Hur man hanterar en extremt kodpensig familj

Kodpendens är en sjukdom i jaget, som generellt passerade genom familjer. En medföljande person kan inte komma åt sitt medfödda själv för interna signaler, och organiserar istället att tänka runt en annan person, process eller substans.

Steg

  1. Bild med titeln Deal med en extremt kodpensig familjesteg 1
1. Förstå tecken på kodpendens. Det finns många tecken. En av dem är dysfunktionella gränser. Som gränser med personliga "fysisk" utrymme, (dvs. står för nära någon i en hiss) människor i kodberoende relationer stör andra genom att invadera emotionellt utrymme, vilket gör det möjligt för andra att invadera sina och ha problem med att skilja sina egna känslor, behov och ansvar från andra människor. Du inser att du känner dig obekväm som inte ger hjälp när du blir frågad, eller du är den främsta leverantören för komfort eller något annat stöd för en person nära dig, eller du känner dig drog i många riktningar av de människor som är närmast dig.
  • Bild med titeln Deal med en extremt kodpensig familj Steg 2
    2. Utforska böcker om kodpendens och dess effekter på familjen och relationerna. Leta efter material på internet och få en förståelse för orsakerna till relationen.
  • Kodpensiga föräldrar, till exempel, kan ha svårt att släppa för föräldraskap och ge sina vuxna barn, eller de är beroende av sina vuxna barn för att hjälpa dem på ohälsosamma sätt, omvända föräldra-barnets dynamik. Att dra bort från antingen dynamik är ett positivt drag mot att etablera hälsosamma personliga gränser. Det betyder inte att du är en "dålig" son eller dotter, även om föräldra hävdar att detta är fallet.
  • Bild med titeln Deal med en extremt kodpensig familj Steg 3
    3. Det bästa sättet att flytta ut ur ett beroende förhållande är att sluta fokusera på den andra och fokusera på dig själv och din hälsa. När du lägger ditt behov av att växa, mogna och bli en friskare person först, kommer det att skapa ett skifte i ditt medföljande förhållande.
  • Var medveten om att det här arbetet kommer att destabilisera förhållandet och göra saker svårare innan det gör dem bättre. Föreställ dig och den person med vilken du har ett beroende förhållande är roped ihop och står på stegar bredvid varandra.Eftersom saker är nu, stabiliseras du - på samma spår på dina stegar och repet runt dig båda är spända. Du förstår de otaliga reglerna för hur du interagerar.

    Nu, när du börjar bli frisk, börja flytta upp din stege, den andra personen i förhållandet kommer att känna repets drag och försöka dra tillbaka dig, kan till och med flytta ner henne / hans stege en rung eller två för att få du flyttar tillbaka till var saker var. Det här är normalt. Fortsätt ditt arbete för att växa, mogna och bli friskare. Repet kan sträcka sig.
  • Bild med titeln Deal med en extremt kodpensig familj Steg 4
    4. Så småningom måste den andra personen börja bli friskare också eller måste ompröva betydelsen av förhållandet. (Och i allmänhet väljer de flesta människor att bli friskare, vilket gör det hela som är mindre medföljande)
  • Bild med titeln Deal med en extremt kodpensig familj Steg 5
    5. Om den andra personen inte kommer att respektera dina behov och / eller tillväxt är det hälsosammaste valet att behålla dina gränser. Hitta sätt att göra val som är oberoende av deras behov. I värsta fall kan det vara nödvändigt att begränsa kontakten för personlig tillväxt.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Se upp för ökat drama när du försöker växa och mogna, och för att försvara dina friska personliga gränser.
  • Se upp för offentliga försök på sabotage, vilket verkligen är ett beroende sätt för den andra personen i förhållandet att skämma ut eller skämma dig i att flytta tillbaka nerför stegen.
  • Var ärlig om vad du gör och varför, men vet att du sannolikt inte kommer att förstås av den andra, som kommer att vara så fokuserad på att dra dig tillbaka till gamla mönster.
  • Det kommer att skada för att flytta upp din stege av hälsa, och det kommer att känna att du skadar den andra personen. Tänk på det mer som smärtan att läka ett gammalt sår och veta slutresultatet blir bättre för alla berörda.
  • Det kan vara till hjälp att ge subtila tips till din partner om din kommande tillväxt och förändring. På så sätt kan din partner långsamt anpassa sig till förändringarna och inte känna sig blindsided. Men om de fortfarande har svårt att acceptera de nya förändringarna, gör sedan ett helt steg framåt så att de förstår att du är seriös om det.
  • Varningar

    Meddelande individer, särskilt partners och familjemedlemmar, kan agera, skylla på dig, eller vara manipulerande för att behålla sin makt. Detta är särskilt sant som du försöker dra bort och re-definiera dina gränser. Var beredd och hålla fast i din hälsa. Vuxna är ansvariga för sitt eget välbefinnande. De får inte övervinna deras kod, men de kommer att överleva ditt drag mot hälsan.
  • Om du är inaktiverad vara medveten om att du ändå har rätt till dina gränser, även om du är fysiskt beroende av familjemedlemmar. Du har rätt att behandlas med värdighet och respekt och att ha något att säga i ditt liv. Det finns en stor skillnad mellan att kontrollera andra och kontrollera dig själv. Värsta fallet kan du behöva söka en annan levande situation och få hjälp från Medicaid eller Medicare istället för att förlita sig på relationerna.
  • Verkligt beroende lockar kodpendens och kan skapa kodpendens. Ibland kan det vara svårt att skilja mellan fysiska behov och känslomässiga behov. Med äldre föräldrar, var medveten om att kodpendenser kan vara det enda sättet att de vet hur man beter sig om de behöver verklig hjälp eftersom de har blivit inaktiverade. Det kan bli komplicerat, men att hålla dina gränser emotionellt betyder inte att de överger dem när de behöver verklig hjälp med självvård, matberedning, rengöring och så vidare. Förvänta dig inte att göra det på väg till sina standarder eftersom du inte är dem, har du inte sina vanor av årtionden eller exakt deras prioriteringar.
  • Om du känner att de verkligen agerar som svar på dina hälsosamma framsteg på sätt som är farliga, uppmuntra dem att söka rådgivning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande