Hur man hanterar ilska efter en uppbrytning

Ilska är en vanlig känsla som du kanske känner efter en uppbrott, men det kan vara mer intensivt för vissa människor än för andra. Lyckligtvis finns det flera användbara strategier för att bearbeta din ilska och fortsätta med ditt liv efter en uppbrytning. Börja med att erkänna hur du känner och arbetar genom dina känslor. Då, leta efter sätt du kan ta bättre hand om dig själv för att främja en övergripande känsla av lugn och välbefinnande. Att prata genom dina känslor kan också vara till hjälp om du väljer att prata med dig själv, en vän, din ex eller en terapeut.

Steg

Metod 1 av 3:
Bearbetar dina känslorStöd WikiHow och gå till annonsen
  1. Bild med titeln Deal med ilska efter ett uppbrott steg 1
1. Bekräfta och acceptera dina arga känslor. Innan du kan flytta förbi din ilska, hjälper det till att erkänna vad du känner och accepterar dessa känslor för vad de är. Denna process kan vara så enkel som att säga högt att du är arg och varför, eller du kan skriva om din ilska.
  • Försök skriva om dina känslor i en journal eller sätta dem i form av ett brev till din ex som du inte skickar.
  • Vissa människor tycker även om det är till hjälp att skrika medan du sitter i en bil med windows rullade upp, eller att slå en kudde. Du kan uttrycka dina känslor på något sätt som du gillar så länge du inte skadar dig själv eller andra människor.
  • Bild med titeln Deal med ilska efter ett uppbrott steg 2
    2. Förlåta din ex så det blir lättare för dig att gå vidare. Förlåtelse är inte lika mycket om den andra personen som det handlar om ditt eget välbefinnande. Om du fortsätter att bo på din ilska och hålla ett grudge mot din ex, blir det svårt för dig att gå vidare. Istället ta en stund att släppa dessa känslor och förlåta din ex, oavsett vad som hände.
  • Till exempel kan du säga högt att du förlåter din ex för vad de gjorde, eller satte ditt meddelande om förlåtelse i ett brev som du inte skickar till dem.
  • Dricks: Det är okej om du behöver mer tid att uppleva dina känslor, men försök att förlåta din ex så snart du kan.

  • Bild med titeln Deal med ilska efter ett breakup steg 3
    3. Identifiera dina triggers och leta efter sätt att undvika dem. Om du vet att vissa situationer, tankar eller personer utlöser ilska över din ex, kan du använda den här informationen för att förhindra flare-ups. Gör en lista över allt som sätter dig av och identifiera sätt som du kan hålla de utlösare ut ur ditt dagliga liv.
  • Till exempel, om du blir arg när du ser dina ex posts på sociala medier, följ dem så att du inte kommer att se sina inlägg. Det här är en bra post-breakup-strategi oavsett vad.
  • Om du brukar gå förbi din exs arbetsplats på väg till jobbet och hitta dig själv att repetera arg kommentarer som du vill göra dem när du passerar, ta en annan väg till jobbet.
  • Bild med titeln Deal med ilska efter ett uppbrott steg 4
    4. Påminn dig om att upplösningen inte var ditt fel. Du kan ibland falla i ett mönster av självskyldig eller självstyrd ilska över uppbrytningen. Om detta händer, försäkra dig själv om att du inte orsakade uppbrytningen. Berätta för dig det högt, eller gör en lista över alla saker som kan ha bidragit till upplösningen.
  • Till exempel kan du lugna dig själv genom att säga, "Det är inte mitt fel som vi var tvungna att bryta upp. Det fanns många orsaker bakom det."
  • Om du gör en lista kan du inkludera på det som "olika mål för framtiden", "båda våra behov var unma" och "inkompatibla kommunikationsstilar."
  • Metod 2 av 3:
    Tar väl hand om dig självStöd WikiHow och gå till annonsen
    1. Bild med titeln Deal med ilska efter ett breakup steg 5
    1. Ge dig själv tillåtelse att ta det enkelt för ett tag. Om du nyligen har brutit upp med din signifikanta andra, rusa inte in i några större förändringar eller ställa stora mål för dig själv. Tillåta dig åtminstone några dagar att vila, reflektera, känna sig arg, gråta och lura förlusten av förhållandet. Sedan, efter 2-3 dagar, börja fokusera på dina mål för framtiden.
    • Försök att titta på dina favoritfilmer, lyssna på musik som tröstar dig och spendera lite tid ensam.
    • Tillåter dig själv tid att hantera efterdyningarna av din uppbrott kommer att hjälpa mer än att försöka låtsas att det inte stör dig.
  • Bild med titeln Deal med ilska efter ett breakup steg 6
    2. Träna i 30 minuter 5 dagar per vecka för att öka ditt humör. Att få regelbunden motion kan hjälpa dig att släppa upp ilska och förbättra ditt humör övergripande. Försök att göra något du tycker om att få din träning, som att gå, dansa, cykla, eller ta en aerobics-klass.
  • Du kan till och med prova en form av motion som hjälper dig att släppa din aggression, till exempel kickboxing, slå baseballs i en träningsbur eller lära karate.
  • Dricks: Att gå i naturen kan också ge några extra lugnande fördelar om du har blivit arg. Försök ta en promenad i en lokal park eller till och med genom ditt grannskap.

  • Bild med titeln Deal med ilska efter ett breakup-steg 7
    3. Använd avkopplingstekniker för att hjälpa dig att lugna ilska och hantera stress. Lägg åt åtminstone 15 minuter varje dag för att meditera, träna yoga, andas djupt eller engagera sig i en annan avslappningsteknik som du tycker om. Vissa människor lugnar sig också genom att göra enkla aktiviteter, som att ta ett bubbelbad, lyssna på lugnande musik och engagera sig med en favorithobby. Hitta vad som fungerar för dig och införliva det i din dagliga rutin.
  • Du kan planera att göra din avkopplingsteknik vid en tid på dagen när du är mest benägen att ilska vid din ex.
  • Att ha en mantra kan också hjälpa dig, till exempel "jag känner mig lugn och mår bra."
  • Bild med titeln Deal med ilska efter ett breakup steg 8
    4. Öva bra självvård och upprätta en daglig rutin för dig själv.God självvård involverar allt från grundläggande hygien, för att äta ordentligt, för att få tillräckligt med vila och avkoppling. Ta reda på dina självvårdsvanor för att avgöra om det finns något du kan förbättra. Detta kan vara något litet, som att dricka mer vatten under dagen, eller något stort, som att starta en diet.
  • Se till att du rensar av ohälsosamma hanteringsstrategier, som dricks eller självmedicinering med andra droger, shopping och binge-eating. Dessa är inte former av självvård.
  • Metod 3 av 3:
    Pratar om din ilskaStöd WikiHow och gå till annonsen
    1. Bild med titeln Deal med ilska efter ett uppbrytningssteg 9
    1. Fråga dig själv frågor för att bekämpa kognitiva snedvridningar. Om du befinner dig fast i en negativ eller ohjälplig slinga av tankar, kan du bryta sig fritt från det genom att fråga dig själv frågor om tankarna. Fråga om tankens sanningsenlighet, vilka bevis du måste stödja eller motbevisa dem, och vad en mer realistisk tanke kan vara.
    • Till exempel, om du själv känner dig arg och berättar att du alltid kommer att vara ensam, fråga dig själv, "Är det här sant?" Antagligen inte.
    • Fråga då, "Finns det några bevis för att stödja tanken?" Inte riktigt. Bara känna sig upprörd på grund av uppbrottet.
    • Och slutligen, "Vad kan vara ett mer realistiskt resultat?"Jag kommer noga att träffa någon ny om några månader, men det kan ta lite längre tid att hitta någon som jag verkligen ansluter till igen.
  • Bild med titeln Deal med ilska efter ett uppbrott steg 10
    2. Prata om dina känslor med en pålitlig vän eller familjemedlem. Välj någon som du litar på att hålla det du säger en hemlighet, som också kommer att lyssna noga på vad du måste säga, och vem kommer att vara stödjande. Undvik att prata med alla som kan dela dina kommentarer med dina ex eller andra personer, eller som kan ha en intressekonflikt, till exempel en gemensam vän. Med rätt person, kan du prata med dina känslor hjälpa dig att känna dig mycket bättre om situationen.
  • Försök att texta eller ringa upp din vän eller familjemedlem för att ordna en tid att prata, till exempel genom att säga något som, "Hej, jag har blivit så arg sedan min uppbrott. Vill du prata med mig om det senare i eftermiddag?"
  • Varning: Tala aldrig om din ex med dina barn om du och din ex har barn tillsammans. Detta sätter dem i en svår position och det kan ha långvariga effekter på deras känslomässiga tillstånd.

  • Bild med titeln Deal med ilska efter ett uppbrytningssteg 11
    3. Använd "I" Språk för att uttrycka dig själv om du pratar med din ex. Det är bäst att undvika att prata med din ex, men det är inte alltid möjligt. Om du fortfarande behöver interagera med din ex ibland, till exempel att samordna barnomsorg om du har barn, så övar talar i "I" uttalanden. "Jag" uttalanden satte fokus på vad du känner och hindrar dig från att göra anklagelser, vilket kan lägga din ex på defensiven.
  • Till exempel, istället för att säga, "Du är alltid sent och det gör mig sent för arbete", försök säga, "Jag kämpar för att komma till jobbet i tid när du kör bakom, så snälla var i tid eller lite tidigt."
  • Bild med titeln Deal med ilska efter ett breakup steg 12
    4. Gå med i en supportgrupp eller onlineforum. Om du inte är bekväm att prata med någon i din sociala cirkel, eller om du tycker att du behöver dela mer om din uppbrott, kolla in en supportgrupp eller onlineforum som du kan gå med. Detta skulle ge dig en chans att prata med andra människor som går igenom en uppbrott och ta reda på hur de hanterade känslor av ilska.
  • Försök att fråga en terapeut om lokala supportgrupper för personer som kommer över en uppbrytning, eller gå online och gå med i ett breakupforum, som på en webbplats som Reddit.
  • Du kan också titta på ilskahanteringsstödgrupper och forum om det här är en större oro för dig.
  • Bild med titeln Deal med ilska efter ett breakup steg 13
    5. Möt med en terapeut om ilska stör ditt dagliga liv. Om ilska gör livet svårare för dig eller om det kvarstår i mer än 2 veckor, få hjälp från en psykisk hälso-professionell, till exempel en licensierad terapeut eller rådgivare. Möte med en terapeut är ett utmärkt sätt att arbeta genom dina känslor, utveckla friska copingmekanismer och gå vidare med ditt liv. Försök att fråga din läkare för en hänvisning, eller fråga vänner och familj om de känner till några bra terapeuter i området.
  • Tänk på att du kan behöva en hänvisning från din läkare för att få försäkring att täcka utnämningarna.
  • Om din försäkring inte täcker kostnaden för att se en terapeut, ring för att fråga om de erbjuder en glidande skala för oförsäkrade kunder.
  • Varningar

    Försök aldrig att agera på din ilska eftersom det kan leda till brottsliga avgifter.
  • Undvik att involvera dina barn (om du har något) i konflikten med din ex.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande