Hur man hanterar livet är orättvist

Ibland är livet orättvist. Bedömning av orsaken till livets orättvisa stunder är det första steget i att hantera livet är orättvist. Att räkna ut vad du gör och inte har kontroll över, byter saker som är inom din makt och accepterar de saker du inte kan ändra hjälper dig att gå vidare och inse att orättvisa är tyvärr något som alla upplever.

Steg

Metod 1 av 3:
Bedömning av situationenGå till annonsen och stödja WikiHow
  1. Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 01
1. Komma till roten till problemet. För att hantera livet är orättvist, måste du först komma till kärnan i det dåliga äpplet du har kastat. Fråga dig själv vad, exakt är grunden till denna speciella orättvisa. Ibland kommer orsaken att vara något inom din kontroll, som att komma in i en bilolycka eftersom du textade och körde. Andra gånger är grundorsaken helt ur din kontroll, till exempel att vara sexuellt övergrepp eller diagnostiserad med ett livshotande medicinskt tillstånd.
  • Försök att sitta ner och göra en lista över alla möjliga orsaker till varför livet är orättvist vid det här ögonblicket.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 02
    2. Bestäm vad du har kontroll över i situationen. En viktig del av att lära sig hur man hanterar livet som är orättvist bedömer vad du gör och inte har kontroll över i en situation. Kom ihåg att det finns vissa saker du kan styra, som ditt beteende, och det finns andra saker du inte kan styra, till exempel freakolyckor, försvagande sjukdomar och vara offer för ett brott.
  • Försök att göra en lista över alla orsaker till orättvisa i en situation. Gör en stjärna bredvid varje objekt som du har kontroll över.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 03
    3. Ta ansvar för ditt beteende. I livet måste du ta ansvar för vem du är och för dina handlingar och beteenden. Om du är en aktiv deltagare i en situation som är orättvist, måste du äga upp till din roll. Om du till exempel har en D på din kemi examen och inte studerade för testet, måste du ta ansvar för din brist på förberedelse.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 04
    4. Skyll inte på händelser och situationer ur din kontroll. Livet är orättvist, och det har inte något att göra med dina tankar, handlingar eller beteende. Till exempel bör du inte skylla dig själv om du är ett offer för sexuella övergrepp eller om du nyligen fått en diagnos av lungcancer.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 05
    5. Bestäm om du har ett internt lokus av kontroll. Ditt lokus av kontroll är din känsla att saker är antingen inom din kontroll eller utanför din kontroll. Vissa människor har en hög grad av känsla som de har kontroll över sina liv, medan andra människor känner att de har liten eller ingen kontroll över sina egna liv.
  • Tänk på din känsla att du har kontroll över ditt liv. Om du tenderar att känna att du har liten kontroll, kan du behöva arbeta med att utveckla en starkare kontrollsans.
  • Metod 2 av 3:
    Vidta åtgärderGå till annonsen och stödja WikiHow
    1. Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 06
    1. Utveckla ditt interna kontroll av kontroll. Att ha ett internt kontrolltillstånd är idealiskt eftersom det hjälper dig att känna att du kan göra något för ändra saker som du inte gillar om ditt liv, som de saker som verkar orättvist. Försök att göra en lista över allt i ditt liv som du har kontroll över, inklusive små saker som att äta till middag, vad du ska bära, och hur man spenderar din fritid. Detta kan hjälpa dig att börja inse att du har mer kontroll än du tror. Några andra saker du kan göra för att förbättra ditt interna kontrolltillstånd inkluderar:
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 07
    2. Tänk rationellt innan de agerar. Innan du skickar ett otäckt e-postmeddelande till medarbetaren som just fått en kampanj genom att kasta dig under bussen, ta en stund att tänka rationellt om situationen. Om någon skär dig i trafik, tänk noga innan du jagar dem i din Chevy Malibu. Andas djupt och vänta några minuter - eller dagar - innan du reagerar.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 08
    3. Ta itu med situationen med de som är inblandade. Om din situation involverar en annan person är det viktigt att du har en direkt och privat konversation med dem för att ta itu med dina klagomål. Till exempel, om din bästa vän sov med din man är det viktigt att du diskuterar problemet med var och en av dem privat. Om din granne kastar rasande partier varje helg och du är livlig om hur orättvist den här situationen är, måste du prata med henne direkt.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 09
    4. Ändra ditt beteende. Ibland växer livets citroner ut ur våra egna handlingar och beteenden. Om du är en bidragande orsak till din egen olycka är det viktigt att ändra ditt beteende så att livet inte fortsätter att verka orättvist. Till exempel, om du förlorat en vän eftersom hon inte längre kunde hantera din oupphörliga skvaller, försök att stoppa din skvaller. Om du blev avfyrade eftersom du var upprepade gånger sent för arbete, se till att det är en prioritet i ditt liv.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 10
    5. Prata med en vän, familjemedlem eller medarbetare för stöd. Ibland tar handlingen att ha en konversation med någon du litar på kan hjälpa dig att hantera livet är orättvist. Alla upplever orättvisa på något sätt i livet, och din vän, familj, medlem eller medarbetare kan ha en liknande historia att dela eller råd för hur man ska fortsätta. Empati och medkänsla från en betrodd förtroende hjälper dig att få perspektiv på situationen.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 11
    6. Sök efter en supportgrupp. Att få stöd från andra som har att göra med liknande situationer kan vara en viktig del av att hantera livets orättvisa omständigheter. Om du till exempel har diagnostiserats med en kronisk eller terminal sjukdom, försök att hitta en supportgrupp i din stad för personer som lider av samma sjukdom. Om du förlorat ett barn, söker gruppstöd för föräldrar som arbetar med ett barns död.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 12
    7. Överväga rådgivning. Söker hjälp från en psykisk hälso-professionell som en psykolog eller rådgivare kan hjälpa dig att hantera orättvisa situationer. I de flesta fall kommer din sjukförsäkring att täcka åtminstone en del av kostnaden för mentalvårdstjänster. Det är särskilt viktigt att söka hjälp om du är offer för mentalt, fysiskt eller sexuellt missbruk eller våldtäkt, om du har att göra med missbruk, eller om du lider av depression eller humörsvängningar. En rådgivare kan hjälpa dig att titta på saker objektivt och komma med strategier för att hantera din speciella situation.
  • För att hitta en rådgivare, ring först ditt försäkringsbolag och ta reda på vilka leverantörer som omfattas av din försäkring.
  • Ring minst tre rådgivare som accepterar din försäkring och fråga om de accepterar nya patienter och vilka typer av rådgivning som de specialiserar sig på t.ex. kognitiv beteendeterapi eller sorgsrådgivning.
  • Ställ in en första möte med en rådgivare som passar dina behov. Om det inte verkar som en bra passform efter de första besöken, ge någon annan ett försök.
  • Metod 3 av 3:
    Acceptera orättvisa som en del av livetGå till annonsen och stödja WikiHow
    1. Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 13
    1
    Bestäm om du kanske har en offerlighet. Att ha en offermentalitet innebär att du kanske känner som andra människor är orsaken till dina problem eller att saker aldrig fungerar på dig. Detta kan leda till att du kommer i negativa tankar och klagar ofta. Om det här är något du kämpar med, är det viktigt att arbeta med att övervinna denna tankegång.
    • Försöka Fokusera på positiva I ditt liv istället för att bo på negativen. Till exempel, om du har en dålig dag, kan du försöka identifiera tre saker som har gått bra, även om de är små saker som att ha en bra frukost, lyssnar på din favoritlåt på väg till skolan eller jobbet, eller Att ha lyxen på någon lugn tid att läsa före sängen.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 14
    2. Ändra din tankegång. Försök att tänka på din situation i ett annat ljus. Medan du kanske inte kan kontrollera vad som händer i ett visst livsstadium, kan du verkligen styra hur du uppfattar en situation. I stället för att se din diagnos av högt blodtryck som en förbannelse, föreställ dig situationen som ett tillfälle att äta hälsosammare och träna mer. Om din hyresvärd vägrade att förnya ditt leasingavtal, försök att tänka på de positiva aspekterna av att ha en ny lägenhet.
  • Försök sitta ner med en journal och skriva om den orättvisa situationen i ditt liv, varför det är så hemskt, och vilka positiva saker du kan få från situationen.
  • Be en vän eller familjemedlem att hjälpa dig att komma med nya, mer positiva sätt att tänka på den orättvisa situationen. De kan ha idéer du inte skulle tänka på på egen hand.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 15
    3. Sätt ett stopp till obsessivt tänkande. När livet är orättvist, tenderar vi att rominera på orättvisa och låta det ta upp dyrbar mental fastigheter. Ett sätt att börja arbeta mot acceptans är att stoppa negativt och obsessivt tänkande i sina spår. När du befinner dig obsessivt tänker på livet är orättvist, försök att ta ett djupt andetag och tänka på något helt annorlunda.
  • Bild med titeln Deal med livet är orättvist steg 16
    4. Praxis. När livet är orättvist, är det lätt att fånga upp i en negativ tänkande loop. Istället för att fokusera på det jobb du inte fick, försök att vara tacksam för det jobb du redan har. Snarare än att vara upprörd om att inte ha tillräckligt med pengar för att ta en resa till Europa, försök att utöva tacksamhet för att ha flexibilitet och medel att ta en långhelg i New York City.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande