Hur man hanterar en hemsk pappa

I en perfekt värld skulle pappor vara de människor vi tittade upp till vägledning, som älskade oss ovillkorligt, och som alltid försökte få oss att le. Tyvärr visar det verkliga livet inte det sättet. Din pappa kan vara känslomässigt avlägset, en missbrukare, eller till och med missbrukande. Att hantera en hemsk pappa, hitta sätt att minimera det inflytande han har på dig, ta hand om dig själv att återhämta sig emotionellt och få hjälp om han är misshandlande.

Steg

Metod 1 av 3:
Minimera hans inflytande
  1. Bild med titeln Deal med en hemsk pappa Steg 1
1. Se att han är problemet, inte du. Skyller du på dig för din pappas arga utbrott, överdriven dricka, försummelse eller känslomässig instabilitet? Många barn tycker att deras föräldrar beter sig dåligt på grund av något de gjorde fel. Om det här låter som du, sluta skylla dig själv. Oavsett vad din pappa eller någon annan säger, är du inte ansvarig för hans beteende. Din pappa är en vuxen, så han är ansvarig för sig själv.
  • Om du har problem med att inse att du inte ska skylla, prata med en annan vuxen om vad du känner.
  • Det kan också bidra till att påminna dig själv genom att recensera en bekräftelse som, "pappa är ansvarig för sig själv. Jag är inte skyldig för hans beteende."
  • Kom ihåg att din pappas beteende inte har något att göra med dig. Hans beteende kan vara resultatet av hur han höjdes, sitt eget trauma, en psykisk sjukdom eller andra faktorer.
  • Bild med titeln Deal med ett hemskt pappa Steg 2
    2. Undvik att plocka upp sina dåliga vanor. Att bo i hushållet med en pappa som har negativa vanor kan göra dig oroa dig för att plocka upp dem. Det är sant att det finns en chans att barnen kan utveckla vanor - hur man hanterar relationer, konflikt och missbruk från sina föräldrar - men det är inte en visshet.
  • 3. Ta positiva åtgärder i ditt liv. På det sättet kommer du att kunna sidled hans inflytande och undvika att utveckla dessa beteendemönster senare.
  • För att minimera dina chanser att missbruk, delta i extracurriculars i skolan. Engagemang i sådana aktiviteter sänker din risk.
  • Försök att identifiera det ohälsosamma beteenden du inte vill hämta från din pappa. Sedan leta efter en annan förebild som demonstrerar de typer av beteenden du vill ha.
  • På samma sätt, om du försummas eller missbrukas, börja arbeta med en rådgivare för att ta itu med dessa problem. Att få hjälp kan hjälpa dig att minimera dina chanser att visa samma beteendemönster med dina egna barn.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk pappa Steg 3
    4. Hitta andra manliga förebilder. Du kan mildra det inflytande som din hemska far har på dig genom att söka positiva relationer med manliga förebilder. Formulera relationer med manliga ledare i din skola, arbete eller samhälle. Dessa influenser kan motverka några av de negativa effekterna av att ha en dålig far.
  • Delta i mentorprogram som Boys Club eller Girls, Inc. Du kan också ansluta till positiva manliga förebilder genom att nå ut till lärare, tränare, samhällsledare eller andliga rådgivare.
  • Du kan nå ut genom att säga något som, "Coach Greg, jag ser verkligen upp till dig. Min egen pappa är knappast någonsin. Tror du att du kunde mentor mig?"
  • Tänk också på dina vänner dads. Om du har en vän som har en bra pappa, kanske du frågar din vän om det skulle vara okej om du märker tillsammans för några av sina aktiviteter.
  • Bild med titeln Deal med ett hemskt pappa steg 4
    5. Bygg en positiv supportgrupp. Du kan vidare absorbera de negativa effekterna av en hemsk far genom att omge dig själv med stödjande vänner och familj. Medan relationer med andra inte nödvändigtvis kan ersätta din pappa, kan de erbjuda skydd mot stress. Luta på goda vänner och familjemedlemmar för socialt stöd.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk pappa Steg 5
    6. Håll dig på avstånd. Om din hemska far är en del av ditt liv, men du hittar hans närvaro tenderar att göra saken värre, få lite avstånd från honom. Skydda dig från ytterligare psykologisk skada genom att minska hur mycket tid du spenderar omkring honom.
  • Om du bara besöker din pappa, fråga din mamma om du kan stoppa besöken.
  • Om din pappa bor i samma hushåll som du, begränsa den tid du spenderar runt honom genom att ursäkta dig till ditt rum när det är möjligt.
  • Metod 2 av 3:
    Återhämta emotionellt
    1. Identifiera de saker som har skadat dig. Börja med att göra en lista över tron ​​att du har om dig själv och överväga hur var och en av dessa övertygelser bildades. Sedan arbetar du med att identifiera beteenden som kommer från dessa övertygelser och arbeta med att avslöja dem.
    • Till exempel, om din pappa har sagt dig upprepade gånger att du inte är smart, så kanske du har accepterat det här. Denna tro kan ha påverkat dina betyg. Du kan motbevisa denna tro genom att begära ytterligare hjälp med ämnen som har varit utmanande för dig och genom att förbättra dessa områden, kan du visa dig att du är smart.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk pappa Steg 6
    2. Skriv ett brev, men leverera inte det. Avlastning av dina tankar och känslor på ett pappersark kan vara katartiskt, vilket ger dig ett uttag för pentup-känslor. Hantera eventuella olösta känslor om din far genom att skriva ett brev.
  • Skriv ut allt som du någonsin har velat säga till honom så mycket detaljer som möjligt. Efter att du har skrivit, läs brevet högt för dig själv som om du delade den med honom. Dröm sedan brevet genom att bränna det eller riva det till strimlor.
  • Denna övning är utformad för att hjälpa dig att läka, så att det inte är nödvändigt att leverera brevet. Men om du vill skicka det, gå till det.
  • Bild med titeln Deal med ett hemskt pappa Steg 7
    3. Starta ett självvårdspraxis. Det finns många negativa effekter av att ha en far som är fysiskt eller psykologiskt frånvarande, som dåliga framtida relationer och psykiska problem. Motverka dessa effekter genom att vårda dig själv med regelbunden självvård.
  • Självvård kan vara allt som hjälper dig att känna sig sjuk. Försök att titta på dina favoritfilmer eller tv-program, gå till en lugn promenad i naturen, eller massera bort spänningen i axlarna.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk pappa Steg 8
    4. Lära sig Identifiera dina styrkor. Känna sig olovad eller alienerad av din far kan leda till självhat och dåligt självförtroende. För att motverka dessa känslomässiga problem, göra ett försök att lyfta fram dina personliga styrkor. Att göra det kan hjälpa dig att känna dig mer självförtroende trots bristande stöd från din pappa.
  • Sitt ner och gör en lista över alla saker du är bra på. Om du har problem med att komma med styrkor, fråga en nära vän för att hjälpa dig.
  • Skicka din lista på din spegel så att den alltid är synlig. Lägg till det när du upptäcker fler styrkor.
  • Skriv ner komplimanger du får från andra människor, som lärare eller andra vuxna som du respekterar. Då, när du känner dig låg, titta på listan över komplimanger för att påminna dig om vad andra människor verkligen tycker om dig.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk pappa Steg 9
    5. Förbättra i en vän du litar på. De känslomässiga såren att ha en hemsk far kan springa djupt, men det kan hjälpa till att dela dina känslor med andra. Identifiera minst en vän med vilken du kan dela med dig av dina innersta tankar och känslor. Att prata med någon kan underlätta läkningsprocessen.
  • Du kan nå ut genom att säga, "Mitt förhållande med min pappa är verkligen oroande mig. Jag kunde använda någon att prata med."
  • Bild med titeln Deal med ett hemskt pappa steg 10
    6. Prata med någon i auktoritet. Förutom att prata med dina vänner kan det också hjälpa till att berätta för en vuxen som händer hemma. Försök prata med en annan släkting, en lärare eller din skolrådgivare.
  • Du kanske säger, "Saker är riktigt tuffa hemma. Fars dricker blir värre och jag vet inte vad jag ska göra."
  • Vet att vissa människor i auktoritet kan behöva rapportera din fars beteende till polisen eller barnskyddstjänster. Om du inte vill att din pappa ska komma i trubbel, kan du undvika att gå in i specifika saker med dessa individer eller prata med en peer s förälder eller en vuxen släkting istället.
  • Metod 3 av 3:
    Överlevande missbruk
    1. Bild med titeln Deal med ett hemskt pappa Steg 11
    1. Argumentera inte med en missbrukande pappa. Om din pappa är arg eller våldsam, undvika att argumentera eller försöka motivera med honom. I en sådan situation är det bästa sättet att hantera situationen att förbli tyst och bara prata när du direkt talas med. Att argumentera eller försöka förklara ditt perspektiv kan göra honom argare och sätta dig på skadans sätt.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk pappa steg 12
    2. Hitta ett säkert ställe att gå. Om du bor med en missbrukande far, tänk på en plats du kan fly till när han är i hans värsta. Att komma ut ur hans syn kan skydda dig från verbala eller fysiska attacker. Om du har yngre syskon, ta med dem också.
  • En säker fristad kan vara en väns eller granns hus eller en park nära ditt hem.
  • Bild med titeln Deal med en hemsk pappa Steg 13
    3. Berätta för någon om missbruket. För att stoppa missbrukets cykel måste du tala ut. Att göra det kan vara skrämmande, eftersom du kan frukta att missbruket blir värre om du säger. Men om du säger ingenting, kan du inte få den hjälp du behöver.
  • Dra åt sidan en vuxen du litar på, som en lärare, tränare eller skolrådgivare, och berätta för dem vad som händer hemma. De flesta som arbetar med barn i en officiell kapacitet är mandade reportrar. Det innebär att de måste ringa barnskyddstjänster eller polisen om de misstänker eller hör om missbruk, och om de inte gör det, kommer de i trubbel.
  • Om du är i USA eller Kanada kan du också ringa National Child Amuse Hotline på 1-800-4-A-Barn för hjälp 24 timmar om dygnet.
  • Om du är i Storbritannien, ring 0808 800 5000 för att prata med någon anonymt.
  • Bild med titeln Deal med ett hemskt pappa steg 14
    4. Ring polisen om du är i omedelbar fara. Om din pappa hotar att skada dig eller någon annan i din familj, tveka inte att varna den lokala polisen. Antag aldrig att han kommer att lugna sig eller att hans hot är tomma. Om du är i en livshotande situation, ring 911 eller din lokala akuttjänster Numret direkt.
  • Bild med titeln Deal med ett hemskt pappa steg 15
    5. Se atherapist. Deltagande i terapi kan hjälpa till att lätta några av de sår du har utvecklat på grund av att ha en missbrukande far. Det är ett säkert ställe att utforska och försöka lösa långbrevade känslor som påverkar din förmåga att trivas.
  • Om du är mindre, fråga din mamma eller vårdnadshavare om du kan prata med en terapeut. Du kan också fråga din skolrådgivare om det finns någon som du kan prata med medan du är i skolan.
  • Om du är en vuxen, fråga din familjedoktor för en mental hälsa hänvisning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande