Hur man väljer en hälsosam valp

Att få en ny valp för din familj är en spännande händelse. När du letar efter en valp att lägga till i din familj måste du behålla några generella valphälsovårdar i åtanke. På det här sättet kan du anta en hälsosam och glad valp som kommer att vara med din familj i åratal.

Steg

Del 1 av 3:
Besluta valpens hälsa
  1. Bild med titeln Välj en hälsosam valp steg 1
1. Få en i rätt ålder. I allmänhet bör valpar hållas med sina mammor för åtminstone de första 8 veckorna av sina liv. Om hundrasen är liten, som en Yorkshire Terrier, bör en valp leva med sina kullkammare eller föräldrar under de första 12 veckorna, så det kan mogna nog att leva med andra människor och djur.
  • Om du hittar en uppfödare som säljer valpar yngre än 8 veckor gammal, fråga uppfödaren varför, eftersom det är för ungt.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp Steg 2
    2. Kolla valpens renlighet. När du letar efter en valp, bör du titta på hur ren valpen är. Detta är en bra indikator på valpens hälsa. När du träffar en ny valp, leta efter ren:
  • Öron. Dirty valp öron kan orsaka öroninfektioner eller ange öratmider. Undvik valpar med öronrödhet eller otäcka lukt.
  • Näsa. Det borde inte finnas någon utsläpp från näsan, och valpen ska inte nysa kraftigt eller hosta. Tänk inte urladdning är bara saliv eftersom näsan kan vara våt från att slicka.
  • Ögon. Det borde inte finnas någon utsläpp runt valpens ögon. De borde vara ljusa och varna.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp Steg 3
    3. Undersök kappan. När du får en ny valp, ska pälsen vara frisk och ren. Det borde också vara glänsande och fullt. Undvik hundar med skalliga fläckar eller hudproblem. Det kan vara lite dammigt eller lite smutsigt om valpen leker ute med andra djur, men det borde enkelt städa upp.
  • När du spelar med valpen, dela sin päls och titta på huden. Det borde också vara rent och slät. Se till att det inte finns loppor och att valpen inte skrapar sig själv.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp steg 4
    4. Kolla efter en stark kropp. När du hämtar valpen, kolla muskeldefinitionen av benen och armarna. Alla valpkroppar bör vara starka, även om hunden är en liten ras. Se till att det inte är tunn med en utskjutande mage.
  • Detta kan vara ett tecken på en obehandlad maskinfestation eller allvarliga hälsoproblem, till exempel ett hjärtproblem.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp Steg 5
    5. Undersök avföringen. Om du har en chans, undersök vad valpens avföring ser ut. Det borde vara fast. Lösa avföring eller en rörig botten kan indikera diarré, vilket är ett tecken på större hälsoproblem. Du bör också kolla var de andra valparna i kullen går på toaletten för att se till att ingen av de andra valparna är sjuka heller.
  • Se också för att se om valpen lickar sin könsorgan mycket. Detta kan vara ett tecken på en urinvägsinfektion.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp Steg 6
    6. Titta på sin energinivå. Förutom de fysiska symptomen bör du utvärdera valpens totala energinivå. Titta på sin interaktion med andra valpar och se hur han interagerar med dig.
  • Det kan ta lite tid för valpen att värma upp till dig och din familj, men det kommer så småningom att. Sitta med det och ta tid att leka med det när du besöker. Friska valpar är nyfiken och vill spela om de är vakna.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp Steg 7
    7. Be om tidigare veterinärrekord. Om möjligt, fråga skyddet eller uppfödaren för att se de tidigare veterinärpekterna för din valp. Detta kommer att se till att det har vaccinerats och låter dig veta om valpen har fixats eller inte.
  • Om uppfödaren eller säljaren inte eller inte kan ge dig förbi veterinjer, överrätta allvarligt att få den valpen. Detta är ett varningsskylt att något kan vara fel.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp Steg 8
    8. Fråga om socialisering. Din valpens hälsa innehåller sin mentala hälsa, och det betyder att det borde vara ordentligt socialiserat. Fråga om vilken kontakt som valpen har haft med andra människor och där valparna hålls (hemmiljö snarare än en extern körning). En valp som är dåligt socialiserad kan ha stora beteendemässiga problem på vägen.
  • Del 2 av 3:
    Undersöker dina alternativ
    1. Bild med titeln Välj en hälsosam valp Steg 9
    1. Lär dig varför hälsa är viktigt. Det kan vara svårt att anta en valp som blir sjuk snart efter att du har fått det. Sjukdom, särskilt i ung ålder, kan orsaka många varaktiga hälsoproblem för din valp, som stuntad tillväxt och sjukdomar som kan ta enastående vård. Det här är inte bara svårt på din valp. Det är också svårt på din familj.
    • Detta kan vara mycket dyrt för dig om du inte märker dessa hälsoproblem innan du antar valpen. Till exempel kan det första året av en hälsosam valpens liv kosta mellan $ 700 och $ 2000 i veterinära kostnader. Om din valp är sjuk, kan det här beloppet dubbla eller trippel.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp steg 10
    2. Titta på skydd. Ett bra ställe att leta efter en valp är ett skydd. Kontrollera med ditt lokala humana samhälle eller djur räddningssamhälle för att se vilka typer av valpar de har tillgängliga. Dessa organisationer tar utmärkt hand om de djur de skyddar, så valparna du ser från dem kommer sannolikt att vara i bästa hälsa.
  • Valparna på dessa platser genomgår en fullständig tentamen och får sina vaccinationer av en veterinär.
  • Dessa organisationer kommer också inte medvetet att erbjuda dig en sjuk valp, men det är alltid bra att vara på utkik efter sjukvårighet.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp Steg 11
    3. Kolla in i en uppfödare. Om du vet att du vill ha en viss typ av valp, kanske du vill titta på en uppfödare istället för ett skydd. Innan du antar, planera ett besök på uppfödarens anläggning för att träffa uppfödaren, valparnas föräldrar och valparna.
  • Det är viktigt att bedöma den typ av miljö som uppfödaren har. Du vill också spela med valpen och bestämma dess allmänna temperament och föräldrarnas temperament. Detta hjälper dig att avgöra om valpen är en bra passform för dig och din familj.
  • Förenta staternas humana samhälle har en Checklista tillgänglig online som du kan använda för att bedöma uppfödaren. Denna checklista berättar vad du ska leta efter, till exempel antalet hundtyper uppfödarens raser och tillståndet för de villkor där hundarna hålls. Uppfödaren bör också ha ett starkt förhållande med lokala veterinärer och instruera dig hur man tar hand om valpen när du tar hem hemma.
  • När du går för att träffa uppfödaren, ta checklistan med dig för att du köper en valp från en ansedd källa. Känn dig fri att fråga så många frågor som du vill. Ansvarig uppfödare förstår eftersom de också vill ansluta till ansvariga ägare.
  • Du kan fortfarande överväga ett skydd för ett renrasigt djur. Omkring 25% av djuren i skydd är renrasiga djur.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp steg 12
    4. Var medveten om farorna med valpfabrikerna. Valpkvarnar är företag som uppfödar stora mängder valpar och hus dem i kennlar. Dessa valpar är ofta sjuka och dåligt socialiserade. När hundarna är inrymda i kennlar, saknar de på en kritisk socialiseringsperiod som gör det möjligt för dem att bli psykiskt friska hundar.
  • Inte bara det, valparna och deras föräldrar är ofta inrymda i ohälsosamma och trånga förhållanden, ges inte korrekt veterinärvård, och hundarna är uppfödda kan ha beteendemässiga eller hälsoproblem.
  • Välrenommerade uppfödare säljer inte till husdjursaffärer. Undvik att köpa en valp på nätet, eftersom det är absolut ingen reglering om var valpen har kommit från, och du kommer inte att kunna kontrollera valpen eller föräldrarna innan du gör ditt köp.
  • Del 3 av 3:
    Ta hand om din nya valp
    1. Bild med titeln Välj en hälsosam valp Steg 13
    1. Ta din nya valp för en checkup. Du bör ta din nya valp till veterinären inom 48 timmar efter att ha antagit det. De flesta uppfödare, bostäder och räddningar har ett litet fönster när de garanterar valpens hälsa, så det är bäst att få det kontrollerat under den här tiden om det är något fel med det. Även om det inte finns några garantier, bör du fortfarande få valpen kontrollerad inom den här tidsramen så att du kan fånga eventuella hälsoproblem så snart som möjligt.
    • Din veterinär kommer att förklara de nödvändiga vaccinationerna, matningsbehovet och andra hälsoproblem som vetter mot din valp, som maskar och parasiter.
    • Känn dig fri att fråga dina veterinära frågor du har om att äga den specifika rasen du har eller om valpar i allmänhet.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp steg 14
    2. Få rätt mat. När du antar din valp, fråga uppfödaren, skydd eller rädda vad de födde din valp medan den bodde där. Detta kommer att bidra till att övergången är lättare på din valp. Valpen kommer redan att stressas på grund av förändringen i miljön och lämna sin familj, så se till att maten stannar konstant kommer att hjälpa till att göra några mageproblem det upplever bättre.
  • Försök åtminstone starta valpen på maten som den var van vid tidigare. Om du vill ändra maten, gör det gradvis genom att avvänja den av den andra maten och mata det mer av maten du vill ha det att ha. Bara se till att du matar den valpmat, inte vuxen hundmat.
  • Om valpen har diarré men verkar frisk annars, oroa dig inte. Detta är ett vanligt stressrespons. Men om diarréet fortsätter i mer än 24 timmar eller om valpen verkar sjuk, ta valpen till en veterinär.
  • Bild med titeln Välj en hälsosam valp steg 15
    3. Titta på sjukdom. Vissa sjukdomar är vanliga hos valpar, som parvo, distemper, kennelhosta och gastrointestinala problem. De svårare förhållandena, som parvo och distemper, har vaccinationer som kämpar mot dem. Det betyder att du måste få din valp vaccinerad så snart som möjligt.
  • Andra problem kan bekämpas med en hälsosam och balanserad kost. Detta hjälper till att hålla valpens immunsystem upp, vilket hjälper det att bekämpa eventuella sjukdomar som kan attackera det i en sådan ung ålder.
  • Om du märker någon förändring i beteende, någon allmän listlöshet eller överdriven diarré eller kräkningar, tar du valpen till veterinären omedelbart. Ju tidigare du fångar en sjukdom, desto bättre är valpens chanser.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande