Hur man hanterar skuld

Skylt är en naturlig mänsklig känsla som alla upplever någon gång eller en annan. Men för många människor orsakar intensiva eller kroniska känslor av skuld eller skam stor nöd. Proportionell skuld är skuld för en åtgärd, beslut eller annan felaktighet för vilken du måste ta ansvar, och att andra människor kan ha påverkats negativt av. Detta är den friska skulden som kan sporra dig för att korrigera felaktigheter, skapa social sammanhållning och en gemensam ansvarsfullhet. Oproportionerlig skuld, å andra sidan, är skuld för saker som du inte kan ta ansvar för, som andra människors handlingar och välbefinnande, och saker du inte kan styra, som resultaten av de flesta situationer. Denna typ av skuld får oss att bo på våra uppfattade misslyckanden, skapa skam och vrede. Oavsett om din skuld kommer från ett tidigare felaktigt eller uppstår förresten, det finns steg du kan ta för att lösa dessa känslor.

Steg

Metod 1 av 2:
Hantera proportionell skuld
  1. Bild med titeln Deal med skuldsteg 1
1. Känna igen den typ av skuld du har och dess syfte.Skuld är en användbar känsla när det hjälper oss att växa och lära av vårt beteende som har varit stötande eller skadligt för oss själva eller andra. När skuld uppstår från att skada en annan eller ha en negativ inverkan som kunde ha förhindrats, signaleras vi att ändra det beteendet (annars riskerar konsekvenserna). Denna skuld, "proportionell "skuld kan vara en guide för omdirigering av beteende och justera vår känsla av vad som är acceptabelt och vad som inte är.
  • Till exempel, om din skuld är från att sprida rykten om en medarbetare så att du får en kampanj på sin plats, känner du dig proportionell skuld. Om du helt enkelt fick den här kampanjen för att vara mer kvalificerad och känna sig skyldig i alla fall, Då har du att göra med oproportionerlig skuld.
  • Bild med titeln Deal med skuldsteg 2
    2. Förlåt dig själv. Att förlåta sig, som att förlåta en annan, kan vara en svår process. Steg som är viktiga i processen med självförlåtelse inkluderar:
  • Bekräftelse av den faktiska skadan orsakad utan att överdriva eller minimera vad som hände.
  • Att ta itu med den grad som du var ansvarig för denna skada - det kan ha varit något du kunde ha gjort annorlunda, men du kanske inte är ansvarig för allt. Överskattning av ditt ansvar kan förlänga skuld längre än nödvändigt.
  • Förstå din sinnesstämning vid tidpunkten för de skadliga åtgärden
  • Dialog med de andra (er) som påverkades negativt av dina handlingar. En hjärtlig ursäkt kan gå långt. Det är viktigt att du och de andra vet att du är medveten om skadorna och är tydliga på vilka åtgärder som kommer att tas (om någon) om ursäkt.
  • Bild med titeln Deal med skuldsteg 3
    3. Göra förändringar eller förändringar så snart som möjligt. Hålla sig skyldig i stället för att göra nödvändiga reparationer eller förändringar är hur vi straffar oss själva. Tyvärr kommer detta beteende bara att få dig att känna för skämm för att ta den åtgärd som verkligen kan hjälpa till. Att göra återställande förändringar innebär att du svälja din stolthet och lita på att andra kommer att vara tacksamma för ditt arbete som löser källan till skuld.
  • Om du ber om ursäkt, försök att undvika att motivera vad du gjorde eller pekade ut de delar av situationen som du inte var ansvarig för. Erkänna helt enkelt den andras smärta utan Distrahering av extra förklaringar eller försök att återvända detaljerna i situationen.
  • Det kan vara mycket lättare att be om ursäkt för en offhanded anmärkning som orsakade lite smärta. Men när beteendet har spänt lite tid, säg att du ignorerade din partners nöd om ditt förhållande i år, det kommer att ta mer ärlighet och ödmjukhet.
  • Bild med titeln Deal med skuldsteg 4
    4. Starta en tidskrift. Skriva journalposter om detaljerna, känslor och minnen av situationen kan hjälpa dig att lära dig om dig själv och dina handlingar. Att arbeta för att förbättra ditt beteende i framtiden är ett utmärkt sätt att lindra skuld. Dina poster kan svara på frågor som följande:
  • Hur kände du dig om dig själv och alla involverade fram till, under, och efter situationen?
  • Vad var dina behov vid den tiden, och var de träffade? Om inte, varför inte?
  • Har du fått motiv för denna åtgärd? Vad eller vem var katalysatorn för detta beteende?
  • Vilka är domstolens normer i denna situation? Är de dina egna värderingar, dina föräldrar, dina vänner, din make eller kommer från en institution som lagen? Är dessa lämpliga standarder för dom, och i så fall, hur vet du?
  • Bild med titeln Deal med skuldsteg 5
    5. Acceptera att du gjorde något fel, men gå vidare. Vi vet att det är omöjligt att ändra det förflutna. Så, efter att ha spenderat tid att lära av dina handlingar och göra förändringar och reparationer där det är möjligt, är det viktigt att inte bo för länge. Påminn dig om att ju tidigare du är klar att känna sig skyldig, desto tidigare kan du få ökat fokus på andra, mer aktuella delar av ditt liv.
  • En annan fördel med att använda en journal för att hantera skuld är att kunna hålla reda på dina känslor för att visa dig hur snabbt skuld kan minska när vi deltar i det. Särskilt viktigt är att notera hur man ändrar och reparerar situationen har förändrat dem. Detta hjälper dig att vara stolta över dina framsteg och på de legitima sätten som du har använt skuld positivt.
  • Metod 2 av 2:
    Hantera oproportionerlig skuld
    1. Bild med titeln Deal med skuldsteg 6
    1. Känna igen den typ av skuld du har och dess syfte.Till skillnad från de användbara "proportionell" Skuld som signalerar oss till höger våra felaktighet, oproportionerlig skuld kommer vanligtvis från en av följande källor:
    • Gör bättre än någon (efterlevande skuld).
    • Känner att du inte gjorde tillräckligt för att hjälpa någon.
    • Något som du bara tror du gjorde.
    • Något du inte gjorde men det vill du göra.
    • Ta exemplet att känna sig skyldig för att få en kampanj. Om du sprider otäcka rykten om en medarbetare för att få det, är den här skulden verkligen motiverad eller proportionell till åtgärden. Men om du helt enkelt fick den här kampanjen från att ha tjänat det och känna sig skyldig i alla fall, Då har du att göra med oproportionerlig skuld. Denna typ av skuld tjänar inget rationellt syfte.
  • Bild med titeln Deal med skuldsteg 7
    2. Ta reda på vad du kan styra mot vad du inte kan. Skriv ut de saker som du verkligen har total kontroll över. Inkludera även de saker du bara har partiell kontroll. Skyller dig själv för ett misstag eller incident som bara var delvis i din kontroll betyder att du är arg på dig själv för saker som är bortom dig.
  • Också hjälpsam är att överväga att du inte ska skylla på saker du ångrar inte gör, eftersom du inte kunde ha vetat sedan vad du vet nu. Du har sannolikt gjort den bästa bedömningen tillgänglig för dig då.
  • Påminn dig själv att du inte ska skylla för att överleva en tragedi som någon annan, även någon nära dig gjorde det inte.
  • Känna igen att du inte är ytterst ansvarig för andra människor. Även om du har en hel del kärlek och oro för dem i ditt liv, debiteras de med att öka för att säkerställa sitt eget välbefinnande (som du är med din).
  • Bild med titeln Deal med skuldsteg 8
    3. Undersök dina standarder för prestation och hjälpa andra. Skriva i en tidskrift, fråga dig själv fråga dig om de beteendealternativ du ställt för dig själv kan vara för hög. Ofta påsätts dessa standarder oss från utvändiga krafter som kan ha hjälpt oss att få foten i en tidig ålder, men det är nu så rigorösa och ouppnåliga att de orsakar stor nöd.
  • Detta innebär också att du erkänner din rätt att skydda och stå upp för dina egna självintressen. Eftersom vi ofta känner sig skyldiga att inte böja sig bakåt för andra eller offra något vi håller kära (som fritid eller vårt eget utrymme), är det en viktig del av övervinna skuld. Påminna dig själv om att acceptera att människors intressen kan konflikt, och att detta är naturligt. Ingen är på fel för att uppriktigt försöka uppfylla sina egna behov.
  • Bild med titeln Deal med skuldsteg 9
    4. Fokusera på kvalitet, inte kvantitet när du hjälper andra. Skuld härstammar ofta från att tro att vi inte är känsliga för andra. Och eftersom du bara har så mycket av dig själv att ge, kom ihåg att kvaliteten på din hjälp kommer att minska om du försöker för svårt att hjälpa hela tiden eller hjälp alla du bryr dig om hela tiden, oavsett vad.
  • För att undvika denna typ av skuld, var mer medveten om situationer när det verkligen är du Vem måste gå in. Att vara känslig för de ögonblick du erbjuder hjälper till att ge dig en hälsosammare känsla av hur mycket ansvar du har för andra, minskar skulden automatiskt. Det kommer också att förbättra kvaliteten på din hjälp, vilket gör dig mer medveten om det goda du är gör snarare än vad andra saker du skulle kunna gör.
  • Bild med titeln Deal med skuldsteg 10
    5. Söka acceptans och medkänsla genom mindfulness. Mindfulness och meditativ praxis kan hjälpa dig att lära dig att observera dina egna mentala processer, inklusive de tendenser som håller skulden, som självskalig och överdriven självkritik. När du väl har lärt dig att observera dessa processer kan du börja vara mer medkänsla mot dig själv och erkänner att dessa tankar inte behöver tas på allvar eller agerade.
  • Det kan också vara till hjälp att behålla nära kontakt med kära som accepterar dig som du är och visar ovillkorlig medkänsla för dig. Genom att se andra behandla dig på det här sättet blir det lättare att utveckla denna inställning till dig själv. i alla fall, du är ansvariga för självcceptans och självkänsla, och detta kan göras med eller utan hjälp.
  • Bild med titeln Deal med skuldsteg 11
    6. Se en mentalvårdspersonal om du kämpar för att gå vidare. När du upplever oproportionerlig skuld kan det vara för svårt att lösa problemen ensam, eller till och med med hjälp av kära. Se en kvalificerad psykisk terapeut eller rådgivare som är kliniskt certifierad så att de kan hjälpa dig att arbeta genom dina känslor och referera dina tankar om en händelse.
  • En terapeut kan också arbeta med en familjemedlem för att hjälpa till att lösa problem med skuld och ilska som ibland kan påverka hela familjen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Du borde alltid förlåta dig själv att må bättre.
  • Var inte en perfektionist om din skuld! Så länge du inte är övertagna med dessa känslor, kan lite skuld hjälpa dig att sträva efter att agera med ärlighet, integritet och omsorg för andra.
  • Tänk bara positiva tankar. Du kanske har gjort mycket skadliga saker för andra och för dig själv, men den enda lösningen är att förlåta dig själv och att gå vidare. Om du redan har bebundet till dem och de har inte accepterat din ursäkt, måste du ge dem utrymme. Om du fortsätter att be om ursäkt och de har fortfarande inte accepterats, kommer det bara att få dig att känna dig värre. Lär av dina misstag. Nästa gång du gör något som kan vara skadligt, tänk innan du gör det.
  • Varningar

    Negativa effekter av skuld inkluderar sänkt självkänsla, självkritik och andra känslomässiga block. Om du upptäcker dessa problem kan det vara ett tecken på att du ännu inte är färdig med din skuld.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande