Hur man agerar när en kollega blir din chef

Att ha en tidigare medarbetare övergång till att vara din handledare och behöva ändra hur du agerar runt den här personen kan vara en svår anpassning. Du kanske har delat lunch eller gått till gymmet med den här personen i det förflutna. Nu, plötsligt finns det linjer som måste dras och ämnen av konversation som inte kan diskuteras. Gör övergången så lätt som möjligt genom att ta dig tid att omdefiniera ditt förhållande med den här personen.

Steg

Del 1 av 2:
Omdefiniera ditt förhållande
  1. Bild med titeln Act när en kollega blir din chef Steg 1
1. Förutse en förändring. Har ingen tvivel om det, när en kollega ansluter sig till högre uppgångar på din arbetsplats, kommer nästan allt att förändras. Varför? Ibland är denna förändring en rättslig fråga, eftersom många arbetsmiljöer har strikta ingen broderiseringspolitik mellan ledning och icke-ledning. I andra avseende är det bara bra kontorspolitik. Att främja, tilldela bonusar, och övervakning av uppsägningar kan vara svårt när de människor är dina vänner. Bosses måste behålla något objektiva avstånd av denna anledning.
  • Bild med titeln Act när en kollega blir din chef Steg 2
    2. Hantera första obekvämhet. Du har arbetat under din gamla chef för en tid, och blev förmodligen vant till den här personens quirks. Nu måste du övervinna den första besvärliga fasen av att etablera kommunikation och förstå din nya chefs stil.
  • Minimera steg på tår eller otillbörlig spänning genom att vara mycket öppen för förändringar, konstruktiv kritik och vara uppmärksam under de kommande dagarna och veckorna. Fråga din nya chef om han godkänner hur du gör saker eller om ändringar måste göras till några processer. Oroa dig inte för att se ut som en suger upp just nu. När du väl har fått en bra uppfattning om vad som vill din nya chef, kan du arbeta utan mycket mikromanagement.
  • Bild med titeln Act när en kollega blir din chef Steg 3
    3. Kom ihåg att denna övergång är också svår för din nya chef. Hantering av omstrukturering på jobbet är alltid tuff, även när du inte tidigare chummy med den andra personen. Att flytta upp från allmän personal till ledning innebär nya praxis för att anpassa sig till och nya ansvar för den här personen.Försök att förstå och empatisk.
  • Empati är förmågan att förstå andras tankar, känslor och erfarenheter. Det är en signifikant färdighet för ett effektivt arbetsplatsledarskap
  • Som visar empati kan exemplifieras genom att avstå från att reta din nya chef om hennes förändrade roll. Du kan också dra henne åt sidan och dela hur bra du känner att hon klarar av de nya ändringarna. Till exempel kan du säga, "Hej Linda, du hanterar verkligen den nya övergången väl. Jag ser fram emot att ha dig som min chef."
  • Bild med titeln Act när en kollega blir din chef Steg 4
    4. Låt din nya chef bestämma det nya förhållandet. Han kan fortsätta att vara vänlig, men var försiktig med hur avslappnad du är framför honom. Konfrontera inte honom om du ser honom att ta ett steg tillbaka, och skyll inte på honom om han inte kan fortsätta att umgås med dig och andra utanför jobbet.
  • Bild med titeln Act när en kollega blir din chef Steg 5
    5. Sätt dig och prata med den här personen. Om din tidigare kollega var också din goda vän, ingår ditt förhållande till ocheckigt territorium. Hur du reser den här nya vägen kommer att avgöra om din vänskap lider, din arbetssäkerhet blir stenig eller båda.
  • Om din arbetsplats inte har någon fraterniseringspolicy kan du kanske fortsätta din vänskap samtidigt som du begränsar dina diskussioner om arbetsrelaterade ämnen utanför kontoret och minimerar vänligheten på jobbet.
  • Närma din vän utanför kontoret och gratulera henne på kampanjen. Säga, "Hej, jag är verkligen stolt över dig. Jag vet att den nya dynamiken kommer att ändra hur vi interagerar med varandra på jobbet. Men vi har varit vänner i år och jag vill inte ha vår vänskap att lida. Låt oss prata om några riktlinjer för hur vi kan interagera med varandra framåt."
  • Del 2 av 2:
    Underhålla professionalism
    1. Bild med titeln Act när en kollega blir din chef Steg 6
    1. Behandla din tidigare kollega som om han är din chef. Det betyder inte att din demeanor måste förändras helt runt honom, men du borde vara respektfull och följa hans ledning i diskussionsämnena. Upprätthålla lämpliga gränser när på kontoret. Korrekt behandling av din nya chef kan se ut så här:
    • Kom igång på en tilldelad uppgift utan att han måste uppmana dig igen och igen.
    • Gnälla inte när du blir ombedd att göra något.
    • Avstå från att skvallra om din chef med andra anställda.
    • Syftar till att presentera lösningar istället för att klaga på problem.
    • Få din chef att se bra ut genom att presentera dig själv på ett professionellt sätt.
  • Bild med titeln Act när en kollega blir ditt chef Steg 7
    2. Avstå från att klaga på arbete till din nya chef. Du kan ha kunnat dela din missnöje med henne när du var kollegor, men när kollega vänder chefen måste du hålla tillbaka på dessa diskussioner. Naturligtvis, om hon har frågor om arbetsmiljön och du har äkta feedback, dela den. Var noga med att göra det på ett professionellt och konstruktivt sätt.
  • För att presentera feedback på ett konstruktivt sätt, ha en lösning vid färdig. Ett exempel kan låta som: "Jag märker att vi har fått rapporter senare och senare varje vecka. Jag tänkte att det skulle vara till hjälp om vi skapade en pappersarbete i slutet av varje dag. På så sätt kan alla ta tid att arbeta med rapporter varje dag i stället för att använda hela fredagen för att komma ikapp."
  • Bild med titeln Act när en kollega blir din chef Steg 8
    3. Bli inte upprörd om dina nya chefer frågor eller kritiserar ditt arbete. Han har nu en förväntan på dig som du måste svara på. Lära sig hur Acceptera konstruktiv kritik. Tacka honom för sin feedback och använd informationen på ett positivt sätt.
  • Bild med titeln ACT när en kollega blir ditt Boss Steg 9
    4. Vara ett positivt inflytande på andra kollegor. Några av dina medarbetare kan känna sig irriterande mot din nya chef. En negativ energi inom arbetskraften kommer bara att skapa dålig moral, och din chef som brukade vara en kollega kan tvingas minska sociala band helt och hållet.
  • Förklara för andra kollegor att den här nya chefen har en ny roll och i slutändan nya ansvarsområden. Var en lagspelare och ställ ett bra exempel. Modell som visar din nya chefse respekt, samtidigt som du håller ett bra professionellt avstånd på klockan.
  • Bild med titeln Act när en kollega blir din chef Steg 10
    5. Fråga inte eller förvänta sig speciella favoriter. Förvänta dig inte att personen ska ge dig en inblick på chefen, eller skära dig när du inte uppfyller dina arbetsuppgifter. Använd inte ditt personliga förhållande med den här personen för att få särskild behandling - det kan sluta skada dig på vägen.
  • Bild med titeln Act när en kollega blir din chef Steg 11
    6. Hantera svartsjuka. Du kan känna dig lite avundsjuk på din kollega - kanske du ville ha den kampanjen, eller kanske du önskar att din karriär rörde sig så snabbt som hennes. I stället för att agera ut mot din nya chef, som bara kommer att reflektera illa på dig, överväga att prata med henne om dina egna ambitioner. Hon kan hjälpa dig att avancera, eller berätta hur hon gjorde det och strategis med dig.
  • Tips

    Lär dig av din tidigare kollega. Om du letar efter en kampanj av din egen, då modell det positiva beteendet hos din kollega vände chefen. Hon kunde visa dig vägen till din egen framgång.

    Varningar

    Ska din chef önska att behålla ett nära förhållande med dig, kom ihåg att du måste skilja det förhållandet med din professionella arbetsanslutning. Flaunt inte din förening med andra anställda eller låta andra kollegor utnyttja din vänskap.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande