Hur man hanterar en missbrukande vän

Har du en så kallad "vän" Vem muntligt eller emotionellt missbrukar dig?Var ärlig med din vän om vad du känner när han eller hon missbrukar dig och försöker lösa situationen vänligen.Om du inte tror att behållaren är värt det, eller din vän verkar ovillig att ändra, kanske du inte har något annat val än att avsluta vänskapen.Vad du än väljer att göra, kom ihåg: ingen förtjänar missbruk, särskilt i händerna på en förmodad vän.

Steg

Del 1 av 4:
Svara på din väns missbruk
  1. Bildbeteckningen beter sig med en svartsjuk pojkvän Steg 1
1. Konfrontera din vän om missbruket.Oftast är missbrukande vänner omedvetna att de är missbrukande.Kanske har de bara en off dag eller gjort en oförskämd kommentar utan att tänka på det.I dessa fall, eller när din vän bara är sällan missbrukande, kan du försöka motivera dem.
  • Om du vill träffa vännen i person, ta med en annan vän som har blivit uppskattad av situationen med dig.De kommer att försvara dig och kan fungera som medlare i händelse av att den missbrukande vän reagerar dåligt.
  • Du är inte skyldig att konfrontera din missbrukande vän personligen.Du kan också skriva dem ett mail eller ringa dem på telefonen för att få en konversation om varför du inte uppskattar deras missbruk.
  • Uppmärksamma deras negativa beteende genom att använda "I" uttalanden som "Jag gillar inte att kallas dumt."Undvik anklagande" du "uttalanden i form av" du ringer mig alltid dumt."
  • Var artig men fast när du berättar för din vän att du inte tolererar deras missbruk.Säg, "Jag behandlar dig med respekt, och jag förväntar mig detsamma."
  • Vara så allvarlig som möjligt.Leende eller skratta om deras missbruk kommer att skicka meddelandet att du inte är särskilt upprörd av deras beteende.
  • Bild med titeln Välj den perfekta presenten till din vän Steg 1
    2. Omfokusera samtalet på dem.Missbrukande vänner som vanligtvis påpekar hur fel eller otillräckligt du är.De kommunicerar i missbruk eller dominerande sätt, och gör dig centrum för konversationen.Att svara på denna typ av kommunikation kan vara svårt.Det bästa sättet att ta tillbaka kontrollen över konversationen är att fokusera på deras missbruk eller tal istället för några brister som de uppfattar i dig.
  • Ställ frågor som kan leda dem att ompröva deras missbruk.Om din vän kallar dig namn eller mobbar du, berätta för dem, "Vänligen ring mig inte.Jag förtjänar inte samma nivå av respekt jag ger dig?"
  • Du kan också säga till din vän, "Om du fortsätter att prata med mig utan hänsyn till mina känslor, ska jag lämna.Är det vad du vill ha?"
  • Bild med titeln Konfrontera din vän lugnt när du känner dig utelämnat steg 4
    3. Var ärlig om dina känslor.Du kanske känner mig ont eller arg.Det är okej!Så länge du uttrycker dina känslor på ett positivt, hälsosamt sätt, finns det ingen anledning att inte känna ett visst sätt.Göm inte dina känslor eller låtsas att du inte störs av din missbrukande väns beteende.
  • Berätta för din missbrukande vän, "Jag gillar inte hur du pratar med mig," eller "De saker du säger är mycket skadliga."
  • Dela dina känslor om din missbruk med andra familjer och vänner också.De kan vara mer villiga att lyssna på dig än den missbrukande vännen är.
  • Bild med titeln Ha roligt att gå till och från skolan steg 2
    4. Använd humor för att klara din väns missbruk.Att göra ett skämt kan få dig att må bättre och kan rita din väns uppmärksamhet åt hans eller hennes missbrukande beteende utan den besvärliga konfrontationen som annars skulle kunna inträffa.Till exempel, om din vän kritiserar dig för att vara dum och de bara nämnde att de misslyckades med ett test, kan du svara, "du misslyckade bara ditt matteprov, men jag är dum?Verkligen?"
  • Humor kan ge dig en känsla av större kontroll över situationen.
  • Använd bara humor i fall av mildt missbruk.
  • Bild med titeln Få en lärare att låta dig sitta nära en vän Steg 1
    5. Informera din vän av konsekvenserna för allvarliga missbruk.Om du har ett allvarligt, långsiktigt problem med en missbrukande vän, låt dem veta vad du tänker göra för att korrigera deras beteende.De typer av konsekvenser du anställer kommer att variera beroende på situationen.
  • Om du arbetar tillsammans med din missbrukande vän, berätta för dem att de måste upphöra med missbruk eller om du informerar Human Resources Department eller Department Manager om missbruket.
  • Om hanteringen av en missbrukande vän i skolan, berätta för dem att du får din lärare eller huvudvärde om de inte slutar missbruka dig.
  • Om hanteringen av en vän som inte kommer att sluta trakassera dig online, berätta för dem att du tänker blockera dem och kommer att kontakta forumet eller webbplatsadministratören för att få sitt missbruk tagit bort.
  • Del 2 av 4:
    Att vidta åtgärder mot en missbrukande vän
    1. Bildtiteln Ha kul när föräldrarna är ute av huset Steg 5
    1. Utvärdera kvaliteten på din vänskap.Tänk på den missbrukande vännens beteende inom ett sammanhang av hela din vänskap.Är din missbrukande vän väldigt nära?Är de regelbundet missbrukande, eller är deras missbrukande beteende något du behöver för att bara ta itu med?
    • Om du tror att återstående vänner med den missbrukande personen är en möjlighet, prata med dem om deras beteende på ett öppet, ärligt sätt för att ge dem chansen att förändras.
    • Om du tror att den missbrukande vän inte är värt det problem som de tar med dig, stör inte att försöka få dem att förändras.Avsluta vänskapen och fortsätt.
  • Bild med titeln överleva en vänskapskamp Steg 2
    2. Ange lämpliga gränser.Insistera på att genomdriva friska gränser mellan dig själv och din vän.De gränser du ställer in bör etableras över tiden och ständigt revideras inför det förändrade förhållandet mellan dig själv och din vän.
  • Specifika gränser varierar med individer.Men vilka gränser du ställer bör göra det möjligt för dig att leva ett fullt, hälsosamt liv utan rädsla, skyldighet och skuld.
  • Lägg inte dig i situationer där du kommer att missbrukas.
  • Om du inte skadar någon annan, bör dina känslor, önskningar, vilja och åsikter respekteras.Varje vän som ignorerar dig i dessa avseenden bör betraktas som missbrukande och hanteras som sådan.
  • Ta hand om dig själv emotionellt.Känner dig aldrig skyldig att vara oense med en missbrukande vän eller uttrycka dig själv.
  • Låt dig inte gå över hela, kontrolleras eller utnyttjas av en missbrukande vän.
  • Bild med titeln Deal med fientliga tjejer Steg 1
    3. Minska hur mycket tid du spenderar med din vän.Om din vän är regelbundet missbrukande, försök att begränsa den tid du spenderar med dem.Kom ihåg att du inte är tvungen att spendera tid med människor du inte gillar.När din vän vill umgås, skrämmande och, om du vill, erbjuda en förklaring som "Jag spenderar tid med min familj" eller "Jag bor bara hemma ikväll."
  • Bild med titeln Få fler vänner snabbt steg 6
    4. Avsluta vänskapen.Det finns inget rätt sätt att avsluta en vänskap.Du kan gradvis minska tiden du spenderar med din vän tills du har klippt dem ur ditt liv helt och hållet, eller du kan släppa dem kalla kalkon och bara vägra att se dem igen.Om du vill träffa personligen, välj ett offentligt utrymme för att avsluta vänskapen, eller kontakta dem via e-post, text eller telefon med nyheterna som du inte vill se dem igen.Säg till exempel "Jag värdesätter de goda minnena vi hade som vänner, men jag vill inte längre vara offer för ditt mentala och muntliga missbruk.Jag tycker att det är bäst om vi inte spenderar tid med varandra längre."
  • Alltid vara empatisk när du slutar din vänskap och planera vad du ska säga innan du berättar för din vän att du vill avsluta vänskapen.
  • Titta på slutet av din vänskap med din missbrukande vän som en ny start.Gå med i klubbarna för att träffa nya vänner eller fördjupa dina vänskap med andra vänner.
  • Använd inte slutet på din vänskap som ett tillfälle att frigöra pent-up frustration i en torrent av ditt eget missbruk.
  • Del 3 av 4:
    Hantera dina känslor
    1. Bild med titeln Få fler vänner snabbt steg 4
    1. Håll dig lugn när du handlar om missbruk.Bara för att din vän är missbrukande och Rotten betyder inte att du borde vara också.Tala med din vän i en lugn, jämn ton.Använd endast vänliga ord och undvik att ringa dina vännamn ur trots.Detta kommer bara att eskalera den missbrukande situationen och kommer inte att leda till en produktiv upplösning.
    • När din vän är missbrukande, ta djupa andetag och räkna till tio.Andas in genom näsan och ut genom munnen.
    • Du kan också ta en tid från att kommunicera med din vän genom att säga något som, "Låt mig komma tillbaka till dig", sedan göra en utgång till ett säkert, lugnt utrymme där du kan samla dig och samla dina tankar.
  • Bild med titeln Dress_Act som barnet bra barn undviker steg 8
    2. Depersonalize situationen. Depersonalisering av situationen innebär att man försöker förstå vad som motiverar din vän att agera på ett missbrukande sätt.Medan du inte ska ursäkta din väns beteende, hjälper det dig att förstå det.Med din kunskap om din väns livshistoria och erfarenheter, försök att sätta dig i sina skor för att se varför de agerar på ett missbrukande sätt.
  • Skapa en mening med formuläret "Det får inte vara lätt..."Du kan till exempel säga," min vän är så missbrukande.Det får inte vara lätt för dem att ha blivit uppvuxna av alltför kritiska föräldrar."
  • Bild med titeln Skapa nybörjare för dig själv på din första dag i gymnasiet Steg 5
    3. Känn inte som om du förtjänar missbruk från din vän.Du är aldrig ansvarig för din väns handlingar.Inget som du har gjort eller inte har gjort kan någonsin rättfärdiga din väns missbruk.
  • När du tar dig själv att ge mental utrymme till idéer som, "är min vän bara missbrukande eftersom jag förtjänar det," bekämpa dem med en positiv mantra.Till exempel kan du berätta för dig själv "Jag är en bra person och jag förtjänar inte att missbrukas emotionellt eller muntligt."
  • Bild med titeln Skapa nybörjare för dig själv på din första dag i gymnasiet Steg 1
    4. Fråga dig själv om du missbrukas på andra sätt.Om du länge tolererat en missbrukande vän, kanske du har utvecklat en förväntan om missbruk från andra människor i ditt liv.Var du uppvuxen av en mentalt och verbalt missbrukande familj?Har du en make eller en partner som är missbrukande, liksom?Personer som lider missbruk tenderar att söka det från andra senare i livet.
  • Bild med titeln Dress_Act som barnet bra barn undviker steg 7
    5. Känn dig inte skyldig att skära vännen ur ditt liv.Att göra hälsosamma val för dig själv innebär att du sätter vad som är rätt för dig före vad som är rätt för din vän.Kom ihåg att din vän är den som uppträder dåligt, inte du.
  • Bild med titeln Deal med att vara känslig i gymnasiet steg 1
    6. Förbliv inte vänner med en missbrukande vän ur rädsla.Vissa människor är vänner med en missbrukande person eftersom de är oroliga för att de inte kommer att hitta en annan vän.Var inte den personen.Att agera av rädsla gör det bara svårare för dig att hantera din missbrukande vän och lösa situationen.
  • Om du har långsiktiga övergivningsproblem och oro som omger möjligheten att förlora människor nära dig, överväga att prata med en psykolog.Psykologer är utbildade för att hjälpa dig att förstå dina egna känslor och rädslor i privata terapi sessioner.
  • Del 4 av 4:
    Erkänna drag av en missbrukande vän
    1. Bildbeteckningen beter sig som Skulduggery trevligt steg 3
    1. Håll ett öga ut för känslomässig distansering.En missbrukande vän får dig att känna som om du inte spelar någon roll eller är inte viktig.Till exempel kan de ignorera dig genom att inte svara på dina texter eller samtal om de känner att de har blivit felaktiga.De kanske också berättar att de inte bryr sig om vad du gör, eller visa intresse för dina känslor och tankar.
  • Bild med titeln Emulera Petra Arkanian Steg 4
    2. Identifiera narcissism i din vän.Narcissister gör allt om dem och bryr sig lite för dig.Typiskt narcissistiskt beteende innefattar en oförmåga att skratta åt sig själva, erkänna sina egna brister, eller be om ursäkt när de var felaktiga.De kan också skylla på dig för sina egna problem eller olycka.
  • Bilden med titeln kommer ut ur depression (för ungdomar) Steg 2
    3. Identifiera kontrollerande beteende.Kontrollerande beteende täcker ett stort antal situationer, men i huvudsak hänvisar till beteende som är avsett att göra dig att agera på ett visst sätt.Till exempel, kanske din missbrukande vän insisterar på att du byter kläder när du går ut tillsammans offentligt, även när du är klädd på lämpligt sätt.En missbrukande vän kan också insistera på att du köper dem mat, kläder eller andra varor eller tjänster.
  • Bild med titeln Skapa en hiphop inspirerad livsstil (för tjejer) Steg 7
    4. Leta efter shaming beteende från din vän.Shaming refererar till att du får dig att känna dig dålig om vem du är, vad du gillar att göra, eller vad du tror.Konstant kritik och bedömning är kännetecknen för shaming beteende.Om du har en viss åsikt om något och din vän kritiserar dig för det, är de engagerade i missbrukande shaming.
  • Till exempel, om du säger att du vill äta vaniljglass och din vän säger vaniljglass är för spädbarn, de är engagerade i shaming beteende.
  • Vänner som skäms dig kan svara på din insisterande att de ber om ursäkt eller recant oförskämd kritik genom att hävda att det de sa var "bara ett skämt."
  • Bild med titeln Deal med emotionell stress (för tonåringar) Steg 3
    5. Känna igen när du spenderar tid med din vän lämnar dig tom.Spendera tid med goda vänner lämnar oss att känna sig lycklig, optimistisk, uppdaterad och optimistisk.Om du känner dig utmattad från den ständiga kritiken och sniping kommentarer riktar din vän mot dig, bör du tänka på sätt att hantera dem.
  • Tips

    Kom ihåg, om du är "vän" behandlar din dåligt, de är knappast en sann vän.
  • Om din "vän" är riktigt giftigt och ett hot mot ditt välbefinnande, skruva social etikett och avsluta vänskapen omedelbart. Att ha någon skapar en falsk berättelse om dig är ett litet pris att betala för att rida dig själv av deras toxicitet.
  • Att en kamp ska avsluta en vänskap handlar inte alltid om att hålla ett grudge. Men det kan vara en utmärkt segue att börja skydda dig från någon giftig. Känn inte dåligt om att ignorera den ursäkten efter strejk tre. Visst, förlåt dem. Men för dig, inte så de kan vara vägen tillbaka i. Kom ihåg, "Jag behöver utrymme. Jag kommer att meddela dig när och om jag är redo att prata. Under tiden, kontakta mig inte."
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande