Hur man uttrycker känslor effektivt

Ibland kan våra känslor tyckas bli bättre av oss. När detta händer är det möjligt att avge fel intryck eller göra något vi ångrar. Att lära sig att uttrycka dina känslor effektivt kommer att låta dig kommunicera tydligt och noggrant, utan att skada dem runt dig eller göra situationen värre. Den här artikeln ger några tips.

Steg

Metod 1 av 3:
Uttrycka ilska
  1. Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 1
1. Lär dig att lugna dina arga känslor. Ilska kan känna att det styr dig. Om det här är en vanlig känsla för dig, skulle det förmodligen vara till stor hjälp för dig att lära dig att lugna sig. Om din tarmreaktion är att slå någon eller ett objekt (till exempel en vägg), är det uppenbart att detta kommer att skada dig eller någon annan. Kanske även båda.
  • I stället hitta ett uttag som skadar ingen, till exempel en stansväska i ett område där du känner dig trygg, som ditt sovrum, så att när du känner att din ilska blir bättre, kan du dra tillbaka till det här området och pummel slagpåse.
  • Om du har uppmaningen att slå någon, så kan du alltid föreställa dig att stanspåsen var den här personen - även om denna typ av våld inte skulle uppmuntras, kan det ibland vara det enda sättet att känna sig riktigt nöjd. Berätta inte den person som, eller det kan sluta dåligt!
  • Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 2
    2. Tänka innan du talar. Ilska kan få dig att säga saker som du ångrar till de människor du älskar.
  • Människor med syskon, till exempel, säger ofta "jag hatar dig!" till dem och senare tänka "Egentligen älskar jag min lilla bro / sis" eller något i linje med det. Om du är rädd för att säga något skadligt för någon, försök sedan skriva ner dessa saker istället, så att du inte bara får tillfredsställelse att uttrycka något du vet är (förmodligen) fel, men du skadar inte den personen.
  • Det kan hjälpa till att bära en anteckningsbok med fickstorlek med dig om du tror att det här kommer att hjälpa. Det är inte för allt, men ge det ett försök.
  • Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 3
    3. Utläggning! Skriv ner dina arga tankar som om du ropade ut det till världen. Om det är en speciell sak som har Angered dig, varför inte rant om det och uttrycka dessa känslor på papper? Detta gör att du kan uttrycka din ilska och, senare när du har lugnat, läs igenom dina anteckningar och förstår orsaken bakom din ilska och hur du kan förhindra att det händer igen i framtiden.
  • Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 4
    4. Prata det med en vän. Vänner är där för varandra, och om du är arg på något annat än din bästa vän, kan det verkligen hjälpa till att prata med dem med dem.
  • Om du regelbundet talar med en rådgivare, socialarbetare, terapeut, psykolog, supportarbetare, etc., då kan du prata med dem med dem och be om stöd om hur man hanterar din ilska. Ibland bara pratar om det kan hjälpa till.
  • Metod 2 av 3:
    Uttrycka sorg
    1. Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 5
    1. Tillåta din sorg sin plats. Sorg är en särskilt svår känsla för att hantera, speciellt när människor kan se dig är ledsen. Frågor som "Mår du bra?" och "Vad händer?" kan göra det svårare att dölja. Men det här är saken - du borde inte gömma det.
    • Försök att prata om vad som gör dig ledsen. Det spelar ingen roll om du blir upprörd eller gråter, eftersom gråt är faktiskt vetenskapligt bevisat att minska stressen på grund av en kemikalie som släpps. Gråt gör dig mänsklig - det är naturligt att bli upprörd i svåra situationer.
  • Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 6
    2. Föra dagbok. Om du känner att dina hemligheter är säkra i din dagbok, uttrycka sedan dina innersta känslor och skriv i detalj om vad som stör dig. Detta kan hjälpa dig att förstå varför du är upprörd, eftersom det ibland är svårt att fastställa orsaken till en enda sak.
  • När du har insett det som har lett till känslorna kan du då tänka på lösningar eller söka hjälp från en professionell om du är deprimerad under en lång tid.
  • Skriv en dagbokspost varje dag så att du kan se vad som har förbättrats och vad som har blivit värre, och om ditt humör har förbättrats över en tidsperiod.
  • Om du skriver i en dagbok inte överklagar, så kan du skriva ner vad du vill säga och vad som stör dig, som om du skriver ett brev eller en dagbok, och sedan bränna den (i en säker miljö naturligtvis!).
  • Att titta på dina problem kan du ge dig en känsla av lättnad - det är som om du är fysiskt brännande och bortskaffa allt som oroar dig. Om du inte kan bränna det, eller om du vill ha ett annat sätt att avyttra dina problem, försök sedan rippa upp det och kasta bort det, eftersom det här är du vara i kontroll och du ordspråk "Nej" till allt som stör dig.
  • Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 7
    3. Skriv en kort historia. Om du skriver det i tredje person kan du skriva om ditt liv och den situation som har orsakat dig att känna dig så upprörd på ett sätt som gör att det verkar som andras problem och inte din. Det här är som att överlämna dina problem till någon och säger "Du vet vad du hanterar det" och det ger dig en tillfällig känsla av frihet.
  • Å andra sidan kan du skriva en kort historia om en helt uppbyggd person med helt uppbyggda problem. På det här sättet är du distraherad från dina egna problem och koncentrerar dig på något som inte existerar.
  • Det här är mer av en distraktionsteknik och fungerar inte för alla, som vissa tycker att det kan vara som att ge dig extra problem genom att tänka på möjligheter, men prova - du kan hitta det hjälper. Om det inte fungerar för dig, trots det, det finns alltid en annan metod!
  • Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 8
    4. Kontakta en hjälplinje. Om din sorg blir bättre av dig, söker du hjälp. Om du har omedelbar risk att skada dig själv, i Storbritannien, kontakta Samaritans 116 123 eller (om du är under 19) Childline 0800 1111. Om du bara vill prata konfidentiellt till någon, så finns det många webbplatser som du kan titta på och ha 1-2-1 chattar. Childline är mycket bra för dem under 19 år, och du kan också ringa 0800 1111 för en allmän chatt om vad som oroar dig. Be om hjälp är inte en svaghet, men en styrka - kom ihåg det här.
  • Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 9
    5. Lyssna på musik. Ibland kan lyssna på musik både distrahera dig från dina känslor och lyfta upp dig. Om det här är vad du tycker om, koppla av och lyssna på det tills du mår bättre.
  • Metod 3 av 3:
    Uttrycka oro
    1. Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 10
    1. Om du är orolig för en vän eller älskad, kan det hjälpa till att prata med dem om din oro för dem - är de i fara? Har de berättat något i förtroende? Agerar de konstigt? Vad det än är, berätta för dem att du är orolig och berätta för dem att du är där för dem om de vill prata. Detta kan ge dig både en viss sinnesro.
  • Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 11
    2. Föra dagbok. Att skriva en dagbok kan erbjuda dig sätt att hantera detta, som du kan känna att du diskuterar det med någon utan att faktiskt dela din oro. Naturligtvis är det alltid bäst att dela det med någon, men en dagbok är nästa bästa sak.
  • Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 12
    3. Förstå din oro. Skriv ner vad det är och de möjliga sättet framåt. Skriv vad som håller dig tillbaka och vad som kan göras för att minska detta. Det är alltid bäst att förstå orsaken bakom det också, eftersom det här är unpicking ursprunget och erbjuder sätt att vända dem eller åtminstone flytta på det.
  • Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 13
    4. Distrahera dig själv. Välj en aktivitet du tycker om och spendera lite tid på att göra det här. Ju mindre du tänker på problemet, desto mindre behöver du oroa dig, men så småningom måste du möta det, så lägg inte det för länge eller det kan bli värre.
  • Bild med titeln Express Emotions effektivt steg 14
    5. Vet när du ska be om hjälp. Om någon är fara, om det är själv, en vän, en älskad eller till och med en fiende, måste du berätta för någon. Du kan inte hantera det här ensamt och det är för allas bästa intresse att du söker hjälp. Förståligt är det skrämmande, men vara modigt och ta det här nödvändiga steget. Det är för det bästa.
  • Tips

    Om en sak inte fungerar, var inte rädd för att prova en annan! Alla är annorlunda så ge inte upp om plan A fungerar inte. Det finns 26 bokstäver i alfabetet så håll dig lugn!
  • Om du har varit låg och deprimerad länge, så ska du kontakta någon. Tala med en läkare. Du kan ha depression eller ångest och kan kräva behandling.
  • Prata med en terapeut eller en rådgivare om dina problem. Om du är en student kan du ofta få tillgång till supportgrupper eller en supportarbetare via din skola om du pratar med ditt studentledningsteam. Var inte rädd att be om hjälp när du behöver det.
  • Stanna stark och vara tålmodig - ingenting blir bättre genast eftersom dessa saker tar tid.
  • Om det inte fungerar först, försök igen. Ge inte in!
  • Observera att kontakttelefonnummer som anges i den här artikeln är för Storbritannien. Det kommer att finnas liknande ekvivalenta organisationer i ditt land om du bor någon annanstans - gör en online-sökning.
  • Varningar

    Låt inte saker komma ur hand - prata med någon innan saker blir för hårt för dig.
  • Prata med någon om du känner för att skada dig själv. Be om hjälp är inte en svaghet utan ett tecken på styrka.
  • Använd boxhandskar när du stansar en stansväska.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande