Hur accepterar man kritik

Ladda ner artikeln

Utforska den här artikeln
delar
1handla dina känslor
2 betoning till kritik
3Usande kritik för att förbättra dig själv
Andra sektioner
Expert Q & A
Tips och varningar
relaterade artiklar
Referenser
Medförfattad avDonna Novak, Psy.D

Senast uppdaterad: 6 maj 2021

Ladda ner artikeln

X

Det roliga med kritik är det, medan det stannar, det är faktiskt en kritisk del av att bli riktigt bra på någonting. Acceptera kritik och vända det till något konstruktivt är en färdighet. Om du inte är så bra att ta kritik, kanske du vill arbeta med det. Det hjälper inte bara dig att förbättra dina interaktioner med andra människor, men det hjälper dig också att förbättra dig själv och må bättre när du har problem.

Steg

Del 1 av 3:
Hantera dina känslor
  1. Bild med titeln Undvik att bli avskräckt steg 1
1. Hålla sig lugn. Det är naturligt att känna sig defensiv när du kritiseras, men tillåter dig att bli upprörd och visa dina känslor hjälper inte situationen. Tänk på att vi alla gör misstag när vi lär oss en ny färdighet, så kritik är oundviklig och om du hanterar det på ett konstruktivt sätt kan du lära dig något värdefullt som ett resultat. Så försök att hålla dig lugn även om den person som kritiserar dig verkar agiterad. Matchar inte sina känslor eftersom det kan göra att du verkar oförmögna att hantera kritik och det kommer att störa din förmåga att lära sig något från kritiken.
  • Ta några minuter att andas. När du kritiseras, kan man fokusera på din andning hjälpa till att hålla dig lugn. Försök att räkna till fem (i ditt huvud) när du andas in, håll andan i räkningen av fem och andas sedan långsamt.
  • Försök att le. Även ett litet leende kan hjälpa dig att må bättre och det kan orsaka att den som kritiserar dig att slappna av lite.
  • Bild med titeln ACT som ett New Yorker Steg 18
2. Ge dig själv tid att svalna. Innan du svarar och även innan du tänker på den kritik som du fått, ge dig själv tid att svalna. Gör något du tycker om i ca 20 minuter som att lyssna på din favorit typ av musik, läsa en bok eller ta en promenad. Att ge dig lite tid att svalna efter att ha fått hård kritik hjälper dig att hantera det på ett konstruktivt sätt, snarare än att bara reagera baserat på ditt emotionella svar.
  • Gå bort från situationen om du behöver lite tid att tänka.
  • Bilden med titeln Kom över ett långt förhållande som slutade steg 9
3. Separera kritiken från andra delar av dig själv. När man accepterar kritik på ett sätt som’s frisk för dig, du måste komma ihåg att komprimera. Försök att inte tänka på kritik som personlig eller tala mot andra saker som du gör. Ta det som det är och lägg inte till saker eller gör antaganden om andra aspekter av dig själv baserat på vad som sägs.
  • Till exempel, om någon ger dig kritik om en målning du gjorde, betyder det inte att du är en dålig konstnär. Du kan få några brister i en bit eller en målning som ingen gillar, och du kan fortfarande vara en bra konstnär.
  • Bild med titeln etablera gränser medan du bryr dig om andra steg 10
    4. Tänk på motivationen för kritiken. Ibland är kritik inte avsett att hjälpa, det är tänkt att skada. Innan du bestämmer vad du ska göra om den kritik du fick, ta lite tid att tänka på det. Fråga dig själv några frågor för att försöka förstå varför kritiken gjordes.
  • Var kommentarerna om något du kan styra? Om inte, varför tror du att de görs?
  • Gör den kritiska personen’s yttrande från dig betyder det verkligen? Varför eller varför inte?
  • Är du i tävling med den här personen? Om så är fallet, kan kritiken vara en återspegling av det?
  • Känner du att du är mobbad? Om så är fallet har du sökt hjälp för problemet? (Om du känner att du är mobbad i skolan eller på jobbet, prata med någon som kan hjälpa till som en representant för lärare eller personal.)
  • Bilden med titeln Kom över ett långt förhållande som slutade steg 2
    5. Prata med någon om vad som hände. Oavsett om den kritik du fått var baserad på din prestation eller bara vanligt, är det viktigt att diskutera vad som hände och hur det fick dig att känna. Vänta tills du kan komma ifrån personen och hitta någon som du litar på att bekämpa. Berätta för dem om vad som hände och hur det fick dig att känna. Att diskutera kritiken med en betrodd vän eller familjemedlem kan också hjälpa dig att bättre förstå kritiken och varför den gavs.
  • Bild med titeln Utkast till ett avhandlingsförslag Steg 7
    6. Omdirigera ditt fokus. När du har tagit steg för att lugna dig själv och förstå kritiken, måste du arbeta med att omdirigera ditt fokus på de positiva aspekterna av dig själv. Om du fokuserar för mycket på saker du behöver förbättra kan du börja känna dig deprimerad och hjälplös. Istället, försök att göra en lista över så många styrkor som du kan tänka på att börja ombygga din självkänsla.
  • Till exempel kan du inkludera i din lista saker som “bra kock,” “rolig,” eller “avidläsare.” Lista så många saker som du kan tänka på och läsa över dina styrkor för att påminna dig om vad du gör bra.
  • Del 2 av 3:
    Svara på kritik
    1. Bild med titeln Få en rabatt på konsoliderade studentlån Steg 2
    1. Lyssna på kritiken. När personen ger dig kritiken, se till att du lyssnar väldigt bra och visar att du lyssnar. Underhålla ögonkontakt och nicka huvudet nu och då för att visa att du lyssnar. Det kan vara svårt att göra detta, men det är i ditt bästa intresse. Om du inte’T Lyssna Du kanske inte svarar på rätt sätt, vilket kan leda till mer kritik.
    • Även om råd eller kritik är dåligt, är det fortfarande viktigt att höra den här personen. Om de bara skickar en anteckning kan du "lyssna" i din egen takt.
    • Fråga dig själv om det finns något om den kritik som du tycker är sant.
    • Bild med titeln vara civil när du pratar om politik Steg 4
    2. Återställa vad din kritiker bara sagt. När din kritiker har pratat, är det en bra idé att återställa sin kritik tillbaka till dem så att du båda förstår vad som behövs. Med andra ord vill du eliminera möjligheten till en mer kritik på grund av ett missförstånd. Du don’t måste upprepa vad din kritiker bara sade ord-för-ordet, bara sammanfatta det.
    • Föreställ dig till exempel att du bara har kritiserats eftersom du lämnade några dokument felaktigt och det orsakade några problem för dina medarbetare. Du kan omformulera det till kritiken som något liknande, “Vad jag förstod från det du just sagt är att jag måste vara försiktigare när jag filar dokument så att mina medarbetare effektivt kan göra sina jobb. Är det rätt?”
    • Om du inte’t förstå kritiken, be dem att förklara eller upprepa något som var oklart till dig. Säg något som, “Jag vill se till att jag helt förstår så att jag kan åtgärda problemet. Kan du snälla förklara vad du menar på ett annat sätt?”
    • Bild med titeln Klipp av dina lagar Steg 10
      3. Svara när du är redo. Vissa typer av kritik kan vara för hårda eller komplicerade att svara på genast. Om möjligt, vänta tills du är lugn, samlad och kan ha lite tid att tänka på kritiken innan du svarar. Ibland behöver du svara på kritik genast, men det är bättre om du kan ge det tid. Att ha tid att komma med ett moget svar leder till det bästa resultatet.
    • Säg något som, "Jag uppskattar din feedback. Låt mig ta en annan titt på papperet och jag ska se vad jag kan göra. Kan jag skicka ett meddelande i morgon för att få ditt råd om några ändringar?"
  • Bilden med titeln kommer ut för att stränga religiösa föräldrar när du är höjd =
    4. Ber om ursäkt för dina misstag, om det behövs. Om kritiken kom för att du gjorde ett misstag eller någon blev skadad, det är viktigt att be om ursäkt för vad som hände genast. Att ursäkta är annorlunda än att hantera kritik, så känns inte som att ursäkta förplikta dig att ändra eller acceptera all den kritik du har fått.
  • I de flesta fall är allt du behöver säga genast något som, "jag är så ledsen. Jag menade inte för att det skulle hända. Jag kommer att ta en titt på det här och se hur vi kan se till att det här aldrig händer igen."
  • Bild med titeln File Ett FLSA-klagomål steg 10
    5. Erkänna var de är rätt. När du är redo att verbalt svara på kritik, börja med att erkänna vilken del av deras kritik är rätt. Att höra detta kommer att få dem att må bättre och låta dem veta att du verkligen har tänkt på vad de sa.
  • Du kan helt enkelt säga, “Du har rätt.” Fortsätt sedan. Du don’t måste gå in i mycket detaljer om varför din kritiker är rätt. Bara erkänna att du håller med sitt perspektiv kommer att hjälpa kritiken att känna att hans eller hennes punkt har hörts.
  • Naturligtvis kan din kritiker vara helt fel. I det här fallet är det en bra idé att hitta en aspekt av vad de sa att det är rätt ("Jag hanterade inte så bra som jag kunde ha", till exempel) eller tacka dem för deras feedback och lämna den på det.
  • Bild med titeln Välj mellan privat och offentlig skola steg 14
    6. Prata om hur du planerar att ändra. Berätta för dem hur du planerar att genomföra sina råd eller hantera det problem som de kritiserade. Detta kommer att försäkra dem om att du tar hand om problemet. Att ta kritik på detta sätt, helt erkänna det och svara på det, gör att du stöter på som mogen. När du adresserar problem och vidta åtgärder för att åtgärda dem, kommer människor att vara mycket mer förlåtande med dig i framtiden.
  • Du kan säga något som, "Nästa gång kommer jag till dig innan jag pratar med kunden och var säker på att vi är överens om det svar vi vill ta."
  • Bild med titeln Form friska relationer vid återhämtning från psykisk sjukdom Steg 7
    7. Be om deras råd. Om de inte redan rekommenderade ett bättre sätt att gå på problemet, fråga dem hur de skulle göra saker annorlunda. Om de redan gav några råd, kan du fortfarande begära mer, men. Få råd ger dig ett sätt att lära, men det gör också den person som gav dig rådet.
  • Hålla fast vid “Vad” frågor istället för “Varför” frågor. Frågar “Vad” Frågor kommer att leda till mer hjälpsam råd när du frågar “Varför” Kan göra situationen värre och sätta kritikerna i defensivt läge. Till exempel, fråga något som, “Vad tror du att jag ska göra annorlunda nästa gång?” Don’t Fråga något som, “Varför sa du det om mig?”
  • Bilden med titeln Gå igenom en kamp med en nära vän Steg 12
    8. Kommunicera behovet av tålamod. Be om sitt tålamod om förändringarna inte är något som du kan göra i akt. Byte, speciellt om förändringarna är signifikanta, kan ta tid. Be om att deras tålamod kommer att ta några av trycket av dig och leda till en bättre förståelse mellan dig och kritikern. När du kommunicerar att du behöver tid att arbeta med förbättringar, berättar det också den person som du planerar att ta sin kritik på allvar.
  • Del 3 av 3:
    Använda kritik för att förbättra dig själv
    1. Bilden med titeln Gör dig redo för gymnasiet steg 27
    1. Se detta som ett tillfälle. Det hälsosammaste sättet att hantera kritik är att se det som en chans att gå tillbaka, utvärdera dina handlingar och hitta sätt att förbättra. Kritik är en bra sak och kan hjälpa till att ta dig upp till toppen av ditt spel. När du ser kritik på det här sättet kan du ha en lättare tid att acceptera det. Inte bara kommer du att kunna ta det men du kan till och med hitta dig själv som frågar efter det.
    • Även om någon hade fel i den kritik som de gav, kan det fortfarande hjälpa dig att hitta områden där du kan förbättra ändå. Kanske det faktum att någon känner som det är ett problem med vad du’Det gör det möjligt för dig att det finns något du behöver jobba på, även om det inte är det som identifieras.
    • Bild med titeln Undvik pojken som känner dig som honom Steg 10
    2. Skilja användbart råd från värdelösa råd. Det är viktigt, när man implementerar kritik, för att förstå vilken kritik du borde lyssna på. I allmänhet, om någon bara klagar utan att erbjuda en idé för hur du bör förändras, borde de förmodligen ignoreras. Du borde också’oroa dig för kritik som omger saker du kan’t ändras. Vissa människor ger bara en kritik så att de kan få sig att må bättre och du måste se upp för sådana situationer. Don’t svara på kritik om det är värdelöst. Erkänna och kämpa mot det kommer bara att bemyndiga kritiken.
    • Om personen har inte givit några bra råd alls, vet du att de inte är konstruktiva i sin feedback. Till exempel, säger något liknande "Det var hemskt, färgerna är skruvade upp och presentationen är rörig". Fråga om de har några tips om hur du förbättrar. Om de fortfarande är otäcka och ohjälpliga, ignorera dem och ta allt de säger i framtiden med saltkorn.
    • Bättre kritik är när negativen åtföljs av positiva och personen ger rekommendationer för förbättringar. Till exempel, "Jag är inte angelägen om hur mycket rött, men jag gillar det ledde av blått på bergen". De är konstruktiva och det är en bra idé att notera vad de säger. Kanske kommer du att lyssna på det här rådet nästa gång.
    • Bild med titeln Gör automatiskt skrivande steg 9
      3. Tänk på och skriv ner några takeaways. Tänk på de råd du fick. Berättade de vad de trodde du borde göra för att ändra? Försök att tänka på några olika tillvägagångssätt som uppnår samma effekt. Detta ger dig alternativ, så att du kan hitta den bästa för dig. Du bör också tänka på om det’s något annat som du kan lära av vad kritiken sade.
    • Det’s Egentligen en riktigt bra idé att skriva ner det, ord för ord, precis efter att du får råd. Det här är så ditt minne’t snedvrida orden senare och du slutar bara vad dina skadade känslor trodde att kritiken var.
  • Bild med titeln Få en pojke att sluta reta dig Steg 13
    4. Göra en plan. Nu när du’har bestämt vilka delar av råd som är viktiga för dig, du’Jag måste göra en plan för hur du’re till att implementera de förändringar som du vill göra. Att ha en plan, speciellt en som du skriver ut, gör det lättare för dig att följa igenom och göra ändringarna. Du’Jag är också mer benägna att vidta åtgärder.
  • Vilka är de enskilda sakerna du behöver göra för att göra denna förändring hända? Skriv dem ut steg för steg så att du kan börja arbeta med dem.
  • Se till att dina mål är mätbara och inom din kontroll. Till exempel, om du har kritiserats på ett papper som du skrev för en klass, kan ett mätbart mål som ligger inom din kontroll vara “börja skriva mitt nästa papper så snart det är tilldelat” eller “Få feedback från min lärare före förfallodagen.” Du skulle inte vilja ställa in mål som “Var en bättre författare” eller “Få en perfekt poäng på nästa papper” Eftersom dessa mål är svåra att mäta och kontrollera.
  • Bild med titeln Deal med homofob mobbning Steg 3
    5. Ge aldrig upp för att försöka bli bättre. Vara ihållande när man försöker genomföra kritik. Kritik tar dig ofta i en riktning helt annorlunda än vad som är normalt för dig eller vad du tror är det rätta sättet. Det betyder att det kommer att ta arbete för att förbättra dig själv. Förvänta hinder när du försöker ändra dina beteenden.
  • Tänk på att du kanske håller med vad någon säger, men kämpar och slutar falla tillbaka till vad du vet. Don’t känns så här betyder det’s omöjligt att ändra eller tänka mindre av dig själv för att misslyckas. Du’re lära och om du’Re bestämt och ihållande, du’Jag kommer dit så småningom.
  • Expert Q & A

    Visste du att du kan läsa expertvar för den här artikeln?Lås upp expertvar genom att stödja WikiHow
    Sök
    Lägg till ny fråga
    • Fråga
      Hur slutar jag vara känslig för kritik?
      Donna Novak, Psy.d
      Donna Novak, Psy.D
      Licensierad klinisk psykolog
      Droppe. Donna Novak är en licensierad klinisk psykolog baserad i Simi Valley, Kalifornien. Med över tio års erfarenhet, dr. Novak specialiserar sig på att behandla ångest och förhållande och sexproblem. Hon har en BA i psykologi från University of California, Los Angeles (UCLA) och doktorsexamen (PSY.D) I klinisk psykologi från Alliant International University-Los Angeles. Droppe. Novak använder en differentieringsmodell i behandling som fokuserar på personlig tillväxt genom att öka självmedvetenheten, personlig motivation och förtroende.Donna Novak, Psy.d
      Donna Novak, Psy.D
      Licensierad klinisk psykolog
      Expert svar
      Ta en andning innan du reagerar, och påminna dig om att du har möjlighet att tolerera någonting som kommer. Gå bort från situationen om du behöver en minut för att fråga dig några frågor om vad som sägs till dig. Till exempel, fråga dig själv, "Är det något jag tycker är sant?" Det gör det möjligt för dig att öka din egen medvetenhet och vara ditt eget stöd för tillfället.
      Tack!
    Ställa en fråga
    200 tecken kvar
    Inkludera din e-postadress för att få ett meddelande när den här frågan är besvarad.
    Skicka in

    Tips

    Kom ihåg att undvika att bli defensiv när du får kritik. Det kan göra saker värre. Det är också viktigt att undvika att gråta, förneka eller skylla på andra när du kritiseras.

    Varningar

    Låt inte dig själv mobbas. Om någon ständigt kritiserar dig och får dig att känna dig dålig om dig själv, prata med någon som kan hjälpa till.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande