Hur man utvecklar social medvetenhet

Om du vill bättre ansluta med andra, och dela mer meningsfulla, äkta interaktioner, kanske du vill öka din sociala medvetenhet. Att vara socialt medveten innebär att vara medveten om vad andra känner sig igenom vad de säger och hur de agerar. Det betyder också att du är medveten om världen runt dig och andra och hur våra miljöer påverkar oss. Ökad socialmedvetenhet innebär att man förbättrar dina färdigheter för att ansluta till andra - muntligt, nonverbalt och i samhället.

Steg

Metod 1 av 3:
Utveckla empati
  1. Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 1
1. Sätt dig i någon annans skor. Empati hjälper dig att förstå andras perspektiv. Att vara empatisk är avgörande för autentiska relationer, äkta kommunikation och problemlösning. Eftersom vi är sociala varelser, vi ständigt befinner oss i situationer där vi kunde vara mer empatisk (eller empathiska - orden betyder samma sak). Tänk på dessa situationer:
  • Tänk på att vara i linje i mataffären. Kassören tar för evigt eftersom han är ny på sitt jobb. Medan du kan vara frustrerad, kan du också förstå att när någon lär sig något, går de inte så fort. Du kan trycka dig själv som kassör, ​​som förmodligen är mycket stressad att människor är frustrerade och mumlande. Eftersom du använder empati kan du besluta att vara tålmodig och förståelse.
  • Föreställ dig att din vän bara upptäckte att hennes föräldrar blir skilda. Kanske är dina föräldrar fortfarande gifta och du har ingen erfarenhet av detta. Men du kan överväga hur det skulle känna att höra den här nyheten och svara hur du föreställer dig att du vill att någon ska svara på dig, om du var i din väns skor. Du kanske säger, "Jag är så ledsen att höra det här. Hur mår du?"
  • Bild med titeln utveckla social medvetenhet Steg 2
    2. Identifiera dina egna känslor. Du kan inte förstå vad andra människor känner förrän du lär dig och märka dina egna känslor. Det är inte alltid lätt att räkna ut vad du känner, men. Här är några grundläggande sätt att hjälpa till att identifiera dina känslor:
  • Prata med någon. Att dela känslor högt med andra hjälper dig att få feedback, och hjälper dig också att sortera igenom dem som du pratar.
  • Skriv i en tidskrift. Skriv ner vad som går igenom ditt sinne och hjälpprocess och namnge dina känslor.<
  • Tänk på dina tankar. Till exempel, om du tänker, "har jag så mycket att göra! Huset är en röra och ett företag kommer!"Du kanske känner dig stressad.
  • Bära en lista med känslor med dig. Om du är ny för att identifiera dina känslor, kan du att bära en lista med olika känslor hjälpa dig att identifiera vad du känner.
  • Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 3
    3. Var en aktiv lyssnare. Aktivt lyssnande hjälper dig att utveckla empati eftersom du helt lyssnar på den person som pratar (med dina ögon och kroppsspråk såväl som dina öron). Du kommer också att echo tillbaka till den person du hör dem säga.
  • Vara inriktad på den person som pratar. Sätt ner din telefon eller andra distraktioner och peka din kropp i riktning mot högtalaren. Göra ögonkontakt med personen.
  • Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 4
    4. Parafrasera högtalarens uttalanden. Parafrasering använder dina egna ord för att beskriva vad du just hört den andra personen säger. Detta hjälper ofta både att få större förståelse.
  • Till exempel, om din medarbetare säger, "Jag kommer aldrig att få det här projektet gjort! Det är oändligt!"Du kan säga," Wow, du låter riktigt överväldigad!"
  • Om du är utanför basen i din parafrasering eller reflekterar tillbaka, kommer högtalaren i allmänhet att låta dig veta med enkel oenighet. Till exempel, "Nej, jag tror att jag har kontroll över projektet. Det verkar bara som om det aldrig kommer att bli gjort!"
  • Bild med titeln utveckla social medvetenhet Steg 5
    5. Reflektera tillbaka. Låt personen veta hur de delar med dig får du känna. Detta hjälper dig att flytta mot vidare förståelse för hur personen känner.
  • Du kan säga, "Jag är så frustrerad efter att ha hört den här historien om din chef."Den andra personen kommer sannolikt att överensstämma med ditt uttalande (" Ja! Hon driver mig galen!") Eller peka dig mer mot hur de verkligen känner (" Jag är så arg efter vårt senaste möte "). Hur som helst förstår du vidare vad den här personen upplever och känner, vilket bygger empati.
  • Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 6
    6. Samla historier. Att lära andras historier hjälper oss att utveckla empati för andra, för vi har fått en glimt av hur det är att vara den personen. Människor verkar vara hårt anslutna för att behålla och lära av historier. Många kraftfulla berättelser tenderar att resonera med oss ​​länge efter att de får veta.
  • Lyssna på andras historier. Vara nyfiken på människor och fråga dem om deras liv. Mest av tiden är människor villiga att dela om sig själva, särskilt om du är engagerande i empatiska beteenden och aktivt lyssnande.
  • Läs mer böcker.Böcker hjälper oss att bli mer empatiska eftersom vi ofta läser karaktärens egna tankar och motivationer. För det mest empatiska bang för pengarna, läs verk av litteraturfiktion, där förhållandet dynamik och karaktärpsykologi ofta är mer utvecklade än andra typer av böcker.
  • Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 7
    7. Hitta gemensam mark. Leta efter gemensamma intressen med en annan person. Detta kan vara en stegande sten mot en djupare förståelse.
  • Kanske finns det ett nytt barn på din skola som är från ett annat land. Du vet ingenting om hans kultur, men du är båda på tennislaget. Du kan använda den gemensamma sporten som utgångspunkt för konversation. Därifrån kan du prata om tennisspelare från sitt hemland, hur hans kultur är annorlunda än din.
  • Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 8
    8. Dela din historia. Att dela dina egna sårbarheter hjälper till med att vuxna anslutningar. Att låta din vakt ner med någon kan inspirera dem att dela sina egna djupare känslor, där du är mer benägna att göra en anslutning och bygga empati.
  • Att dela djupare känslor behöver göras i en lämplig inställning och efter att någon första anslutning har gjorts. Kör inte upp till en person på gatan och meddela dig att dela vad det var för dig när din mamma dog. Lär känna personen och dela djupare konversationer i tystare, privata inställningar - som att köra i en bil eller spela ett spel en-mot-ett, inte i en bullriga arkad eller medan andra kan vara avlyssna.
  • Tänk på en konversation som en spiral. Du börjar på ytterslingan med mer ytlig konversation. När du går fram i din konversation och bygger empati med den andra personen, flyttar du närmare mot centrum av spiralen och det blir lämpligare att dela de innersta, kärnkänslor.
  • Gör en anslutning till den andra personens historia. Till exempel kan du säga, "När du berättade om hur du känner att ingen förstår dig, kom jag där du kom ifrån. Jag känner så mycket också. Ibland känner jag mig som att jag aldrig kommer att träffa någon som verkligen får mig."
  • Metod 2 av 3:
    Plockar upp på sociala signaler
    1. Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 9
    1. Titta på kroppsspråk. Titta på människors kroppsspråk i olika situationer. Lägg märke till hur mycket människor kommunicerar med sina kroppar genom gester, hållning eller huvudrörelse.
    • Tänk på att samma gester kan innebära olika saker. Tänk till exempel på någon som rycker på axlarna. Det betyder ofta "Jag vet inte" eller "Jag bryr mig inte."Eller överväga vad det betyder när någon korsar sina armar framför dem. Ibland betyder det att de vill dra bort från konversationen (tänk på det som en "självskyddande" typ av gest), ibland kan det uttrycka ilska, eller ibland beror det på att personen är kall!
    • Tänk dig att du hade en mute-knapp och kunde stänga av ljudet: Tror du att du kan räkna ut samlingen av konversationen genom att titta på hur människor flyttar?
  • Bild med titeln utveckla social medvetenhet Steg 10
    2. Lyssna på tonen av röst. Du kan säga samma ord, men ändra din tonröst, och orden tar på olika betydelser. En persons ton av röst förmedlar känslan bakom orden.
  • Tänk till exempel på hur "jag är bra" låter när någon säger det i en vänlig ton av röst, mot att säga det i en arg tonstopp.
  • Testa din röstton genom att upprepa en mening, föreställa dig att du känner något annat varje gång. Hur är "du skrämde mig!"Ljud när du låtsas vara lycklig, chockad, arg eller ledsen?
  • Bild med titeln Utveckla Social Awareness Steg 11
    3. Titta på ansiktsuttryck. Människor har mycket uttrycksfulla ansikten. Även när vi försöker vårt bästa för att dölja våra känslor, är de ofta närvarande på våra ansikten.
  • Titta i en spegel och handla om hur du tror att du ser ut när du är uttråkad, glad, irriterad eller upphetsad.
  • Ansiktsuttryck kan ofta vara mycket subtila, och det kan ibland ta ett tag att urskilja dem. Till exempel, när människor är genuint glada, ler de med sina ögon. Du kan se att deras ögon blir skrynkligt i hörnen. I ett mindre äkta leende förändras ögonen inte lika mycket, och ofta är läpparna stängda.
  • Tänk på hur de liknande ansiktsuttryck ofta indikerar olika känslor. En rynka kan indikera sorg eller ilska, till exempel, eller en öppen mun kan indikera rädsla eller överraskning. Om du inte kan ta reda på vad personen känner sig från deras ansiktsuttryck, leta efter andra icke-verbala ledtrådar, som deras ton av röst eller kroppsspråk.
  • Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 12
    4. Undersök fysiskt avstånd. Titta på hur nära eller långt ifrån varandra står folk från varandra. Du kan berätta mycket om ett förhållande av utrymmet mellan två personer. Var uppmärksam på ditt eget fysiska avstånd också.
  • Människor som är i ett intimt förhållande kan stå utan avstånd alls mellan dem, medan vänner kan stå närmare än arbetskollegor.
  • Om du står för nära någon, så kan du märka att de fortsätter att flytta, vända sig, lutar tillbaka eller korsar armar eller ben. Om du är för långt ifrån någon, så kan du märka att de lutar sig i, squinting, furrowing deras panna eller tittar och visar bara mildt intresse för konversationen.
  • Bild med titeln utveckla social medvetenhet Steg 13
    5. Titta på hur människor reagerar på vad du säger. Människors svar kan hjälpa dig att hålla dig medveten om ditt beteende. Titta på sina nonverbal-signaler och lyssna på vad de säger.
  • Till exempel, en person som säger, "det är bra!"Medan det sakta att säkerhetskopiera förmodligen inte vill ha en konversation med dig just nu.
  • En person som lutar mot dig, ler och gör ögonkontakt, är förmodligen verkligen intresserad av vad du måste säga, och du kan ta det som en cue att fortsätta.
  • Metod 3 av 3:
    Att vara en del av ditt samhälle
    1. Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 14
    1. Söka efter volontär- möjligheter. Anslut i ditt samhälle. Ta dina empati färdigheter till nästa nivå genom att förstå vad andra människor upplever som en grupp eller kultur, till exempel. Detta hjälper dig att vara socialt medveten på ett samhälle, eller kanske till och med global, nivå.
    • Hitta en frivillig möjlighet som kräver att du lyssnar på och tenderar till behoven hos en annan person eller grupp. Till exempel kan du önska att arbeta på ett matpantry eller soppkök för att förstå behoven hos människor i fattigdom. Du kanske vill besöka homebound senior medborgare som upplever ensamhet. Du kanske vill hjälpa nya invandrare att lära sig språket i sitt nya land.
    • Utforska service möjligheter i skolor, kulturella centra, politiska organisationer, religiösa samhällen eller grannskapsverksamhet.
  • Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 15
    2. Utbilda dig själv om olika människor och deras bekymmer. Träffa människor i befolkningen du är intresserad av. Läs böcker skrivna av personer i den här gruppen, eller lyssna på podcaster med en värd från den här gruppen. Detta kommer att ge dig insikt i sina liv och öka din medvetenhet om problem de står inför.
  • Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 16
    3. Resa utomlands. Fördjupa dig i en annan kultur. Gå ut ur din komfortzon för att uppleva obekanta grupper. Exponera dig själv till olika kulturer och sätt att leva kommer att utöka ditt tänkande och syn på världen. Att vara nedsänkt i olika trossystem, kök och livsstil är användbart för att expandera din sociala cirkel och byggtolerans för olika synpunkter.
  • Om du är student, spendera en term eller gör kurs utomlands.
  • Prata med människor på dina resor. Många människor kommer att vara vänliga och villiga att dela sitt land med dig.
  • Att verkligen lära sig om ett land, våga ut ur turistområden och i lokala stadsdelar. Detta ger dig en bättre möjlighet att se det dagliga livet utvecklas.
  • Bild med titeln Utveckla social medvetenhet Steg 17
    4. Resa till en ny del av staden. Om du inte har råd med en resa ut ur landet, överväga lokala möjligheter att lära sig om andra kulturer. Du kan bli förvånad över olika människor som bor nära dig.
  • Besök ett lokalt museum som ägnas åt en etnisk grupp eller kultur.
  • Tillbringa en dag i ett etniskt grannskap i ditt samhälle (eller kanske närliggande större stad). Gå runt i närheten och prova en ny mat till lunch.
  • Delta i en religiös tjänst av en tro som skiljer sig från din.
  • Tips

    Du kan också försöka meditera så du är mer medveten om dina egna känslor.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande