Hur lugnar man en arg person

Lugnande en arg person kräver mycket tålamod. När någon känner sig uppvärmd, hörs orden "lugna ner" bara göra saker värre. Att vara en bra lyssnare och erbjuda några bra distraktioner kan båda hjälpa. Men när någons ilska är explosiv eller oförutsägbar, gå bort istället för att försöka använda anledning. Om den arga personen inte accepterar din ursäkt är det ofta bäst att ge dem lite utrymme och gå bort.

Steg

Del 1 av 4:
Återstående lugn
  1. Bild med titeln Lugna en arg person Steg 1
1. Undvik en kamp. När någon annan är i kokpunkt, kommer det bara att bli värre. Fokusera på att hålla dig lugn, annars kan situationen snabbt spiral in i ett argument. Det här är inte att säga att du borde agera helt unemotional, men försök att inte låta dina egna känslor bli för uppvärmd.
  • Ett sätt att förbli neutral är att släppa ditt eget ego och inte ta saker personligen.Det kan vara naturligt att svara på en arg person genom att försvara dig själv eller ditt rykte, men det är viktigt att komma ihåg att någon som är väldigt arg kan inte motiveras med tills de har lugnat sig.
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 2
    2. Försök att inte få defensiv. När någon är så arg kan de knappt tala i en jämnton, det är lätt att absorbera den negativiteten och känna defensiv. När du kommunicerar med någon som är arg, inser du att ilska är troligt inte om dig. Separera personens känslor från din egen så att du kan vara där för personen utan att känna ilska riktas mot dig.
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 3
    3. Stanna kvar i.Människor som är arg kommer ofta att ta upp situationer eller konversationer från det förflutna, särskilt om de försöker dra dig i sin ilska. Försök att motverka det genom att hålla dem fokuserade på den nuvarande situationen och löser en lösning på det aktuella problemet.Låt dig inte bli dras in för att känna sig arg på tidigare händelser.
  • Om konversationen verkar drivas mot tidigare händelser, försök att säga något som "Vi kan prata om det senare.Jag tror just nu, vi borde fokusera på vad som omedelbart stör dig och hitta en lösning på det problemet.Låt oss ta en sak i taget."
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 4
    4. Håll dig lugn och tyst. Om någon skriker eller vinner, kan du bestämma dig för att låta dem släcka ånga, men det bästa för dig att göra är att förbli tyst eller säga ingenting.Om du talar, håll en tyst nivå röst.Om du är tyst, försök att hålla ett neutralt ansiktsuttryck och öppet kroppsspråk.Du är kvar i mer kontroll om du inte reagerar på "Bait" av den person som skriker.
  • Det finns en skillnad mellan att låta någon ventilera och vara offer för verbalt missbruk.Om personen beror dig, ringer dig, eller riktar orelaterad ilska mot dig, kanske du vill göra ett uttalande som, "Jag förstår att du är frustrerad och jag skulle vilja vara här för dig.Men snälla ta inte din ilska på mig."
  • Om någon respekterar dig, adressera hur du känner dig genast. Om du trycker ner dina känslor, kommer de så småningom bubbla upp i en arg utbrott.
  • Del 2 av 4:
    De-eskalerande någons ilska
    1. Bild med titeln Lugna en arg person Steg 5
    1. Ber om ursäkt om du hade fel. Om du gjorde något för att ilska personen, kanske vad de behöver är en hjärtlig ursäkt. Ber om ursäkt är inte ett tecken på svaghet.Det visar att du bryr dig om den andra personens känslor.Reflektera över situationen för att se om du gjorde något fel, och om du gjorde det, säg att du är ledsen. Ibland är det en person som behöver höra för att må bättre om vad som hände.
    • Om du inte känner att du var i fel, men då ber om ursäkt bara för att lugna personen nere.
    • En effektiv ursäkt kan vara, "Jag är mycket ledsen att jag tillbringade pengarna du sparar för pensionering på en tidsandel i Hawaii.Jag vet inte vad jag tänkte, och jag kan förstå varför du är arg.Låt oss arbeta tillsammans för att hitta en lösning."
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 6
    2. Säg inte "lugna ner."Någon som är väldigt arg är styrd av sina känslor och har inte tillgång till den rationella delen av sin hjärna.Försöker använda anledning eller att göra förslag på "förbli lugn" eller "vara rimliga" kommer sannolikt att bränna elden och få personen att känna ogiltig.
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 7
    3
    Använd bra lyssnande tekniker. När människor känner sig emotionella vill de veta att någon annan förstår. Lyssnar verkligen på personen prata. Titta på honom eller henne i ögat, nick när det är lämpligt, och ställ frågor om mer. Samtalet att prata och känna sig hörda kan hjälpa personen att lugna sig.
  • Naturligtvis, ibland vill inte arga människor inte ställas frågor, och de kan känna sig så arg de tror inte att någon verkligen kan förstå. Allt du kan göra är att prova ditt bästa - om personen inte är i humör för ett hjärt-hjärta, tvinga inte det.
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 8
    4
    Validera personens känslor. Alla blir arga från tid till annan. Ibland maskerar ilska faktiskt en annan känsla, som att känna sig skadad, generad eller ledsen. Oavsett orsaken till personens ilska, lyssna på dem och svara genom att validera sina känslor (utan att nödvändigtvis komma överens med dem). Du bör också hålla tillbaka domen av den person som dömd kommer sannolikt att komma igenom i dina ord eller kroppsspråk som brist på stöd.
  • Ett exempel på att validera någons känslor gör uttalanden som "som måste vara svåra" eller "Jag förstår hur du kan vara frustrerad."
  • Uttalanden som inte är lika hjälpsamma inkluderar "du borde låta det gå" eller "jag upplevde samma sak och fick över det."
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 9
    5. Visa empati.Empati kan ha formen att förstå andras perspektiv, känna sig orolig vid en annan persons situation och kunna relatera till andras känslor.Visar empati mot någon som är arg kan ta formen av att visa att du har lyssnat på honom och vet vad han säger.
  • Att empati med någon som är arg, försök parafrasera källan till deras ilska tillbaka till dem.Du kanske säger, "Så säger du att du känner dig arg eftersom du tror att du måste ta på alla hushållsansvar ensamma."
  • Du kan vara benägen att säga, "Jag förstår hur du känner," men vet att det här ibland kan göra någon mer arg.De kan tro att ingen verkligen vet hur de känner.
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 10
    6. Lätta situationen med humor. Du kanske måste läsa situationen eller känna den arga personen ganska bra för att avgöra om detta tillvägagångssätt kommer att fungera.Humor kan effektivt slåss ilska eftersom det ändrar de kemiska processerna i kroppen.Att göra ett skämt eller stoppa och påpeka något roligt i situationen och få båda av er att skratta kan diffusa situationen och kan potentiellt snäppa personen ur sin ilska.
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 11
    7. Ge personen lite utrymme. Vissa människor är pratare, och vissa människor föredrar att bearbeta sina känslor ensamma. Om tanken på att prata ut det bara verkar göra personen madder, ge dem lite utrymme och tid istället.De flesta tar minst 20 minuter att lugna sig från ilska, men vissa kan behöva ännu längre.
  • Om du tror att någon behöver en tid ensam, försök säga, "Jag förstår att du är arg, men jag känner mig inte som att jag hjälper dig att känna dig bättre, och jag tror att du kanske behöver några minuter till dig själv.Jag kommer vara här för dig om eller när du känner dig redo att prata."
  • Del 3 av 4:
    Arbetar mot en lösning
    1. Bild med titeln Lugna en arg person Steg 12
    1. Se om du kan hjälpa personen att göra saker bättre. Om källan till ilska är relaterad till ett lösligt problem, kanske du kan hjälpa till. Om personen är lugn nog att lyssna på anledning, erbjuda lösningar och hjälpa till att lägga ut en plan som kommer att korrigera situationen.
    • I vissa fall kan en arg person inte motiveras med på detta sätt. Bedöma situationen och avgöra om du ska vänta tills personen har lugnat tillräckligt för att lyssna på positiv resonemang.
    • Be personen att beskriva varför de känner sig arg eftersom det kan hjälpa dem att förstå sina känslor mer.
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 13
    2. Fokusera på framtiden.Det är viktigt att fokusera på den nuvarande när du bearbetar känslor av ilska, men du bör försöka få den person att fokusera på framtiden när du hittar en lösning.Detta kan hjälpa personen att tänka mer rimligen och fokusera på de förbättrade resultaten från lösningen istället för att fortsätta att bo i ilska av det förflutna eller nuvarande.
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 14
    3. Hjälpa personen att acceptera att det kanske inte är en lösning.Inte alla problem eller situationer som gör någon arg har en lösning.Om så är fallet är det viktigt att betona att personen behöver arbeta genom sina känslor och fortsätta.
  • Del 4 av 4:
    Veta när man ska lämna
    1. Bild med titeln Lugna en arg person Steg 15
    1. Koppla ur om du inte kan stanna lugn.Om personen trycker på knapparna eller lockar dig för att känna dig arg, ska du lämna om möjligt.Att bli arg själv kommer sannolikt att leda till att situationen förvärras, så lämnar när du känner dig arg kan förhindra en eskalering eller kamp.
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 16
    2. Känna igen missbruk.Ilska och missbruk är inte samma saker.Ilska är en vanlig mänsklig känsla som behöver hanteras.Missbruk är ett ohälsosamt och potentiellt farligt sätt att interagera med en annan. Följande är strategier som indikerar missbruk, inte ilska:
  • Fysisk intimidering (oavsett om det leder till det faktiska våldet eller ej)
  • Får dig att känna dig skyldig
  • Ringa namn eller belittling
  • Sexuell kontroll eller tvång
  • Bild med titeln Lugna en arg person Steg 17
    3. Komma till säkerhet om situationen blir våldsam. Om du har att göra med en person som har vredehanteringsproblem och du är rädd för din säkerhet, gå direkt och komma till ett säkert ställe. Inrikesmissbruk är en pågående cykel, och om missbruk händer när det troligen kommer att hända igen. Det är väldigt viktigt för dig att hålla dig och din familj fysiskt och känslomässigt säker. I USA är den inhemska missbrukets hotline 1-800-799-7233 (Säker).Här är tecknen att situationen kan vara missbrukande:
  • Du känner dig rädd för att göra den person som är arg
  • Personen förödmjukar dig, kritiserar dig eller sätter dig ner
  • Personen har ett våldsamt och oförutsägbart humör
  • Personen skyller dig för hans eller hennes missbrukande beteende
  • Personen hotar att skada dig
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande