Hur man är en bra lyssnare till din familj

Kommunikation är viktig för starka familjeförhållanden. Men om du inte verkligen lyssnar på andra, kan det vara svårt att kommunicera. Att arbeta med dina lyssningsförmåga kan hjälpa dig att kommunicera bättre och bildar starkare obligationer. Var noga med att lyssna aktivt. Visa att du lyssnar med icke-verbala signaler och fråga klargör frågor. När det är din tur att prata, erkänna vad talaren har sagt genom att reflektera och kommentera det. Undvik negativa vanor, som att avbryta, för att hjälpa konversationer att springa smidigt.

Steg

Metod 1 av 3:
Lyssna aktivt
  1. Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj steg 1
1. Stanna kvar i. När du lyssnar på en familjemedlem, låt inte ditt sinne vandra till andra saker. Det är viktigt att sträva efter att stanna i nutiden för att få din familjemedlem att känna sig och värderas.
  • Undvik distraktioner när du pratar med en familjemedlem. Sätt din telefon bort och ge dem din fulla uppmärksamhet.
  • Tänk aldrig på andra saker när någon pratar. Istället fokusera bara på vad som sägs. Om du känner att ditt sinne vandrar, returnera dina tankar till högtalarna.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj Steg 2
    2. Fokusera på högtalarens ord och inte vad du säger nästa. När du pratar med någon, fokuserar du ofta på vad du ska säga nästa. Denna tendens kan få mer intensiv när du pratar med en familjemedlem. Om du säger, diskutera ett familjeproblem eller oenighet, kan du vara ivrig att dela med dig av dina tankar. Tänk dock inte på hur du känner eller vill svara. Fokusera bara på talaren och deras tankar och åsikter i frågan.
  • Du kan tänka på hur du svarar senare. Nu, var uppmärksam på vad som sägs. Förstå din familjemedlems perspektiv din prioritet.
  • Kom ihåg att du kommer att bli bättre utrustad för att tänka på ett tankeväckande svar om du faktiskt förstår vad som sägs. Kommunikationen blir bättre övergripande om du verkligen kan förstå den andras synvinkel.
  • Se till att du verkligen hör vad de säger. Du kan till och med sammanfatta vad de har sagt, snarare än att lägga till dina egna tankar direkt. Man skulle kunna säga, "Det är låter som om du är orolig för dina testresultat, även om doktorn säger att allt kommer att bli okej."
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj Steg 3
    3. Visa du lyssnar med icke-verbala signaler. Du vill att talaren ska känna sig värderad. Var noga med att visa att du lyssnar. Du kan förmedla att du uppmärksammar dig via icke-verbala signaler. Nod som talare talar, ler och skrattar när det är lämpligt, och behåll ögonkontakt.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj Steg 4
    4. Se till att högtalaren har pratat innan du pratar. Det är okej att omfamna en paus. Ett par sekunder av tystnad i en konversation är inte en dålig sak, och tillåter talaren en chans att helt uttrycka sig. I stället för att omedelbart starta i ditt svar, pausa ett ögonblick efter att högtalaren har slutat prata. Detta gör det möjligt för dig att se till att de är helt färdiga att prata.
  • Människor har en naturlig tendens att pausa när de talar. Om du märker talaren har pausat, antar du inte att de är färdiga. Ge dem några sekunder innan du svarar.
  • Om högtalaren inte börjar prata igen efter några sekunder har gått, är det säkert att anta att de har slutat prata.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj steg 5
    5. Ställ frågor om förtydligande. En del av lyssningen är förståelse. Om det finns något som talaren sa att du inte förstod, fråga. När någon slutar prata, be om förtydligande om det behövs. Detta kommer att förmedla att du verkligen lyssnar på din familjemedlem och värdesätter sitt perspektiv.
  • Ställ frågor som uppmuntrar till öppen diskussion. Till exempel, "Vad tycker du om situationen?" och "Var tror du att vi ska gå härifrån?"
  • Undvik att fråga "Varför" frågor. Dessa kan komma som dömande och få talaren att känna sig defensiv. Till exempel, fråga inte, "Varför bestämde du dig för att ta det jobbet?" Istället fråga, "Hur kom du till det beslutet?"
  • Metod 2 av 3:
    Kommunicera effektivt
    1. Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj Steg 6
    1. Återställa vad som har sagts. Kortfattat sammanfattar vad talaren har sagt kan gå långt mot effektiv kommunikation. Alla vill känna sig värda och hörda, så upprepar en familjemedlems punkt kan förmedla dig att lyssna. Det kan också ge familjemedlemmen en chans att höra din tolkning av dina ord och klargöra efter behov.
    • Försök att kort parafrasera det du hörde när högtalaren slutar. Till exempel, "Så det låter mig som om du är lite frustrerad med mamma just nu eftersom du känner att hon inte behandlar dig som en vuxen."
    • Detta kan hjälpa dig att se till att du förstod talaren. Det kommer verkligen att visa att du lyssnar och tillåter dig och din familj att kommunicera bättre.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj Steg 7
    2. Hjälp familjemedlemmar sammanfatta sina erfarenheter. Du vill hjälpa någon att räkna vad de känner och varför. Efter att ha lyssnat, försök att hjälpa din familjemedlem att sammanfatta sin erfarenhet.
  • Till exempel, börja med något som, "Okej, låt mig se till att jag är klar på vad du säger."
  • Fråga sedan frågor som hjälper din familjemedlem ram sin erfarenhet. Till exempel, "Du är upprörd att mamma ger oönskade råd om din bilförsäkring. Hur skulle du säga att du känner för det? Jag känner av frustration." Att hjälpa en familjemedlem sätta en etikett på sina känslor kan hjälpa dem att bättre förstå en situation.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj Steg 8
    3. Reflektera över vad som sagts. Efter att ha tillät en familjemedlem att prata, reflektera kortfattat om ämnet. Försök att räkna ut inte bara vad som sägs, men varför det spelar roll. Till exempel, säg saker som "Jag känner att det här är väldigt viktigt för dig" eller "Jag är en känsla Det här är något vi ska alla prata om som en familj."
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj Steg 9
    4. Använda sig av "Jag"-uttalanden när det är din tur att prata. Familjsituationer kan vara komplicerade. Du kan ibland vara oense eller ta fråga med vad som sägs. När meningsskiljaktigheter uppstår, använd "Jag"-uttalanden. Dessa minimerar objektets skylt eftersom de lägger fokus på dina personliga känslor över en objektiv bedömning.
  • Ett "Jag"-uttalandet har tre delar. Det börjar med "jag känner..." Därefter anger du dina känslor omedelbart. Då anger du vad som ledde till dessa känslor. Slutligen förklarar du varför du känner det sätt du gör.
  • Om du inte håller med en familjemedlem, undvik inramning av dina känslor på ett dömande sätt. Till exempel, "Mamma försöker bara hjälpa och du vet att du har haft problem med pengar i det förflutna. Du är verkligen frustrerande mig."
  • Just, reframe den känslan med hjälp av en "Jag"-påstående. Till exempel, "Jag känner mig frustrerad eftersom du är arg på mamma när hon bara försöker hjälpa till att jag tror att hennes bekymmer är legitima och hon bryr sig om dig."
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj steg 10
    5. Acceptera att du inte alltid måste lösa någons problem. Med familjen är du ofta benägen att hjälpa. Men du kan inte lösa andras problem. Oftast vill en familjemedlem bara att någon lyssnar och empati. Låt personen prata och motstå uppmaningen att hoppa in och ge dina två cent på frågan.
  • Du kan fråga en reflexiv fråga. Till exempel, "Tror du att det var möjligt att hon var bara bekymrad?"
  • Metod 3 av 3:
    Undvika negativa vanor
    1. Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj Steg 11
    1. Stör inte. Avbrytande kan sätta pauserna på effektiv konversation. Tillåt alltid några sekunder av tystnad efter att någon slutar prata innan du erbjuder ditt svar. Detta gör att du kan se till att talaren är klar.
    • Tala inte över någon heller. Oavsett hur passionerat du känner för ett ämne, börja inte prata tills den andra personen är klar.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj steg 12
    2. Avstå från att erbjuda råd. Om du inte uttryckligen frågas, erbjuda inte råd. Osolicited råd kan göra det verkar som om du inte lyssnar. Du hör bara vad du vill, och erbjuda råd som svar. Om någon bara vill prata, avstå från att försöka berätta för dem vad de ska göra.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj Steg 13
    3. Ändra inte ämnet för tidigt. Ändra aldrig ämnet innan högtalaren har fått sina ord ut. Även om ett ämne gör dig obekväma är det viktigt att du låter talaren uttrycka sig.
  • Om det finns familjedrama, kan du bli frestad att skynda talaren. Till exempel, om de pratar om hur du pratade med din pappa förra veckan, kan du börja prata om något du såg på TV den natten.
  • Undvik att göra det här. En del av att kommunicera med din familj talar om svåra ämnen ibland. Du måste tillåta konversationer att flöda där de kommer, även om ett ämne stör dig.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj Steg 14
    4. Undvik skynda talaren. Rusa aldrig den person som pratar. Interject inte med din tolkning innan högtalaren är klar för att skynda på högtalaren tillsammans. Säg aldrig saker som, "Kan du komma till punkten?" Detta kommer att göra det som om du inte är investerat i konversationen.
  • Bild med titeln vara en bra lyssnare till din familj steg 15
    5. Avstå från dom. Även om du är frustrerad eller arg på någon, försök att odla empati när du lyssnar. Försök att förstå hur personen känner och varför. Det är aldrig en bra idé att lyssna med dom, eftersom det kommer att minska din förmåga att kommunicera fullt ut. Även om du inte håller med någons handlingar eller åsikter, undvik dom.
  • Det är bra att höra den andra personen, eftersom det hjälper dig att bättre förstå var de kommer ifrån.
  • Tips

    Om du kan se talaren är klart att bli obekväm när du pratar om ämnet, bara tillåta dem att sluta prata.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande