Hur man hanterar känslomässigt missbrukande föräldrar

Inte alla missbruk resulterar i stötar och blåmärken. Verbal missbruk är mycket vanligare än fysiskt missbruk, men det kan också skrika dig lika mycket, om inte sämre, än fysiskt missbruk. Emotionellt missbruk kan ha långsiktiga negativa effekter på din sociala, känslomässiga och fysiska hälsa och utveckling. Om dina föräldrar är emotionellt missbrukar dig, är det mest effektiva du kan göra gränser för dig själv och upprätthålla avståndet, om möjligt. Det kan också bidra till att bekräfta i andra om den svåra situationen du är i. Att lära sig stresshanteringsförmåga och bygga upp din självkänsla kan också hjälpa dig att klara både omedelbart och på lång sikt.

Steg

Del 1 av 4:
Identifiera emotionellt missbruk
  1. Bild med titeln Deal med en alkoholhaltig förälder steg 2
1. Lär dig hur erkännande av missbruk kan hjälpa dig. När dina föräldrar är emotionellt missbrukar dig, kan det vara svårt att skilja de känslor som missbruket orsakar från missbruket själv. Till exempel, om du inte inser att dina föräldrar missbrukar dig, kan du börja känna dig dålig för dig själv eftersom du tar sina missbruk eller handlingar till hjärtat. Påminn dig om att när du lär dig att identifiera missbrukande beteenden, kan du börja:
  • Känna igen att det som händer är inte ditt fel.
  • Sätt mer lämpligt emotionellt avstånd mellan dig själv och dina missbrukande föräldrar.
  • Ta kontroll över dina egna reaktioner på situationen.
  • Förstå varför dina föräldrar beter sig som de gör och känner igen att detta beteende kommer från dem, inte från dig.
  • Få den hjälp som du behöver klara av missbruket och börja känna dig bättre.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 15
    2. Känna till riskfaktorerna för missbruk. Emotionellt missbruk kan uppstå i någon familj. Det finns dock några faktorer som ökar risken för emotionellt eller fysiskt barnmissbruk. Du kan ha större risk att missbrukas om dina föräldrar missbrukar alkohol eller droger, har obehandlade psykiska sjukdomar som bipolär sjukdom eller depression, eller missbrukades som barn själva.
  • Många missbrukande föräldrar inser inte ens att deras handlingar är skadliga. De kanske inte känner till en bättre föräldrars stil, eller de kanske inte inser att ta ut sina känslor på deras barn är missbrukande.
  • Även om din förälder har goda avsikter, kan de fortfarande vara missbrukande.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 16
    3. Lägg märke till att din förälder förödmjukar dig eller sätter dig ner. Missbrukaren kan försöka skicka det som ett skämt, men den här typen av missbruk är ingen skratta sak. Om din förälder ofta gör det roligt med dig, belittles dig framför andra människor, eller avvisa dina idéer eller bekymmer, du är i en känslomässigt missbrukande situation.
  • Till exempel, om din pappa säger, "Du är en sådan förlorare. Jag svär, du kan inte göra något rätt," Detta är verbalt missbruk.
  • Din förälder kan göra det isolerat eller framför andra, vilket gör att du känner dig dålig om dig själv.
  • Dricks: En liten bit av reta mellan familjemedlemmar kan vara normala och till och med friska. Men om dina föräldrar sätter dig eller ringer dig och sedan berätta för dig att "lätta upp" eller säga att det var "bara ett skämt" när du blir upprörd, har de korsat linjen till missbrukande beteende.

  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 17
    4. Bestäm om du ofta känner kontrollerad av din förälder. Om din förälder försöker styra varje liten sak du gör, blir arg när du fattar dina egna beslut eller avvisar dina förmågor och autonomi, så kan du vara i en missbrukande situation.
  • Människor som engagerar sig i denna typ av missbruk behandlar ofta sina offer som inferiorer som inte kan göra bra val eller ta ansvar för sig själva.
  • Din förälder kan försöka fatta beslut för dig. Till exempel kan din mamma besöka din gymnasium och fråga din vägledare om ett college som du inte ville ansöka om.
  • Din förälder kan känna sig starkt att de bara är "föräldraskap," Men det här är missbrukande.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 18
    5. Fråga dig själv om dina föräldrar anklagar dig eller skyller på saker ofta. Vissa missbrukare har orealistiskt höga förväntningar på sina offer, men vägrar att erkänna eventuella felaktigheter. Människor som engagerar sig i denna typ av missbruk kan hitta sätt att skylla på dig för allting och allt, även saker som ingen rimlig person skulle kritisera dig för. De kan säga att du är orsaken till deras problem så att de kan undvika att ta ansvar för sig själva och deras känslor. De håller också dig personligen ansvarig för sina känslor.
  • Till exempel, om din mamma skyller på att bli född eftersom hon var tvungen att överge sin sångkarriär, skyller hon på dig för något som inte var ditt fel.
  • Om dina föräldrar säger att deras äktenskap föll ifrån varandra "På grund av barnen," Det skyller på dig för deras oförmåga att klara sig.
  • Skyller på någon för saker som de inte gjorde är en missbrukande teknik.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 19
    6. Tänk på om du ofta får den tysta behandlingen. Föräldrar som drar bort från sina barn och inte ger dem den känslomässiga närhet de behöver är engagerande i en form av barnmissbruk.
  • Ignorerar din förälder när du har gjort något för att uppröra dem, visa lite intresse för dina aktiviteter och känslor, eller försök att spela upp det som ditt fel när de avstår från dig?
  • Kärlek och tillgivenhet är inte saker du borde behöva pruta för. Detta är missbrukande.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 20
    7. Tänk på om din förälder verkar ha dina bästa intressen i hjärtat. Vissa föräldrar, särskilt de med narcissistiska tendenser, kan se dig som bara en förlängning av sig själva. Det är omöjligt för föräldrar som detta att vilja ha det som är bäst för dig, även om de själva tror att de har dina bästa intressen i hjärtat.
  • Vissa tecken på narcissistisk föräldraskap inkluderar respektar dina gränser, försöker manipulera dig till vad de tror är "bäst" och blir upprörd när du inte lever upp till sina orealistiska förväntningar på dig.
  • De är också ofta mycket obekväma med dig att uppmärksamma och försöka göra allt om sig själva.
  • Till exempel kan din ensamstående förälder skuld-resa dig genom att säga, "Tja, jag vet att du hade en fest att gå till med dina vänner, men jag är så ensam här. Du lämnar mig alltid." Denna skuldresa är en form av missbruk.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 21
    8. Erkänna normalt föräldrabeteende. Barn och tonåringar gör misstag ibland - det är en del av att växa upp och vara mänsklig. Under tider när du behöver vägledning, support eller disciplin, är det din förälders jobb att gå in. Det är viktigt att kunna skilja mellan naturlig disciplinering och missbrukande beteende.
  • I allmänhet kan du berätta om en föräldraskap är disciplinering mot missbruk från nivån av ilska som uppvisas av din förälder. Det är vanligt att din förälder blir arg eller frustrerad i det ögonblick då du gör något som bryter reglerna.
  • Men när ilska driver beteendet eller straffet, är din förälder i farozonen av missbruk. Missbruk involverar ord eller handlingar som görs hänsynslöst, medvetet och med avsikt att skada.
  • Även om du kanske inte gillar strikt disciplinering, förstår att föräldrarna verkställer riktlinjer och uppsatta konsekvenser för att skydda dig och styra dig mot positiv utveckling.
  • Använd inte profanity. Även om dina föräldrar använder cuss ord på dig, är det bäst att inte kopiera det.
  • Du kan försöka ta en titt på några av dina kamrater som har bra relationer med sina föräldrar. Vad är de relationerna som? Vilken typ av stöd och disciplin får de från sina föräldrar?
  • Del 2 av 4:
    Söker hjälp
    1. Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 1
    1. Dela dina erfarenheter med vänner och kära. Det kan vara tröstande att få någon att luta sig på under en missbrukande situation. Förbättra i din älskade och fråga dem om stöd. De kan erbjuda positiva ord, validera dina känslor, eller ha råd för dig.
    • Till exempel kan du säga, "Jag vet att det här kan komma som en chock för dig, men mitt hemliv är ganska dåligt. Min mamma talar ner till mig och berättar att jag inte kommer att vara något när jag är äldre. Det är främst ord, men det får mig att känna mig dålig om mig själv."
    • Tänk på att känslomässigt missbruk ofta involverar människor hjärntvätt dig till att tro att ingen kommer att bry sig, tro dig, eller ta dig allvarligt. Men du kommer sannolikt att bli förvånad över hur mycket stöd du får när du delar med andra människor.

    Dricks: Om du inte har några nära vänner eller släktingar, försök dela dina erfarenheter i en säker online-miljö, som supportforum på Psychcentral.com. Leta efter forum som modereras av administratörer eller medlemmar som kan ingripa om de ser tecken på mobbning eller missbruk i gemenskapen.

  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 2
    2. Förbättra i en pålitlig vuxen. Om du är ett barn som handlar om någon form av missbruk hemma, vänder sig till en släkting, lärare, kyrkans ledare eller en annan vuxen du litar på. Låt inte din missbrukande förälder skrämma dig i att hålla hemligheter. En vuxen kan bidra till att ingripa i en situation där ett barn kanske inte har någon makt.
  • Du kan känna dig besvärlig eller generad att berätta för en vuxen som händer, men det är väldigt viktigt att låta andra människor veta om du missbrukas. Börja med att säga något som, "Jag har haft några problem hemma på sistone. Kan jag prata med dig om det?"Eller du kan skriva om hur du känner och ger dem en anteckning om det känns mer bekvämt för dig.
  • Om du berättade för en lärare eller en tränare och de hjälpte inte, planera ett möte med din skolrådgivare (om din skola har en) och varna den här personen.
  • Om du inte vill berätta för någon om missbruket personligen kan du ringa en hjälplinje på 1-800-4-a-barn. Denna hjälplinje är gratis, konfidentiell och öppen 24 timmar om dygnet.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 3
    3. Sök psykisk behandling. Emotionellt missbruk kan göra mycket skada. Utan behandling har du ökad risk för låg självkänsla och du kan ha svårt att forma friska relationer. Det kan vara svårt att bryta negativa övertygelser och tankemönster som skapats av känslomässigt missbruk, men en rådgivare eller terapeut kan hjälpa till att göra processen enklare.
  • Leta efter en terapeut som specialiserar sig på barn eller vuxna som lider missbruk. Under behandlingen delar du om dina erfarenheter när du blir bekväm med terapeuten. Terapeuten ställer frågor och erbjuder insikter att hjälpa till att styra dina sessioner.
  • Om du är ett barn, ta reda på om din skola erbjuder rådgivningstjänster, eller fråga en pålitlig lärare eller administratör som hjälper dig att ansluta till en rådgivare. Om du kan prata med en skolrådgivare kan du säga, "Det har varit problem i mitt hus. Min pappa slår inte faktiskt mig, men han kallar mig namn och lägger mig ner framför andra familjemedlemmar. Kan du vara snäll och hjälpa mig?"
  • Om du är en vuxen, kolla för att se vad din sjukförsäkring kommer att täcka.
  • Många terapeuter accepterar utbetalningar i en glidande skala.
  • Del 3 av 4:
    Få avstånd
    1. Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 4
    1. Vägra att engagera sig med muntligt missbruk. Sticka inte när de börjar missbruka dig. Du är inte skyldig att stanna, ringa, besöka eller på annat sätt avslöja dig för missbruk. Låt inte dina föräldrar skylla dig om att du behöver ta sin dåliga behandling. Du kan stanna runt dina syskon eller vänner. Om du har äldre syskon, försök att fråga dem om hjälp, eller till och med en yngre syskon om de är mogna och smarta. Ställ in gränser och hålla fast vid dem.
    • Om du bor hemifrån, sluta komma över eller ringa om de missbrukar dig.
    • Om du bor med dem, dra tillbaka till ditt rum eller gå till en väns hus om de skriker på dig eller förolämpar dig.
    • Ange gränser om du stannar i kontakt. Säga, "Jag kommer att ringa dig en gång i veckan, men jag kommer att hänga om du säger grymt saker för mig."
    • Tänk på att du inte behöver engagera dig i ett argument om du inte vill. Du behöver inte svara på vad de säger eller försöker försvara dig på något sätt.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 5
    2. Uppnå ekonomiskt oberoende. Om du har valet, leva inte med en känslomässigt missbrukande förälder, och ge dem inte någon makt över dig. Missbrukare försöker ofta behålla kontrollen genom att skapa beroende. Tjäna dina egna pengar, gör dina egna vänner och bor på egen hand. Beror inte på missbrukande föräldrar för någonting.
  • Få en utbildning om du kan. Du kan titta på hur du kan ansöka om federala studielån utan dina föräldrar. Detta kräver vanligtvis någon typ av dokumentation från en psykisk hälsa som anger att dina föräldrar var missbrukande.
  • Flytta ut så snart du är ekonomiskt.
  • Om du inte har råd att komma igenom college utan att leva med eller förlita sig på missbrukande föräldrar ekonomiskt, se till att ta hand om dig själv och dra gränser.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 6
    3. Överväga skärband. Du kan känna dig skyldig att uppfylla en uppfattning om dina föräldrar. Men om dina föräldrar har missbrukat dig, kan det hända att det triggar att ta hand om dem när de har varit emotionellt missbrukande, särskilt om det missbrukande beteendet har fortsatt. Överväg att klippa band om ditt förhållande är mer smärtsamt än det är kärleksfullt.
  • Du är inte skyldig att sköta de som har missbrukat dig. Du kan kämpa med känslor skuld om du måste klippa slipsar, men kom ihåg att du gjorde det svåra valet av en bra anledning.
  • Om medlemmarna inte förstår varför du har klippt band med dina föräldrar, är du inte skyldig en förklaring.
  • Om du bestämmer dig för att bli din föräldrars vårdgivare vid någon tidpunkt, fokusera dina diskussioner bara på sin omsorg. Om de blir verbalt missbrukande eller förolämpande, lämna sedan genast för att klargöra att du inte tolererar denna typ av beteende.
  • Dricks: "Stängning" är inte alltid möjligt i konversation med en missbrukande förälder. Om du inte vill vara i kontakt men rädsla saknar chansen för "stängning," Fråga dig själv: "Har de visat att de är villiga att lyssna? Bekräfta mina känslor?"Om inte, kan du vara bättre utan någon kontakt.

  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 7
    4. Skydda dina barn om du har någon. Lägg inte dina barn genom samma missbruk som du satte igenom. Om dina föräldrar säger olämpligt kritiska eller förolämpande saker för dina barn, ingriper. Antingen avslutar konversationen eller avstängt besök.
  • Du kan avsluta konversationen genom att säga, "Vi pratar inte med Eli på det sättet. Om du har ett problem med det sätt han äter, kan du prata med mig om det." Även om de flesta vuxna konversationer ska genomföras i privat, är det viktigt för dina barn att se och höra att du skyddar dem i fallet med missbruk.
  • Dina barn kommer sannolikt att ha en lyckligare barndom om de inte är föremål för missbruk av sina farföräldrar.
  • Del 4 av 4:
    Omsorg för dig själv
    1. Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 8
    1. Dodge din missbrukarens utlösare. Du känner förmodligen redan "triggers" (saker sagt eller gjort) som verkligen ställer in dina föräldrar. Om du känner igen dem kan det vara lättare för dig att antingen undvika dem eller komma ur vägen för att undvika missbruk. Ett sätt att göra detta är att prata med en vän eller tidskrift om det så att du kan identifiera bidragande faktorer till missbruk.
    • Till exempel, om din mamma alltid skriker på dig när hon har druckit, försök att komma ut ur huset så snart du ser henne med en flaska.
    • Om din pappa försöker minska dina prestationer när du har uppnått något, avstå från att berätta för honom om dina framgångar. Istället berätta för personer som stöder dig.

    Dricks: Du kanske märker att vissa saker du gör eller säger kan utlösa dina föräldrars missbrukande beteenden. Men kom ihåg att missbruket fortfarande inte är ditt fel. Ingen förtjänar att missbrukas, och dina föräldrars beteenden i dessa situationer är inte lämpliga.

  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 9
    2. Hitta säkra platser i ditt hus. Hitta områden (som ditt sovrum) som fungerar som säkra hamnar. Hitta en annan plats att hänga, få saker gjort och spendera din tid, till exempel ett bibliotek eller en väns hus. Inte bara kan du få stöd från dina vänner just nu, men du är också borta från dina föräldrars anklagelser och hån.
  • Även om det är smart att skydda dig från missbruket, måste du också känna igen att det inte är ditt fel om du blir fångad i den. Oavsett vad du säger eller gör, är det ingen ursäkt för en förälder att missbruka dig emotionellt.
  • Bild med titeln Deal med emotionellt missbrukande föräldrar Steg 10
    3. Skapa en säkerhetsplan. Bara för att missbruket inte är fysiskt betyder det att det inte kan eskalera. Utveckla en plan för att hålla dig säker om din föräldrars missbruk blir fysiskt och du tror att ditt liv är i fara.
  • En säkerhetsplan innebär att ha en plats att gå som är säker, att ha någon att ringa till hjälp, och veta hur man ska ta rättsliga åtgärder mot din förälder om det kommer till det. Du kan sitta ner med en annan vuxen, som din skolrådgivare, och sätta ihop en plan som hjälper dig att känna sig beredd i händelse av en kris.
  • En säkerhetsplan kan också innebära att din mobiltelefon laddas och närliggande dig hela tiden och dina bilnycklar på dig.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 11
    4. Spendera tid med människor som får dig att må bra om dig själv. Hälsosam självkänsla är den bästa motgiften för emotionellt missbruk. Tyvärr har människor som har blivit emotionellt missbrukat ofta en negativ syn på sig själva, och de befinner sig också ofta i relationer med känslomässigt missbrukande människor. Att bekämpa låg självkänsla, spendera tid runt vänner, icke-missbrukande familjemedlemmar och andra människor som bygger dig i stället för att riva ner dig.
  • Du kan också bygga självkänsla genom att delta i aktiviteter som du är bra på. Delta i en sport eller ungdomsgrupp i skolan eller i ditt samhälle. Detta kommer att betjäna dubbelt plikt genom att du mår bättre om dig själv och få dig ut ur huset mer.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 12
    5
    Ange personliga gränser med dina föräldrar. Det är din rätt att ställa gränser i dina relationer. Om du känner dig trygg, sätt dig ner med din känslomässigt missbrukande förälder och berätta för vilka beteenden du är bekväm med och som du inte är.
  • När du förklarar dina gränser, bestäm vad konsekvenserna kommer att vara om din förälder ignorerar dem. Vissa typer av missbrukare kan inte respektera dina personliga gränser. Om det händer med dig, känner dig inte skyldig att följa med dina konsekvenser. Det är viktigt att följa med dina konsekvenser eftersom att göra tomma hot kommer bara att göra att du verkar mindre trovärdig missbrukaren.
  • Till exempel kan du säga, "mamma, om du kommer hem berusad och börja mobba mig igen, jag ska gå och leva med mormor. Jag vill stanna med dig, men ditt beteende skrämmer mig."
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 13
    6. Lära sig Stresshantering Kompetens. Ingen tvekan om det - emotionellt missbruk kan generera mycket stress, och ibland kan det orsaka långsiktiga problem som PTSD och depression. Utveckla en arsenal för att hjälpa dig att hantera denna stress med positiva aktiviteter.
  • Friska stresshanteringsvanor som meditation, djupandning, och yoga kan hjälpa dig att känna dig lugnare och mer samlad på en daglig basis. Om dina symtom är svåra, kan du se en terapeut vara ett bra sätt att lära dig hur man hanterar din stress och andra känslor.
  • Bild med titeln Deal med känslomässigt missbrukande föräldrar Steg 14
    7. Definiera och fokusera på dina positiva egenskaper. Oavsett vad en känslomässigt missbrukande förälder kanske har sagt, är du en värdig person med goda egenskaper. Lyssna inte på sina förolämpningar och löjliga. Du kan behöva tänka på det här ett tag, men det är viktigt att du bygger upp självkänsla och häll kärlek till dig själv - speciellt om du inte får det här från en förälder.
  • Tänk på vad du tycker om dig själv - är du en bra lyssnare? Generös? Intelligent? Fokusera på de saker du gillar om dig själv, och påminna dig om att du är värd kärlek, respekt och vård.
  • Var noga med att delta i aktiviteter som du är passionerad och / eller bra att hjälpa till att öka ditt självkänsla och självförtroende.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande