta en bit frukt med frukost, med en grön sallad till lunch, äta två portioner grönt med din middag och ha lite frukt eller grönt som ett mellanmål hela dagen.
  • Kolhydrater: Kolhydrater är livsmedel som ger kroppen energi. När du följer en hälsosam dietplan är det bäst att äta fullkornsmat för att få ditt dagliga kolhydratintag. Detta inkluderar fullkornsbröd, helvete pasta och brunt ris.
  • Protein: Protein hjälper till att reparera slitna celler och hjälpmedel i läkningsprocessen. Livsmedel som är rika på proteiner inkluderar kött, fisk, ägg och bönor. Hålla fast vid skaldjur och vitt kött som kyckling och kalkon så mycket som möjligt när du följer en hälsosam kost, eftersom rött kött har ett högre fettinnehåll.
  • Friska fetter: Friska fetter är nödvändiga för din övergripande hälsa och för att säkerställa att din ämnesomsättning fungerar effektivt. Goda källor till friska fetter inkluderar avokado, oljig fisk som lax, makrill och öring och råmuttrar och frön som mandel, valnötter solrosfrön och linfrö.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    3. Byt till hälsosammare versioner av samma livsmedel. När din familj äter dina favorit, ohälsosamma måltider, kan det vara mycket svårt att hålla fast vid din dietplan. I den här situationen är det bäst att ersätta den mat som de äter med dina egna, hälsosammare versioner, eftersom det kommer att hindra dig från att känna att du saknar.
  • Till exempel, om din familj äter en pepperoni pizza från din favorituttag, kan du prova att göra din egen pizza med hjälp av fullvete mjöl, hemlagad tomatsås och lågfettig ost, alla toppade med ett urval av friska grönsaker. På så sätt kan du fortfarande äta pizza med din familj, men skära ditt kaloriintag i hälften!
  • Du kan också ersätta din familjs ohälsosamma efterrätter (som glass eller chokladkaka) med egna hälsosammare godis. Försök med en färsk fruktsallad med yoghurt, äta en wholeweat muffin, eller göra stuvade äpplen med brunt socker och kanel. Du kommer fortfarande att få tillfredsställa din söta tand utan att bryta din hälsosamma matplan.
  • Försök hitta mat som fångar smaken och lukten av frestande mat utan kalorierna. Detta gör det lättare att se andra äta skräpmat.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    4. Styr dina delstorlekar. Om du inte vill gå till besväret med att göra en helt annan måltid från resten av familjen, kan du fortfarande äta samma livsmedel - du behöver bara göra ett försök att styra dina delstorlekar och göra en eller två friska Tillägg för att balansera måltiden.
  • Till exempel, om din familj äter spaghetti och köttbullar, kan du fortfarande njuta av måltiden utan att offra din kost. Ta bara en små Del av spaghetti (ta en titt på paketet för att se den rekommenderade delstorleken), fyll sedan resten av din tallrik med ångade grönsaker.
  • Eller om du är familj äter hamburgare från grillen, försök att äta burger utan bun (vitt bröd är i princip tomt kolhydrater med inget riktigt näringsvärde) och fyller resten av din tallrik med en hälsosam grön sallad. Du får fortfarande njuta av smaken av grillat rött kött, men det blir skuldfritt!
  • Försök ta reda på vad din familj planerar att äta i god tid. Detta ger dig tid att ta reda på vad som behöver läggas till maträtten för att göra måltiden balanserad och frisk.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    5. Drick mycket vatten. Dricksvatten är en viktig del av en hälsosam kost - det håller dig hydratiserad, aids med matsmältning, lämnar din hud tydligare och spolar toxiner från ditt system. Det rekommenderas att du dricker minst 8 glas vatten per dag.
  • Ibland misstänker vi törst efter hunger, så när du känner dig hungrig, försök att dricka ett glas vatten istället. Dricker ett glas vatten innan varje måltid också är ett bra sätt att begränsa din aptit och förhindra att du överdriver.
  • Du kan också öka ditt vattenintag genom att dricka örtte, så drick så många koppar som du gillar varje dag. Vissa örtte har ytterligare fördelar - kamomill har lugnande egenskaper, gingerhjälpmedel med matsmältningar och grönt te är fullt av antioxidanter.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    6. Övning i en halvtimme per dag. Övning är en viktig del av någon plan att bli frisk, eftersom det hjälper till att bränna extra kalorier och att distribuera näringsämnen till olika delar av kroppen. Övning bidrar också till att förebygga sjukdomar som diabetes, hypertoni och fetma.
  • Det är viktigt att träna en del av din plan för att bli frisk och hålla fast vid den. Studier visar att även tio minuters träning per dag kan ha en positiv inverkan på kroppen. Övningar som kan göras dagligen inkluderar promenader till jobbet, simma, hoppa och dansa.
  • Övning är alltid lättare om du har någon annan att göra det med dig. Även om din familj inte är redo att ändra sin kost, kan de vara villiga att gå med dig för en daglig kör- eller dansklass. Det behöver inte vara hela familjen - om du bara kan få din mamma, far, dotter, son, bror eller syster, kan resten av familjen följa.
  • Försök hitta en övning som du tycker om och gör det i minst en halvtimme varje dag. Även om det är svårt först, hittar du att det blir gradvis lättare när din träning ökar. Gör inte ursäkten att du "har ingen tid" För träning - alla kan hitta en extra 30 minuter i sin dag, du behöver bara ha det tillräckligt!
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    7. Undvik stress. Att vara frisk handlar inte om att äta rätt och få tillräckligt med motion, det handlar också om att ta hand om din mentala hälsa genom att undvika stress och se till att du får tillräckligt med vila. Även om ditt familjeliv tenderar att vara lite galet och stressigt är det viktigt att du lägger undan några "mig tid" Som en del av din hälsoplan.
  • Några saker du kan göra för att stressa och koppla av inkluderar yoga, meditation, läser en bok och eller till och med tar ett varmt bad på kvällen.
  • Se också till att du får tillräckligt med sömn - du bör sträva efter 8 timmar per natt, 6 vid det absoluta minimumet. Att få tillräckligt med sömn säkerställer att kroppen inte är överarbetad och att du är redo att fungera bra på jobbet eller skolan nästa dag.
  • Om problem med din familj eller arbete tar ner dig, överväga att se en rådgivare som kan hjälpa dig att arbeta genom dina problem och komma överens med eventuella negativa känslor du har haft. Att ha en hälsosam kropp är inte bra om du inte är i en hälsosam sinnesstämning.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    8. Undvik att bli sjuk. Förutom att ta hand om din kost, motion och psykiska hälsorekrav, innebär det sig friskt inom en stor familj också att undvika sjukdom när det träffar ditt hushåll. Lyckligtvis finns det flera åtgärder du kan vidta för att undvika att fånga en sjukdom från dina familjemedlemmar.
  • Handtvätt är en av de mest grundläggande sakerna som kan hjälpa dig att undvika att bli sjuk. Detta inkluderar att tvätta händerna före och efter att ha besökt toaletten, innan du lagar mat, före och efter att ha ändrat barnets blöja, och efter att ha trett på några smutsiga verktyg eller ytor.
  • Det är också viktigt att tvätta och desinficera dina händer efter att ha rört något som har berörts av familjemedlemmen som är sjuk. Det är en bra idé att ha handrankningsdukar eller gel lätt tillgängliga för dessa situationer. Dessutom, några leksaker som sjuka barn har spelat med bör rengöras noggrant för att undvika att sjukdomen passerar på andra barn i familjen.
  • Dela inte några rätter, koppar eller redskap med sjuka familjemedlemmar. Rätterna ska rengöras med tvål och varmt vatten efter att den sjuka har använt dem - det hjälper till att förhindra spridning av bakterier från en person till en annan.
  • När en make är sjuk, gör ett försök att möta i motsatta riktningar medan du sover och undviker att kyssa varandra. Lakan ska rengöras ofta i en varm cykel i tvättmaskinen. Dessa försiktighetsåtgärder kommer att bidra till att undvika överföring av några vanliga sjukdomar som förkylning och influensa.
  • Del 2 av 2:
    Att få den berörda familjen
    1. Bild med titeln vara frisk när din familj är
    1. Få hela familjen som är inblandad i matlagningsprocessen. När du har antagit din egen passform och hälsosam livsstil kan du börja sakta övertyga din familj att gå med dig. Ett bra sätt att göra detta är att få hela familjen involverad i matlagningsprocessen.
    • Få barn att hjälpa dig med att baka genom att göra enkla uppgifter som att sikta mjölet under hembakning eller slå ägget för en hälsosam omelett.
    • Fråga familjemedlemmar vad deras specifika gillar och gillar och ogillar är - om pappa inte gillar lök, kanske du kan lämna dem ut ur nästa sallad du gör.
    • Värd en familj pizza natt - alla kan rulla ut sin egen wholewheat pizza deg och ladda den med sina favorit hälsosamma toppings. Detta är också ett roligt sätt för familjen att spendera tid tillsammans.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    2. Presentera hälsosamma livsmedel på ett attraktivt sätt. När hälsosam mat utseende Bra, det gör det mycket mer frestande att äta, så försök att jazz upp dina friska rätter genom att lägga till färgglada färska ingredienser och intressanta texturer.
  • Om du försöker få barn att äta frukt, kommer en färgstark fruktsallad att se mycket mer tilltalande än några bruna bitar av äpple. Blandning i lite färsk fruktjuice eller yoghurt kommer också att lägga till smak till skålen och göra det mer intressant.
  • Om du försöker övertyga vuxna medlemmar av familjen att äta sallad, kanske du inte har mycket tur med en tråkig kombination av sallad, tomat och gurka (även om dessa gör en bra bas). Försök lägga till saker som jordgubbar eller oliver för färg, nötter och frön för textur och ägg och avokado för smak. En god dressing gjord av olivolja, balsamvinäger och krossad vitlök kan också bidra till att göra en sallad mer attraktiv för picky eaters.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    3. Dölj hälsosam mat i läckra rätter. Ett annat, sneakier sätt att introducera din familj till hälsosam kost är att dölja hälsosamma livsmedel i läckra rätter. På så sätt kan din familj njuta av sina måltider, men dra nytta av de vitaminer och näringsämnen som hälsosam mat ger.
  • På sin egen är spenat inte en mycket attraktiv ingrediens, men om du försöker dölja den inuti puffkakan med lite vitlök och lågfettig ost, kommer din familj snart att kämpa över den! Du kan också försöka introducera saker som sallad, morötter och bönspiror inuti hemlagad vårrullar - vara äventyrlig!
  • Att göra grönsaksoppa är ett annat bra sätt att få din familj att äta mer hälsosamt utan att äventyra smaken. Ingredienser som morötter, zucchini, broccoli, blomkål, sötpotatis och squash alla arbetar fantastiskt bra när det blandas i en soppa, och när du jazz upp med saker som färska örter, en droppe kräm eller ett stänk av sojasås, kommer din familj Glöm inte att ha bearbetade livsmedel.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    4. Använd örter och kryddor för att göra blötläggningar mer intressanta. Örter och kryddor är en godsend för någon kock som försöker göra måltider mer intressanta för picky eaters. Genom att utnyttja örter och kryddor kan du återskapa de bearbetade smakerna som din familj älskar på ett mycket hälsosammare, mer naturligt sätt.
  • Populära kryddor inkluderar kummin, gurkmeja, kanel och muskotnöt, medan vanliga örter inkluderar persilja, timjan, rosmarin, basilika och mynta. Experimentera med att lägga till olika kombinationer av örter och kryddor till kött- och grönsaksrätter och du öppnar en helt ny värld av smak.
  • Du kan också leka med andra smakförstärkare, som sojasås, fisksås, vitlök och ingefära, smaksatta salter, grönsaker, nötkött, kyckling och fiskbestånd, och zest av citrusfrukter.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    5. Byt till hälsosammare matlagningsmetoder. Hälsosam kost handlar inte bara om Vad du äter, det handlar också om hur du lagar det. Så även om du har svårt att konvertera din familj till sallad, kan du enkelt övertyga dem om att göra ett par friska förändringar på det sätt de förbereder sin mat.
  • I stället för att steka kött eller kokande grönsaker, byt till grillning, ångning eller bakning i ugnen. Dessa metoder är mycket friskare eftersom de inte kräver mycket fett för matlagning (som stekning) och koka inte bort näringsämnen (som kokande). Med lite kryddor kommer maten att smaka lika bra, men antalet kalorier som den innehåller kommer att minska, medan näringsvärde kommer att öka.
  • Byt till med hjälp av hälsosammare, omättade fetter vid matlagning, såsom olivolja, kokosnötolja och klarat smör och håller sig borta från ohälsosamma grönsaks- och fröoljor, såsom majsolja, canolaolja, grapesolja och solrosolja. Laga alltid med riktigt smör istället för margarin eller lard. Denna enkla brytare kan ha en betydande inverkan på din familjs övergripande hälsa.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    6. Introducera mer variation till dina måltider. Variety är livets krydda, som de säger, så undvika att förbereda samma sorters hälsosamma måltider natt efter natt, eller din familj kommer snart att bli uttråkad och glida tillbaka till sina gamla vägar.
  • Till exempel kan du försöka ha en indisk tema vegetabilisk curry med brunt ris en natt, en kyckling och grönsak kinesisk rör stek en annan, biff och grön sallad nästa natt och grillad lax med sparris och söt potatis frites nästa. Bara för att du äter hälsosam betyder inte måltider måste vara tråkiga!
  • Försök också att vända sig med matlagningen - en annan familjemedlem kan komma med en fantastiskt utsökt idé för en hälsosam måltid, som du aldrig skulle ha tänkt på. Att involvera andra familjemedlemmar i matlagningsprocessen kan också bidra till att få dem mer motiverade om att äta hälsosamt.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    7. Ät middag tillsammans som en familj.Sitter alla ner vid bordet och äter middag som en familj kommer att bidra till att förstärka tanken att du alla blir friska tillsammans. Det kommer också att bidra till att göra dina måltider roligare, eftersom du kan prata med varandra om din dag och bara njuta av ett annat företag.
  • Oavsett hur upptagen var och en är, är det viktigt att du gör tid för varandra. Att äta tillsammans kommer också att hjälpa dig att hålla dig på spår med din hälsosamma matplan, eftersom det är mycket mer frestande att beställa uttag när du äter ensam.
  • Se till att alla i familjen har sin egen middagstid, så jobbet är inte kvar till en person. Någon kan vara ansvarig för matlagning, någon annan kan ställa in och rensa bordet, medan någon annan är ansvarig för tvätten. Du kan rotera dessa uppgifter på en nattlig eller veckovis grund, om du vill.
  • Bild med titeln vara frisk när din familj är
    8. Organisera roliga fysiska aktiviteter för hela familjen. När du har fått den hälsosamma kostnaden, är det dags att repe din familj att göra lite motion. Om du har unga barn i familjen borde de inte vara för svåra att övertyga, men äldre barn och upptagna föräldrar kan vara lite mer av en utmaning!
  • Tänk på att organisera en familjedagstur i helgen, där du alla går på vandring eller simning eller till och med för en lång promenad genom skogen.Packa en hälsosam picknick och ta detta som ett tillfälle att spendera lite kvalitetstid tillsammans.
  • Om du har en trädgård eller bakgård, försök att komma ut mer under hela veckan. Starta en fotbollsturnering med dina barn, skjut några hoops med din syster, eller gör lite trädgårdsarbete med din mamma. Någon form av fysisk aktivitet är bra!
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande