Hur man klarar av irriterande människor

Kanske har du en irriterande medarbetare som du måste jobba med varje dag. Eller kanske du har en vän som börjar komma på nerver och du är inte säker på hur man hanterar dem. Att hantera irriterande människor är en livskunskap som kan komma till nytta i många sociala situationer, personligen och professionellt. Du kan klara av människor som kommer på nerverna genom att arbeta hårt för att behålla din lugn och genom att hitta sätt att undvika en konflikt med dem. Om du inte längre kan klara av den irriterande personen, kan du behöva konfrontera dem på ett respektfullt och proaktivt sätt.

Steg

Del 1 av 3:
Upprätthålla din lugn
  1. Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 1
1. Ta ett djupt andetag och håll dig lugn. Även om du kan hitta det svårt att hantera att vara runt en irriterande person, bör du sträva efter att behålla din lugn och håll dig lugn. Att bli arg, upprörd eller frustrerad får bara förstöra din dag och har ingen verklig effekt på hur den personen uppträder. Snarare än att låta dina känslor få det bästa av dig, försök att ta djupa andetag andremain lugn.
  • Du kan försöka göra djupa andningsövningar, där du stänger dina ögon och andas djupt i näsan från ditt membran, följt av en djup andas ut ur näsan. Du kan göra djupt andning några gånger för att lugna ner och blockera den irriterande personen.
  • Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 2
    2. Reagera inte på dem. Även om du kan bli frestad att skrika eller förbannas på den person som är irriterande dig, kommer att reagera på dem bara upprörande och ge den person den uppmärksamhet de kan söka. Istället bör du fokusera på att ställa ut vad de säger och försök att inte reagera på dem. Hantering av icke-reaktion kan vara ett bra sätt att vänja sig till den irriterande personen och inte dem kommer till dig.
  • Du kan försöka att upprepa ett ord i ditt sinne för att hjälpa dig att inte reagera på personen. Detta ord kan vara "medkänsla" eller "acceptans". Försök säga ordet i ditt sinne om och om tills det blir en mantra för dig att luta sig på.
  • Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 3
    3. Försök att empati med personen. För att hjälpa till att behålla din lugn kan det hjälpa till att försöka se en situation eller fråga från personens synvinkel. Sätt dig i sina skor för en sekund och överväga varför eller hur de kan ha blivit så irriterande. Var empatisk mot personen och visa dem en viss medkänsla. Att göra det kan hjälpa dig att vara lugn och sammansatt runt dem.
  • Till exempel, kanske den som alltid påpekar negativen av varje situation, hade inte en mycket lycklig barndom och tenderar att se bara de värsta möjliga resultaten. Eller kanske familjemedlemmen som ofta är för glad och upphetsad om allt är faktiskt ensam och isolerad i sitt sociala liv, som leder dem att försöka alltid projekta en känsla av lycka.
  • Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 4
    4. Förbered några lagerlinjer att säga till personen. När du stöter på den här personen kan du vara så frustrerad att du slutar säga något som gör ont i sina känslor. För att förhindra att detta händer, försök att utveckla några lagerlinjer som du kan använda för att antingen engagera sig med personen eller avsluta konversationen.
  • "Hmm, jag är glad att du nämnde det eftersom ..."
  • "Det är intressant. Jag vet inte det första med det!"
  • "Det var trevligt att se dig, men jag måste springa!"
  • "Jag är ledsen. Jag har inte tid att prata just nu. Kanske någon annan gång."
  • Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 5
    5. Ta väl hand om dig själv. Om du är hungrig, trött eller stressad, så kanske du tycker att det är svårare att behålla din lugn runt någon som irriterar dig. Se till att du övar god självvård för att öka dina chanser att kunna behålla din lugn. Några saker du kan göra för att säkerställa god självvård är:
  • Få tillräckligt med sömn.
  • Äta nyttigt livsmedel.
  • Utövande regelbundet.
  • Göra tid till koppla av.
  • Del 2 av 3:
    Undvik konflikt
    1. Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 6
    1. Gränssnitt. Om du har svårt att vara runt den irriterande personen, kan du behöva ställa in gränser så att du inte hamnar för emotionellt involverad. Att ställa in gränser för dig själv är en viktig hanteringsmekanism och kommer att se till att du inte sätter i situationer där du kan komma i konflikt med personen.
    • Du kan försöka begränsa den tid du spenderar med personen, som bara chattar till dem kort på morgonen på jobbet och lämnar kontoret till lunch. Eller du får bara svara på sina samtal eller texter när du har ledig tid istället för att svara på dem direkt.
    • Du kan också försöka vara lugn och frigör när de talar med i möten eller sociala situationer där du inte kan ursäkta dig själv. Att göra detta kan skapa personliga gränser för dig att hjälpa dig att klara av personens irriterande natur.
    • Till exempel, om den irriterande personen börjar prata för högt på en familjen middag, kan du försöka hålla dig fristående och fokusera på något annat i ditt sinne. Detta gör att du kan blockera personen och hålla dig lugn.
  • Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 7
    2. Försök att förbli positiv. Du bör också fokusera på det positiva när du är runt personen och försök att inte låta deras humör dämpa din. Att vara positiv och proaktiv, snarare än arg och reaktiv kan avskräcka personen från att försöka irritera dig eller stör dig.
  • Ett sätt som du kan verka positivt är att upprätthålla öppet kroppsspråk. Det innebär att man behåller ögonkontakt med personen och nickar för att visa dem att du inte är fazed av dem. Du bör också hålla dina armar avslappnade och av dina sidor.
  • Undvik att svara på personen med en passiv aggressiv kommentar eller en snidning. Istället, säg något enkelt och artigt, "tack för att du delade med mig" eller "låter bra."
  • Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 8
    3. Håll dig borta från personen. Om du inte kan hantera att vara runt den irriterande personen, trots att du försöker vara positiv, kanske du vill undvika att vara runt personen. Håll ditt avstånd och leta efter sätt att undvika att spendera tid med personen. Ibland är det bästa sättet att klara sig att skilja sig från personen och ta lite tid bort från dem.
  • Du kan försöka hålla ditt avstånd under en viss tidsperiod så att du har lite utrymme bort från personen. Kanske du hoppar över en familj att komma ihop för att ta en liten paus från att hänga med personen. Eller kanske du försöker välja uppdrag på jobbet som inte involverar personen så att du kan ha lite utrymme bort från dem.
  • Del 3 av 3:
    Adressera problemet
    1. Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 9
    1. Identifiera vad problemet är. Du kan sluta behöva konfrontera den irriterande personen och försöka arbeta tillsammans på sätt att ta itu med eventuella problem som du har med dem. Innan du konfronterar personen, bör du sitta och försöka identifiera vad som irriterar dig så mycket om personen. Du kanske frågar dig själv, "Vad gör personen som irriterar mig så mycket?"Eller" Vad handlar det om den här personen som jag finner irriterande?"Du kan då kunna ta itu med problemet när du är medveten om vad det är.
    • Till exempel kan du vara irriterad av det faktum att din medarbetare alltid kommer i möten sent och verkar oorganiseras framför klienterna. Du kan då inse att du är irriterad av hennes beteende övergripande och hur oprofessionellt hon agerar.
    • Ett annat exempel kan vara att du är irriterad med hur din familjemedlem alltid pratar om sig själva och ignorerar andras problem. Du kan inse att du är irriterad av honom eftersom han inte är avsevärd av andra.
  • Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 10
    2. Diskutera frågan med personen. Om du vill konfrontera personen, borde du göra det en på ett privat, lugnt område. Du kan fråga personen om du kan prata med dem privat efter arbete eller ringa dem och be att prata med dem i privat. Försök att prata med dem personligen, om möjligt.
  • Använd alltid "I" -utlåtanden och undvik att placera skulden eller anklagar personen. Till exempel, "jag känner" eller "Jag tror." Du kan starta diskussionen genom att säga, "Lyssna, jag måste meddela att jag känner mig irriterad på ditt beteende."
  • Du kan sedan utöka dina tankar och vara ärlig om varför du är irriterad av personen. Du kan säga, "Jag känner som om din tardiness till möten och din disorganization reflekterar dåligt på vårt team och företaget som helhet. Jag är oroad över att du kommer över som oprofessionellt mot kunder."
  • Eller kan du säga till din familjemedlem, "Jag känner som om du inte är hänsynsfull av andra och fokuserar bara på dina behov. Jag är oroad över att du inte är som medveten om andra och deras problem som du kan vara."
  • Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 11
    3. Kom med lösningar tillsammans. Du bör försöka arbeta med personen för att komma med möjliga lösningar eller justeringar som de kan göra till sitt beteende. Det kan vara svårt för personen att höra din feedback men de kan sluta känna sig dåliga om deras beteende och vara villig att försöka anpassa eller förändras.
  • Du borde fråga dem direkt, "Vad kan jag göra för att stödja dig bättre?"Eller" Hur kan jag hjälpa dig att förbättra?"Visa dem du vill samarbeta och arbeta tillsammans för att ta itu med problemet.
  • Bild med titeln Kope med irriterande människor Steg 12
    4. Få stöd. Det kan vara svårt för personen att höra din feedback och de kan sluta bli upprörd eller arg på dig när du konfronterar dem. Du bör vara beredd på konversationen att bli lite uppvärmd. Du kanske vill nå ut till en överordnad på jobbet, som en personalrepresentant, en nära vän eller en annan familjemedlem och be dem att stödja dig om konversationen blir för intensiv.
  • Du bör försöka utnyttja stöd som leder till konversationen med den person som irriterar dig, eftersom dina medarbetare eller vänner kan ge dig förslag om hur man hanterar problemet.
  • Se till att du inte skvaller eller skräp talar med person med människor i sin arbetsyta, deras vängrupp eller i din familj, eftersom det bara kunde göra problemet värre. Försök istället att prata om dem med respekt med andra och begära råd om hur man bäst hanterar situationen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande