Hur man utvärderar effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp

Att gå till en supportgrupp kan vara upplyftande, uppmuntrande och oerhört hjälpsamma, men kom ihåg att det inte är för alla. Om din supportgrupp hjälper dig och du mår bättre som ett resultat av att gå, fortsätt det. Men om du är på staketet om det hjälper dig eller inte, tänka på det. Du kanske vill prova ett annat format eller ett annat mentalvårdsmetod. Övergripande, prioritera vad som är bäst för dig och vad som stöder din mentala hälsa mest.

Steg

Del 1 av 3:
Överväger dina känslor
  1. Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 1
1. Fråga dig själv hur du känner. När du vill veta om en supportgrupp drar nytta av dig eller inte, fråga dig själv, "mår jag bättre?"Om ja, så är det troligt att det är värt. Om nej, kan du behöva antingen ge gruppen mer tid eller hitta ett alternativ.
  • Fråga dig själv vad som har förändrats i ditt liv sedan startar din supportgrupp. Känner du att du kan klara din mentala hälsa bättre? Hur hanterar du stress? Hur är det att gå till möten?
  • En supportgrupp ska erbjuda dig stöd. Känner du dig till stöd av folket i gruppen?
  • Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 2
    2. Lägg märke till om du känner dig mer hoppfull. Speciellt om du går in i gruppen som är låg, kan du känna dig motiverad och uppmuntras av människor längre i sin behandling och återhämtning. Att höra andras historier och hur de har kunnat klara dig kan hjälpa dig att känna sig hoppfull i din egen behandling. Att ha framgångsrika exempel på andras resor kan göra en framgångsrik återhämtning som är uppnåelig för dig också.
  • Inspirerar andra medlemmar dig? Hur har deras berättelser påverkat dig och uppmuntrade dig i din egen hantering och återhämtning?
  • Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 3
    3. Erkänna känslor av säkerhet. En supportgrupp bör vara ett säkert ställe för dig att prata och diskutera dina erfarenheter och dina känslor. När du talar, bör du känna dig bekväm och kunna uttrycka dig själv. Du borde inte känna dömd eller kritiserad för dina erfarenheter.
  • Om du inte känner dig trygg att uttrycka dig själv, kanske en supportgrupp inte är ett effektivt uttag för dig.
  • Du borde ha tillåtelse att lura och du borde ha tillåtelse att känna dig lycklig.Du borde känna sig stödd i dina framgångar och stödjas också när du gör misstag.
  • Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 4
    4. Fråga dig själv om du känner dig isolerad. En stor del av att delta i en supportgrupp känns som att du inte är ensam i din kamp. Vissa människor känner att de kämpar och kan inte prata med andra om det, och en supportgrupp kan hjälpa till att lyfta känslorna av isolering eller att något är "fel" med dig. En effektiv supportgrupp bör hjälpa dig att känna dig välkommen, ingår och en del av gruppen.
  • Om du fortfarande känner dig ensam eller som om du inte kan relatera till folket i gruppen, kan du dra nytta av mer deltagande. Annars kanske inte känns som att gruppen gynnar dig mycket.
  • Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 5
    5. Få en andra åsikt. Fråga din terapeut eller en nära vän för sin åsikt om din supportgrupp. De kan se saker ur ett annat perspektiv eller kunna se hur gruppen har påverkat ditt liv. Fråga personen, "Har du märkt några förändringar i mig eftersom jag har startat supportgruppen? Vilka positiva saker tycker du att det lägger till mitt liv? Finns det några fördelar med att fortsätta?"Du kan också fråga någon från gruppen om några problem du har.
  • Ibland lämnar människor stödgrupper eftersom de känner rädsla. Du kan känna trycket för att ändra eller konfrontera svåra saker som du hellre skulle undvika. Att få en andra åsikt kan hjälpa dig att se en annan synvinkel och bestämma hur man fortsätter.
  • Del 2 av 3:
    Bedömning av koncernen
    1. Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 6
    1. Tänk på din roll i gruppen. Känner du dig som en aktiv deltagare eller någon i bakgrunden? Medan du kan dra nytta av människors råd eller dela dina erfarenheter i början av din grupp närvaro, kanske du vill erbjuda råd och support när du är etablerad i gruppen. Det kan vara trevligt att veta att du känner dig hjälpsam och stöder andra gruppmedlemmar. På båda sidor vill du troligen känna sig och en del av gruppen.
    • Om du är ny och känner sig obekväma eller osäker på din roll, kanske du vill hålla ut det och märka hur saker förändras desto mer du deltar. Om du fortsätter att känna dig obetydlig eller inte inkluderad, kanske du vill ompröva ditt gruppmedlemskap.
  • Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 7
    2. Bedöma koncernens hjälpsamhet. En supportgrupp bör vara en plats att söka och byta hjälp och support. Du borde kunna ställa frågor om att få behandling och omsorg för din mentala hälsa. Du kan få praktiska färdigheter för hur man bor med psykisk sjukdom, hur man klarar mediciner och söker råd om hanteringsstrategier.
  • Fråga dig själv om du känner att gruppen är till hjälp och om du hittar diskussionerna till hjälp under möten. Om du inte hittar den grupp som är till hjälp, kom ihåg att det är okej att lämna och prova något annat. Stödgrupper är inte för alla. Fråga din terapeut eller psykiater om dina andra alternativ.
  • Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 8
    3. Utvärdera koncernens ledarskap. Vissa stödgrupper drivs professionellt av en terapeut medan andra är peer-led. En professionellt ledd grupp kan underlätta delningen. En peer-led grupp kan ha ingen formell ledare eller ett specifikt format. Om du gillar formatet för din nuvarande grupp, håll dig med den. Om du inte inte vet att andra format är tillgängliga som kan fungera bättre för dig.
  • En typ av grupp är i allmänhet inte "bättre" än en annan. Det är upp till dig vilken typ av format som är bäst.
  • Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 9
    4. Tänk på internetstöd. Medan många människor får stöd från en lokal supportgrupp i deras samhälle väljer andra att nå ut för support via Internet. Internet supportgrupper kan hjälpa dig att känna dig mer kopplad till andra med samma psykiska hälsa. Men de verkar inte hjälpa till att minimera symptomen.
  • Om du vill ha socialt stöd och en känsla av att inte vara ensam kan en internetstödgrupp vara till hjälp. Men om du vill minska dina symtom och bygga färdigheter, kan internet inte leverera dessa mål.
  • Internet support kan vara bra beroende på dina mål. Du kan också välja att göra en personlig supportgrupp och internetstöd också.
  • Del 3 av 3:
    Med tanke på olika stöd
    1. Tänk på olika typer av supportgrupper. Mentalhälsa supportgrupper kommer i olika typer, så om en typ inte fungerar för dig, överväga en annan typ av grupp. Till exempel, om din psykisk supportgrupp leds av en psykisk hälso- och sjukvårdspersonal, så kan du överväga en grupp som leds av någon som har samma skick som du gör istället. Eller, om du är en del av en online supportgrupp och det inte fungerar för dig, kan du överväga att titta på en grupp som möter personligen.
    • Fråga din terapeut eller psykiater för rekommendationer om de olika typerna av supportgrupper som är tillgängliga för dig.
  • Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 10
    2. Överföring till gruppterapi. Om en supportgrupp inte uppfyller dina behov, men du vill fortsätta med gruppformatet, överväga att delta i gruppterapi. Gruppterapi leds av en psykolog eller socialarbetare utbildad i mental hälsa. Varje möte kan diskutera hanteringsstrategier eller lärande färdigheter för att hantera din mentala hälsa. Många grupper är kompetensbaserade och erbjuder möjligheter att utöva dina färdigheter under koncernens sessioner och mellan möten.
  • Fråga din försäkringsleverantör eller mentalvårdsklinik om det finns några grupper nära dig. Du kan också få en rekommendation från en vän eller familjemedlem.
  • För mer information, kolla in Hur man deltar i grupprådgivning.
  • Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 11
    3. Överväg att se en enskild terapeut. Om du går till supportgruppen inte hjälper dig, överväga vad andra alternativ du kan dra nytta av. Du kan arbeta bättre med en individuell terapeut om du kämpar och behöver mer individuell uppmärksamhet och stöd. En individuell terapeut kan arbeta med dig varje vecka för att skapa mål och arbeta med specifika hanteringsmekanismer för att förbättra din mentala hälsa. Sessioner varar typiskt 50 minuter och fokusera på din helande och återhämtning.
  • Kolla upp Hur man förbereder sig för en session med en terapeut för mer information.
  • Bild med titeln Utvärdera effektiviteten av din mentalvårdsstödsgrupp Steg 12
    4. Fråga dig själv om det är dags att gå vidare. Om du känner att supportgruppen har tjänat sin "plats, kan det vara dags att låta det gå. Medan vissa människor tycker om att bo i gruppen för att vara en mentor, kan andra känna att det är dags att lämna. Om du känner att det är din tid, kan du välja ett av flera sätt att lämna gruppen. Beroende på dina relationer med de andra gruppmedlemmarna kanske du vill uttrycka ett formellt farväl. Du kan också vilja gradvis minska ditt engagemang i gruppen eller närvaro till möten.
  • Var tacksam för den roll som din supportgrupp hade i ditt liv. Vad hittade du mest hjälpsamma? Hur hjälpte det dig när du behövde det? Uttrycka din tacksamhet till de andra medlemmarna.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande