Hur man hanterar frestelsen

Är du något bra på att motstå frestelsen? Alla vi succumb för en liten frestelse då och då, men vissa människor verkar ha mer självkontroll än andra. Frestelsen handlar om att önska något som ofta inte är rätt eller bra för dig. Ofta uppmanar frestelsen dig att uppfylla dina önskningar på kort sikt utan att tänka på vad som kan hända senare. Tyvärr kan frestelser också bli obsessions. Att ge till frestelsen kan också låta dig känna sig missnöjd, skyldig eller upprörd. Lär dig hur du svarar på frestelsen och stärka din självkontroll.

Steg

Metod 1 av 3:
Förbättrad självkontroll
  1. Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 8
1. Göra konkreta planer. Göra en avsiktlig plan för dig själv, som "Jag beställer inte cheesecake till lunch idag så att jag kan hålla dig på spår med mina hälsosamma matvanor. Jag kommer istället att ha ett äpple" eller "Jag kommer bara ha en öl på festen ikväll och fråga min partner att påminna mig om jag går till en annan." Förklara dessa planer för dig själv i betong, specifika villkor kan hjälpa dig att fokusera på dina långsiktiga mål, snarare än omedelbar tillfredsställelse.
  • Inramning av dina planer när det gäller "om då" kan vara till hjälp. Till exempel kan du komma med detta scenario: "Om jag erbjuds en bit tårta på festen, kommer jag att säga nej, tack, jag tittar på mitt socker, "och starta en konversation med någon i närheten."
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 9
    2. Få hjälp från andra. Om du hittar det svårt att säga nej till något, som en annan cigarett eller paj, fråga din partner eller en vän som hjälper dig att ändra dig. Det är ofta användbart att helt enkelt berätta för någon som du är frestad.
  • Till exempel, om du är på en fest och försöker titta på din dricka, berätta ditt datum för att påminna dig om din plan efter en drink.
  • Om du kan hitta en där du är bekväm, kan stödgrupper vara ett bra sätt att få hjälp när du försöker övervinna ett beroendeframkallande beteende.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 10
    3. Använd teknik. Håll dig ansvarig med hjälp av appar eller datorprogram som gör att du kan spåra dina vanor. Om du försöker undvika att spendera pengar, använd budgetprogramvara för att övervaka dina utgifter. Eller, om du tittar på din vikt, använd en applikation på din telefon för att hålla flikar på vad du äter.
  • Att använda teknik kan också meddela dig när du är mer benägna att ge in till frestelsen. Till exempel kan du märka att du är mer benägna att överge på helgerna.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 11
    4. Utmana någon annan. Om du befinner dig frestad och vet att någon annan försöker ge upp eller undvika något, utmana henne till en tävling. Till exempel, om du vill träna mer, men ha problem, utmana din vän att se vem som kan förlora mer vikt eller logga mer tid på gymmet. En vänlig tävling kan vara allt du behöver för att göra dig ansvarig för dig själv (och varandra).
  • Var noga med att komma överens om utmaningen innan du börjar båda.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 12
    5. Praxis. Tacksamhet gör att du kan komma ihåg vad du måste vara tacksam för i ditt liv. Att fokusera på dessa saker kan göra dig mindre benägna att behöva andra saker.
  • Försök skriva ner flera saker som du är tacksam för varje dag. Håll listan nära och läs igenom den när du känner dig frestad.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 13
    6. Bygga upp dina färdigheter genom träning. Många forskningsstudier har visat att du kan utveckla självkontroll även som en vuxen genom träning. Dessa övningar ökar också effektiviteten och sänker din impulsivitet. Precis som dina fysiska muskler kommer dina självkontrollmuskler att bli starkare med rutinmässig övning.
  • Ett sätt att träna är att försöka ändra eller bryta en vana, även en trivial. Så, om du märker att du alltid borstar tänderna som börjar på höger sida av munnen, gör ett medvetet försök att börja på vänster sida.
  • Att ställa in en daglig rutin är ett annat bra sätt att träna. Till exempel kan du göra en plan att gå upp klockan 7:30 varje dag, inklusive helgerna och äta en kokad frukost istället för att ta tag i en munk. När du övar denna rutin kommer du att utveckla dina självkontrollkunskaper.
  • Du kan också försöka öva självkontroll på mer meningsfulla sätt, till exempel att fatta beslutet att cykla till skolan två gånger i veckan istället för att köra. Att få dig vana att ställa in mål och följa igenom hjälper dig att bygga upp din självkontroll "muskler."
  • Metod 2 av 3:
    Undvika utarmning
    1. Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 14
    1. Håll ett öga på dina självkontrollens energinivåer. Precis som fysisk energi kan självkontroll vara "förbrukad." När du tränar, når du en punkt där dina muskler är trötta och det blir svårt för dig att fortsätta lyfta dessa vikter eller springa. När du utövar dina beslutsfattande färdigheter, händer samma sak med din hjärna.
    • En studie fann att studenter som var tvungna att utöva självkontroll i en uppgift gjorde fattigare på en efterföljande självkontrolluppgift än studenter som inte hade tvungit att böja de självkontrollen "muskler" före aktiviteten. Så, om du kommer till en semesterfest med många sötsaker som du vill motstå, se till att du inte äter lunch i bryggrummet nära den öppna lådan av munkar. Detta konstanta trycket att motstå frestelse kunde bära dig ner.
    • Samma studie fann också att beslutsfattandet kan påverka din självkontrollförmåga. Om du vet att du kommer att vara i en situation som kräver att du fattar beslut, till exempel ett högt tryckmöte på jobbet, försök att undvika andra situationer den dagen som kommer att kräva att du reser frestelsen. Till exempel, kanske inte något till en stor fest på kvällen om du vet att du måste fatta några beslut tidigare på dagen.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 15
    2. Ät bra. Matvanor kan vara en stor frestningskälla, men hälsosamma matvanor kan också hjälpa dig att undvika att depletera dina självkontrollresurser. En studie fann att studenter som inte hade ätit nyligen gjort sämre på en självkontrolluppgift än studenter som hade haft en ny måltid och hade stabila blodsockernivåer.
  • Även en snabb förfriskning, som ett glas limonad eller en bit frukt, kan hjälpa till med att få dina glukosnivåer upp och förbättra din självkontroll.
  • Att äta mat hög i fiber, som bönor, havre, potatis och grönsaker, kommer att hjälpa dina glukosnivåer att vara stadiga snarare än att doppa eller spikas. De tar också längre tid att smälta, vilket hjälper dig att känna dig mer och kan hjälpa till att bekämpa matrelaterad frestelse.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 16
    3. Undvika påfrestning. Påfrestning kan använda dina självkontrollresurser verkligen snabbt. Det finns flera sätt du kan hantera stress:
  • Prova dagliga tekniker som yoga eller tai chi.
  • Meditation hjälper många att slappna av.
  • Djupandning Övningar kan vara till hjälp, och du kan göra dem var som helst, när som helst.
  • Få tillräckligt med vila. Sova minst 7-9 timmar per natt och håll en sömnrutin, även på helgerna.
  • Metod 3 av 3:
    Svarar på frestelser
    1. Bild med titeln distrahera dig själv från saker du don
    1. Försök att förstå varför du är frestad. När du tänker på vad det är du vill undvika kan det hjälpa till att försöka identifiera de underliggande tankarna eller känslorna som leder till det beteendet. De är olika för alla, men impulsiva beteenden händer ofta när du försöker täcka upp några obekväma tankar eller känslor.
    • Till exempel kan du vara mer benägna att dricka efter att du har en konversation med en svår familjemedlem.
    • Om du kan räkna ut det här mönstret kan det hjälpa dig att vara proaktivt för att undvika det självförstörande beteendet.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 1
    2. Känna igen potentiell frestelse. Frestelsen handlar om självkontroll, och frestande situationer handlar ofta om konflikten mellan omedelbar tillfredsställelse och långsiktiga mål. Till exempel, om du är på en diet, kan du frestas att äta en läcker bit av ostkaka som beckonar dig från deli-fallet. Omedelbar tillfredsställelse skulle bero på att ge in till frestelse och äter ostkakan. Men att ge in skulle också störa ditt långsiktiga mål att bli mer hälsosam genom att undvika höga sockermat.
  • Som ett annat exempel, om du redan är i ett förhållande, blir medveten om människor som kan fresta dig att fuska. Dessa människor kan vara gamla bekanta som har kommit tillbaka i ditt liv, dina medarbetare eller personer som du interagerar med i privata inställningar.
  • Frestelsen är dock inte alltid det här uppenbara. Till exempel, säg att du är en affärspersonal och du är frestad att slå av tidigt på en fredag ​​eftermiddag några dagar i månaden. Ett par tidiga avgångar verkar inte som en stor sak, men det kan representera för din arbetsgivare att du inte kan lita på ansvar, vilket kan äventyra långsiktiga mål som marknadsföring och framsteg.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 2
    3. Ta bort dig från frestelsen. Gör det lättare att hantera frestelsen genom att komma ifrån vad som frestar dig. Till exempel, om du försöker sluta röka, undvik platser som du ofta rökt. Du kanske till och med vill undvika att du brukar röka med.
  • Om du är frestad att dricka, kommer den årliga arbetsgruppen i baren förmodligen att utmana din beslutsamhet. Var uppmärksam på potentiella frestelser och undvik dem när det är möjligt. På det här sättet kommer du inte att bli avskräckt och du kommer alltid att vara beredd att hantera frestelser.
  • Om du inte helt kan ta bort dig från en situation eller en person, försök hantera situationen så att det är svårare att agera på din frestelse. Till exempel, om du är frestad att fuska med en vän, undvik en-mot-ett-situationer. Alltid träffas i en grupp, om du måste se personen.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 3
    4. Var ärlig. Om du vägrar något eller någon som är frestande dig, känner dig inte skyldig eller som du behöver ljuga. Var ärlig om varför du vägrar något. Detta kan stärka din beslutsamhet i framtiden och kan till och med minska frestelsen.
  • Till exempel, om du är frestad att fuska och den person du är intresserad av frågar dig, är detligt att vägra henne genom att du redan är i ett förhållande. När hon vet det kan hon vara mindre benägna att flörta med dig i framtiden.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 4
    5. Visualisera dig själv motstå frestelse. I det här tillvägagångssättet, du själv erkänner eller berör frestelsen innan du sätter ner och går bort från den. Föreställ dig den här erfarenheten i så mycket detaljer som du kan. Till exempel, om du försöker undvika godis, föreställ dig att du håller en chokladstång. Bild luktar det, rör det och sätter ner det.
  • När du väl har övat nog kan du till och med avsiktligt försöka motstå frestelsen. Gå till affären och konfrontera din frestelse. Denna teknik är inte lämplig för missbruk, såsom drog- eller alkoholmissbruk. Visualisering av att ge i eller kontakta med tillbehör kan fungera som en utlösare och göra motstånd mot denna frestelse mycket svårare.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 5
    6. Tänk på de långsiktiga konsekvenserna. Det är lätt att tänka på omedelbar tillfredsställelse när du verkligen vill ha något. Ta en minut att tänka på de långsiktiga konsekvenserna innan de ger till frestelsen. I vissa fall, som att fuska på en partner, är de långsiktiga konsekvenserna omfattande och ofta extrema. Du kommer att skada din partner, du kommer att skada den personens förtroende för dig, och du kan till och med förlora relationen. Men vi är besatt hela tiden med vad forskare ringer "Epsilon-kostnad frestelser," eller de små saker som inte verkar följaktligen på egen hand men lägger till betydande konsekvenser. Människor har ofta en hårdare tid att vägra dessa frestelser eftersom de verkar så mindre.
  • Till exempel, försöker en enda cigarett eller äta en enda skiva ostkaka kommer inte sannolikt att ha omedelbara, långsiktiga, omfattande negativa konsekvenser. Rökning som cigarett gör dig mer benägna att ha en annan, och en annan, vilket ökar din övergripande risk för mycket negativa konsekvenser. Och även en enda cigarett kan orsaka omedelbar skada på din kropp och höja risken för sjukdomar som cancer.
  • Försök att överväga dina handlingar i ett bredare sammanhang. En enda skiva cheesecake kommer inte att döda dig, men om du försöker undvika socker för att bli friskare, äter det dig tillbaka från det långsiktiga målet. De extra kalorierna kommer också att lägga upp över tiden om du fortsätter att ge in. Att tänka på saker på det sättet, istället för som isolerade incidenter, kan bidra till att förbättra självkontrollen.
  • Du kan till och med upptäcka att visualisering av de långsiktiga konsekvenserna kan hjälpa dig att bygga ditt motstånd. Till exempel, om du är frestad att röka, visualisera dig själv som en cancerpatient som är kopplad till kemoterapi. Visualisera hur hemsk du känner, hur dyr dina behandlingar har varit, och hur hjärtbrist din familj är.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 6
    7. Distrahera dig själv. Ibland fixerar du på vad som är frestande kan du göra det svårare att motstå. Istället har forskningen visat att distrahera dig själv genom att göra något roligt eller som engagerar ditt sinne kan hjälpa till att bekämpa frestelsen. Du kan försöka meditera, yoga, gå på en jogga, eller träffa vänner. Vad du än väljer att göra för att distrahera dig själv, kasta dig själv helt.
  • Du kanske vill göra något som engagerar dig med andra som behöver hjälp. Flytta fokusen på din uppmärksamhet bort från dig själv till människor som skulle uppskatta dig. Det kan tänka sig av frestelsen.
  • Ha en specifik "distraktionsplan" är en bra idé. Till exempel, berätta att om du märker trängseln för en cigarett, kommer du upp och går en kort sikt. Detta kommer att fungera som en distraktion och förbättra din hälsa också.
  • Bild med titeln Deal med frestelsen Steg 7
    8. Ge inte dig ett val. Om du är frestad av något, låt inte dig själv tro att du har valet att ge in eller undvika det. Om du tar bort valet från situationen måste du vägra vad som helst som frestar dig.
  • Till exempel, om du känner dig frestad att fuska på din partner, undvik flirta med en medarbetare som du är intresserad av. Eftersom du vet att du inte vill fuska, verkar inte ens som om du är intresserad.
  • Som ett annat exempel, om du kämpar för att stanna på din low sugar-matplan som ges av din läkare, kan du vägra inbjudningar till semesterfester som sannolikt kommer att vara fulla av godis och rika livsmedel. Men det här alternativet begränsar också din förmåga att umgås och interagera med andra, så överväga om det här är den rutt du verkligen vill ta.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Vissa människor är mer benägna att frestelse än andra, men det är möjligt för alla att träna och lyckas med att använda viljestyrka för att motstå frestelser.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande