Hur man hanterar ett kontrollfreak

Att vara runt ett kontrollfreak är aldrig lätt eller trevligt, oavsett om du har att göra med aberig bästa vän, en mikromanagerande chef, eller en äldre syster som vill ha allt gjort på väg. Men det finns några gånger när du inte bara kan fly personen och behöver lära dig att klara av hans eller hennes beteende så att du inte slutar dra allt ditt hår ut. När det gäller att hantera ett kontrollfreak handlar det om att vistas lugnt, förstå var beteendet kommer ifrån och undviker situationen när du kan. Om du vill veta hur man hanterar ett kontrollfreak, se steg 1 för att komma igång.

Steg

Del 1 av 4:
Förstå behovet av kontroll
  1. Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 01
1. Förstå vad som gör en person vara ett kontrollfreak. Människor som drabbats av denna tendens har ett behov av att kontrollera resultat och ofta andra människor. De känner sig ute av kontroll och försöker kontrollera någon annan. De är rädda för misslyckande, särskilt sina egna och att inte kunna fiska konsekvenserna när sakerna går fel. Det finns en kärna av rädsla eller ångest om sina egna begränsningar (ofta oförskattade), en oro för att inte respekteras och misstro i andras förmåga att göra vad de frågar dem.
  • Kontrollfreaken kan inte lita på att någon kommer att göra ett bättre jobb än de vill. Och i en ålder när vi ständigt berättas vad de ska göra utan att vara helt berättade varför (tänk på alla regler, ångrar och varningar vi lever med dagligen), gillar kontrollfreaken att gå in i gapet och visas som den enda myndigheten , oavsett om de har ett ordentligt grepp om fakta (och tyvärr, gör de ofta inte).
  • Kärnkvaliteter hos en kontrollerande eller bossig person innefattar brist på förtroende för andra, ett behov av att kritisera, en känsla av överlägsenhet (arrogans) och en smak för makt. De kan också känna att de förtjänar saker som andra människor inte kan förtjäna, och känna att de inte behöver spendera tid med eller visa respekt för andra.
  • Bild med titeln 399476 2
    2. Se om den kontrollerande personen behöver professionell hjälp. Ibland är en person bara ett kontrollfreak, men det finns tider när behovet av kontroll går utöver att vara ett irriterande personlighetsdrag. Kontroll av eller bossiga människor kan drabbas av en personlighetsstörning (eventuellt narcissistisk personlighetsstörning eller antisocial personlighetsstörning) som härrör från barndomen / tidiga vaktmässiga erfarenheter som de inte har kunnat lösa med tydlighet. Om den bossiga personen har en sann personlighetsstörning, är det bästa sättet att hantera det för att personen ska få hjälp.
  • Om du misstänker att så är fallet, skulle den exakta sjukdomen behöva identifieras av en professionell. Men du borde vara medveten om att få någon som gillar att vara i kontroll för att acceptera att han eller hon behöver sådan bedömning kommer att bli svårt. I slutändan måste den här personen inse sina kontrollerande tendenser och vill göra något åt ​​dem. De flesta som kontrollerar och bossy föredrar att skylla på andra människor för sina problem.
  • Dessutom kan du inte alltid vara i stånd att föreslå professionell hjälp till den bossiga personen. Om personen till exempel är en chef eller en äldre vuxen i din familj, kanske du inte är i bästa läge att föreslå en sådan sak.
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 02
    3. Förstå hur en kontrollerande person påverkar andra. Bossy eller kontrollerar människor låter som en perenniellt kompromisslös förälder. De kan använda termer som "Gör det nu!", "Jag är chefen, gör vad jag säger",eller "Sätt igång med det!", utan att fråga snyggt eller använda någon annan form av manners. Om du alltid känner dig barnslig runt den här personen är det en rättvis satsning att den här personen försöker kontrollera dig och / eller situationen. Den här personen kan ignorera dina färdigheter, erfarenheter och rättigheter, som föredrar att imponera på sina förmågor över din. Den kontrollerande typen tenderar att tro att de har rätt till chef andra och att vara ansvariga. Detta hjälper dem att må bättre om sig själva.
  • Även i situationer där den här personen har behörighet över dig (t.ex. en lärare, verkställighetsansvarig eller chef), avslöjas kontrollen av tendenser genom sättet att använda kraft. Om de är respektlöst, arrogant i ton, påträngande och diktatoriskt, är detta ett gott tecken på att personen kontrollerar snarare än att begära, förhandla och respektera. Människor i myndighetspositioner gör bara bra ledare eller chefer om de respekterar andra under deras vägledning. Detta inkluderar styrning genom exempel eller förslag, lita på dig och delegerar ansvaret för dig.
  • Bild med titeln 399476 4
    4. Var medveten om det även "trevlig" Människor kan vara bossiga eller styra. Detta är den personlighetstyp som "napps", insisterar på det "Om du inte gör X kommer himlen att falla ner"- Detta kan sägas till dig sött, med förväntan att du kommer att vara tacksam för de nagging påminnelserna. De kan presentera sig som röst av anledning, låta dig veta att du är extremt orimlig. Om du befinner dig i den mottagande sluten av beslut som görs utan din inmatning "för ditt eget bästa" Och du förväntas vara nöjd, då kan du vara i den mottagande änden av en godartad diktator.
  • Många en kontrollerande person saknar empati och är ofta ganska omedveten (eller uncaring) om effekterna av deras bossiga ord och handlingar på andra. Detta kan vara ett resultat av osäkerhet (manifesting som överlägsenhet och kraft) och olycka. Det kan också signalera en fullständig arrogans.
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 09
    5. Inse att ditt värde inte härrör från den här personen. Du bör alltid se dig som en lika med den kontrollerande personen, även om hans eller hennes beteende föreslår annorlunda. Detta är avgörande för ditt välbefinnande. Kontrollfreaken, speciellt om han eller hon är en familjemedlem, kan verkligen förändra ditt självkänsla för det värre. Oavsett hur hemskt personen kan få dig att känna dig ibland, påminna dig om att hans eller hennes kontrollerande natur är hans problem, inte din. Om du låter kontrollen freak komma in i huvudet, vinner han eller hon.
  • Kom ihåg att du är den som är rationell och har rimliga förväntningar på vad en person kan och inte kan göra. Låt inte en persons orimliga önskningar leda dig att känna sig brist på något sätt.
  • Del 2 av 4:
    Svara på kontrollfreak konstruktivt
    1. Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 03
    1. Hävda dig själv. Det här är inte lätt om du inte brukar göra det, men det är en färdighet du kan träna och din bossy person är lika bra ett träningsmål som något. Det är viktigt att den kontrollerande personen är medveten om att du inte kommer att tolerera att vara chef för den längre du släpper den, desto mer blir det det etablerade mönstret och det antas att du accepterar det.
    • Närma sig den kontrollerande personen i privat för att förklara dina bekymmer. Gör inte en offentlig affär ut ur detta.
    • Håll konversationen fokuserad på hur det kontrollerande beteendet påverkar dig - inte förolämpa personen genom att ringa honom eller hennes bossiga. Till exempel, om du kände att din chef alltid berättade vad du skulle göra utan att erkänna dina färdigheter, kanske du säger något som: "Jag har jobbat i denna kapacitet i fem år och jag är bra på det här jobbet. Men när du berättar för mig att ge dig resultaten så att du kan omarbeta allt, känner jag mig som om mina kvalifikationer förbises och att min ingång inte är värderad. I grund och botten känner jag inte att jag är betrodd att komma med vad jag är välutbildad att göra och att jag inte respekteras. Jag skulle vilja talas med och behandlas med respekt."
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 04
    2. Behålla din lugn. Det är viktigt att uppträda lugnt och tålmodigt med ett kontrollfreak, även om du känner dig som att skrika på insidan.Att bli arg fungerar inte. Det kan också vara till hjälp att ge personen en bred kaj när det är klart att de är trötta, stressade eller otåliga. Om du börjar bli förvärrad, blir den bossiga personens beteende bara mer intensiv. Det är viktigt att ta djupa andetag, undvik aggressivt språk och att hålla din röst stadig och jämn.
  • Om du verkar uppenbarligen förvärras eller upprörd, kommer personen att se att han eller hon verkligen har blivit till dig, vilket bara bränner beteendet.
  • Att bli upprörd eller arg kommer också att göra den bossiga personen som ser dig så svag och ännu lättare att kontrollera. Du vill inte ge av det här intrycket, eller det kommer att göra dig ännu mer av ett mål.
  • Bild med titeln 399476 8
    3. Undvik personen så mycket du kan. Ibland är det bästa du kan göra bara för att undvika beteendet. Även om du pratar med personen om beteendet och hur det gör att du känner kan hjälpa personen att förstå sitt beteende och att flytta mot en plan som hjälper dig att arbeta tillsammans och lättare, ibland kan du känna att det enda du har lämnat att göra är att ta bort dig själv från situationen. Naturligtvis beror det på den person du försöker undvika, men här är några saker att tänka på:
  • Om det är någon i din familj, försök bara stanna ut ur deras sätt. Ibland kan det tyckas att det bara finns ingen glädjande kontrollfreaken. Den här personen kommer att kritisera dig på allt och det är väldigt svårt att inte ta det personligen. Det kan göra dig rasande och kan skada dina känslor. De värst sak du kan göra är att kämpa med en sådan person eftersom det bara slösar bort din tid. De kommer inte, och kan inte, ändra utan hjälp. Påminn dig om att detta kontrollerande beteende är deras hanteringsmekanism och är inte en devaluering av dig - det är deras djupa problem, inte din.
  • Om ett personligt förhållande blir missbrukande som ett resultat av personens kontrollerande beteende, bör du komma ut och lämna. Berätta den här personen du behöver en paus från honom eller henne för nu och fortsätt i ditt liv. Människor som tillgriper att använda våld eller missbrukande taktik blir inte bättre förrän de söker långtidsbehandling.
  • Om du är en tonåring, försök att vara behaglig och håll dig mycket upptagen hela tiden. Du kan hålla dig borta och gå ut ur huset genom att göra sport eller studera och få riktigt bra betyg. Berätta för dem att du skulle älska att umgås eller prata, men du är upptagen med att studera, spela, volontärarbete, etc. Gör upp bra ursäkter. Gå sedan ut och hitta riktigt trevliga människor som får dig att må bra om dig själv. Ställ in höga men realistiska mål och uppnå dem bara för dig.
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 08
    4. Övervaka ångestnivåerna för den kontrollerande personen. En kontrollfreak har inga hanteringsförmåga när han eller hon är stressad och det är när de kör över människor. De tror att ingen kan göra så bra med ett jobb på något som de vill. De kommer att bli bogged ner eftersom de har tagit för mycket för sig själva och sedan slår de ut. Försök att vara uppmärksam på humörförändringen och vara på tårna. Om du är medveten om den bossiga personens ångestnivåer stiger, så vet du att han eller hon kommer att vara mer benägna att kontrollera.
  • Aktivt märka att den här personen verkar vara spiral ut ur kontrollen och erbjuda att hjälpa till att ta något av sin tallrik kan vara tillräckligt för att kväva bossiness. Till exempel kan du märka att när din pojkvän är stressad blir han väldigt snygg och kontrollerande. På en dag när han verkar betonad för max om en kommande arbetspresentation, försök att ge honom en moral boost genom att erkänna hur trött eller stressat han verkar och försäkra honom om att han ska göra ett bra jobb. Överleva inte det och var medveten om att han fortfarande kan snäppa, men var medveten om att denna lilla försäkran kan hjälpa till att lindra något av ångestrycket.
  • Bild med titeln 399476 10
    5. Leta efter positiva. Det kan tyckas omöjligt men det kan vara ett mycket användbart sätt för du Att återfå kontrollen, speciellt där du inte har något annat val än att fortsätta att hantera den här personen dagligen. Du kanske tror, "Min chef är verkligen kontrollerande och krävande men på den positiva sidan är hon charmig med kunder och ger mycket affärer. Hon är också mycket kapabel på X, så länge vi lyckas hålla henne borta från y." Leta efter sätt att hantera de negativa aspekterna, liksom att hitta sätt som du kan få gjort vad du behöver göra.
  • Att titta på den ljusa sidan kan kräva kreativitet, men du kommer att upptäcka att en bossig person som förstår att du har fått sin mått och hålla trumpetering deras positiva attribut kommer att upphöra att se dig som ett hot i deras ångestdrivna sinne.
  • Bild med titeln 399476 11
    6. Beröm den kontrollerande personen när den är förtjänad. ANMÄRKNING När den kontrollerande personen visar förtroende. Om den bossiga personen visar att du litar på, respekterar eller ger bort ett litet ansvar, Pounce på det och beröm det. Genom att märka det goda och erkänna det öppet, kan din kontrollerande nemesis bara känna sig tillräckligt bra för att vilja göra det igen.
  • Till exempel, säg något som: "Tack för att du har förtroende mig med den uppgiften." Detta kommer att göra den kontrollerande personen bra och kan hjälpa honom eller henne lätt att regerar lite.
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 10
    7. Förstå att din röst kanske inte hörs. Om du är en idé person, kan en kreativ person eller en lösare, arbeta med en kontrollerande person mala ner dig. Det kan tyckas att du föreslår idéer, lösningar eller varna för eventuella konsekvenser, bara att vara öppet ignoreras eller till och med sätta ner. Därefter presenteras din idé eller lösning som "hans eller hennes" prestation, veckor eller månader senare. På något sätt, vad du sa gjorde filtrerat i - du var bara inte erkänd. Detta frustrerande beteende är tyvärr alltför vanligt när det gäller kontrollfreaks. Om detta händer med dig, här är några sätt att klara:
  • Känna igen detta för vad det är. Ibland är det bättre att flyta idén eller lösningen än att inte ha det hänt alls. I det här fallet, grin och bära det för din grupp, organisation eller företag. Vara stödjande av resultatet och ta det inte personligen.
  • Ring personen ut på den. Detta kan vara riskabelt och bero på sammanhanget, gruppdynamiken och den berörda personen. Om det är mycket viktigt för dig att klargöra att du tänkte på det först, bör du försöka använda hårda fakta, som "Åh, det var den idé vi diskuterade i maj 2012 och jag har fortfarande prototypritningarna på filen. Min förståelse var att vårt team skulle vara involverat i sin utveckling och jag är ganska säker på att vi noterade det. Jag är lite besviken över att den första vi hör av det är när det redan är i testfasen. Men det sagt, eftersom det redan är här, vi hjälper till att testa det."
  • Håll mycket bra poster. Om du verkligen behöver bevisa det du kom upp med idén först, behåll ljudrekord som kan användas i ditt försvar om det någonsin kommer till det.
  • Sluta föreslå nya idéer på arbetsplatsen om din ingång fortsätter att ignoreras eller tas bort från dig. Hålla bara överens om, för att hålla freden och försöka hålla kontrollfreaken från att bli orolig för ditt slut. Du kan behöva försäkra dem om de är de "chef" och att du värdesätter ditt jobb. Om möjligt, börja leta efter ett nytt jobb.
  • Del 3 av 4:
    Kontrollera dina egna tendenser
    1. Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 05
    1. Tänk på din egen roll i bossigheten. Ibland kan du vara i den mottagande änden av bossning eller nagging på grund av saker du har gjort. Detta är inte att ursäkta alla manipulativt kontrollerande beteende. Det handlar snarare om att hålla saker i perspektiv och erkänna att det kan finnas tider när du har exasperated någon! Var ärlig i din självbedömning om du verkligen vill komma till hjärtat av chefen. Här är några saker att tänka på:
    • Har du gjort något (eller misslyckats med att göra något) som kan ha provocerat den kontrollerande attityden? Till exempel, om du inte misslyckas med att träffa deadlines regelbundet eller du inte städa upp ditt rum, borde du inte bli förvånad om någon ansvarig för din uppfostran eller din lönekontroll får lite bossig med dig.
    • Bossy människor kan ofta rampa upp sin bossighet i ansiktet av vad de uppfattar som gagnlöst. I synnerhet finner bossiga människor passivt aggressivt beteende som liknar en röd trasa till en tjur - det får helt enkelt att de blir ännu mer kontrollerande eftersom de är frustrerade på det underhandade svaret. Det är bättre att vara öppen med din missnöje och att hävda dig själv än att söka den undergräpa den bossiga personen.
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 06
    2. Lägg märke till dina egna bossiga tendenser. Ingen är en helgon när det gäller att vara bossig - var och en av oss har en tendens att chefen andra runt vid olika tider i livet. Det kan vara när du vet något i detalj, det kan vara för att du är i en myndighetsställning, eller du kan bara känna lite pushier än vanligt på grund av ångest eller tryck, men det kommer att finnas tider i ditt liv när du är bli bossig. Använd ditt minne om denna erfarenhet för att hjälpa dig att förstå den ständigt bossiga personen lite bättre och kanske se anledningen till deras beteende.
  • Försök att vara känsligare för andra människor när du känner den bossiga triggeren - märker deras reaktioner. Därigenom lär du dig mycket om hantering av de känslor som kontrollerar människor känner mycket av tiden.
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 07
    3. Lär dig hur du ärligt bedömer dina egna styrkor och misslyckanden. Du kan eventuellt göra detta genom att diskutera frågan (privat) med en tredje, oinvlad part. Var noga med att välja någon som kan lita på informationen, som förstår hur man hanterar liknande situationer, och vem känner dig tillräckligt bra för att ge dig exakt feedback. Ingen är bra eller all-bad-alla har sina styrkor och svagheter. När du känner sanningen om dig själv (bra eller dåligt), blir du inte lurad av kontrollfreakens känslomässiga lurar och taktik.
  • Att ha en bättre känsla av hur du kommer av, om det är på arbetsplatsen eller i ett förhållande, kan ge dig en bättre känsla av hur rimliga den bossiga personens förväntningar verkligen är. Om du har en annan person tillbaka, så ser du att du inte har något att vara paranoid om och att den kontrollerande personen verkligen är orimlig.
  • Del 4 av 4:
    Besluta att disentangel själv
    1. Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 11
    1. Inse att ditt liv är viktigt. Det finns alltid andra jobb och andra människor att ha friska relationer med. Om situationen är oacceptabel, tortera inte dig själv - istället, hitta en väg ut. Ingen bör ges kraften till "kontrollera" ditt liv. Det är ditt liv. Glöm inte det. Även om du tror att du aldrig kommer att kunna hitta ett annat jobb, om du är i en toxisk arbetsmiljö, är det bättre att lämna din egen mental hälsa.
    • För tonåringar som måste vänta tills de är gamla nog att komma undan, sök frivilligt arbete, sportaktiviteter, jobb eller andra saker som får dig ut ur hemmiljön. Be dina föräldrar att betala för college om de har pengarna, gäller sedan på högskolor som är ute av staten. Om de argumenterar för det, förklara att kollegiet du vill gå till är det enda som erbjuds "X" (hitta något realistiskt och rimligt).
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 12
    2. Välja att förlåta. Kontrollfreaks är riddled med rädsla och osäkerhet som lämnar dem alltid otillfredsställda och olyckliga. De kräver perfektion från sig själva, något både svårt och ofta omöjligt att uppnå. Deras oförmåga att förstå att misslyckandet är en del av livscykeln skadar deras förmåga att växa till fullt kompetenta människor och stunts dem emotionellt - det är ett ganska sorgligt tillstånd att fastna i. Oavsett din egen situation kan du lämna och hitta lycka till dig själv, men om de inte gör ett val för att ändra sina tänkande vanor, kanske de aldrig hittar fred i sina liv.
  • Att hitta lycka betyder inte alltid att lämna. Du kan ta en tidskrävande hobby, du kan till och med hitta religion, att spendera mindre tid med kontrollfreaken. Kom ihåg att deras åsikt av dig inte behöver sänka din självkänsla.Fokusera på du och kom ihåg att du är inte ansvarig för den kontrollerande personens omvandling.
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 13
    3. Börja bygga tillbaka ditt självförtroende. Det har troligtvis tagit en träff. Var snäll mot dig själv. Om du är under tummen på ett kontrollfreak, kan han eller hon ha övertygat dig om att du är värdelös-han eller hon gör det som ett sätt att stoppa dig från att gå vidare och lämna honom eller henne. Tro inte på detta devalverande prata i en minut. Kontrollfreaks gillar att få människor att känna sig osäkra om sig själva. Falla inte för sina knep. Börja med att stänga dig långsamt. Tro på ditt värde - det är inom dig.
  • Du kan gå långt i att bygga tillbaka ditt självförtroende bara genom att spendera tid med människor som får dig att må bra om dig själv och som inte känner behovet av att kontrollera dig.
  • Gör saker som får dig att känna dig värderad och kapabel. Det är troligt att kontrollfreaken fick dig att känna att du inte kunde göra något rätt. Göra tid att göra uppgifter du är övertygad om att göra, oavsett om du gör yoga eller skriva en årsrapport.
  • Bild med titeln Deal med ett kontrollfreak steg 14
    4. Bestäm vad du ska göra nästa. I det här fallet utforma en plan för att antingen stanna och fortsätta det arbete / romantiska förhållandet eller lämna men ange en tidsgräns så att du kommer att känna att du har viss kontroll över frågan. Om du bor med ett kontrollfreak, försök att lösa saker strategiskt och noggrant. Bränn inte argument - Dela vad du känner effektivt och lugnt. Du behöver inte vara under kontroll - kom ihåg att du har rätt att göra som du vill.
  • I slutändan är det ibland allt som du kan göra, speciellt när du försöker hävda dig själv och klara av att det inte är bättre för dig.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Den kontrollerande personen kan säga att de bryr sig om dig och att de bara gör de saker de gör för att de bryr sig. Detta kan få dig att känna dig lugn om saker och kanske undrar om du tog de saker de gör felaktigt. På detta sätt faller du under deras kontroll.
  • Det är viktigare för ett kontrollfreak att känna att de har rätt om något än förhållandet med dig. Om det är en chef, håller du med dem på de små sakerna, även om du inte gör det. Men kompromissa inte själv antingen genom att bryta lagen eller skada andra människor. Ställ din mark och var personen med moral och värderingar.
  • Ett kontrollfreak kan få dig att känna att du är paranoid och att det är du som har problemet (gasbelysning). Detta kan orsaka att din mentala välbefinnande skadas. Det är inte du med problemet men den här taktiken kan sätta dig av vakt, vilket är vad den kontroller som är avsedd.
  • Om du är tonåring och din förälder är ett kontrollfreak är det viktigt att förklara för dem hur det påverkar dig. De kan försöka "skydda" dig från dåliga beslut, men de måste inse att du har rätt att göra din egen, för det är ditt liv, och det är i din natur att vilja kontrollera ditt eget liv.
  • Var försiktig om en bossig person vill göra allt för dig i ett förhållande, som att köra dig, handla för dig, etc. Testa dem genom att berätta för dem att du har andra planer för en helg. Om de inte kan sluta ringa dig och försöka vara involverad i ditt liv, har du en potential "kontrollfreak". Varnas - du är på väg Fordisaster.
  • Inse att kontrollfreaken kan gå igenom mycket. Försök att sympatisera med dem, det här hjälper dig att vara lugnare runt dem och inte bli frustrerad så lätt. Det kanske inte är acceptabelt beteende, men för dem ser de det som ett sätt att må bättre om sig själva eller ett sätt att hantera stress. Det sagt, du behöver inte rulla över och låta dem göra som de vill bara erkänna vad som motiverar beteendet, försök sedan att hantera det på ett sätt som skyddar dig själv.
  • Försök att undvika att komma i ett förhållande eller arbeta för ett kontrollfreak om möjligt. Det finns röda flaggvarningar att personen är en om de behöver insistera på att allt görs bara, hitta fel hela tiden i andra människor, kan inte slappna av och låta andra ta hand om ett projekt. De kan behöva styra alla åtgärder i ett personligt förhållande. De kan vara extremt avundsjuk och possessiva utan anledning.
  • En kontrollerande person kan använda känslor för att kontrollera dig - till exempel kan de panik om saker eftersom det kommer att dra dig in i deras kontroll när du sympatiserar med dem.
  • När du gör, se till att du letar efter tecknen. Jalousi och skuld kan vara ett sätt att Styrande människor. Kontrollfreaks är också mycket bra på manipulering. Håll ögonen och öronen öppna!
  • Varningar

    Anta inte ett kontrollfreak är någon du inte kan hantera, särskilt i arbete och sociala sammanhang. Ja, det är våldsamt placerade människor där ute och ja, det finns mer intima entanglement med vissa människor som är omöjliga att fixa utan att lämna dem bra, men i det hela taget syftar man till att försöka komma överens med människor av alla slag i ditt liv. Minimeringskontakt kan vara ett hälsosammare svar än att skapa mer drama. Håll deras beteende i perspektiv när du tar upp några brister som du känner att du har med avseende på att skapa gränser med andra människor, som att lära sig att hävda dig själv eller att kommunicera tydligare.
  • Registrera eventuella hot den här typen av person gör till dig om de inte kommer att låta dig komma ur ett förhållande. Gå sedan till polisen och få en begränsningsorder. Se till att personen är medveten om detta och håller polisens detaljer om snabbval på dina telefoner. Be grannar att hålla ett öga på dig. Om du känner dig riktigt rädd, flytta ut ur staden eller till ett skydd om du känner att du är i fara och inte har några nära vänner att stanna hos dig. Om du har nära vänner eller familj att stanna med, skulle det vara klokt att se till att de kan skydda både dig och själva. Fråga någon som du känner dig säker med, och vem är villig att stå upp till kontrollfreaken, och helst någon som kontrollfreaken inte vill komma in i en konfrontation med (nämligen någon de känner att de inte kan kontrollera).
  • Vissa typer av kontrollfreaks kan vara svåra och ibland även farliga när de avvisas i ett personligt förhållande. Om du är medveten om att den här personen tenderar att flyga av handtaget och ha bräckliga känslor, ta hand om när du bryter av det. Om möjligt, ge dem reassonto bryta upp med dig, som att vara slack om kommunikation, spendera för mycket pengar eller något annat som föreslår att du är svår att kontrollera - det sättet är det deras idé och kommer att sitta bättre med dem. Om det här är för hårt, bryta upp på ett sätt som gör att du känner dig trygg, till exempel via telefon eller med vänner som står bakom dig. Det kan hjälpa till att visa att du har ett stödjande nätverk av vänner och familj innan Den här personen försöker hota dig på något sätt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande