Hur man frågar din chef för en rekommendationsbrev

Att fråga din nuvarande chef för ett rekommendationsbrev kan vara ett snyggt ämne, beroende på anledningen till att du behöver brevet. De flesta handledare är villiga att skriva ett brev om du ansöker om en icke-arbetsmöjlighet, till exempel ett konkurrenskraftigt bostadsmöjlighet eller en volontärposition. Men din chef kan vara mindre villig att skriva ett brev om du planerar att sluta och ansöka om ett annat jobb. Oavsett, när du begär ett brev, ge din chef en klar uppfattning om vilket sammanhang brevet ska skrivas för och ge dem minst två hela månader för att skriva brevet.

Steg

Del 1 av 3:
Välja ditt tillvägagångssätt
  1. Bild med titeln Fråga din chef för ett rekommendationsbrev Steg 1
1. Fråga i förväg. Arbetsgivare tenderar att vara upptagna, och kommer sannolikt att svara med en artig "nej" om du ber dem att skriva ett brev bara ett par dagar innan det är förfallet. Fråga din chef för ett rekommendationsbrev minst två eller tre månader i förväg, så att de kommer att ha tillräckligt med tid att reflektera över ditt arbete och kan skriva ett tankeväckande brev som inte är rusade.
  • Om du lämnar företaget för att söka ytterligare anställning, och vill ha ett rekommendationsbrev från din chef, överväga att fråga upp till sex månader i förväg. Detta kommer att ge din chef tillräckligt med tid att leta efter en lämplig ersättning.
  • Bild med titeln Fråga din chef för ett rekommendationsbrev Steg 2
    2. Gör din förfrågan på ett lämpligt ögonblick. Även om du ber om ett rekommendationsbrev i god tid, skulle det vara oklokt att presentera din fråga till din chef när det finns en hotande tidsfrist, eller i mitten av en kontorskris. Dags din förfrågan så att du frågar under en period av relativ lugn.
  • Till exempel, om du är i mitten av ett projekt, vänta tills du har slutfört arbetet. Då, när du frågar din chef för brevet, nämna det hårda arbetet som du lägger i projektet.
  • Bild med titeln Fråga din chef för ett rekommendationsbrev Steg 3
    3. Be om att träffas personligen. Fråga din handledare om de har tid att träffas med dig ansikte mot ansikte under nästa vecka eller två. Låt din chef plocka tid och datum, och om din chef är nyfiken på varför du ber att träffas, kan du säga något kort, som "Jag skulle vilja fråga dig om en professionell tjänst."
  • Det är alltid klokt att begära en rekommendationsbrev i person - att fråga via e-post kan verka opersonlig eller avlägsen. Med det sagt, om du eller din chef reser under en lång tid, eller om brevet är tidskänsligt, kan du fråga via e-post om det behövs.
  • Del 2 av 3:
    Be om rekommendationen
    1. Bild med titeln Fråga din chef för ett rekommendationsbrev Steg 4
    1. Gör din förfrågan direkt och klar. Det finns ingen anledning att vara subtil eller tvetydig när du frågar efter ett brev. Om du möter ansikte mot ansikte, tala tydligt och självsäkert: fråga om din chef kommer att skriva ett brev av rekommendation, förklara det sammanhang som du behöver brevet och ge det datum då du behöver brevet i hand. Till exempel, säg något som:
    • "Jag ansöker om forskarskola och hoppas att börja nästa fall. Jag vet att rekommendationsbrevet kommer att bära mycket vikt med urvalskommittén och, eftersom du har varit min handledare i flera år, skulle jag uppskatta om du skulle skriva ett brev som rekommenderar mig på styrkan i mitt arbete och mitt arbete etik-."
  • Bild med titeln Fråga din chef för ett rekommendationsbrev Steg 5
    2. Presentera din förfrågan positivt. Din chef kan bli besviken över att ta reda på att de förlorar en anställd, särskilt om du begär rekommendationsbrevet att ansöka om ett annat företag. Så, ramma begäran i ett positivt ljus: Påminn din chef för det bra arbetet du har gjort på företaget, och klargöra att rekommendationen hjälper dig att fördjupa din karriär.
  • Säg något som, "Jag har haft mina 10 års arbete här, och under den tiden känner jag att jag har bidragit med värdefullt arbete till företaget. Jag har bestämt mig för att främja min karriär genom att ansöka om en position på XYZ Company. Skulle du vara villig att skriva mig ett brev av rekommendation för den nya positionen?"
  • Expertips
    Amber Rosenberg, PCC

    Amber Rosenberg, PCC

    Pacific Life Coachamber Rosenberg är en professionell livsledare baserad i San Francisco Bay Area. Som ägare till Pacific Life Coach har hon över 20 års coaching erfarenhet och en bakgrund i företag, teknikföretag och ideella. Amber utbildad med träningsinstitutet och är medlem i International Coaching Federation (ICF).
    Amber Rosenberg, PCC
    Amber Rosenberg, PCC
    Pacific Life Coach

    Överväg att använda LinkedIn istället för ett brev. Börja med att skriva din chef och några kollegor för professionella rekommendationer på LinkedIn. I sin tur kan din handledare skriva en LinkedIn-rekommendation för dig-som du kan använda i stället för ett skriftligt brev. Detta håller jobbsökningen konfidentiellt och skyddar ditt nuvarande jobb och förhållande med din chef.

  • Bild med titeln Fråga din chef för ett rekommendationsbrev Steg 6
    3. Förklara för din chef varför du frågar dem. Oavsett det sammanhang där du begär en rekommendationsbrev (e.g. Bostadsansökan, volontärposition eller nytt jobb), din chef kommer att behöva veta varför du frågar dem specifikt. När du gör din förfrågan, använd specifikt språk så att din chef förstår varför du vill ha deras rekommendationsbrev. Till exempel, säg:
  • "Jag skulle vilja att du skrev detta brev eftersom jag tror att du har en bra förståelse för min arbetsetik och hur mycket jag ägnar mig till projekt och uppdrag som kommer min väg."
  • "En rekommendation från dig skulle visa min nya handledare som jag klarar av människor i ledningen och kan följa riktningar bra."
  • Del 3 av 3:
    Säkerställa en användbar rekommendation
    1. Bild med titeln Fråga din chef för ett rekommendationsbrev Steg 7
    1. Ge en lös mall. "Rekommendationsbrev" kan vara en bred kategori, så för att göra uppgiften enklare på din chef - och för att få ett bättre brev - ge dem några detaljer om vad du vill att de ska nämna i brevet. Du vill inte komma över som att sjunga dina egna beröm eller försöka skriva brevet för dem. Men genom att ge din chef en uppfattning om mallen kunde brevet följa, kommer du att göra sin uppgift enklare och få ett bättre brev. Till exempel, säg något som:
    • "Jag skulle uppskatta om du nämnde tidigt i brevet som vi har arbetat tillsammans i 10 år - det borde ge din godkännande mer myndighet."
    • "Eftersom det här är för en bostadsansökan, skulle det hjälpa om du nämnde min förmåga att hålla min arbetsyta ren och att möta finansiella tidsfrister."
  • Bild med titeln Fråga din chef för ett rekommendationsbrev Steg 8
    2. Bekräfta att din chef kommer att ge dig en positiv rekommendation. Även om din chef är överens om att skriva ett brev, bör du dubbelkontrollera för att bekräfta att brevet kommer att beskriva dig som en stark kandidat för jobbet, frivillig position eller bostadssituation som du ansöker om. Om du inte gör det, riskerar du att ta reda på det faktum att din chef gav dig en negativ eller ljummet rekommendation.
  • Säg något som, "Jag ville bara se till att brevet du ska skriva kommer att vara en stark godkännande av mig och inte innehålla negativ information."
  • Bild med titeln Fråga din chef för ett rekommendationsbrev Steg 9
    3. Ge din chef med de nödvändiga dokumenten. För att skriva en övertygande och detaljerad rekommendationsbrev, behöver din chef information och dokument om dina professionella prestationer. Skicka din chef en kopia av ditt CV eller Résumé, ett exempel på det senaste arbetet som du har producerat, och detaljer om den position eller programm som du ansöker om.
  • Var också redo att uppdatera din chefs minne om detaljer som du har gjort i din nuvarande position. De flesta handledare hanterar många anställda, och kommer att behöva påminna om detaljer som individer har utfört.
  • Bild med titeln Fråga din chef för ett brev av rekommendation Steg 10
    4. Låt din chef säga "Nej". Trots dina bästa ansträngningar kan din handledare minska för att skriva ett brev av rekommendation. Detta kan bero på att de är olyckliga att du lämnar för att driva ett annat jobb eller ha varit missnöjd med din prestation på jobbet, bland annat. Medan du är välkommen att fråga om din chefs resonemang, bör du inte försöka övertyga eller cajole dem för att skriva brevet.
  • Om din chef minskar (oavsett om det är e-post eller ansikte mot ansikte) för att skriva ett brev, förbli artigt och blir inte arg.
  • Säg något kort, till exempel: "Jag förstår din anledning till att minska. Tack för åtminstone med tanke på min begäran."
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande