Hur man är lycklig på jobbet

Många människor spenderar över hälften av sina vakna dagar på arbetsplatsen. Även om du kan titta på jobbet som något du behöver komma igenom för att njuta av resten av ditt liv, om du gör ett mål att förbättra din lycka på jobbet, kommer hela ditt liv att skörda fördelarna med ditt positiva perspektiv. Om du hittar en daglig rutin som gör dina morgnar och arbetsdagar mer hanterbara, så kan du hitta mening i ditt arbete och i dina interaktioner på arbetsplatsen på nolltid. Om du vill veta hur du är glad på jobbet, se steg 1 för att komma igång.

Steg

Del 1 av 4:
Börjar din dag på höger fot
  1. Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 1
1. Vakna åtminstone en timme innan du behöver lämna jobbet. Njut av några "mig" Tid innan rushen börjar. Även om din sömn är dyrbar, så är ditt behov av en tid att vara själv utan att känna sig överväldigad. Ge dig själv tid att äta frukost, läs lite, gå en kort jog, eller att göra vad du behöver göra för att få dagen påbörjad på höger fot. Ingenting kommer att få dig att må bättre än att veta att du redan gjorde något för dig själv innan du gick igenom ytterdörren på din arbetsplats.
  • Du kan behöva gå till sängs en halvtimme tidigare eller så för att bli van vid att göra det här. Försök att få ut det mesta av din tid hemma efter jobbet så att du inte hamnar för sent utan anledning. Även om du kan vara trött när du kommer hem från jobbet, om du bara kollapsar och tittar på tv i timmar, kan du vara skyldig att stanna upp sent utan att verkligen göra någonting för dig själv.
  • Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 4
    2. Klänning för framgång. När du lämnar huset ser bra ut och redo för arbete, så är du väl på väg att ha en bra dag. Om du arbetar i en avslappnad miljö eller på ett ställe med en uniform, behöver du inte lägga till för många personliga detaljer i ditt utseende, men du borde duscha, tvätta ansiktet och håret och se allmänt välskött. Inte bara ser trevligt att andra människor behandlar dig med mer respekt, men det kan låta dig känna dig mer upphetsad över att vara på jobbet.
  • Även om du dyker upp till jobbet trött, ser du att du ser ihop i spegeln kan ge dig den energi du behöver för att starta din dag på höger fot.
  • Bild med titeln 1015287 3
    3. Lämna dina personliga problem hemma. Även om det kan vara svårt att känna sig glad på jobbet när du är för upptagen, oroa dig för kampen med din pojkvän, din mammas hälsa eller kryptering för att göra en sista minuten planering för ditt bröllop, lär sig att driva dina personliga problem åt sidan är Endast sätt du kan känna dig glad på arbetsplatsen. Berätta för dig själv att oavsett problem du har måste vänta tills jobbet är över, om de inte är verkligen viktigt, och gå om din arbetsdag.
  • Faktum är att driva dina personliga problem åt sidan leda dig att se fram emot att arbeta mer, för att du ser det som en fristad från dina problem, istället för en plats som håller dig från att ta itu med dem.
  • Försök inte klämma dina personliga problem i din arbetsdag. Gör telefonsamtalen och skicka de e-postmeddelanden du behöver skicka efter arbetstid, eller under din lunchpaus, om det behövs. Om du försöker få ditt jobb gjort när du försöker lösa dina personliga problem, blir du dubbelt så stressad om dem eftersom du är angelägen om att hitta en tid att göra båda.
  • Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 5
    4. Få jobba minst tio minuter tidigt. En rusad och dålig start minimerar dina chanser att ha en bra dag och känna dig lycklig på jobbet. Om du får jobba sent, kommer du att känna att du är bakom hela dagen, och som om du aldrig har tid att komma ikapp. Lämna istället huset minst 15 minuter tidigare än du har varit, eller till och med tidigare, beroende på när du normalt kommer till jobbet. Du kanske tror att du vinner genom att rulla på några minuter sent varje dag, när du i verkligheten sänker dina chanser att vara lyckliga på jobbet.
  • Att ha positiva relationer med dina chefer och medarbetare kan ha stor inverkan på hur glad du är på jobbet. Om du är känd för att dyka upp, kommer folk att se ner på dig för att vara en slacker, och dina relationer kommer att lida.
  • Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 6
    5. Häls dina kollegor när du kommer till jobbet. När du först går i dörren, se till att du hälsar så många av dina kollegor som du kan innan du kommer till jobbet. Du kommer omedelbart att känna dig mer kopplad till människor och kommer att känna din positiva energiväxt. Du kan känna dig stressad, rusade, eller bara vanlig, men isolerar dig själv är inte sättet att göra dig mer upphetsad över jobbet. Istället var vänlig när du kommer till jobbet, även om du inte känner dig väldigt vänlig.
  • Kom ihåg den delen om att komma till jobbet tidigt? En anledning att du ska göra det är att ha tid att ansluta till dina medarbetare lite. Om du kommer i sent, känner du att du inte har tid att säga hej till människor. Men om du tar din tid, får du några minuter för att skapa en anslutning med människor utan att känna sig frazzled.
  • Om du inte hälsar folk eller rusar till ditt eget kontor, kommer du att utveckla ett rykte för att vara antisocial, oavsett om det är sant eller inte.
  • Del 2 av 4:
    Gör ditt arbete enklare
    1. Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 11
    1. Ha en välkomnande arbetsyta. Se till att du håller ditt skrivbord eller arbetsområde organiserat och städat så att du vet var allting är och slösa inte tid på att leta efter förlorade föremål. Du kan ha ett arkiveringssystem, eller brickor på ditt skrivbord, som hjälper dig att organisera dina uppgifter när det gäller vad som måste göras idag, nästa vecka eller i slutet av månaden. Ta bara 10 minuter om dagen för att hålla din arbetsyta organiserad kan göra stor inverkan på hur glad du är på jobbet. Du vill känna dig tröst, inte stressad, när du anger din arbetsyta.
    • Personifiera din bås, arbetsutrymme eller kontor. Lägga till växter, bilder av vänner och familj, och andra personliga föremål leder till ökad arbetsnöjdhet, om det är tillåtet. Detta kommer också att göra ditt arbetsutrymme mer som hemma.
  • Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 13
    2. Slutföra enkla uppgifter så fort som möjligt. Svar korrespondens som helt enkelt kräver ett omedelbart svar (utan forskning), faxa enkla avkastning omedelbart. Kategorisera sedan resten av ditt inlägg "Urgent: svara i slutet av veckan" och så vidare. Kom ihåg att varje jobb som slutförts och inte uppskjutits ger en känsla av prestation som leder till en känsla av lycka på jobbet.
  • I stället för att fristera en uppgift som att göra ett snabbt telefonsamtal eller skicka ett e-postmeddelande, ta bara rätt till det när du har tid. Du kommer att må bättre om det eftersom du kommer att kunna gå vidare om din dag utan att det naggar på dig.
  • Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 15
    3. Var stolt över ditt arbete. Detta hänvisar till uppgifter stora eller små från ett fax till en rapport. Professionellt presenterade dokument kommer att ge beröm och erkännande från kollegor och till och med ledningen - så kommer en utsökt måltid gjort perfekt eller en snygg föreläsning på Shakespeare. Oavsett det arbete du gör, är stolt över det arbete du har lagt in såväl som i hur det påverkar människor. Alla älskar beröm och lycka och känsla av stolthet i ett jobb bra gjort att det medför det.
  • Även om du känner att mycket av ditt arbete är monotont, borde du hitta något att vara stolt över, oavsett om det är en liten aspekt av jobbet (som en rapport som du slutförde i månaden) eller en färdig produkt (ett hus du har byggt ).
  • Expertips
    Gene Linetsky, MS

    Gene Linetsky, MS

    Startup Founder & Engineering Direktorgen Linetsky är en Startup grundare och mjukvaruingenjör i San Francisco Bay Area. Han har arbetat inom teknikindustrin i över 30 år och är för närvarande direktör för teknik på Poynt, ett teknikföretag som bygger smarta försäljningssterminaler för företag.
    Gene Linetsky, MS
    Gene Linetsky, MS
    Startup Founder & Engineering Director

    Om du övervakar andra, se till att de känner att deras arbete är värderat. Gene Linetsky, en Startup grundare och programvaruingenjör, säger: "Det handlar verkligen om motivation. Jag försöker se till att alla mina anställda är mycket tydliga på deras plats inom organisationen, inklusive vad vårt team gör för det större företaget. De behöver också veta hur deras speciella karriärväg passar in med lagets roll i företaget."

  • Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 16
    4. Behandla dina kunder eller kunder med respekt. Hjälpa dem så mycket du kan. Du kan upptäcka att de kommer att uttrycka tacksamhet i olika former. Vi älskar alla att känna oss användbara och vi känner alla glada när människor tackar oss för helt enkelt "gör vårt jobb" eller går den extra milen. Oavsett om du arbetar på ett kontor eller i en restaurang, hjälper det aldrig dig att vara oförskämd eller nedlåtande mot andra människor. Du kan känna dig frustrerad eller otålig, men att ha en negativ interaktion med människor kommer bara att få dig att känna dig värre. Om du vill känna dig lyckligare på arbetsplatsen, bör du arbeta för att främja ett positivt förhållande med de personer du jobbar med.
  • Självklart, om någon verkligen behandlar dig dåligt, så kanske du inte kan lägga ett stort leende på ditt ansikte. Om du arbetar med att vara tålmodig och hålla kontroll över dina känslor, kommer du att förbättra din attityd på jobbet säkert.
  • Bild med titeln 1015287 10
    5. Vara så fysiskt aktiv som du kan på jobbet. Även om du kanske känner att du är fastspänd till ditt skrivbord hela dagen, eller fast i ett läge, det finns ett antal saker du kan göra för att förbättra mängden fysisk aktivitet du kan göra under din arbetsdag - är mer fysiskt aktiv vilja få dig att känna dig mer energisk och lyckligare. Detta kan börja med din pendling: du kan försöka gå eller cykla till jobbet, eller bara för att hitta ett sätt att komma dit som kräver någon fysisk träning, även om det betyder att gå lite längre för att fånga en buss. När du är på arbetsplatsen, här är du några saker du kan göra för att få mer motion på jobbet:
  • Ta trappan istället för hissen
  • Gå till en medarbetares kontor istället för att skicka ett mail för att ställa en fråga
  • Lämna kontoret att gå över gatan för att få kaffe
  • Gå ut för att äta din lunch
  • Få ett stående skrivbord för att bränna mer kalorier medan du jobbar
  • Bild med titeln 1015287 11
    6. Ta raster. Om du vill vara lyckligare på din arbetsplats måste du ta pauser från ditt arbete från tid till annan. Du vill inte känna dig undertryckt eller som om du inte kan lämna ditt skrivbord eller gå utanför tills du är klar med din arbetsdag. Studier visar att det är viktigt att ta en paus åtminstone var 90: e minuters steg från din dator eller vilken uppgift du gör och tar 10 minuter att vila dina ögon, sträcka, ta en kort promenad, göra ett kort telefonsamtal, eller till och med läsa lite grann. Om du har lyxen att ta en paus från ditt arbete, bör du göra en vana med det om du vill känna dig lyckligare.
  • Om du arbetar i en kontorsbyggnad bör du se till att du lämnar byggnaden minst en eller två gånger om dagen, om du är tillåten. Om du börjar känna dig samlad i allt som är inaktuella luftkonditionering och lysrör, kan det få en allvarlig negativ effekt på ditt humör. Steg ute för att få lite solljus och frisk luft från tid till annan kommer att göra dig lyckligare när du går om din dag.
  • Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 12
    7. Undvik multitasking. Även om du kanske tror att multitasking kan hjälpa dig att få ditt arbete gjort snabbare, har det visat sig att du faktiskt sakta ner dig, inte så att du kan fördjupa dig helt i en uppgift. Du bör kontrollera ditt e-postmeddelande, svara på eventuella e-postmeddelanden som du behöver läsa och fortsätt sedan till Project A och sedan gå vidare för att rapportera B, etc., om du vill systematiskt kontrollera objekten från din arbetslista. Om du slutar göra fem uppgifter halvvägs, så känner du mindre av en känsla av prestation än om du fullbordade en eller två uppgifter.
  • Det kan hjälpa till att skriva en-to-do-lista i början av din arbetsdag och att gå om att kontrollera saker av det. Du kommer att känna dig mer fulländad, och därför lyckligare i processen.
  • Slösa inte tid på att läsa skräppost. Sifta via dina e-postmeddelanden och radera alla skämt och sappy-meddelanden från vänner. Be dina vänner att bara skicka e-post till ditt hem. Slösa värdefulla arbetstider på jobbet kommer att leda till ökad stress och råna dig av lycka. Det kommer också att hålla dig från att fokusera på uppgiften till hands.
  • Del 3 av 4:
    Interagera med dina medarbetare
    1. Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 9
    1. Styra klara av klienter. Det är särskilt viktigt att undvika grupper som riktar sig till medarbetare och ledning: Negativitet dränerar dig av energi och blockerar lycka och positiva tankar. Arbeta med att vara vänlig med alla istället för att gå med i en grupp på bara tre eller fyra personer och alienera alla andra. Du vill inte gå med i en klick och sedan hitta att folket i det slår på dig. Istället, försök att vara på bra villkor med alla utan att bli fast i en social cirkel - din lycka kommer att växa som ett resultat.
    • Även om du kanske känner tillfällig tillfredsställelse när du är "i" med en grupp människor, på lång sikt, kommer det att leda till drama du inte vill ha.
  • Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 10
    2. Erbjuda beröm och kritik. Det är viktigt att tala upp när du tror att något på din arbetsplats kan förbättras. Det är dock lika viktigt att påpeka när dina medarbetare eller företag gör något rätt. Om du trodde att allt på din arbetsplats gjordes felaktigt, skulle du inte jobba där, skulle du? Se till att du talar upp för att ge beröm när det behövs så att du håller dig uppdaterad och gör dig medveten om alla de goda sakerna ditt jobb har att erbjuda.
  • Om du bara klagar och är en negativ nancy hela tiden, så får du ett dåligt rykte. Ett huvudsakligt sätt att vara glad på din arbetsplats är att göra vänner med dina kollegor, så du vill behålla ett gott rykte.
  • Bild med titeln 1015287 15
    3. Var vänner med dina medarbetare. Studier visar att ett av de bästa sätten att vara nästan lika lyckliga på jobbet, eftersom du är borta från jobbet är att vara vänner med dina medarbetare. Även om du kanske känner att du har tillräckligt med vänner, bör du lära känna dina medarbetare så att du är glada att se dem varje dag och att du känner dig mer ansluten på arbetsplatsen. Du borde ge dina medarbetare din tid, göra små och prata med dem och arbeta med att bygga närmare relationer. Även om du inte kan vara bäst vänner med alla, bör du söka vänskap med de människor som verkligen betyder något för dig.
  • Hitta möjligheter att umgås på din arbetsplats. Gå ta kaffe eller hänga i brytrummet med dina medarbetare, eller till och med gå ut för lunch med dem. Försök att isolera dig så lite som möjligt.
  • Om du har folk att ansluta till på din arbetsplats, så ser du inte på det som denna plats som bara är ett straff tills du kan återvända till ditt verkliga liv. Vem vet, du kan till och med se fram emot att gå upp för att gå till jobbet på morgonen eftersom du inte kan vänta med att komma ikapp med dina medarbetare över lunchen!
  • Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 17
    4. Titta på ditt kroppsspråk. När du pratar med kollegor eller kunder och du har dina armar vikta över bröstet, kommer du inte bara att skicka fel signaler, men du kommer omedvetet att blockera din förmåga att kommunicera öppet. Öppen kommunikation påminner oss om vår gemensamma mänsklighet och ger glädje som ett resultat. Att ha öppet kroppsspråk kan göra dig lyckligare på jobbet eftersom dina medarbetare kommer att vara mer benägna att ha positiva interaktioner med dig.
  • Stående lång och tittar framåt istället för på marken kommer också att hjälpa dig att projicera förtroende, vilket är vad du behöver för att få respekt på arbetsplatsen och att känna sig lyckligare.
  • Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 8
    5. Undvik negativa människor till varje pris. Kollegor som stämmer och gnäller om personliga eller arbetsproblem, kommer att dra dig ner och förhindra att arbetsplatsen är en lycklig. I stället fokusera på människor som är positiva, optimala och som har en optimistisk inställning till sitt arbete. Om en av dina medarbetare klagar på arbete för mycket, börjar du hitta en miljon saker som är fel med ditt jobb. Naturligtvis är det viktigt att vara uppmärksam, men du borde inte låta andra medarbetare sänka din lycka.
  • Undvik skvaller. Om du vill vara glad på jobbet, bli inte involverad i Office Drama eller Idle Skvaller. Hålla dig för att prata om de saker du bryr dig om och de saker som gör dig lycklig. Om du är känd som en skvaller, kommer du snart att vara målet, och det hjälper inte alls din lycka.
  • Bild med titeln 1015287 18
    6. Overde inte dig själv. Ett sätt att du kan göra dig lyckligare på jobbet är att sluta säga ja när du verkligen menar nej. Även om du kanske vill göra alla en tjänst, bör du hålla dig till dina vapen när du vet att du har för mycket på din tallrik. Var ärlig med din chef eller dina medarbetare när du känner att du redan har för mycket att göra istället för att bli överväldigad och känna sig som att arbetet aldrig kommer att sluta. Detta kommer att leda dig att vara lyckligare, och för att fördjupa dig i de uppgifter du kan göra, istället för att försöka snälla alla.
  • Om du känner att du vill hjälpa en kollega ut men är för crunched för tiden, säg att du inte kan göra den uppgift han eller hon vill att du ska göra just nu, men att du vill hjälpa till med något annat i framtiden.
  • Del 4 av 4:
    Upprätthålla en positiv attityd
    1. Bild med titeln vara glad på jobbet Steg 18
    1. Få ut det mesta av varje arbetsdag. Även om du letar efter en annan position och bara bosätta din tid, kom ihåg att din chef måste skriva ett testamente eller referensbrev för dig. Om du är en glad, engagerad och kvalitetsdriven anställd, är chansen att referensen blir en positiv och kan bara landa det jobbet du söker. Även om du känner dig bummed eller frustrerad på jobbet, försök att sätta på ett lyckligt ansikte - det har visat sig faktiskt få folk att känna sig lyckligare.
    • Det finns absolut ingenting du kan förlora från att försöka vara så glad som du kan på arbetsplatsen. Om du känner dig negativ, klagar eller randar till andra medarbetare, är du garanterad att känna sig värre.
  • Bild med titeln 1015287 20
    2. Hitta mening i ditt arbete. Ett viktigt sätt att känna sig lycklig på jobbet är att hitta någon mening i det arbete du gör. Du behöver inte vara VD för en ideell att känna att du gör skillnad i människors liv. Oavsett om du är en lärare, en servitris eller en företagsledare, måste du hitta en anledning att göra det arbete du gör. Du kan hjälpa människor, oavsett om de är studenter, kunder eller kunder. Om du kämpar för att hitta någon mening i det arbete du gör, kan det bli ganska svårt att vara lycklig på jobbet.
  • Du kan känna att mycket av ditt jobb är fyllt med Drudgery, vilket kan leda dig att glömma den större bilden. Om du till exempel är en lärare, kan du spendera så mycket tidskurspapper som du glömmer att du lär barn att älska litteratur eller utveckla sina resonemang. Ta en stund att påminna dig själv varför det arbete du gör betyder något och du ser din lycka svär.
  • Bild med titeln 1015287 21
    3. Obsess inte över din lön. Även om det inte är ganska kompenserat eller känner att du är mer än förfallna för en höjning är obehaglig, kan du inte låta denna tanke kontrollera alla dina drag. Om du går ut till lunch, berätta inte för dig själv att njuta av en burgare och pommes frites med dina medarbetare är motsvarande att arbeta i en halvtimme - om du börjar följa den här tanken, kommer du snart att fyllas i förtvivlan. Istället, utarbeta en större budget och hålla fast vid det, men tänk inte på varje liten dollar du spenderar som en del bråkdel av din lön.
  • Självklart, om du känner att du är mer än överkvalificerad för ditt jobb, så kan du vara lyckligare med en högre betalande position som är bättre lämpad för dina behov. Du kan också fråga din chef för en höjning, om du känner att du förtjänar det. Men kom ihåg att öka din lön med en marginell procentandel kommer inte att göra dig lyckligare för länge.
  • Bild med titeln 1015287 22
    4. Tänk på alla de människor som behöver dig. Om du känner dig nere i dumpningarna om din tid på jobbet, ta en minut att tänka på alla de människor som är beroende av dig. Tänk på dina elever, din kollega waitstaff, de andra på ditt kontor, eller den som beror på dig i din arbetsmiljö. Tänk på vad som skulle hända om du inte visade upp till en arbetsdag - eller visade inte upp någonsin igen. Många skulle lida och skulle inte veta vad man ska göra med sig själva. Påminn dig själv hur värdefull du är nästa gång du tvivlar på om din nuvarande sysselsättningssituation är rätt för dig.
  • Du kan också ta lite tid att tänka på alla människor på jobbet du behöver gå om din dag. Detta kommer att få dig att inse att du är i en stödjande, samarbetsmiljö och att du och dina kollegor verkligen behöver varandra.
  • Bild med titeln 1015287 23
    5. Belöna dig själv för ett bra jobbat jobb. Även om produktiviteten är viktig, så är det mental hälsa. Om du vill vara glad på jobbet, ska du periodiskt belöna dig själv för att komma igenom en viss uppgift eller bli färdig med din arbetsdag. Du kan schemalägga en happy hour på jobbet efter en serie av vad du vet kommer att vara stressiga möten. Du kan njuta av en sockerkaka efter att ha undervisat två av dina hårdaste klasser. Du kan spendera tio minuter som läser upp på din kändisskvaller efter att ha vände sig i en komplicerad rapport. Hitta vad som helst som motiverar dig för att få ditt arbete gjort och använd det som en belöning efter en hård dag.
  • Att ha belöningar för dig själv kommer också att ge dig något att se fram emot hela din arbetsdag. Du kan vara mer energisk och effektiv om du vet att du har ett romantiskt middagsdatum med din partner efter en arbetsdag.
  • Bild med titeln 1015287 24
    6. Göra tid för dina vänner och familj. Oavsett hur upptagen du kan vara, är det alltid viktigt att göra tid för de människor som är närmast dig. Om du spenderar all din energi på jobbet eller klagar på ditt jobb, så kommer du inte att kunna sluta och njuta av livet. Om du vill skapa en sund balans mellan arbete och lek, bör du se till att se en av dina vänner minst en gång i veckan och att checka in med din familj, oavsett om det är över telefon eller personligen, åtminstone en gång a vecka så du känner dig ansluten till omvärlden. Du kommer bli lyckligare på jobbet om du har mer kärlek, familj och vänskap i ditt liv.
  • När du känner att du är upptagen för att returnera en väns samtal, fråga dig själv om det finns något du kan klippa på för att ge dig själv tid att göra saker du älskar. Chansen är att du kan tillbringa en halvtimme mindre att titta på TV, surfa på Facebook, eller upprepade gånger slå Snooze-knappen och ägna den tiden att fånga upp någon du bryr dig om.
  • Bild med titeln 1015287 25
    7. Vet när ditt arbete bara inte fungerar. Även om det finns många saker du kan göra för att vara lyckligare på jobbet, kan det komma en tid när du inser att inget du gör kan verkligen göra dig lycklig på jobbet. Kanske är det för att du behandlas orättvist på din arbetsplats. Kanske du gör något du inte riktigt tror på istället för att driva din passion. Kanske du bara känner dig helt sliten och oinspirerad. Om du har kommit till slutsatsen att inget du gör kan verkligen göra dig lycklig på jobbet, då är det dags att börja leta efter mer meningsfullt, uppfyllande arbete.
  • Självklart är det lättare att hitta ett fantastiskt jobb lättare än gjort på dagens arbetsmarknad. Men även början av att leta kan ge dig mer hopp och mening i ditt liv.
  • Varningar

    Om du har varit en negativ, whining och oprofessionell anställd hittills kan det ta människor lite att vänja sig på den nya och lyckligare du. Persevere, och kom ihåg att din lycka på jobbet, hemma eller var du än är upp till dig. Lycka är en attityd och ett medvetet beslut. Gör rätt val!
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande