Hur man bryter mot din missbruk till en person

Ett beroendeframkallande förhållande kännetecknas av behovet av att fortsätta att engagera sig med eller "hålla" personen trots uppenbara negativa konsekvenser. Detta kan hända i både romantiska relationer och vänskap. I dessa relationer kan du känna som om du ger allt du behöver till den här personen, samtidigt som du får lite uppfyllelse i gengäld. Om du kämpar med en ohälsosam bilaga, kan du börja med att analysera vad som händer i förhållandet, och sedan ta några steg för att bryta den obsessiva bilagan.

Steg

Del 1 av 3:
Analysera ett beroendeframkallande förhållande
  1. Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 1
1. Gör en lista. Skriv en kolumn för positiva saker du kommer ut ur förhållandet, och en annan kolumn för att lista de negativa sakerna om förhållandet. Gräva djupt i ditt liv för att fastställa om anslutningar är socialt, mentalt, känslomässigt eller professionellt friska. Här är några aspekter av friska relationer för dig att överväga:
  • Öppen, ärlig kommunikation. Båda människorna kan uttrycka sina känslor och åsikter utan rädsla för att skadas eller förlägga dem. Båda människor använder snällt, omtänksamt för att uttrycka sina känslor och inte använda shaming eller skyllande språk. Båda människor gör inte ursäkter för sina handlingar. Båda människor erkänner giltigheten av de andras känslor.
  • Rättvisa och förhandlingar. Båda människor är villiga att förhandla och kompromissa för att hitta friska lösningar. Ingen person ger alltid in eller ger upp. Båda människor försöker se situationen från den andras perspektiv. Ingen person är "i den för att vinna det" på bekostnad av den andra.
  • Delat ansvar och makt. Varken person gör alla beslut. Om en person brukar fatta beslut, beror det på att båda människorna är bekväma med detta.
  • Respekt. Båda människorna känner sig värda för sina unika själv. Båda människor uttrycker uppskattning för den andra. Även när arg eller skadad, behåller båda människorna respekt och inte använder skadligt eller våldsamt språk eller handlingar.
  • Tillit och stöd. Båda människorna är stödjande för varandra. De vill ha det bästa för den andra personen. Båda människorna känner att de kan lita på den andra. Båda känner sig trygga att dela sina känslor, önskningar och behov utan rädsla för att bli dömd.
  • Intimitet. Detta kan vara fysisk tillgivenhet. Det kan också respektera den andras gränser eller integritet. Verkligen intima relationer försöker inte kontrollera eller övervaka en persons beteende.
  • Personlig integritet. Båda människor har en känsla av självförtroende från deras förhållande. Båda har en känsla av självständighet och behåller sina egna värderingar, smaker och övertygelser. Båda parterna tar ansvar för sina ord och handlingar.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 2
    2. Granska tidigare relationer. Många som blir beroende av människor har lidit av otillräckliga familjeförhållanden. Många gånger var dessa familjemedlemmar inte pålitliga eller tillhandahöll inte grundläggande behov, som mat, skydd eller emotionellt stöd.
  • Om den person som du är beroende påminner dig om en tidigare familjemedlem eller ett annat förhållande, kan du se att kompensera för ett tidigare misslyckat förhållande genom detta nuvarande förhållande. Du måste separera känslorna från de två olika relationerna för att gå vidare.
  • Ett kännetecken på en kodpensig person lockar individer som är instabila. Kanske gör du alltid vänner eller starta relationer med individer som är emotionellt otillgängliga. Undersök tidigare relationer för att se om det här är sant för dig.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 3
    3. Håll en relationslogg. Skriv regelbundet om hur förhållandet gör att du känner och vilka beteenden, hopp och fantasier du hamnar. Skriva om ett förhållande dagligen kan hjälpa dig att undvika att glossing över de dåliga ögonblicken och låtsas att förhållandet är alltid bra.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 4
    4. Notera dina kommunikations- och interaktionsstilar. I beroendeframkallande relationer är det vanligtvis oförmögen att diskutera riskabla problem och ofta glasera över vissa ämnen med halv sanningar. Om du märker att du och din partner sällan har intima samtal om dina personliga rädslor eller drömmar, kan du vara i ett beroendeframkallande förhållande.
  • Friska relationer involverar intimitet där konversationer går under ytan i områden som du normalt inte skulle dela med allmänheten. Dessa bilagor inkluderar också ge och ta från båda partnerna såväl som ömsesidig nytta av bilagan.
  • Ohälsosamma och medföljande relationer stannar i allmänhet över ytan och har få uppfyllande samtal. Kanske låtsas du alltid vara glad över den andra personen, men inuti känner du dig ledsen eller förvirrad. Du får bara någonsin känna dig avslappnad och glad när den andra personen känner sig så här. Du fruktar vad som skulle hända om du berättade för din älskare eller vän hur du verkligen känner.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 5
    5. Acceptera att ett förhållande inte är friskt om du ser bevis på obsessivitet, kontroll eller missbruk. Om ditt förhållande till en annan har orsakat dig att förlora din egen identitet, förlora andra relationer, och känna som om du inte kan fungera utan den andra personen, är det tecken på ett beroendeframkallande förhållande. Du måste komma ut ur detta förhållande innan situationen blir värre.
  • Tecken på ett obsessivt förhållande kan innefatta delusionella tendenser där din partner eller vän överdriver någon interaktion du har med andra. Den här personen kan tänka ett leende med en främling betyder något mer. De kanske vill kontrollera din telefon eller e-post för att vara säker på att deras förhållande till dig är prioritet.
  • En kontrollerande partner Kan få dig att känna som om du har förlorat din individualitet. Den här personen kan skuldresa dig om tiden till den punkt som du tycker att du spenderar nästan ingen tid med familj eller andra vänner.
  • De flesta tror att ett missbrukande förhållande motsvarar fysiskt våld. Faktum är att obsessivitet och kontrollerande beteende låna ut mot emotionellt missbruk. Om din partner eller vän isolerar dig från andra, verkar de possessiva, berätta för dig vad du ska göra, eller sätter dig ner för att upprätthålla en myndighetsställning över dig, du kan vara i ett känslomässigt missbrukande förhållande.
  • Del 2 av 3:
    Bryta en ohälsosam bilaga
    1. Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 6
    1. Pinpoint vilka delar av ditt beroendeframkallande förhållande är fantasi och som är verklighet. Det är vanligt i sådana relationer att se din partner genom rosenfärgade glasögon. Vi har en tendens att upprätthålla fantasier om vad en person är i hopp om dem en dag kommer sant. Vi kan också skapa fantasi berättelser om förhållandet som vi berättar för andra människor.
    • Acceptera verkligheten om din partner. Istället för att säga, "Han är inte så illa - han köpte mig ett halsband för min födelsedag", Berätta själv sanningen om din partner: "Hon låtsas vara avundsjuk om andra människor jag hänger med så jag slutar bara hänga med henne" eller"Hon håller mig ofta från att se min familj." Om förhållandet - Platonic eller Romantic - får dig att känna dig maktlös eller kontrollerad, måste du erkänna detta för dig själv. Låtsas inte allt går bra bara för att behålla bilagan.
    • Förstoring (blåser saker ur proportion) och minimering (ser saker som mindre viktiga än de är) är vanliga kognitiva snedvridningar, ohjälpliga sätt att tänka på att vi kan glida in i unawares. Om du befinner dig ständigt letar efter ursäkter eller avvisar saker som "inte så dåligt," Du kan använda dessa snedvridningar för att motivera att vistas i förhållandet.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 7
    2. Bryta de fysiska anslutningarna du måste den personen. Anslutningar kan innehålla saker som ekonomi, bostads- eller arbetsprojekt. Förstå att du måste ge dig extra tid för att bryta dessa anslutningar. Fråga dig själv om din relationsmissbruk är baserad på de bekvämligheter som är tillgängliga för att vara med den personen.
  • Ändra ditt bankkonto och börja ta emot lönecheck till det nya kontot om du delar pengar med den här personen.
  • Leta efter en ny plats att hyra eller leva tillfälligt om den ohälsosamma bilagan är en rumskompis.
  • Ta bort alkohol, droger, mat, kön eller andra triggers som kan vara frestande att stanna i en beroendeframkallande situation.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 8
    3. Planera aktiviteter med positiva människor i ditt liv. För att motverka den negativa energin och feedbacken har du fått i ett beroendeframkallande förhållande, måste du ersätta den med positiv feedback från andra källor. Förnya anslutningar nu och omger dig med blomstrande individer som värdesätter vad du har att erbjuda.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 9
    4. Ange personliga mål. Om du har ignorerat dig själv på grund av en personlig missbruk, försök att plocka upp en hobby, börja träna för en fitness händelse eller gå till en kampanj på jobbet. Om du börjar arbeta på dig själv, kan du tydligt se hur bortkopplad du har blivit i ett beroendeframkallande förhållande.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person steg 10
    5. Gör en lista över dina oberoende önskningar. Börja varje kula punkt med "jag vill ha..."Eller" Jag skulle vilja..."Så att du kan börja skilja personliga önskningar från förhållande önskningar. Dessa önskningar kan sträcka sig från att vilja besöka Italien för att få en ny frisyr eller färg. Fokusera bara på dig medan du bryter bort från en kärleksberoende.
  • Del 3 av 3:
    Omfamna ditt oberoende
    1. Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 11
    1. Bestäm hur du hanterar personen om de kommer i kontakt med dig i framtiden. Tänk på en plan eller utveckla ett skript av hur du svarar om du stöter på den här personen. Kom ihåg: Du bör begränsa kontakten om personen minskar ditt självkänsla och får dig att känna dig liten eller oförlåtlig.
    • Till exempel, om personen vill prata i telefon, föreslå ett datum och tid, och sedan gå till en stödjande väns hus för att ringa.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 12
    2. Förvänta abstinenssymptom. I stället för eufori, spänning och förälskelse, kan du uppleva rädsla, självtvivel, ensamhet och panik efter ett beroendeframkallande, medbehandlingsförhållande löses upp. Fysiska symptom kan efterlikna substansmissbruk som att inte kunna sova eller äta, kramper, skakar och upplever illamående. Dessa är normala delar av att bryta ett band som gav dig positiva känslor. Symtomen kommer så småningom att blekna.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 13
    3. Ansikte känslor av ensamhet eller depression. Om du känner dig kroniskt deprimerad, söker du tjänster av en professionell rådgivare. Avsluta ett beroendeframkallande förhållande kan få dig att känna dig tom inuti och få dig att tro att du aldrig kommer att hitta en annan person att älska. En rådgivare hjälper dig att förstå vikten av att arbeta på dig själv och se till att du är frisk och hel.
  • När du är i ett beroendeframkallande förhållande, försöker du få godkännande, kärlek, acceptans eller tillhörighet från någon annan plats än dig själv. För att övervinna dessa känslor måste du börja titta inåt för din egen komfort - men det kan finnas lite smärta och sorg i hela processen.
  • Tänk på att känslor av värdelöshet inte kan stämplas ut av relationer - du måste lösa dessa känslor för att någonsin helt älska dig själv eller en annan person. Hantera dina egna självkänsla problem nu, innan du börjar datera igen.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person steg 14
    4. Gå med i en supportgrupp baserad på kärleksberoende eller kodpendens. Du kan hitta styrka att klara av att lyssna på de triumferande berättelserna om andra som har avbrutit band från ett beroendeframkallande förhållande. I samband med att se en rådgivare för individuell terapi, delta i möten med andra som du kan hjälpa dig att utbilda dig själv på beroendeframkallande relationer och lära dig hur man kan upptäcka sådana ohälsosamma relationer i framtiden.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 15
    5. Ta hand om dig själv. Det kan vara lätt att försumma dig själv när du känner mig nere om att sluta ett förhållande med någon du bryr dig om. Ta extra tid att äta och träna regelbundet, få kvalitets sömn och behandla dig försiktigt. Att göra några självhushållsaktiviteter varje vecka kan också hjälpa dig att känna dig mer som dig själv och få lite struktur till ditt nyfunna oberoende. Koppla av i ett lugnande bubbelbad, få ditt hårklippt och stylat, eller besök spaet för en massage. Försumma inte dig själv för att du känner dig dålig.
  • Bild med titeln bryta din missbruk till en person Steg 16
    6. Lär dig hur du ställer in lämpliga gränser i relationer och vänskap. Gränserna är signifikanta för dig som lever ett hälsosamt, stabilt liv. Många människor antar felaktigt om de är extremt nära en annan person när de först träffas, det är ett tecken på en perfekt match. Tänk på, du borde ha ett liv bortom din pojkvän / flickvän eller bästa vän.
  • Nästa gång du möter en ny person vara direkt om dina behov och eventuella begränsningar som du vill ställa in. I friska relationer borde båda parterna säga om hur det fungerar. Ge inte upp din makt i ett annat medföljande förhållande.
  • Gå vidare, var alltid uppmärksam och medveten om dina tidigare relationer / vänskap som har varit förrädiska. Ta saker långsamt med någon ny person som kommer in i ditt liv. Håll alltid dina behov i åtanke och öva självomsorg.
  • Slutligen fortsätt att söka externt stöd från din rådgivare eller en lokal supportgrupp för att få utbildning och uppmuntran när du bildar nya hälsosamma obligationer.
  • Varningar

    Om du känner dig helt ensam efter att ha avslutat ett kodpendent förhållande / vänskap, nå ut till familj eller vänner och utveckla ett stödsystem av människor som är villiga att hjälpa dig under den svåra tiden.
  • Om du är i ett missbrukande förhållande måste du vidta åtgärder för att skydda dig själv när du lämnar. Du kan behöva begära en polis eskort eller filera en begränsningsorder för att säkerställa din säkerhet när du lämnar din partner.
  • Saker du behöver

    • Tidning
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande