Hur man hanterar en person med ied

Intermittent explosiv störning (IED) är en beteendemässig impulskontrollstörning som kännetecknas av extrema, plötsliga uttryck av ilska, ofta till punkten av okontrollerbar raseri, som verkar oproportionerliga mot situationen till hands. Villkoret kan fortsätta länge och kan orsaka problem för den person som lider av det, som att driva vänner och kära bort, eller till och med äventyra de som är nära. Om du har en vän, familjemedlem, klasskamrat eller medarbetare som lider av dessa symtom, finns det ett antal åtgärder du kan vidta för att säkerställa din säkerhet och försök att hjälpa den upprörda personen.

Steg

Del 1 av 3:
Hålla dig säker
  1. Bild med titeln Packa en väska eller resväska effektivt steg 7
1. Skapa en flyktplan för nödsituationer. Förhoppningsvis behöver du inte komma undan, men det är bättre att vara säker än förlåt. Du borde ha en uppfattning om att du kan fly till om det behövs, till exempel en väns hus. Låt dina vänner och familj veta om situationen i förväg så att de snabbt kan komma till ditt hjälpmedel.
  • Ha en nödsäck packad och redo för en snabb utgång. Denna väska kan innehålla kläder, pengar och andra personliga föremål.
  • Om situationen eskalerar och du känner att du är i fara, var inte rädd för att ringa till polisen.
  • Bild med titeln Bli av med ilska steg 1
    2. Undvik situationen. Om en kollega eller någon du inte är nära har en IED-episod, helt enkelt ta bort dig från situationen. Personens ilska har sannolikt inget att göra med dig, och du är inte ansvarig för vad han eller hon känner. Om inte personen är nära dig och du vill försöka hjälpa, överväga att bara undvika den person när han eller hon har en episod eller undviker dem helt och hållet om alternativet är tillgängligt.
  • Bild med titeln Bli av med ilska steg 10
    3. Var medveten om farliga föremål. Om personen upplever intensiv raseri, kan de försöka fysiskt skada dig. Det kan vara en bra idé att ta bort eventuella skarpa eller farliga föremål som skjutvapen från platsen om du i förväg vet att en episod är på väg att uppstå.
  • Hitta ett säkert ställe att låsa bort dem tills du är säker på att det är säkert, till exempel ett låst rum eller till och med en verklig säker.
  • Bild med titeln Bli av med ilska steg 8
    4. Lär dig personens utlösare. Vissa IED-episoder kan vara oförutsägbara, men om du är nära personen, försök att upptäcka vilka slags händelser som vanligtvis utlöser hans eller hennes episoder. Detta kan köras, göra läxor, betala räkningar eller någon annan händelse som har potential att orsaka upprördhet. Ibland kan det vara särskilt för personen och inte något du kan förvänta dig, så var uppmärksam på personens beteende och situationen han eller hon är strax innan ett avsnitt uppstår.
  • När du är medveten om utlösarna blir du mer beredd att antingen hjälpa personen att undvika en episod, genom att rikta dem bort från utlösarna eller trösta dem för att förhindra att det är fullt på attack, eller göra din egen flykt från situationen.
  • Bild med titeln Hjälp en deprimerad pojkvän Steg 7
    5. Öva med hjälp av empatiska uttalanden. Ett bra sätt att hålla en IED-episod från eskalerande, särskilt med dig som ett mål för ilska, är att återspegla vad personen säger. Detta kommer att visa honom eller henne att du är intresserad av vad de känner och att du inte är ett hot, men att du försöker förstå.
  • Om personen uttrycker frustration att ignoreras av en servitör, kan du säga "Så du känner dig arg att servitören respekterade dig genom att inte ge dig hans uppmärksamhet?"
  • Del 2 av 3:
    Hjälper någon med IED
    1. Bild med titeln Hjälp en deprimerad pojkvän Steg 8
    1. Föreslå psykoterapi. IED är inte så enkelt som någon som ibland blir arg. En person med IED upplever intensiv ilska som verkar ur proportion med utlösande händelse. Personen kan dra nytta av professionell hjälp. Kognitiv beteendeterapi som inkluderar avkopplingsutbildning är ett effektivt verktyg för någon som lider av IED.
    • Du kan hitta ett mentalvårdscentrum nära dig genom att söka på följande webbplats: https: // Söktid.samhsa.Gov / Locator
    • Kognitiv beteendebehandling innebär att man undervisar personen hur man omstrukturerar sina tankar för att få ett handtag på ilska. Avkopplingsutbildning lär ut progressiv muskelavslappning, meditation och andra tekniker för att hjälpa personen att lära sig att slappna av. Dessa tekniker kan vara mycket effektiva för att hantera den explosiva ilska som kommer med IED. Om de är resistenta mot terapi kan du förklara att forskning visar att dessa metoder ska vara effektiva.
  • Bild med titeln Hjälp en deprimerad pojkvän Steg 9
    2. Hitta positiva kanaler för ilska. En av anledningarna till att jag visar på att människor inte har funnit positiva sätt att uppleva och kanal den ilska de känner. Ilska är inte en dålig sak om den inte bygger upp utan något sätt att göra det till något positivt och konstruktivt. Ilska är oundviklig och måste respekteras och ges ett sätt att uttrycka sig själv.
  • Kampsport, motion, eller till och med en sport som basket kan hjälpa människor att kanalisera aggression på sätt som är mindre destruktiva.
  • Bild med titeln Hitta motivation att göra läxor Steg 3
    3. Lär dig självberoende tekniker. Om personen är en vän, familjemedlem eller någon du är nära, erbjuda att lära honom eller hennes tekniker för självberömmande. Membranmatisk andning är en användbar teknik för att börja med. Lär personen att andas djupt i hans eller hennes mage, håll andan i några sekunder och sedan långsamt andas ut. Denna typ av andning kommer att minska hjärtfrekvensen och aktivera "vila och smälta" del av nervsystemet.
  • Progressiv muskelavslappning är en annan bra teknik, som innebär att man tvättar varje muskelgrupp i din kropp och sedan slappna av dem. Du kan börja med tårna och sedan arbeta dig upp till huvudet.
  • Visualisering kan också hjälpa. Det innebär att föreställa sig ett lugnt, lugnt scenario, som att lägga ut på en strand. Du bör försöka helt komma in i situationen och föreställa sig hur stranden är för alla dina sinnen.
  • Bild med titeln Bli av med ilska steg 4
    4. Meddela någon. Om du inte är nära personen, försök att kontakta en familjemedlem eller en vän som kan hjälpa honom eller henne ut i en krissituation. Du kan också göra det om du behöver hjälp med att lugna personen ner. Bara försök att hjälpa om du är säker på din egen säkerhet först.
  • Bild med titeln Live utan bil Steg 2
    5. Flytta personen till en annan plats. Om personens ilska utlöses av en viss händelse som trafik, försök att ta bort personen från platsen för utlösningshändelsen. Detta kan vara till stor hjälp för att lugna hans eller hennes nerver och hålla dig säker också.
  • Lugnt erbjudande att köra om han eller hon upplever vägrage, och sedan få en säker plats så snabbt som möjligt utan att bryta några körlagar.
  • Bild med titeln känner igen tecken på en missbrukande man Steg 4
    6. Vänta ut det. Många IED-episoder kommer inte att vara mer än trettio minuter. Personen börjar vanligtvis lugna sig efter ett tag och kan uppleva ånger eller pinsamt efteråt. Om du vill hjälpa personen under en kris och du är säker på din säkerhet, kan allt du behöver göra för att förhindra att han eller henne blir mer uppvärmd tills episoden slits av.
  • Del 3 av 3:
    Erkännande av intermittent explosiv störning
    1. Bild med titeln Bli av med ilska steg 2
    1. Leta efter fysiska tecken. Det finns flera fysiska indikatorer på ett IED-episod du kan använda för att förbereda dig för att hantera situationen. Om någon du vet med IED börjar skaka eller klaga på stickningar, brösttäthet eller ökad energi, kan dessa vara tecken på en IED-episod om att starta eller ha redan börjat.
  • Bild med titeln Hjälp en deprimerad pojkvän Steg 2
    2. Var medveten om psykiska symptom. Om personen klagar på dig om plötslig irritabilitet, racing tankar eller rasande känslor, kan dessa också vara tecken på en IED-episod och kan användas som ett tidigt varningssystem för att hantera situationen att komma.
  • Personen kan ha svårt att verbalisera sin eller hennes erfarenhet på det här sättet, så du borde inte alltid lita på den här typen av rapportering.
  • Bild med titeln Studie för tentor Steg 12Bullet3
    3. ANMÄRKNING Interpersonella symptom. Personen behöver inte alltid berätta hur de känner - ibland kommer det ut i det sätt de agerar mot dig. Om du märker att personen börjar skrika, kasta ett tantrum, engagera sig i uppvärmda argument eller hota dig, kan dessa vara indikatorer på en IED-episod.
  • Om hot mot våld eller verkligt våld kommer i spel, sträcka dig själv från personen och söka hjälp.
  • Bild med titeln Var glad att vara dig själv Steg 15
    4. Förstå var jag kommer från. Orsaken till IED är en kombination av miljö, genetiska och biologiska faktorer. Många som utvecklar Ied växte upp i familjer där explosivt beteende var normen för att hantera konflikter och frustrationer. Det kan vara till hjälp att förstå varför personen uppträder som de är för att ta sitt beteende mindre personligen och se det som ett sätt de har lärt sig att klara livet.
  • Dessutom visar IED vanligtvis upp i sen barndom och kan fortsätta under lång tid.
  • Bildbeteckningen blir en bättre person Steg 1
    5. Undvik förvirrande IED med andra störningar. Det finns flera andra psykologiska störningar som kan se ut som jaga på ytan. Antisocial personlighetsstörning, borderline personlighetsstörning, och andra kan uppvisa några av samma symptom. Du kanske vill prata med en psykolog / psykiater för mer information om du är osäker om personen har IED.
  • Tips

    Känn din lokala nödkontaktinformation. I Förenta staterna kan du ringa 911 på din telefon för att nå polisen. Du kan också ringa substansmissbruk och administration av mentalvård på 1-800-662-hjälp (4357) för mindre omedelbar hjälp.

    Varningar

    Var försiktig när du handlar med en person med IED. Skydda alltid dig själv och garantera din egen säkerhet innan du försöker hjälpa den andra personen. Även om personen är någon som normalt aldrig skadar dig, kan en IED-episod orsaka honom eller henne att förlora kontrollen.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande