Hur man hanterar en kontrollerande make

Att vara i ett förhållande med en kontrollerande make kan vara mycket försök. Kontrollera makar ofta mikromanage, kritisera och begränsa den andra makas verksamhet. Beroende på hur allvarligt och hur ofta dessa kontrollerande beteenden är kan du kanske arbeta med din make för att förbättra ditt äktenskap, eller du kan dra nytta av rådgivning. Om beteendet är mycket allvarligt eller inte förbättras med rådgivning, kan du behöva överväga att sluta relationen med din kontrollerande partner för att återfå ditt oberoende.

Steg

Del 1 av 3:
Hantera mindre instanser av kontrollerande beteende
  1. Bild med titeln Deal med din man
1. Hålla sig lugn. För många människor är argumenter ett naturligt svar på en makas kontrollerande beteende. Tyvärr är en kontrollerande person osannolikt att skicka in och låta dig vinna argumentet, så denna taktik kommer sannolikt bara att eskalera situationen. I stället för att argumentera, stanna så lugnt och samlas som möjligt. Du kan vara oense med din make utan att skrika eller vara respektlös.
  • Om du känner att du måste vara oense med din make, överväga att säga något som, "Jag ser ditt perspektiv, men har du övervägt det här?" istället för "Det är fel. Min idé är bättre!"
  • I vissa fall kan du konstatera att komma överens med din partner är bäst, men du kan göra det utan att skicka in till det kontrollerande beteendet. Till exempel kan du ta initiativ till att fatta ditt eget beslut, samtidigt som du tar hänsyn till din makas åsikter.
  • Bild med titeln Acceptera en workaholic man Steg 6
    2. Be controller att utveckla en plan. I vissa fall kan du kunna använda din kontrollerande makas tendens att kontrollera som ett sätt att avhjälpa mindre problem i ditt förhållande. Förklara frågan till din make och vädja till sin önskan att kontrollera genom att be dem att utveckla en plan för att lösa problemet.
  • Vara så specifik som möjligt när du beskriver problemet till din make. Till exempel, istället för att säga, "Du är för kontrollerande," överväga att säga något som, "Jag känner att du mikromanage mina aktiviteter och litar inte på mig att få saker gjort på egen hand."
  • Om din make vägrar att erkänna att det finns något problem, kanske den här strategin inte fungerar.
  • Bild med titeln minskar dina chanser att missbrukas i ett intimt förhållande steg 1
    3. Empatisk. När din make gör en efterfrågan eller försöker kontrollera dig, kan det hjälpa till att försöka se saker från hans eller hennes perspektiv. Ta en stund att överväga varför din make kan agera på det här sättet, och försök att förstå. Det kan hjälpa dig att undvika att bli arg när din make verkar kontrollera.
  • Detta bör hjälpa dig att förstå din makas beteende och kanske se förbi mindre incidenter, men du bör aldrig använda den här tekniken för att ursäkta respektlöst beteende.
  • Bild med titeln discern vänner från fiender som en autistisk person Steg 6
    4. Fråga konstruktiva frågor. Om din make börjar kritisera eller förhöra dig, kan du snabbt vända fokusen genom att svara med de rätta frågorna. Ställ frågor som avslöjar den kontrollerande make som deras förväntningar är orimliga eller att deras beteende är oacceptabelt. Till exempel kanske du säger, "Förklarade du för mig exakt vad du ville att jag skulle göra?" eller "Jag ska gå bort om du inte börjar behandla mig med respekt. Är det vad du vill ha?"
  • Undvik att få defensiv, eftersom det bara kommer att förbättra de kontrollerande beteenden.
  • Del 2 av 3:
    Korrigera återkommande mönster för kontrollerande beteende
    1. Bild med titeln minskar dina chanser att missbrukas i ett intimt förhållande Steg 2
    1. Var beredd på förnekelse. Controllers vet ofta inte att de kontrollerar. Faktum är att många styrenheter känner som om de styrs, vilket kan förklara varför de känner behovet av att vara så självständigt. Om du har att göra med en make som är vanligt överkontrollerar, kommer du sannolikt att behöva övertyga dem om att de kontrollerar, vilket kan ta lite tid.
    • Vara så respektfull som möjligt när den här konversationen har. Om du vill spara ditt äktenskap, bör du inte attackera din makas karaktär. Istället fokusera på de typer av handlingar eller situationer som stör dig.
    • Använd så många exempel som möjligt för att förklara vad du menar med "kontrollerande."
  • Bilden med titeln Minskar dina chanser att missbrukas i ett intimt förhållande steg 3
    2. Gränssnitt. När du har en konversation med din make om deras kontrollerande beteende måste du göra det mycket klart vad du är villig att tolerera. Förklara för din make i så mycket detaljer som möjligt Vilken typ av beteende måste korrigeras.
  • Du kanske vill göra en lista över de största problemen och brainstormen med din make om specifika saker du kan göra för att undvika problem i framtiden.
  • Tänk på att det finns en chans att din make kommer att tro att du styr också, så var öppen för att lyssna på alla gränser som de kan föreslå.
  • Bild med titeln Undvik en kamp i skolan Steg 4
    3. Verkställa konsekvenser. Din make kan behöva påminnas om dina gränser, så ofta, så det är en bra idé att bestämma vilken typ av beteende som motiverar konsekvenser och vad dessa konsekvenser kommer att vara. Detta bör endast gälla större brott som inte kan adresseras på något annat sätt.
  • För mindre brott kan din make eventuellt dra nytta av en enkel påminnelse om dina gränser.
  • Överanvända inte konsekvenser. Att hålla privilegier eller tillgivenhet till följd av det minsta brottet är det som kontrollerar människor gör!
  • Dina konsekvenser kan behöva vara ganska allvarliga. Till exempel kan du bestämma att du kommer att flytta ut ur huset om din make inte gör ett försök att behandla dig med respekt under nästa månad.
  • Bild med titeln Bestäm mellan veckovis äktenskaplig terapi eller ett äktenskapligt reträtt steg 8
    4. Söka rådgivning. Om din make är ovillig att erkänna det kontrollerande beteendet, eller om du inte kan korrigera problemen på egen hand, överväga att söka professionell rådgivning. Din make kan behöva en professionell för att förklara vilket kontrollerande beteende som ser ut och hur man slutar engagera sig i det.
  • Du kanske vill prova parets terapi, eftersom det kommer att ge dig möjlighet att prata med varandra om dina problem med vägledning av en professionell äktenskapsrådgivare.
  • Din make kan också dra nytta av enskild terapi, vilket kan bidra till att avslöja orsakerna till det kontrollerande beteendet, såsom låg självkänsla eller en traumatisk barndom.
  • Del 3 av 3:
    Återfå kontroll över ditt eget liv
    1. Bild med titeln vara säker, var dig själv och har fortfarande kul i gymnasiet steg 11
    1. Låt inte dig själv vara isolerad. Många kontrollerande makar isolerar sina partners genom att dominera sin tid eller förbjuda dem från att gå ut med vänner. Om det här är fallet för dig, måste du stå upp för dig själv och låt din make veta att du inte har för avsikt att låta dina andra relationer lida.
    • Du har rätt till tid ensam, så låt din make veta om du behöver tid för att driva dina egna hobbyer eller bara vara själv. Uppmuntra din make att ta upp hobbyer kan göra det enklare.
    • Du borde fortfarande spendera lite tid med din make om du arbetar för att förbättra ditt äktenskap. Göra den här tiden räkna med att göra roliga aktiviteter tillsammans.
  • Bild med titeln vara säker, var dig själv och har fortfarande kul i gymnasiet steg 4
    2. Undvik internaliserande kritik. Om din kontrollerande make har upprepade gånger satte dig, kan du börja känna som om du gjorde något för att förtjäna den kritiken. Det är viktigt att påminna dig om att du förtjänar det bästa, och att göra ditt bästa för att inte ta den här kritiken personligen.
  • Internaliserande kritik kan orsaka att du tvivlar på dina egna förmågor. Om det här har hänt med dig, påminna dig om de mål du en gång ville uppnå och avvisa några negativa tankar som din make kan ha planterat i ditt huvud om dina förmågor. Att ta små steg för att uppnå dessa mål är ett bra sätt att börja frigöra dig från en kontrollerande make.
  • Bild med titeln vara säker, var dig själv och har fortfarande kul i gymnasiet steg 7
    3. Känn dig inte skyldig eller beholden. Många kontrollerande makar använder skuld för att styra sina partners. Om din partner gör det måste du känna igen det som bara en annan taktik som används för att styra dig, och inte låta det påverka dina beslut.
  • Vissa kontrollerande makar kan få sina partners att känna sig skyldiga genom att klaga på hur de inte kommer att kunna fungera om partnern lämnar, eller till och med hotar att skada sig.
  • Andra kontrollerande makar kan få sina partners att känna sig skyldiga genom att få dem att känna sig som om de är skyldiga den kontrollerande maken något för att boka dem eller älska dem.
  • Bild med titeln Acceptera en workaholic man Steg 7
    4. Stanna sant mot dina övertygelser. Många kontrollerande makar dominerar sina partners genom att berätta för dem vad de ska tänka eller vilka värderingar som ska. Om du har åsikter och övertygelser som skiljer sig från din make, är det viktigt att stå upp för din rätt att behålla dem.
  • Om du övar en annan religion än din make, behåll ditt självständighet genom att fortsätta att gå till tjänster på egen hand eller med familjemedlemmar.
  • Om du har olika politiska övertygelser än din make, fortsätt att rösta utifrån dina egna övertygelser.
  • Bild med titeln bryta upp med din pojkvän i gymnasiet steg 7
    5. Var villig att gå bort från ett ohälsosamt förhållande. I vissa fall kan kontrollerande beteende korrigeras och ömsesidig respekt kan ta sin plats, men det är viktigt att känna igen att det inte alltid händer. Ofta kan en kontrollerande individ helt enkelt inte ändras, så du måste vara villig att avsluta förhållandet om det orsakar att du är skada.
  • Vissa beteenden ska aldrig tolereras. Om din make missbrukar dig fysiskt, muntligt, emotionellt eller sexuellt, lämnar förhållandet är det bästa alternativet. Om du behöver support, överväga att ringa en hemlig vålds hotline.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande