Hur man hanterar missbruksmotor

Stereotypen av den svåra svärmor har kvarstått i många kulturer i hundratals år. En svärmor kan känna att hennes barns make inte är tillräckligt bra, eller är inte en kompetent förälder. Mödrar kan verkligen vara svårt, men en missbruksmärta kan potentiellt vara en fara för ditt äktenskap och dina barn.

Steg

Del 1 av 3:
Skapa en United front med din make
  1. Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 1
1. Prata med din make om sin mamma. Det är troligt att din make redan vet att deras mamma är svår. Men din make kanske inte inser att deras mamma är faktiskt missbrukande. De kanske inte förstår hur seriöst du känner för situationen. Om du planerar att ta itu med problemen med din svärmor, har din make rätt att veta innan du vidtar åtgärder.
  • Har den här konversationen på en tid som är bra för er båda. Du borde kunna ha en lugn konversation i privat utan att känna sig rusad eller hotad.
  • Börja med att ställa frågor. Du kan fråga din make något som, "Hur känner du dig om ditt förhållande med din mamma på sistone?"Detta kan öppna samtalet utan att du uttrycker bedömningar av din make maka.
  • Om din make inte ser sin mamma som har några problem, kan detta leda till äktenskapliga problem i linje.
  • Var tydlig med din make. Erbjuda exempel på missbruket, så de kan förstå var du kommer ifrån. Du kan nämna händelser från ett nytt besök, eller specifika kommentarer som din svärmor har gjort.
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 2
    2. Bestäm om du ska vidta åtgärder utan din make. Det finns en chans att din make inte håller med om deras mammas beteende. De kan förstå din position men vara ovillig att ta hand om sig själva. Du behöver nu bestämma om du är villig att agera utan hjälp från din make.
  • Fråga din make om de kan stödja dina handlingar, även om de inte vill delta själva.
  • Om du väljer att agera mot din makas önskemål kan det leda till allvarliga äktenskapliga problem. Om hantering av din svärmor är extremt viktigt för dig, låt din make känna. De kan vara villiga att kompromissa med sin position.
  • Om din make vägrar att ta itu med sin mammas beteende, kan det här vara ett tecken på att missbruket pågår och aldrig kommer att behandlas. I det här fallet kan du behöva söka rådgivning som ett par för att ditt förhållande ska kunna förbli friska.
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 3
    3. Förstå var din svärmor kommer ifrån. Detta steg kan vara svårt när du har att göra med någon som är missbrukande för dig eller din familj. Det är dock viktigt att försöka se saker ur hennes perspektiv. Många mödrar har svårt att låta sina barn gå, eller se sina egna barn som nya föräldrar.
  • Mest sannolikt vill din svärmor ha det som är bäst för din make och för dina barn (om du har något). Kom ihåg att det här är något du har gemensamt. Du kanske inte håller med om vad som är bäst, men åtminstone har du båda någon du älskar gemensamt.
  • Notera eventuella kulturella skillnader. Om du och din svärmor är från mycket olika kulturella bakgrunder kan detta ta hänsyn till vissa missförstånd. Kulturella skillnader är aldrig en ursäkt för missbruk, dock.
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 4
    4. Rollspel om möjligt. Din make känner sin mamma, så du kan öva vad det kan vara att prata med henne om det missbrukande beteendet. Detta kan också vara ett bra verktyg för att binda med din make och hitta var du godkänner den här frågan.
  • Din make kanske inte känner sig bekväm rollspel med dig. Om inte, kan du fråga om de skulle vara villiga att helt enkelt lyssna medan du pratar med potentiella scenarier.
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 5
    5. Komma överens om en plan. När du och din make har kommit till en förståelse för din svärmor, måste du bestämma vad du ska göra med det. Se till att din plan är klar och att det är något du båda mår bra om.
  • Du kan planera att helt enkelt prata med din svärmor. Bestäm när och var du kommer att prata. Kommer du båda att vara närvarande? Vem kommer att göra det mesta av pratningen? Det kan även vara en bra idé att skriva ner ett skript så att ingen av er är förvånad i ögonblicket.
  • Du kan besluta att inte konfrontera din svärmor, utan att helt enkelt spendera mindre tid med henne. Besluta tillsammans hur mycket tid du kan komma överens om att spendera med henne, och i vilka sammanhang.
  • Ha en backup plan. Till exempel, om hon frågar varför du inte har gjort ditt vanliga veckovisa besök, var beredd med ett svar som du och din make har kommit överens om. Du kan bestämma dig för att vara väldigt ärlig och säga, "Vi känner oss inte bekväma med våra barn som spenderar mycket tid med dig," eller du kan helt enkelt säga, "Vi har varit väldigt upptagna på sistone."Planera ditt tillvägagångssätt med din make.
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 6
    6. Identifiera de specifika metoderna och offren för missbruk. Typ av missbruk kommer sannolikt att avgöra hur du konfronterar din svärmor och hur du väljer att hantera situationen. Kom ihåg att missbruk tar många former, men alla är oacceptabla. Om missbruket hände tidigare, kanske du bara behöver ha en öppen konversation med din svärmor. Om det fortfarande är pågående, kommer du sannolikt att behöva genomdriva specifika förändringar.
  • Om din svärmor muntligt misshandlade din make medan de växte upp, kan du helt enkelt vilja låta henne veta att du är medveten om den här historien. Du kan också säga något som, "Jag förstår att detta hände tidigare. Det har varit en svår sak för oss att arbeta igenom som ett par, men vi är fast beslutna att skapa en hälsosam miljö för oss själva och vår familj nu."
  • Om missbruket fortfarande är på, och du eller dina barn är offer, kan du säga till din make, "Jag förstår att du inte hade kontroll över detta som ett barn. Men som vuxna har vi nu befogenhet att stoppa detta missbruk och att skydda våra barn från det."
  • Del 2 av 3:
    Etablering av gränser med din svärmor
    1. Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 7
    1. Var ärlig om förhållandet. Aldrig förfalska en närhet med dina svärföräldrar som inte är där. Det är helt acceptabelt att vara artig mot dina svärföräldrar utan att göra något mer av relationen.
    • Få inte vana att hänvisa till din svärmor som "mamma" eller "mor."Hon är din make maka, men inte din.
    • Endast engagera sig i fysisk kontakt du är bekväm med. Det finns inget behov av en lång, utdragen kram med någon du känner dig obekväma.
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 8
    2. Hävda dig själv. Många människor befinner sig tyst eller blyg runt missbrukande mödrar. Detta kan dock bränna det missbrukande beteendet. Om din svärmor gör eller säger något skadligt, stå upp för dig själv eller din make.
  • Om du har barn, se till att din svärmor vet och följer dina föräldraregler. Om hon vägrar, påminna henne om att du är deras mamma. Du kan säga något som, "Jag vet att du har haft gott om erfarenhet föräldraskap. Men vi gör saker annorlunda i vårt hus, och jag behöver dig att respektera det om du ska spendera tid med mina barn."
  • Om hon säger något förnedrande eller skadligt för dig, kan du säga, "Jag uppskattar inte att det talas till det sättet. Snälla sluta."
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 9
    3. Placera gränser på den tid du ska spendera med henne. Det här är något du borde ha diskuterat med din make. Din make kan välja att spendera mer tid med din svärmor än du är villig att spendera. Din svärmor kan fråga varför du inte har gått med, eller kan vara glad att ha lite tid ensam med sitt barn.
  • Du kan låta din svärmor veta i förväg att du spenderar mindre tid med henne. Hon kanske frågar varför. Det är upp till dig och din make om du vill vara helt ärlig med henne.
  • Det kan vara möjligt att skära ner den tid du spenderar med henne utan att behöva prata med henne om det.
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 10
    4. Acceptera missnöje. Om din svärmor redan har uttryckt starkt missnöje av dig och din familj är det osannolikt att hon ändrar sig. Kom ihåg att du inte behöver sitt godkännande.
  • Det kan bemyndigande att säga det högt till din svärmor. Till exempel, om hon berättar att ditt hem är för litet och rörigt, kan du helt enkelt säga, "Vi är väldigt glada här, faktiskt. Du kanske inte godkänner vårt hem, men det är bra för våra behov."
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 11
    5. Ange gränser som är lämpliga för situationen. Om din svärmor var eller fortsätter att vara svårt missbruk, kan du behöva skära henne ur din familjs liv helt och hållet. Även om hon inte längre är missbrukande, kan hon fortfarande vara utlösande för din make eller för dig.
  • Om din svärmor var fysiskt eller sexuellt missbrukande till din make som växte upp, kan det vara omöjligt att reparera förhållandet. Din make kan låta dig veta hur mycket de är intresserade av att försöka rädda förhållandet.
  • En familje terapeut kan hjälpa till att läka förbi sår om trauman från missbruket är svår.
  • Om din svärmor är fysiskt missbrukande för din make eller någon i din familj, kan du behöva kontakta brottsbekämpning. Om du misstänker eller känner till något sexuellt missbruk, måste du kontakta polisen omedelbart.
  • Del 3 av 3:
    Skapa avstånd från din svärmor
    1. Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 12
    1. Ta tid för dig själv. Detta kan vara tid innan du kommer att se din svärmor, eller till och med under en familjehändelse. Ta dig tid att vara själv och reflektera över hur förhållandet känns i ögonblicket.
    • Vid en svår familjesamling kan du ursäkta dig för en kort promenad runt kvarteret, eller att ringa till en pålitlig vän.
    • Innan du ser din svärmor, spendera du tid själv själv. Du kan använda den här tiden för att reflektera och koppla av så att du får en lättare tid när du ser din svärmor.
    • Du kan behöva ventilera till en vän efter att ha spenderat tid med din svärmor. Ha någon till hands som du kan ringa om du behöver.
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 13
    2. Flytta för att vara längre bort från henne. Detta steg kan verka drastiskt, men om din svärmor är verkligen missbrukande, kan det vara det enda livskraftiga alternativet. Många par flyttar utifrån närhet till svärföräldrar. Att leva längre bort kan förhindra blandning och oönskade besök.
  • Om din svärmorets missbruk påverkar dina barn, kan flytta iväg hjälpa till att försäkra sin säkerhet från henne.
  • Du kan välja om du och din make kommer att vara ärlig om orsaken till att flytta eller inte.
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 14
    3. Lämna förhållandet om det behövs. Ibland är en make inte villig eller kunna erkänna att deras mamma är missbrukande. Detta kan orsaka en rift mellan partner, och ibland orsakar förhållandet att sluta.
  • Om din make inte kan erkänna att deras mamma är missbrukande, erbjuda att se ett par terapeut tillsammans innan du bestämmer dig för att avsluta äktenskapet.
  • Att lämna ett äktenskap är ett stort beslut som inte bör tas lätt. Men du borde aldrig tolerera missbruk för att bevara ett äktenskap.
  • Bild med titeln Deal med missbruksstöd Steg 15
    4. Sök terapi för återhämtning om du behöver. Om din svärmor har orsakat trauma för dig eller dina barn, kanske du vill se en terapeut även efter att din svärmor är ute av ditt liv. Missbruk kan ta år att återhämta sig från, även när missbrukaren inte längre är ett hot.
  • Även om din make inte ser missbruket, kan du fortfarande behöva hantera dess effekter på dig.
  • Barn kan påverkas av missbruk även om de inte är medvetna om det. Se till att de har någon säker att prata med om de har blivit utsatta för missbrukande beteende.
  • Tips

    Om du har barn, tänk på dem först. Behöver de skydd mot din svärmor? Är det i sitt bästa intresse att ha kontakt med henne eller inte? Försök diskutera detta med din make.
  • Diskutera din svärmor med en pålitlig vän eller en professionell rådgivare. Bedöma om hon är verkligen missbrukande innan du bestämmer vilken typ av åtgärder som ska ta.
  • Varningar

    Missbruk kommer i många former. Acceptera inte någon av dem. Missbruk kan vara fysisk, verbal, känslomässig eller sexuell. Försummelse är också en form av missbruk.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande