Hur man är en bra lyssnare

Att vara en bra lyssnare kan hjälpa dig att se världen genom andras ögon. Det berikar din förståelse och utökar din kapacitet för empati. Det ökar också din kontakt med omvärlden genom att hjälpa dig att förbättra din kommunikationsfärdigheter. Bra lyssningsförmåga kan ge dig en djupare förståelse för någons situation, och hjälper till att veta vilka ord som är bäst att använda eller vilka ord som ska undvikas. Så enkelt som att lyssna (och erkänna) kan tyckas, gör det bra, särskilt när meningsskiljaktigheter uppstår, tar uppriktigt ansträngning och mycket övning. Om du vill veta hur du är en bra lyssnare, läs vidare för att komma igång!

Steg

Del 1 av 3:
Lyssna med ett öppet sinne
  1. Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 1
1. Placera dig själv i den andras skor. Det är lätt att gå vilse i dig själv och att bara överväga effekterna av den andra personens "talande" på dig. Men aktivt lyssnande är blockerat av ditt inåtgående tänkande. Istället måste du öppna och titta på problemen från den andras perspektiv: och antar att om du hade varit i sina skor, skulle du ha kommit till samma slutsats, och inte sett dig igenom problemet som helst snabbare än dem. Genom att vara en bra lyssnare kan det också hjälpa dig att bli bättre vänner med personen genom att lära känna mer om dem.
  • Kom ihåg att du har två öron och en mun av en anledning. Det betyder att du ska lyssna mer än du pratar. Det är mer fördelaktigt att lyssna än det är att prata. När du lyssnar på människor, engagerar sig i konversationen och gör ögonkontakt så att de vet att du bryr dig om vad de säger (även om du inte bryr dig, är det fortfarande artigt). Människor som lyssnar mer är mer uppmärksamma och därför mer tankeväckande och har en bättre förståelse av saker. Se till att du verkligen lyssnar och inte gör något annat. Försök att se till att du är helt fokuserad på den person som pratar och inte får sidospår. Se till att du gör ögonkontakt med personen, inte någon annan eller något annat.
  • Istället för att omedelbart döma den person som talar, eller kommer med en "lösning" omedelbart ta tid att lyssna och titta på situationen från den andras perspektiv. Tänk på hur du skulle känna om någon tyst dömde dig. Detta hjälper dig att verkligen höra personen istället för att bilda dina egna åsikter innan du verkligen förstår situationen till hands.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 2
    2. Undvik att jämföra personens erfarenheter till din egen. Även om du kanske tror att det bästa du kan göra för att verkligen lyssna är att jämföra personens erfarenheter till din egen, är det långt ifrån sanningen. Om personen pratar om att hantera en död i familjen, kan du dela lite visdom, men undvika att säga, "Det är precis som hur det var med mig..." Detta kan komma ut som offensiv eller okänslig, särskilt när du jämför något som är väldigt allvarligt för dina egna mindre intensiva erfarenheter, som att jämföra personens skilsmässa till ditt tremånaders långa förhållande kan det orsaka obehag för den person som pratar.
  • Du kanske tror att det här är det bästa sättet att vara till hjälp och närma sig situationen, men den här typen av tänkande är faktiskt reduktiv och kan få personen att känna att du inte riktigt lyssnar alls alls.
  • Undvik att säga "Jag" eller "mig" mycket. Det här är en bra indikator på att du fokuserar mer på dig själv än på personens situation.
  • Självklart, om personen vet att du har haft en liknande upplevelse, då kan han eller hon aktivt be om din åsikt. I det här fallet kan du erbjuda det, men var försiktig med att agera som dina erfarenheter är precis som den andra personens. Det kan tyckas som om du bara försöker göra falska situationer för att verka till hjälp.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 3
    3. Försök inte hjälpa till med. Vissa människor tror att de, när de lyssnar, bör de också få sina redskap att finna en snabb och enkel lösning på personens problem. Istället för denna inställning, bör du ta vad personen säger till nominellt värde, och ta dig tid att tänka på a "lösning" När personen talar - och bara om han eller hon verkligen letar efter hjälp på detta sätt. Om du börjar frantiskt tänka på alla snabbkorrigeringar för personens problem, så kommer du inte riktigt att lyssna.
  • Fokusera på att absorbera allt som personen säger till dig. Först efter det kan du verkligen försöka hjälpa.
  • Begränsa distraktioner. Vi lever i ett samhälle som är fyllt med så många distraheringar. Vi lyssnar ständigt på så mycket ljud som det är en utmaning att verkligen lyssna på en annan person. För att du ska vara en bra lyssnare, måste du begränsa distraktioner under din konversation, oavsett om det är tv, telefoner eller avbrott. Det tar ett mentalt beslut att begränsa distraktioner när du lyssnar på någon annan.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 4
    4. Sympatisera. Visa dem att du bryr dig genom att nicka vid lämpliga tider så att de vet att du lyssnar. Säger också små saker som "Ja" när personen pratar om något som de vill att du ska komma överens om (du kan berätta för deras ton) eller "Wow" När personen talar om en tragedi eller något dåligt gjort mot dem. Att säga att dessa ord visar dem att du inte bara lyssnar utan också uppmärksammar. Säg dessa ord vid lämpliga tider och mjukt så att du inte kommer av som överdrivande och avbryter. Försök att vädja till din känsliga sida och trösta personen om det är i nöd. Men å andra sidan vill de flesta inte vara pitied. Så trösta dem men gör inte dig själv högre än dem.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 5
    5. Kom ihåg vad du har fått veta. En viktig del av att vara en bra lyssnare är att faktiskt absorbera den information som personen har sagt till dig. Så, om personen berättar om sina problem med sin bästa vän, Jake, och du har aldrig träffat killen innan, kan du åtminstone komma ihåg hans namn så att du kan hänvisa till honom på det sättet, vilket gör det som du " Är bättre bekant med situationen. Om du inte kommer ihåg några namn, detaljer eller viktiga händelser, så låter det inte som att du lyssnar.
  • Det är okej om du inte har ett rakhyvelvärt minne. Men om du fortsätter att stoppa och be om förtydligande eller fortsätta att glömma vem alla är, då ja, kommer du inte att komma ut som en mycket bra lyssnare. Du behöver inte komma ihåg varje liten detalj, men du vill inte att den som talar för att känna att de måste upprepa en miljon gånger, heller.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 6
    6. Uppföljning. En annan viktig del av att vara en bra lyssnare är att du går utöver att bara höra den person som har en konversation och aldrig tänka på det igen. Om du verkligen vill visa att du bryr dig, bör du fråga personen om situationen nästa gång du är ensam tillsammans, eller till och med skjuta honom eller henne en text eller ge ett telefonsamtal för att se hur situationen fortskrider. Om det är något seriöst som en överhängande skilsmässa, en jobbsökning eller till och med en hälsokomplikation, kan det vara väldigt trevligt att visa att du bryr dig genom att checka in, även när du inte blir ombedd att. Men lägg inte av om de inte vill följa upp, acceptera sitt beslut, men berätta för dem att du alltid är där för att stödja dem.
  • Den som pratade med dig kan vara rörd att du gjorde ansträngningen att faktiskt tänka på honom eller henne bortom din konversation och att ens checka in för att se hur han eller hon är omtänksam. Detta tar dina lyssningsförmåga till nästa nivå.
  • Naturligtvis är det en skillnad mellan att följa upp och nagging personen. Om personen pratade med dig om hur hon vill avsluta sitt jobb, vill du förmodligen inte skicka en text varje dag frågar om hon gjorde det än, eller du kommer att lägga onödigt tryck på situationen och skapa stress istället för portion.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 7
    7. Vet vad du inte ska göra. Att veta vad du ska undvika när du försöker vara en bra lyssnare kan vara nästan lika hjälpsam som att veta vad man ska göra. Om du vill att talaren ska ta dig på allvar och att tro att du är respektfull, så är det några allmänna saker att undvika:
  • Avbryt inte i mitten av en punkt.
  • Berör inte personen. I stället ställer du försiktigt frågor när det behövs (jag.e.mellan luckor eller lullar när personen inte pratar).
  • Försök inte att ändra ämnet, även om det är lite obekvämt.
  • Undvik att säga, "Det är inte världens ände" eller "Du kommer att må bättre på morgonen." Detta minimerar bara personens problem och gör honom eller henne dålig. Gör ögonkontakt med personen så att de inser att du är intresserad och lyssnar.
  • Del 2 av 3:
    Vet vad man ska säga
    1. Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 8
    1. Vara tyst i början. Det kan låta uppenbart och trite, men en av de största hindren för att lyssna motstår uppmaningen till röstimpulsiva tankar. På samma sätt uttrycker många människor exempati genom att dela med sig av sina egna erfarenheter. Både "mage" Svar kan vara till hjälp, men de är vanligtvis överanvända och i slutändan missbrukas.
    • Lägg undan dina egna behov, och vänta tålmodigt För den andra personen att utveckla sina tankar i sin egen takt och på sin egen väg.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 9
    2. Lugna personen i din konfidentialitet. Om personen säger något som är ganska privat eller viktigt, bör du klargöra att du är en pålitlig person som kan hålla sin mun. Säg att personen kan lita på dig, det som det är sagt vistelser mellan dig två, och att ditt ord är ditt band. Om personen är osäker på huruvida du verkligen kan lita på, så blir han eller hon mindre sannolikt att öppna upp. Tvinga inte heller någon att öppna upp till dig eftersom det gör dem obekväma eller arg.
  • Naturligtvis, när du säger att det som personen säger kommer att förbli konfidentiell, borde det vara sant, om inte det finns omständigheter som hindrar dig från att hålla det till dig själv, till exempel om personen är självmord och du är djupt oroad. Om du inte faktiskt kan lita på generellt, så är du aldrig en bra lyssnare.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare steg 10
    3. Vara uppmuntrande när du do tala. Det är viktigt att använda empatisk ljud i lämpliga intervaller under konversationen så att högtalaren inte känner att du inte lyssnar alls. Det är till hjälp att "sammanfatta och återställa" eller "upprepa och uppmuntra" huvudpunkterna. Detta kommer att hjälpa konversationen att känna vätska och kommer att göra talaren mindre självmedveten om att prata. Här är vad du ska göra:
  • Upprepa och uppmuntra: Upprepa några saker som talaren sade och samtidigt ge positiv feedback som uppmuntran. Till exempel kanske du säger, "Jag kan se att du inte tyckte om att du måste ta skulden. Jag skulle inte heller ha." Gå dock enkelt med den här tekniken. Använd det empatiska ljudet tillbaka som en nudge från tid till tid eftersom om du överarbetar det, kommer du att stöta på som nedlåtande.
  • Sammanfatta och återställa: Det är mycket användbart att sammanfatta din förståelse för vad "kassör" har sagt och att återställa det i dina egna ord. Detta försäkrar talaren som du verkligen har lyssnat på vad han eller hon säger och att du "jag förstår". Det ger också talaren möjlighet att korrigera felaktiga antaganden och missuppfattningar från din sida.
  • Se till att du lämnar dörren öppen med uttalanden som, "Jag kan vara fel, men..." eller "...Rätta mig om jag har fel." Denna teknik är speciellt användbar när du befinner dig frustrerad eller du känner att ditt lyssnande fokus är att smälta.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 11
    4. Fråga meningsfulla och bemyndiga frågor. Avstå från att sondera eller sätta den andra personen på defensiven. Snarare strävar efter att använda frågor som ett medel som talaren kan börja nå sina egna slutsatser om de problem som uppstår. Detta kan hjälpa talaren att göra sina egna slutsatser utan att låta dömande eller för kraftfullt. Här är några saker att tänka på:
  • När du har visat empatisk lyssning är det dags att flytta in i bemyndigad lyssning: Ringa upp de frågor du frågar. Till exempel, "Du tyckte inte om att du måste ta skulden. Men jag kan inte förstå varför du känner dig skylld snarare än att bara bli uppmanad att inte göra något på det sättet."
  • Ordalydelse Frågan på detta sätt presenterar talaren med ett behov av att svara direkt på din Brist på grepp om något. I svarprocessen bör högtalaren börja flytta från ett mer känslomässigt svar på ett mer logiskt och konstruktivt svar.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 12
    5. Vänta på att personen öppnas. I processen att uppmuntra ett konstruktivt svar måste en aktiv lyssnare vara någonsin så patient och låt talaren förvärva sitt fulla flöde av tankar, känslor och idéer. Dessa kan först börja som en dricks och det fulla flödet kan ta lång tid att utvecklas. Om du trycker för tidigt och frågar för många personliga, probing frågor, som faktiskt kan ha motsatsen till den avsedda effekten och kan få personen att känna sig defensiv och motvillig att dela information.
  • Håll ditt tålamod och håll din plats i "teller s" skor. Det hjälper ibland att föreställa sig varför "kassör" har arbetat i en sådan situation.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 13
    6. Avbryt inte med vad du känner eller tänker på "talande". Vänligen vänta på den andra personen att fråga din åsikt innan du bryter mot sin diskursflöde. Aktivt lyssnande kräver att lyssnaren ska hylla sina egna åsikter tillfälligt och tålmodigt väntar på lämpliga raster i konversationen. När konversationerna bryter, ger en sammanfattning eller en empatisk samtidighet.
  • Om du avbryter personen för tidigt, så kommer han eller hon att bli frustrerad och kommer inte att absorbera vad du säger. Personen kommer att vara ivrig att slutföra säga sin eller hennes del och du kommer att orsaka en olägenhet och en distraktion.
  • Avstå från att ge direktråd (om du inte är ombedd för det). Istället, låt individen prata situationen och hitta sin egen väg. Detta ger både individen och du. Det är sannolikt att resultera i fördelaktig förändring och självförståelse för "kassör" och för dig.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare steg 14
    7. Försäkra högtalaren. Oavsett samtalet av konversationen, låt talaren veta att du har gärna lyssna och att vara en ljudbräda. Klargör det att du är öppen för vidare diskussion om du behöver vara, men att du inte kommer att pressa honom eller henne alls. Dessutom, lugna talaren om din avsikt att hålla diskussionen konfidentiell. Även om talaren är i en hemsk situation och säger något som, "Det kommer att bli okej" Verkar helt olämpligt, du kan fortfarande lugna talaren genom att säga att du är där för att lyssna och hjälpa till.
  • Du kan till och med klappa högtalarens hand eller knä, lägga en arm runt honom eller henne, eller ge en annan lugnande touch. Gör vad som är lämpligt för situationen. Du vill inte överträffa dina gränser när det gäller att röra.
  • Erbjuda att hjälpa till med eventuella lösningar om du har förmåga, tid och expertis. Bygg inte upp falska förhoppningar, fastän. Om den enda resursen du kan ge är att fortsätta att vara en aktiv lyssnare, gör det mycket tydligt. Detta, i och av sig, det här är en extremt värdefull hjälp.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 15
    8. När du ger råd, kom ihåg att göra det neutral och inte alltför påverkat av dina egna erfarenheter. Tänk på vad som är bäst för den aktuella personen snarare än vad du gjorde, även om det här kan hjälpa till.
  • Del 3 av 3:
    Med hjälp av lämpligt kroppsspråk
    1. Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 16
    1. Få ögonkontakt. Ögonkontakt är viktigt när du lyssnar. Om du ger din vän det intryck du inte är intresserad och distraherad, kan de aldrig öppna upp till dig igen. När det gäller att vara en bra lyssnare är det viktigt för dig att få ögonkontakt med den andra personen. När någon pratar med dig, fokuserar direkt på ögonen så att de med säkerhet vet att du absorberar varje ett enda ord. Även om ämnet inte är intressant för dig, åtminstone respekterar och verkligen lyssnar på vad talaren har att säga. Stirra inte i rymden.
    • Fokusera dina ögon, öron och dina tankar bara på honom / henne och bli en bra lyssnare. Koncentrera inte på att tänka på vad du säger nästa, men i stället fokuserar du helt på vad den andra personen säger. (Kom ihåg att det handlar om personen, inte du.)
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 17
    2. Ge talaren din fulla uppmärksamhet. Om du vill vara en bra lyssnare, är det viktigt för dig att skapa ett bidragande fysiskt och mentalt utrymme. Ta bort alla distraktioner och ge all din uppmärksamhet åt den person som har något att säga till dig. Stäng av kommunikationsenheter (inklusive mobiltelefoner) och ordna att prata på en plats utan distraktioner. När du är ansikte mot ansikte, tyst ditt sinne och uppmärksamma vad den andra personen säger.Visa dem att du är till hjälp.
  • Välj en plats som är fri från distraktioner eller andra människor som kan ta tag i din uppmärksamhet. Om du går till en kafé, se till att du är fokuserad på den person som talar, inte de intressanta karaktärerna som går in och ut ur dörren.
  • Om du pratar i en allmän plats som en restaurang eller ett café, undvik att sitta nära en tv som är på. Även om du är bestämd att ge personen all uppmärksamhet, kan det vara frestande att ta en snabb titt på TV: n, speciellt om ditt favoritlag spelar.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 18
    3. Uppmuntra talaren med kroppsspråk. Nicka ditt huvud kommer att indikera att du förstår vad talaren säger och kommer att uppmuntra dem att fortsätta. Att anta kroppsställningar, positioner och rörelser som liknar högtalaren (spegling) gör det möjligt för högtalaren att slappna av och öppna upp mer. Försök att se rakt ut i ögonen. Det här visar inte bara att du lyssnar, men det visar att du tar riktigt intresse för vad de säger.
  • Ett annat sätt att ha uppmuntrande kroppsspråk är att vända din kropp mot högtalaren. Om du är borta från högtalaren, kan det se ut som om du är kliar att lämna. Om du korsar benen, till exempel, korsa benet mot högtalaren istället för borta.
  • Korsa inte armarna över bröstet, heller. Detta kommer att göra att du kommer att vara standoffish eller skeptisk även om du inte faktiskt känner så.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 19
    4. Lyssna aktivt för att uttrycka ditt intresse. Aktivt lyssnande innebär hela kroppen och ansiktet - både din och talaren. Du kan vara tyst samtidigt som du klarar att du hänger på varje ord som talaren berättar för dig. Så här kan du få ut det mesta av situationen genom att vara en aktiv lyssnare:
  • Dina ord: Även om du inte behöver säga, "Mmhmm," "Jag förstår," eller "Rätt," Var femte eller det kommer att börja bli irriterande, kan du kasta in en uppmuntrande fras här och där för att visa att du uppmärksammar.Om den personen som du pratar med verkligen betyder något för dig, så kommer du säkert att uppmärksamma och hjälpa dem att sortera ut deras problem om det finns något.
  • Ditt uttryck: Se intresserad och träffa talarens blick från tid till annan. Överväga inte talaren genom att stirra intensivt, men reflektera vänlighet och öppenhet för vad du lyssnar på.
  • Läs mellan raderna: Var alltid uppmärksam på saker som har lämnats osynliga och för ledtrådar som kan hjälpa dig att mäta talarens sanna känslor. Titta på ansikts- och kroppsuttryck av "kassör" För att försöka samla all information du kan, inte bara från orden. Föreställ dig vilken typ av sinnesstämning som skulle ha gjort att du förvärvar sådana uttryck, kroppsspråk och volym.
  • Tala på ungefär samma energinivå som den andra personen. På det här sättet kommer de att veta att meddelandet kommer igenom och att det inte finns något behov av att upprepa.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare Steg 20
    5. Förvänta dig inte att de öppnas omedelbart. Vara tålmodig och villig att bara lyssna, utan att ge några råd.
  • Försök att upprepa vad den andra personen säger för att bekräfta den exakta betydelsen. Ibland kan ord betyda två olika saker. Det bästa sättet att bekräfta och undvika missförstånd mellan konversationisterna är att upprepa vad den andra personen säger så att den andra personen vet att du lyssnade och båda har samma idé.
  • Överväga deras omständigheter. Om de är en känslig person, ge dem inte "tuff kärlek."
  • Lyssna tips

    Lyssna tips

    Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ge aldrig råd om de inte frågar dig. Människor vill bara lyssna på, inte föreläsas på.
  • Om du tänker på vad du ska säga nästa medan den andra personen pratar, lyssnar du inte. Du har kortslutit din förmåga att hjälpa.
  • Undvik paproting genom att upprepa meningens ord för ord. Detta kan vara ganska irriterande.
  • När du tittar på den person du lyssnar på, kolla in deras ögon. Detta visar att du är 100% fokuserad på dem, och inte distraherad av andra saker pågår. Mjukna dina ögon och undvik stirra och utseende av misstro. Var bekväm med vad som sägs, i den mån som är möjligt.
  • Den svårare lyssningen blir desto viktigare är det att lyssna.
  • Människor lyssnar inte på att förstå, de hör att svara. Ta det med hänsyn till.
  • Blockera alla och alla distraheringar runt dig. Det betyder att du stänger av din mobiltelefon och avstår från att titta ut genom fönstret eller fiddling med din penna.
  • Föreställ dig att det kommer att finnas en pop quiz på ämnet strax efter. Detta kommer att hjälpa dig hemma och fokusera på nyckelpunkter och vara uppmärksam på detaljer.
  • Från och med nu lyssna på den person som pratar med dig och din omgivning, kommer du att bli imponerad av vad du hör. Bara observera människor och lyssna på vad de säger och gör. Du kommer att lära dig mycket bara genom att lyssna.
  • Försök alltid att ärligt bryr sig om vad andra säger, om du hittar ämnet tråkigt, är det åtminstone artigt och låtsas att bry sig om.
  • Var inte oförskämd, försök att vara så snäll som möjligt.
  • Om du inte förstår något, var inte rädd att fråga vad det betyder.
  • Skjuta upp en viktig konversation om du inte är i humör att lyssna. Det är bättre att inte prata om du inte är redo. Det är kontraproduktivt att tvinga genom en konversation där du är för distraherad av känslor, bekymmer och externa saker som stör de vibrationer som berättar.
  • Att vara en bra lyssnare är en av de viktigaste färdigheterna om du vill fördjupa din karriär och bygga meningsfulla relationer med människor.
  • Tänk på att vi ibland behöver lyssna "mellan raderna", Men det finns tider när vi behöver absorbera saker i ansiktsvärde och gå med flödet av tellerens utfällning.
  • Undvik trivializing. Undvik kommentarer som, "Tusentals människor har det här problemet, så oroa dig inte för det."
  • Du måste vara mottaglig och lyssna på allt, inte bara de saker du vill höra. Inte allt som du vill höra kan vara fördelaktigt och inte allt du inte vill vara skadligt. Ibland är de mest värdefulla rådarna just de som du inte vill höra. Mest av tiden människor kommer bara att berätta för dig de saker du vill höra eftersom de är rädda för att förolämpa dig.
  • Nod för att visa dem att du är särskilt intresserad och vill höra mer.
  • Låt dem prata så mycket som de behöver innan du börjar attackera dem med frågor. Innan du börjar säga något, be om deras tillåtelse.
  • Prata med så många människor som du kan, lyssna på dem noggrant och lära av sina erfarenheter.
  • Varningar

    Även om historien han / hon delar är "för länge" För att du ska vara intresserad, försök ditt bästa att skaka huvudet ut ur det och lyssna på vad de säger. Du kanske inte vet, men chansen är att du kommer att uppskattas mycket för att lyssna på vad de måste säga. Det stärker bindandet av det förhållande du båda har.
  • Säg inte bara "uh va", "ja", eller nod. Människor kommer att tro att du är för distraherad att bry sig och inte faktiskt lyssna.
  • Försök att rensa huvudet och ge den andra parten din fulla uppmärksamhet - du gör det genom att försöka fokusera som om ditt liv berodde på det
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande