Hur man hanterar att bli avfyrade

Kanske såg du skrivningen på väggen när ditt lilla företag togs över av ett stort företag. Eller kanske du blev bedövad när du ringde till din chefs kontor och berättade: "Jag är ledsen men du är avfyrad."Oavsett vad din skjuthistoria är, är du sannolikt full av ilska, vrede och chock mot din tidigare arbetsgivare. Du kan också känna ångest och stress om din nästa karriärflytta. Men med rätt hanteringsmetoder kan du ta hand om att bli avfyrade och gå vidare.

Steg

Del 1 av 3:
Hantera den omedelbara avfyrningen
  1. Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 1
1. Försök att inte bli arg eller freak out. Även om du kanske känner dig intensiva känslor av raseri eller ilska är det viktigt att inte förolämpa eller skrika på din chef eller andra på kontoret. När din chef eller HR-handledare berättar nyheterna, försök att svälja någon ilska i ögonblicket.
  • Att bli upprörd på din chef eller dina medarbetare kommer bara att skada ditt rykte och skapa en scen. Snarare än att bli arg, fokusera på att komma ut ur mötet med lite mätning.
  • Får inte fysiskt med din chef. Oavsett hur ilska du kan genom din skjutning, skada din chef kan leda till att arrestera, vilket kan negativt påverka dina chanser att hitta ett nytt jobb, eftersom arbetsgivare ofta kontrollerar kriminalregister.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 2
    2. Fråga om varför du blev avfyrade. Det finns en stor skillnad mellan att bli avskedad och bli avfyrad. Ta reda på de specifika skälen till att dina överordnade bestämde sig för att skjuta dig, snarare än att lägga dig. Var det på grund av din attityd på arbetsplatsen? En specifik händelse eller ett konto som gick i sidled? Eller downsizing och cost cutting?
  • Inlägg på olika sociala medier konton kan ofta resultera i avfyrningar. Om innehållet på posten kan betraktas som offensiv, kanske företaget inte vill vara associerat med dig längre och kan låta dig gå.
  • Att bestämma orsaken bakom din skjutning hjälper dig att förstå varför du avfyras. Det gör det också möjligt att förbättra dig i ett visst område i ditt nästa jobb eller roll.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 3
    3. Skriv inte ut ett avgångspaket direkt. När du får veta att du är avfyrade, kommer din chef sannolikt att ge dig en stapel rosa glidpapper. Dessa är officiella tidningar om ditt anställningsavtal, som du måste skriva. Men håll dig kvar på att underteckna avgångspaketet, om det erbjuds till dig.
  • Ta dig tid att titta på den och kör det med din advokat. Du kanske kan förhandla om en högre avgångsvederlag, särskilt om du har varit med företaget eller organisationen under en lång tid.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 4
    4. Diskutera hur din avresa kommer att beskrivas för resten av företaget. Detta är särskilt viktigt att prata om om du har varit med företaget i hög betalande ställning under en lång tid, eller om du är i en roll där du arbetar direkt med kunder eller kunder.
  • Om du har byggt ett förhållande med vissa klienter, vill du vara säker på att företaget förklarar din skjutning på ett sätt som är ärligt, men bränner inte ditt rykte.
  • Det är också viktigt att klargöra din avresa så att du vet hur din tidigare arbetsgivare kommer att förklara din skjutning till framtida arbetsgivare som kallar dem för en referens.
  • Om du inte vill att din arbetsgivare ska vara en referens för eventuella framtida jobb som du ansöker om, ange att du bara vill att de ska bekräfta dina anställningsdatum hos företaget och inget mer.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 5
    5. Avsluta mötet med ett handslag. Detta kan vara svårt att göra, särskilt efter den första stinget av att bli avfyrade. Men försök att stanna kvar med din arbetsgivare, även om du kan vara upprörd. Du vill inte bränna några broar för framtiden och avsluta ditt professionella förhållande med din chef på en sur anteckning.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 6
    6. Packa upp och lämna byggnaden. Undvik att roaming runt kontoret och berätta för dina medarbetare som du just blivit avfyrade. Detta ser oprofessionellt och kan orsaka friktion mellan dig och din tidigare arbetsgivare. Samla dina tillhörigheter i en kartong, eller bara ta de väsentliga med dig. Sedan huvudet för närmaste utgång.
  • Ta dig tid att ringa upp dina närmaste medarbetare den kvällen och säga dina farväl. Eller göra arrangemang för att möta dem utanför kontoret.
  • När du samlar dina föremål och lämnar kontoret, gör det lugnt. Inte på ett arg eller känslomässigt sätt.
  • I vissa fall kan du bli ombedd eller förväntas lämna kontoret omedelbart efter att du har informerat om din uppsägning, utan möjlighet att samla dina tillhörigheter. Om det händer kommer dina personliga saker sannolikt att samlas in av personalavdelningen och skickas till dig eller hålls för hämtning vid en senare tidpunkt. Var noga med att regelbundet lager och ta hänsyn till dina personliga saker på kontoret, så du kommer alltid att veta exakt vilka tillhörigheter som är där.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 7
    7. Fil för arbetslöshetsersättning. I de flesta stater kan du kvalificera dig för arbetslöshetsersättning om du inte släppte på grund av avsiktlig missförhållanden.
  • Titta upp din statens politik för arbetslöshetsersättning för att avgöra om du kvalificerar dig.
  • Del 2 av 3:
    Ta tid att reflektera och omgruppera
    1. Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 8
    1. Var inte rädd för att berätta för folk du blev avfyrade. Det kan vara smärtsamt att erkänna först. Men att säga "Jag blev avfyrade" högt för dig själv eller andra kan hjälpa dig att bearbeta trauman av att bli avfyrade. Lossa de negativa känslorna du har för att bli avfyrad genom att erkänna det själv och till andra på ett öppet sätt.
    • Var ärlig om en potentiell arbetsgivare frågar dig hur du lämnade ditt gamla jobb. Förklara de specifika detaljerna kring orsakerna till din skjutning, men stressar att du lämnade företaget på goda villkor. Detta kommer att visa den potentiella arbetsgivaren du är villig att vara ärlig och på förhand, men kan fortfarande vara professionell.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 9
    2. Vända dig till dina vänner och familj. Fokusera på dina relationer med din partner, dina familjemedlemmar och dina nära vänner. Undvik att hantera din stress och ilska ensam.
  • Var inte rädd för att öppna upp till dina vänner och familj om trauman att bli avfyrade. Även om du kan bli frestad att isolera dig själv och försöka ta itu med dina känslor på egen hand, kan du behöva vända dig till dina nära och kära för stöd, och det är okej.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 10
    3. Prata med en terapeut eller rådgivare. Att prata om att bli avfyrade med din partner, din familj eller nära vänner kan definitivt hjälpa dig att hantera trauman av att bli avfyrade. Men professionell hjälp från en terapeut eller rådgivare hjälper dig att arbeta genom några ilska problem som du kan ha som ett resultat av att bli avfyrade.
  • Även om du kan bli frestad att fokusera på att gå vidare, är det viktigt att hantera eventuella intensiva känslor du kan ha på grund av att bli avfyrade. På det sättet kan du gå vidare på ett hälsosamt och stabilt sätt.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 11
    4. Undvik att tänka på "Vad IFS". De "Tänk om" Tänkande kan vara lätt att falla in i. "Vad händer om jag bara inte varit sent för det där mötet?" "Vad händer om jag hade gjort mer över tiden?" Men att bo i det förflutna hjälper dig inte att gå vidare. "Vad IFS" är omöjliga att svara och kommer att stoppa din förmåga att fokusera på de positiva aspekterna av ditt liv.
  • Snarare än att tänka på "Vad IFS", tänka på "Vad nu är". Som i, "Vad kan jag nu göra med min öppna tid?" "Vad kan jag nu göra för att gå vidare och lyckas?"
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 12
    5. Fokusera din energi på aktiviteter du tycker om att göra, eller färdigheter du vill bli bättre på. Använd den här öppna tiden för att dekomprimera och de-stress genom att göra aktiviteter har du aldrig haft tid eller energi att göra innan. Försök att inte falla i en rutin av inaktivitet eller slöhet.
  • Läs en bok du har menat att komma till eller delta i ett rekreationsvolleybollspel Du måste alltid missa på grund av arbete.
  • Declutter ditt hem och donera allt du inte behöver. Gå till promenader på morgonen och ge dig tid att njuta av din plötsliga fritid.
  • Få ett gym medlemskap eller ta gratis klasser på din lokala YMCA. Bränna upp någon stress genom att hälla din energi i sport eller sociala aktiviteter med vänner.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 13
    6. Titta över din ekonomi. För att vara säker och proaktiv, antar du att du inte kan landa ett annat jobb under de närmaste månaderna. Sitt ner och gå över din månadsbudget. Titta på några pengar på ett sparkonto, eller i investeringar. Bestäm hur du ska behålla din levnadsstandard utan stadig inkomst i flera månader.
  • Du kanske vill få din ekonomiska planerare som är inblandad i denna process. Eller söka juridisk rådgivning från din advokat.
  • Om du får avgångsvederlag från din tidigare arbetsgivare, faktor i din budget för de kommande månaderna. Men försök att inte leva främst på din avgångsvederlag. Du vill vara försiktig så att du inte är beroende av dina besparingar eller investeringar för att hålla dig flytande när du söker efter ett nytt jobb.
  • Del 3 av 3:
    Går vidare
    1. Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 14
    1. Tänk på nästa steg i din karriär. Njuter du av ditt senaste jobb eller position? Eller känner du att du kanske vill prova en annan karriär? Tänk på hur glad du var i din tidigare position och om du kanske är lyckligare gör något annat.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 15
    2. Identifiera dina överförbara färdigheter. Om du tänker på en karriärbyte är det viktigt att göra en lista över de färdigheter du fått i din tidigare position. Till exempel, om du arbetade i ett antagningsbyrå, men nu vill komma i försäljning, har du värdefulla människors färdigheter och kommunikationsförmåga. Det här är dina överförbara färdigheter.
  • Om du inte är säker på vad dina överförbara färdigheter är, kan du göra ett självbedömtest. Titta på karriärbedömningstest online.
  • Du kan också göra en självbedömning på egen hand. Tänk på vad som skulle vara det bästa nästa steget i din karriär och vad skulle göra dig lycklig. Tänk på varför en arbetsgivare skulle vilja anställa dig och vilka färdigheter du kan erbjuda en arbetsgivare.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 16
    3. Skapa en handlingsplan. Detta kan uppdatera ditt CV och din online-profil. Du kan också fokusera på att delta i affärer och möte till nätverket. Låt alla du vet att du är på jobbet igen och jobbar varje kontakt du har.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 17
    4. Gör din egen arbetsintervju. Det kan vara en utmaning att bygga upp ditt självförtroende igen efter att ha blivit avfyrade. Men genomför en arbetsintervju på dig själv kan hjälpa dig att bli mer bekväm med att marknadsföra dina färdigheter till potentiella arbetsgivare. Fråga dig själv frågor som:
  • Vad är mina svagheter? Detta är den vanligaste intervjufrågan och en av de svåraste att svara. Fokusera på professionell utveckling, snarare än personliga problem eller fel. Inkludera en lösning på din svaghet i ditt svar. Till exempel: "Jag jobbar med att bli bättre på offentligt talande, och bara gick med i toastmasters att arbeta med denna svaghet."
  • Varför ska någon anställa mig? Sammanfatta dina erfarenheter i en mening. Till exempel: "Med över fem års erfarenhet som arbetar inom försäljningsbranschen och min beprövade rekord av försäljningsprodukter kunde jag göra en stor skillnad i ditt företag."
  • Vad är mina mål? Fokusera på kortsiktiga mål och mål du kan uppnå nästa år. Till exempel: "Min omedelbara mål är att få en position på ett tillväxtorienterat försäljningsbolag. Mitt långsiktiga mål är att så småningom växa till ansvar och ledarskap."
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 18
    5. Skriv inte av en tillfällig position. Även om du kanske tvekar att acceptera en tillfällig position, överväga din ekonomi. Om pengar är kritiskt kan ett tillfälligt jobb vara nödvändigt och det kan leda till bättre saker. Tillfälliga möjligheter öppnar ibland dörren till permanenta möjligheter.
  • Snarare än att gå mot vad du vet och har gjort tidigare, omfamna en ny möjlighet om det kommer upp. Du vet inte var resan kan leda om du inte börjar på vägen.
  • Bild med titeln Deal med att bli avfyrade steg 19
    6. Njut av arbetet när du får det. När du markerar din nästa position, uppskattar det och fokuserar på att arbeta hårt. Ta tillfället i akt att fungera, speciellt om det är i en karriär du är glad att göra och hitta uppfyllande.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande