Hur man dör med värdighet

Att ta emot en terminaldiagnos är aldrig lätt. Att dö med fred och värdighet kan vara ett svårt mål att uppnå. Även om det kan vara mycket svårt kan du fatta beslut som gör det möjligt för dig att känna dig värdig genom slutet. Bearbetar dina känslor och omger dig själv med stöd är viktigt. Det finns flera steg du kan ta för att göra processen mer uthärdlig.

Steg

Metod 1 av 3:
Med tanke på dina fysiska alternativ
  1. Bild med titeln dö med värdighet steg 1
1. Förstå din diagnos. När du får en terminaldiagnos kommer du att vara förståeligt överväldigad och känslomässig. Det här är normalt. Ta några dagar (eller så länge du behöver) för att behandla informationen. När du känner dig, be din läkare att diskutera diagnosen med dig igen. Fråga många frågor, till exempel behandlingsalternativ och detaljer om din prognos.
  • Be en familjemedlem i nära vän att gå med dig för att prata med din läkare. Många gånger är människor överväldigade när de diskuterar sin egen hälsa. Din vän kan vara din förespråkare, se till att ställa frågor och ta anteckningar.
  • Bild med titeln dö med värdighet Steg 2
    2. Lär dig dina juridiska alternativ. Läkareassisterad självmord är något som många terminalpatienter anser. Detta är ett alternativ i flera stater, men det är inte rikstäckande. Om det här är ett alternativ som intresserar dig, fråga din läkare om det här är ett alternativ tillgängligt för dig. Många stater överväger för närvarande godkänd lagstiftning som är titeln Död med värdighet.
  • Diskutera det här alternativet med din familj. Många människor är intresserade av läkareassisterad självmord, eftersom det gör det möjligt för dem att vara mer kontroll över processen att dö.
  • Bild med titeln dö med värdighet Steg 3
    3. Tänk på hospice. När du står inför dö, är Hospice Care ett annat alternativ som du kan överväga. Hospice Care är inte att bota din sjukdom, men istället, för att göra dig så bekväm som möjligt under dina sista dagar. I många fall sker Hospice Care i ditt eget hem. För många människor är det en bekvämare plats att vila och hjälpa till med acceptansprocessen. Hospice-arbetare är på samtal 24/7 för att hjälpa till med dina behov.
  • Det finns också Hospice-program där du är omhändertagen utanför ditt hem. Du kanske kan hitta mer än ett program i ditt område. Var inte rädd för att samla massor av information innan du bestämmer vilken typ av vårdgivande som är rätt för dig.
  • Bild med titeln dö med värdighet steg 4
    4. Berätta för en älskad dina önskemål. Även om det är mycket svårt, måste du ha en konversation om din dödsplan med en älskad. Detta är känt som att göra förhandsdirektiv. Om du föredrar Hospice Care i ditt hem, till exempel, se till att du har gjort det som är clearing för din familj. När din sjukdom fortskrider kan det bli svårare för dig att kommunicera dina val. Försök att göra en plan relativt strax efter din diagnos, även om det kan vara mycket svårt emotionellt.
  • Du bör se till att en betrodd familjemedlem eller vän får din fullmakt. Detta gör det möjligt för dem att fatta beslut på dina räkning om du blir oförmögna.
  • Kontakta en advokat i ditt område för att hjälpa dig genom lagen om att överföra din fullmakt.
  • Bild med titeln dö med värdighet Steg 5
    5. Klara av dina fysiska begränsningar. Ofta, försämrad fysisk hälsa går tillsammans med en terminal sjukdom. Du kanske tycker att din kropp snabbt försämras och att du inte längre kan slutföra enkla uppgifter för dig själv. En av de svåraste delarna av denna process är att kunna lita på andra att göra enkla saker för dig, samtidigt som du behåller din värdighet.
  • Välj din vårdgivare med omsorg. Om du anställer en professionell, var noga med att diskutera sin stil av vårdnadsstorlek under intervjuprocessen. Du vill hitta någon som är vård och snäll, men vem är inte nedlåtande.
  • Om du har bestämt dig för att få en vän eller en familjemedlem som din vaktmästare, har en öppen konversation med dem medan du fortfarande kan. Förklara för dem att det är viktigt för dig att hålla din värdighet och att du vill att de fortfarande ska prata med dig som vuxen, och aldrig till "bebis" du. Be dem att läsa några artiklar om caregiving. Din läkare ska kunna ge några bra resurser för det.
  • Bild med titeln dö med värdighet Steg 6
    6. Förutse att du förlorar något av ditt oberoende. En annan svårighet som du kan möta är att förlora något av ditt självständighet. Till exempel, beroende på din sjukdom och medicinering, kan du snart inte kunna köra bil. Denna typ av förlust av frihet kan vara mycket frustrerande, särskilt eftersom du redan har en del emotionella förändringar.
  • Försök att starta en tacksam tidskrift för att hålla dig fokuserad på de positiva aspekterna av ditt liv. Tar tid varje dag för att skriva ner några saker som gör att du känner dig tacksam kan förbättra ditt välbefinnande och få dig att känna dig lyckligare. Till exempel kan du känna dig tacksam för en varm kopp te, en konversation med en älskad, eller att njuta av en vacker solnedgång.
  • Försök att ansluta till en supportgrupp för att hjälpa dig att komma ihåg att du inte är ensam. Du kan diskutera dina tankar om att förlora självständighet med andra medlemmar i en supportgrupp och ta reda på vad de har gjort för att klara.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera de psykologiska effekterna
    1. Bild med titeln dö med värdighet Steg 7
    1. Bearbeta din sorg. När du står inför en terminal prognos kommer du att hantera en rad känslor. En av dem kommer sannolikt att vara sorg, eftersom du kommer till villkor med det faktum att det finns en tidslinje för din sista tid. Var snäll mot dig själv och ta lite tid att bearbeta dina känslor. Var noga med att komma ihåg att det inte finns en "rätt" sätt att känna. Alla hanterar nyheterna annorlunda, och det är okej.
    • För de första dagarna kan dina känslor tyckas förändras från ögonblick till ögonblick. Det är normalt att känna ilska, förnekelse, rädsla och sorg. Erkänna hur du känner, och vet att det du känner är förståeligt.
  • Bild med titeln dö med värdighet Steg 8
    2. Klara av dina bekymmer. En av de starkaste känslorna du känner kan vara oroliga. Logiskt, du kommer att oroa dig för att dö och vad som kommer att hända efter att du är borta. Forskning berättar för oss att ett av de mest effektiva sätten att mildra oro är att fokusera på vad du kan styra. När du har haft tid att börja behandla din sorg kan du börja tänka på alternativ för din vård och planera för när du har gått.
  • Till exempel kan du börja göra val om medicinsk behandling och vård som du vill få för resten av din tid. Se till att du överväger flera alternativ, och gör ett val som känns det mest bekväma för dig.
  • Bild med titeln dö med värdighet Steg 9
    3. Leta efter sätt att njuta av livet. Din diagnos kan vara att du har dagar, veckor, månader eller år kvar att leva. När du bor med en terminaldiagnos kan det vara mycket svårt att fokusera på något annat. Det är dock viktigt att du försöker leva ditt liv medan du dör. Försök att fokusera på de saker som du fortfarande kan göra, och se till att spendera tid med dina nära och kära.
  • Om du gillar att vara ute, gör det en punkt att njuta av solskenet varje dag. Be en vän eller familjemedlem att ta korta promenader med dig när du känner till det.
  • Många gånger kan du fortfarande känna dig frisk, trots din prognos. Om så är fallet, var inte rädd för att göra de saker du alltid har velat försöka. Till exempel kanske du alltid ville resa utomlands. Om din läkare säger att du är frisk nog, gå till det.
  • Bild med titeln dö med värdighet steg 10
    4. Få stöd. Hantera en terminal sjukdom är otroligt svårt. Det är viktigt att du omger dig med dina nära och kära och försök att låta dem hjälpa dig. Det kan vara svårt för dig, som du kanske inte vill att andra ska se dig så sjuk, eller du kanske inte vill störa din familj med hur mycket arbete det tar för att hjälpa dig att hantera din sjukdom.. Dessa känslor är normala, men du och dina nära och kära kommer båda att må bättre emotionellt om du motstår frestelsen att avstå från andra.
  • Det finns många supportgrupper för människor som klarar av terminal sjukdom. Be din läkare att rekommendera en lokal grupp för dig att gå med. Det kan vara tröstande att vara runt andra som är i en liknande situation.
  • Metod 3 av 3:
    Arrangera dina angelägenheter
    1. Bild med titeln dö med värdighet Steg 11
    1
    Göra en vilja. En vilja kan vara ett ganska enkelt, rakt fram juridiskt dokument, men det är viktigt. Om du inte har en, vill du ha en utdragen.Du kan göra det själv eller anställa en advokat. Var noga med att ange mottagarna av dina ägodelar och eventuella ekonomiska innehav som du kan ha. Om du har barn, bör din vilja tydligt ange den person som kommer att bli deras vårdnadshavare.
    • Var noga med att namnge en exekutör. Det här är den som ska se till att dina juridiska önskemål utförs.
    • Om du är terminalt sjuk, vill du också skapa ett levande vilja. Detta kommer att ge en utsedd familjemedlem eller vän befogenhet att fatta juridiska beslut för dig när du inte längre är möjlig.
  • Bild med titeln dö med värdighet steg 12
    2
    Planera ditt minnesmärke. Att göra planer kan vara lugnande och det kan också hjälpa dig att hantera stress. Vissa människor gillar att göra arrangemangen för minnesstjänsten som kommer att inträffa när de har gått bort. Du kan göra planer, och de kan vara lika specifika eller allmänna som du vill.
  • Om du känner dig starkt om att ha en religiös eller icke-religiös service, se till att ange det. Du kan också göra val som den typ av musik du vill ha spelat under tjänsten.
  • Gör dina planer klara för en älskad som du kan lita på. Du kan göra mycket av planeringen själv, men du behöver någon att faktiskt övervaka processen när du är borta.
  • Bild med titeln dö med värdighet steg 13
    3. Säg dina farväl. Du kan hitta lite komfort i att säga farväl till dina nära och kära. Detta är en mycket personlig fråga, och en som naturligtvis kommer att vara i ditt sinne. Kom ihåg att det inte finns något rätt sätt att hantera döende. Du kan dö med värdighet genom att hantera processen som du passar.
  • Ett sätt att säga adjö är genom att ha en konversation. Om du känner att du kommer att bli distraught, kan du planera i förväg vad du vill säga. Kom ihåg att tårar och känslor är normala.
  • Vissa väljer att skriva brev till sina kära som ett slutligt farväl. Dessa kan läsas före eller efter att du har gått.
  • Tips

    Döende är en mycket personlig upplevelse. Kom ihåg att det inte finns något rätt / fel sätt att hantera situationen. Tryck inte på dig för att möta ett mål och försök att hålla dig lugn.
  • Kontakta din läkare för att komma med den medicinska vårdplanen som är rätt för dig.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande