Hur man bygger självkontroll

Att bygga självkontroll kan vara utmanande, men det är möjligt att skapa förändring i ditt liv och hantera impulsivitet. Känsla mer i kontroll av dig själv och dina handlingar kan leda till att man känner sig mer i kontroll av livet, känner sig mer bemyndigade om vem du är, och hjälper till att öka dina känslor av självkänsla.

Steg

Metod 1 av 2:
Bygga självkontroll i ögonblicket
  1. Bild med titeln Build Self-Control Steg 1
1. Känna igen impulsiva tankar. Ha strategier till hjälper dig att motstå frestelsen För närvarande hjälper dig att bygga självkontroll. Börja med att göra en lista över de beteenden du vill kontrollera och de situationer som ofta utlöser beteendet. Genom att känna igen stunderna när du får uppmaningen att agera impulsivt, blir du mer utrustad för att skapa en fördröjning mellan trängseln och åtgärden.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 2
    2. Placera tidsbegränsningar på impulsiva tankar. Att skapa utrymme i ditt tänkande hjälper dig att omvärdera dina handlingar från en mer rationell synvinkel. Detta hjälper dig också att lära dig hur du skapar en fördröjning i dina handlingar istället för att bara agera på dina uppmaningar.
  • Till exempel, om du spenderar pengar eller shopping är ett av de områden som du vill bygga självkontroll, placera en tjugofyra timmars håll på några inköp innan du köper någonting. Du kan skriva ner i en liten anteckningsbok vad du tänkte på att köpa och om tjugofyra timmar reviderar din lista och bestämmer då om du verkligen vill eller behöver objektet.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 3
    3. Försök mage andas. Detta förslag kan komma till nytta om du försöker sluta röka eller begränsa dina matvanor. Om du har en cigarett- eller matbehov, istället för att omedelbart ge in på begäret, sätt din telefontimer i fem minuter och fokusera på att andas från din mage. Påminn dig om att ett begär är bara det, ett begär, det är inte nödvändigt. Ta de fem minuters andning för att föreställa sig att begäret sakta försvinner varje gång du andas ut. Notera hur du känner och om du fortfarande vill engagera dig i att äta impulsivt eller ge in den cigaretten.
  • Försök att stänga dina ögon och andas långsamt genom näsan. Fortsätt fylla dina lungor, helt expandera bröstet och nedre magen. Slutligen andas långsamt och naturligt - din mun eller näsa är bra.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 4
    4. Hitta en hälsosam distraktion. Du hittar det svårare att undvika uppmaningen om du bara sitter och fixerar på den. Istället känner igen uppmaningen och försöker aktivt distrahera dig med något annat. Detta kan hjälpa till att distrahera ditt sinne från trängseln eller längtan och ge dig utrymme för att verkligen bestämma om du vill agera på den önskan.
  • Ibland gör något med dina händer, till exempel hakning, stickning, vikning origami, eller till och med textar en vän.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 5
    5. Ha en go-to-aktivitet. Förutom tillfälliga distraheringar, försök aktivt att ersätta det beteende du vill kontrollera med ett materiellt alternativ. Genom att ge dig mer tid att fatta beslutet kan du göra ett tydligare, mer bemyndigat beslut.
  • Till exempel, om du försöker sluta spendera pengar, kan du gå en promenad i ett grönt utrymme där du inte ens har möjlighet att handla. Eller om du försöker kontrollera övermålning, kan du utveckla vanan att slå på gymmet när trängseln för överdrivning uppstår.
  • Metod 2 av 2:
    Bygga långsiktig självkontroll
    1. Bild med titeln Build Self-Control Steg 6
    1. Gör en lista över de vanor eller beteenden du vill kontrollera. Om människor i ditt liv har gjort förslag om dina vanor, ta hänsyn till dessa förslag. Kom ihåg att sann förändring kommer från insidan, så lyssna också på din intuition och ära hur du känner såväl som feedback du har fått från människor i ditt liv. Du måste vara engagerad i att göra förändringar och bygga självkontroll för att verkligen förändra dina beteenden.
    • Några exempel kan röka, äta, arbetsvanor, produktivitet, alkohol, kontrollera ditt humör, shoppa eller spendera pengar mm.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 7
    2. Välj huvudbeteendet från listan som du vill kontrollera. Vi har alla områden i vårt liv som kan använda mer disciplin och självkontroll, så kom ihåg att vara lätt på dig själv och ta saker långsamt. Titta på din lista och välj en sak du vill arbeta med. Ändra vanor tar tid, och att bygga självkontrollen tar ansträngning. Hedra din energi och ställa realistiska mål som kan uppnås.
  • Kom ihåg att du bara har kontroll över ditt eget beteende när du väljer. Till exempel, välj inte något som "ha ett bättre förhållande med mina föräldrar" eftersom det kräver ansträngning från dina föräldrar också. Ett mål som "förbättra mina kommunikationsvanor med mina föräldrar" är bättre eftersom det hänger på ditt beteende ensam.
  • Var realistisk om vilken typ av förändringar du kan göra som passar in i ditt liv, din tid och din förmåga. Om du försöker ändra allt på en gång, så ambitiöst, eftersom det här kan vara, kan du riskera själv sabotera dina ansträngningar och ge upp.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 8
    3. Forskning beteendet. Utbilda dig så mycket som möjligt om hur andra har byggt självkontroll i liknande situationer. Fråga vänner eller kära som har gjort liknande förändringar i sina liv. Gör en Internet-sökning om det specifika du försöker ändra.
  • Till exempel, om överätning är det beteende du har bestämt att ändra, hitta böcker om impulsiv ätande (eller binge eating) och samla så många användbara strategier som du kan om hur man bygger självkontroll runt att äta. Starta en journal bara för att äta, till exempel och skriva ner eller hålla reda på så många strategier som du stöter på. Detta ger dig fler alternativ att försöka upptäcka vad som fungerar för dig.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 9
    4. Ta en ärlig inventering av dig själv. Håll en personlig tidskrift, så du individualiserar din erfarenhet av att anta förändringar. Att utveckla medvetenhet om dina egna känslomässiga triggers som orsakar impulsivitet och brist på självkontroll hjälper dig att känna igen beteendet. Att vårda medvetenhet runt dina impulsiva beteenden hjälper dig att känna dig mer kontroll över dig själv och kan också hjälpa dig att fatta beslut om hur du vill bygga självkontroll. Det handlar om vad som känns rätt för dig, och att bygga självkontroll börjar med medvetenhet om varför du ibland känner igen impulsiv.
  • Vistas med exemplet av binge eating, undersöka hur du känner när du impulsivt äter. Märker du att du tenderar att binge äta när du är stressad? Kanske du binge äter för att fira också. Finns du själv binge som äter när du känner dig ängslig eller ledsen?
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 10
    5. Ange realistiska mål. En del av att misslyckas med att utveckla självkontroll är att bli frustrerad med dig själv för att inte förändras över natten eller kunna sluta ett beteende kallt kalkon. Ställ dig upp för framgång i dina ansträngningar genom att ställa in realistiska mål och avsmalna bort från beteendet istället för att stoppa allt på en gång.
  • Om du bygger självkontroll runt tvångsmässig ätning, försök inte att byta till ingenting annat än frukter och grönsaker på en gång eftersom det är för dramatiskt en förändring - för att inte tala om ohållbar.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 11
    6. Markera dina framsteg. Kom alltid ihåg, nyckeln är inte perfektion. Håll en kalender specifikt tillägnad dina ansträngningar. När det finns dagar som du kände att du saknade självkontroll, markera den på din kalender och journal om vad som föregick det som kanske utlöste din impulsivitet. Ju mer du blir medveten om dig själv och dina mönster, desto lättare blir det att se utmanande tider som kommer.
  • Till exempel, kanske helgdagarna är en stressig tid för dig, och du märker dig själv att äta mycket mer bara från trycket på allt du behöver göra. Nästa år kommer du att veta att semestern är en tid som självkontroll blir svår för dig, och du kan förbereda dig genom att beyta de strategier du lärde dig om att utbilda dig själv om binge eating.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 12
    7. Motivera dig själv. Behålla tydliga skäl till dig själv varför du vill styra beteendet och påminna dig om dem kontinuerligt. Försök hitta din inre motivation och journal om det.Du kan också hålla en lista med skäl på ett litet papper i din plånbok, eller programmera en påminnelse på din telefon.
  • Till exempel, säg att du försöker utveckla självkontroll om rökningstopp. Du kan skriva ner kostnaden för att köpa cigaretter, effekterna på din hälsa, lukten, omtänksamt för dina tänder, etc. Gör också en lista över alla positiva att sluta röka, inklusive att ha mer pengar att spendera på andra saker, vitare tänder, andas enklare eller vilka skäl du kan tänka på det kommer att motivera dig att sluta.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 13
    8. Kanal energi till positiva beteenden. Försök att vikas i olika beteenden för att ersätta beteendet du försöker bygga självkontroll runt. Titta på den här processen som en resa för att ta reda på vad som fungerar för dig och försök att inte bli avskräckt om en copingstrategi inte stannar med och istället gå vidare till något annat. Omsorg för dig själv kommer att förstärka att du aktivt försöker förändra och öva bättre självkontroll.
  • Till exempel, om du bingar äter när du är stressad, börja utforska andra sätt att hantera din stress än att äta. Utforska olika avkopplingstekniker och ersättningsstrategier, såsom mage andning, yoga, motion, meditation, kampsport eller tai chi.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 14
    9. Utveckla nya hobbyer. Att gå vilse i en ny hittad hobby som bilar, pussel, motorcyklar, sport eller målning bland otaliga andra-kan vara en underbar distraktion när du övar självkontroll. En del av förändrade beteende ersätter det beteendet med något som är friskare och inte sårbart för impulsivitet.
  • Det finns många resurser på den webb som du kan komma åt för att komma igång, till exempel Pinterest eller Social Media-grupper där du kan träffa andra personer med liknande intressen.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 15
    10. Bygga upp dig själv. Proaktivt uppmuntra dig själv att göra förändringarna i ditt liv som du vill ha. Att ha en positiv attityd kan verkligen påverka din förmåga att träna självkontroll. Var inte för hårt på dig själv om du känner att du inte når dina mål. Håll ditt fokus på att ständigt göra ansträngningen och släpp av uppfattat misslyckande. Försök bara igen.
  • Du kan använda din tidskrift för att referera negativa uttalanden om du känner att du gav in på impulsivitet istället för att nå dina mål. Till exempel, om ditt mål inte ska spendera pengar impulsivt men du gick på en shopping spree, ta en annan titt på dina mål och påminna dig själv om du hade en riktigt dålig dag. Ta dig tid till tidningen vad du kan göra annorlunda nästa gång, som att gå till yogaklassen. Gratulera dig själv på din medvetenhet och gör dig redo att försöka igen.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 16
    11. Använd ditt supportsystem. Låt dina vänner och kära veta att du försöker ändra dina beteenden. Fråga människor i ditt liv som är stödjande om du kan ringa eller skriva dem om du behöver support. Del av att tro på dig själv och skapa förändring innebär också att andra kan hjälpa dig. Även om du bemyndigar dig själv är en stor del av att bygga självkontroll, låta andra i ditt liv ge dig pep samtal, motivera dig, lyssna när du behöver det, hjälper till att förstärka dina beslut att skapa förändring.
  • Bild med titeln Bygg självkontroll Steg 17
    12. Belöna dig själv. Se till att du ger dig rätt kudos för att försöka bygga självkontroll och förändring. Belöna dig själv för att utöva självkontroll kommer att bidra till att förstärka positiva beteenden för att ersätta impulsiva beteenden.
  • Till exempel, om du slutar röka cigaretter, kan du spara de pengar du skulle spendera på cigaretter och unna dig en massage eller spa dag. Eller om du försöker inte binge äta, belöna dig med en liten present, till exempel en ny tröja.
  • Bild med titeln Build Self-Control Steg 18
    13. Lär dig när du ska söka hjälp. Medan du bygger självkontroll är en underbar och ambitiös fasett att byta ditt liv och känna dig mer ansvarig för dig själv och dina val, finns det omständigheter när en person kan behöva mer hjälp än bara sin egen viljestyrka. Här är några förslag till när du ska söka professionell hjälp och support:
  • Om du kämpar med alkohol eller andra ämnen
  • Om du är engagerande i farligt eller beroendeframkallande sexuella beteenden.
  • Om du befinner dig upprepade gånger engagerad i missbruk eller farliga relationer.
  • Om du försöker styra din ilska, eller rasande utbrott, och har skadat dig själv eller någon annan i processen.
  • Tips

    Du hittar inte ändringar direkt, så har tålamod och håll dig lugn.
  • Glöm inte att sova bra. Det kommer att hålla dig frisk och mentalt passande, liksom att ge dig en paus från stressen att tänka på ditt beteende.
  • Ge dig själv ett lätt straffsystem. Till exempel, om du biter på dina naglar, då varje gång du tar dig själv, gör en chore eller en tjänst eller tugga lite tuggummi för att hålla dig av vanan och undvika att falla i en annan vana.
  • Straff inte för att göra misstag. Människor är inte perfekta. Alla gör misstag.
  • Lita på att göra det rätta. Du är inte ett misslyckande även när det kan tyckas som om du är. Du kan tolka ett misstag som ett misslyckande eller du kan lära av det och leta efter ett bättre sätt nästa gång. Om du lär dig av ett misstag är det inte ett misslyckande. Och inte heller är du.
  • Varningar

    Känna igen när vänner eller kära är uppmuntrande dig i ditt destruktiva beteende. Ibland leds vi till dåliga vanor av folket runt oss, och det är viktigt att ta ett steg tillbaka och veta när man ska säga, "Killar, jag kan bara inte vara en del av det här just nu." Om de kvarstår, fråga dem, "Vet du att det här skadar mig?" och se om deras beteende förbättras.
  • Bli inte bära bort med din önskan att få kontroll. Det är inte friskt, till exempel, inte att äta. Låt inte självkontroll bli bara en annan missbruk.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande