Hur man förlåter någon

Förlåt någon som har skadat eller förråder dig är en av svåraste saker du någonsin kommer att göra. Men att lära sig att förlåta är nödvändigt om du vill bygga om ditt förhållande med någon, eller glömma det förflutna och gå vidare med ditt liv. Genom att hantera de negativa känslorna och konfrontera den person som skadade dig, kan du börja gå vidare med ditt liv.

Steg

Del 1 av 3:
Hantera negativa känslor
  1. Bild med titeln Förlåt någon Steg 1
1. Inse att ilska kunde bli skadlig. Förlåtande någon som har gjort dig fel kan vara ett bittert piller att svälja. Din första reaktion är förmodligen att hålla fast vid din ilska och blåsa den person som orsakade dig smärta. Även om detta är naturligt, håller man på att skada och ilska med dig mer smärta än den person som ilska är riktad mot. Av denna anledning är det nödvändigt att förlåta - inte för den andra personen, utan för dig själv.
  • Att hålla ett grudge kan förstöra framtida relationer med andra människor, orsaka depression eller vrede, och kan isolera dig från andra.
  • Bild med titeln Förlåt någon Steg 2
    2. Välj att förlåta. Förlåtelse kräver det medvetna, aktiva beslutet att släppa av negativitet och försöka fortsätta med livet. Det kommer inte naturligt eller enkelt. Förlåtelse är något du måste arbeta för.
  • Ofta hävdar människor att de "kan inte" förlåta den person som gjorde dem fel. De tror att det är omöjligt för dem att komma förbi sina känslor av ont och förräderi. Men vad folk misslyckas med att inse är att förlåtelse är ett val. När du väljer att förlåta människor som har skadat dig, är den person som kommer att dra nytta av det här beslutet.
  • Bild med titeln Förlåt någon Steg 3
    3. Släpp din ilska. Släpp av alla negativa känslor du hamnar mot den andra personen. Låt dig ropa, slå en stansväska, gå in i naturen och skrika, eller vad som helst ger dig ett uttag för alla dessa dåliga känslor. Om inte, kommer de att fester och orsaka ytterligare smärta.
  • Kom ihåg att du inte gör det för att underlätta den andra människans samvete eller fördöma hans handlingar. Du gör det för att du ska läka och gå vidare.
  • Bilden med titeln förlåt någon steg 4
    4. Bibehålla perspektiv. Försök att få ett perspektiv genom att ta ett steg tillbaka och visa situationen ur en objektiv synvinkel. Gjorde den andra personen att skada dig avsiktligt? Var där omständigheter utanför hans kontroll? Har han försökt att be om ursäkt och göra saker rätt med dig? Försök att ta allt i beräkningen och att lugnt analysera situationen. Om du kan försöka förstå varför och hur situationen kom fram för det första, blir det lättare att förlåta.
  • Ärligt talat om hur ofta du har gjort någon och har blivit förlåtad. Kom ihåg vad som kändes, och hur lättad och tacksam kände du när den andra personen förlåt dig. Ibland hjälper det att komma ihåg att vi är lika benägna att skada andra.
  • Bilden med titeln Förlåt någon Steg 5
    5. Prata med någon. Att prata med någon du litar på hjälper dig att bearbeta dina känslor och få ett objektivt perspektiv. Bara att få allt från bröstet kan hjälpa dig att känna dig som en vikt har lyfts. En vän, en familjemedlem eller en terapeut kan låna ett sympatiskt öra eller en axel att gråta på.
  • Medan du kan bli frestad att prata med den person du har problem med att förlåta, vänta tills du är på en lugn plats och har helt övervägt dina känslor. Detta kommer att hålla dig från att gå ut på personen och ytterligare skada förhållandet.
  • Bild med titeln Förlåt någon Steg 6
    6. Hitta ett positivt sätt att uttrycka dig själv. Detta hjälper dig att frigöra destruktiva negativa känslor och arbeta genom dina problem. Försök hålla en journal eller skriva bokstäver, med kreativa metoder som målning och poesi, lyssna på eller skriva musik, springa eller dansa. Gör saker som hjälper dig att lindra spänning och få dig att må bra.
  • Positivt hantering av dina känslor kommer att göra dig mer medveten om de problem du behöver konfrontera. Detta är nyckeln till att känna igen och hantera negativa känslor, snarare än att helt enkelt ignorera dem.
  • Bilden med titeln Förlåt någon Steg 7
    7. Titta på andra för inspiration. Läs eller lyssna på historier om andra som har utövat förlåtelse, i ännu svårare omständigheter än din. De kan vara andliga ledare, terapeuter, familjemedlemmar, eller helt enkelt människor som skrev om sina erfarenheter. Dessa kan ge dig hopp och beslutsamhet.
  • Bild med titeln Förlåt någon Steg 8
    8. Ge det tid. Förlåtelse kommer inte med klicket på fingrarna. Det kräver självkontroll, beslutsamhet, medkänsla och framför allt tid. Det är något som kan arbeta mot, lite efter lite, varje dag. Kom ihåg att ingen kommer till slutet av sitt liv och tänker "Jag borde ha stannat länge för längre." I slutändan är kärlek, empati och förlåtelse vad som är viktiga.
  • Det finns inte ett optimalt fönstret för förlåtande någon. Du kan hitta dig själv på ett våld i flera år och insåg att du måste komma överens med den personen. Lyssna på din instinkt.
  • Del 2 av 3:
    Konfrontera den person som skadade dig
    1. Bilden med titeln Förlåt någon Steg 9
    1. Rusa inte till några slutsatser. Det är viktigt att inte göra några utslagsbegrepp när man hanterar den person som skadade dig. Om du reagerar för snabbt kan du säga eller göra något du kommer ångra. Ta dig tid att bearbeta det du just har lärt dig och samla mer information innan du agerar på det.
    • Oavsett om det är en partner eller en familjemedlem som har skadat dig, reagerar inte drastiskt. Tänk på din historia med honom och om det här var en gång utanför brott eller en vana. Se till att du tänker lugnt och rationellt innan du säger något du inte kan ta tillbaka eller skära honom ur ditt liv helt och hållet.
  • Bilden med titeln förlåt någon steg 10
    2. Be att träffa den person som skadade dig. Be om att träffas någonstans privat. Göra det klart att detta inte nödvändigtvis betyder att saker kommer att gå tillbaka till det normala mellan er två, men att du är villig att höra honom innan du går framåt. Berätta för honom att du är villig att lyssna på deras sida av historien.
  • Bilden med titeln Förlåt någon Steg 11
    3. Lyssna på hans sida av historien.När du lyssnar på den andra människans historia, försök att luta dig tillbaka och låt honom prata. Avbryt inte eller motsäga honom. Om ditt förhållande med den här personen är vad som står på spel, är det minst du kan höra honom ut.
  • Så tydligt som situationen kan tyckas för dig, bör du alltid ta tillfället i akt att höra den andras sida av historien. Du kan bli förvånad över vad du lär dig, och om inget annat kan det göra ett välgrundat beslut om vad du ska göra nästa.
  • Bild med titeln Förlåt någon steg 12
    4. Har medkänsla. Försök att vara medkänsla när du hanterar den person som skadar dig. Sätt dig i hans skor och fråga dig själv vad du skulle ha gjort i en liknande situation. Skulle du ha agerat annorlunda?
  • Försök att förstå vad den andras motiv eller avsikter var. Var han medvetet försökt att skada dig? Har han haft dina bästa intressen i hjärtat? Eller var han helt enkelt vårdslös?
  • Bild med titeln Förlåt någon Steg 13
    5. Bränn inte broar. När du talar med den person som har skadat dig, säg inte eller gör vad du inte kan ta tillbaka. Lashing ut ilsket och kasta förolämpningar och anklagelser på den andra personen kan må bra vid den tiden, men kommer inte att hjälpa situationen på lång sikt. Det är kontraproduktivt och kan förstöra ditt förhållande för gott.
  • Håll dig lugn när du konfronterar den person som skadade dig. Undvik anklagade fraser när den adresserar den andra personen. Istället för att säga "du fick mig att känna mig som..." säga "jag känner att..." Andas djupt och om de säger något som provocerar dig, försök att räkna till tio innan du svarar.
  • Bild med titeln Förlåt någon Steg 14
    6. Berätta för honom hur du känner. När du har haft tid att svalna och tänka igenom saker, tydligt förklara för honom, på ett lugnt och uppmuntligt sätt, hur hans handlingar har skadat dig och hur de har gjort dig. Detta är viktigt, annars kommer du att flaska upp känslor av ilska och vrede mot den andra personen, vilket gör sann förlåtelse omöjligt. Låt honom veta hur detta har påverkat ditt förhållande, speciellt om det är en romantisk.
  • När du har uttryckt dina känslor tydligt och noggrant är det viktigt att du fortsätter. Om du har bestämt dig för att förlåta den här personen för sina handlingar, kan du inte ta upp tidigare gör ont varje gång du har ett argument eller håll det över huvudet.
  • Bilden med titeln Förlåt någon Steg 15
    7. Försök inte att bli jämn. När du arbetar mot förlåtelse är det viktigt att släppa upp tanken på att få ens eller hämnas på den person som har skadat dig. Försöker att bli ens kommer bara att leda till att fler blir skadade, inklusive dig. Du måste vara den större personen, försök att förlåta och gå vidare. I stället arbetar du med att återuppbygga förtroende och ditt förhållande. Detta är särskilt viktigt om konflikten är mellan en släkting. Du vill lösa alla familjepänningar, eftersom du förmodligen kommer att interagera med honom länge.
  • Till exempel, om din partner har lurat på dig, kommer du att lösa ingenting genom att fuska på honom i gengäld. Du kommer bara att orsaka mer smärta och vrede. Två fel gör inte rätt. Din förlåtelse räknas inte för mycket om det bara kommer efter att du har haft din hämnd.
  • Bild med titeln Förlåt någon Steg 16
    8. Låt honom veta att du förlåter honom. Om han bad om förlåtelse, kommer han att vara tacksam och lättad att du kan arbeta för att återuppbygga ditt förhållande. Om han inte bad om det, kan du åtminstone få om ditt bröst och gå vidare med ditt liv.
  • Kom ihåg att förlåtande någon inte nödvändigtvis betyder att saker kommer att gå tillbaka till det normala mellan dig. Om du känner att han kanske har skadat dig en för många gånger eller du inte tror att du kan lita på honom igen, det är okej. Gör det också klart för honom. Det kan tyckas lättare i ett romantiskt förhållande som slutar, eftersom du sannolikt inte kommer att se varandra väldigt mycket. Det är svårare att göra i en familjesituation, eftersom du regelbundet kommer att stöta på varandra.
  • Del 3 av 3:
    Går vidare
    1. Bild med titeln Förlåt någon Steg 17
    1. Ta reda på vad du vill ha. Det är viktigt att förstå att även om du förlåter personen, behöver du inte låta honom tillbaka i ditt liv. Bestäm om du vill återuppbygga ett förhållande med honom eller låt honom gå. För att detta måste du tänka länge och hårt om ditt förhållande. Är det värt att bygga upp? Är han sannolikt att skada dig igen om du låter honom tillbaka?
    • I vissa situationer, som ett missbrukande förhållande eller ett förhållande där din partner har lurat flera gånger, är det säkrare och friskare att skära ut personen ur ditt liv för gott. Du förtjänar bättre.
  • Bild med titeln Förlåt någon Steg 18
    2. Fokusera på framtiden. När du har fattat beslutet att förlåta, måste du glömma det förflutna och fokusera på framtiden. Om du bestämmer att förhållandet är värt att bygga om, kan du långsamt börja gå vidare. Låt personen veta att trots att de skadade dig, älskar du honom fortfarande och vill ha honom i ditt liv.
  • Om du fortsätter att bo på tidigare gör ont, kommer du aldrig att kunna förlåta eller gå vidare. Titta på den ljusa sidan och se den här situationen som ett tillfälle att göra en ny start. Det kan vara precis vad ditt förhållande behöver.
  • Bilden med titeln Förlåt någon Steg 19
    3. Ombyggnad av förtroende. När du har blivit sårad kan det vara svårt att bygga om förtroende. Det är dock viktigt att du lär dig att lita på dig själv - din dom och din förmåga att fatta välinformerade beslut. Då kan du arbeta för att återuppbygga förtroende med den andra personen.
  • Göra ett engagemang för att vara helt öppen och ärlig med varandra om allting. Ta det en dag i taget. Förtroende kan inte tjäna över natten. Du behöver ge den andra personen tid att återfå ditt förtroende.
  • Bilden med titeln Förlåt någon Steg 20
    4. Gör en lista med positiva. Försök att titta på den ljusa sidan genom att göra en lista över de positiva sakerna du kan ta bort från upplevelsen. Dessa kan inkludera: realisering av omfattningen av din förmåga att förstå och förlåta, få värdefulla livslektioner om förtroende, eller ha ett närmare förhållande till den person som felaktigt har jobbat igenom dina problem tillsammans.
  • Om du börjar komma ihåg den ont och smärta som den andra personen orsakade dig, låt inte det tänkandet ta tag i. Om du gör det kan du behöva återkomma ditt förflutna för svaret. Titta inte på det här som en annan anledning att vara arg. I stället, se detta som ett tillfälle att läka.
  • Bild med titeln Förlåt någon Steg 21
    5. Kom ihåg att du gjorde det rätta. Ibland kommer förlåtelse att innebära inget för den person du har gett det och ibland kan ett förhållande bara inte fixas. Även om situationen inte löser sig som du hade hoppats, kom ihåg att du gjorde det rätta. Att förlåta är en ädla handling, och det är en som du inte kommer ångra.
  • Kom ihåg att förlåtelse är en process. Bara säger att du förlåter någon gör det inte sant. Du måste arbeta mot det, lite efter lite, varje dag. Men säg det högt kommer att hjälpa dig att stå vid ditt beslut.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Varningar

    Ta aldrig till våld. Det kommer bara att göra sakerna värre.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande