Hur man hanterar fyrverkerier när du har ptsd

Semester kan vara bittersweet för personer med PTSD: medan du kanske vill njuta av dig själv och fira med alla andra, kan saker som fyrverkerier hindra dig från att njuta av din tid och istället göra att du vill undvika det helt och hållet. Tillbringa lite tid förberedelse för kommande helgdagar du vet kommer sannolikt att inkludera fyrverkerier. Öva några färdigheter för att hjälpa dig att klara av några fysiska eller psykiska utlösare som du upplever från fyrverkerierna. Slutligen, vara villig att nå ut för hjälp och professionellt stöd för att sänka din ljudkänslighet och leva utan allvarliga symtom på PTSD.

Steg

Del 1 av 3:
Förberedelser för semester och fyrverkerier
  1. Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 1
1. Ge dina grannar en huvud. Ofta är det de oväntade ljuden som utlöser flashbacks. Knacka på dina granners dörrar och låt dem veta att du skulle vilja ha en huvud innan du ställer in fyrverkerier. På det sättet kan du förutse bullret och inte fångas av vakt.
  • Säg till dina grannar, "Jag kämpar med PTSD och fyrverkerier kan vara svåra för mig. Jag vill att du ska fira och ha en bra semester, men det skulle vara till hjälp om du meddelar mig när du planerar att ställa in fyrverkerier."
  • Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 2
    2. Förbered dina lugnande verktyg. Precis som vissa saker kan utlösa dig tillbaka till en traumatisk situation, kan dina sinnen hjälpa dig att lugna och slappna av dig själv. Om du är en kamp veteran, tänk på vad saker gav dig tröst i slutet av dagen. Fick du ner och tittade på ett foto? Slängde en viss sång eller artist dig? Gjorde lukten av tvätt eller din hund ge dig en känsla av fred? Ha saker till hands som du vet ger dig tröst och avkoppling.
  • Om du har husdjur, håll dem nära dig och använder dem för komfort. Petting Den mjuka pälsen av ett djur kan lugna och trösta.
  • Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 3
    3. Prova buller-avbryta hörlurar. Överväg att köpa några buller-avbryta hörlurar och / eller öronproppar. Många veteraner håller dessa i hand under tillfällen när de kan skryta eller uppleva en flashback. Innan semesterperioden börjar, köp några saker som hjälper dig att klara bullret.
  • Om blinkarna av ljus stör dig, stäng blindarna eller bära en ögonmask till sängs.
  • Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 4
    4. Acceptera eventuella reaktioner du har. Om du har en flashback eller svarar du på fyrverkerierna, var inte generad eller skäms. Många kamp veteraner fruktar fyrverkerier och reagerar på dem på ett starkt sätt. Om du har en flashback eller start, påminna dig om att du är okej.
  • Det är okej att få dessa erfarenheter och dina vänner och familj kommer att förstå.
  • Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 5
    5. Lämna. Om du inte kan stå ljudet av fyrverkerier och behöver komma undan, överväga att lämna staden i några dagar runt firandet. Du kanske inte alltid vill undvika firandet och fyrverkerier, men du kan också behöva lite tid innan du hanterar dem. Ta en resa utanför staden eller stadsdelarna du vet kommer att ställa av fyrverkerier.
  • Planera en campingresa till någonstans fjärr där du kan njuta av dig själv utan att frukta ljudet från fyrverkerier.
  • Del 2 av 3:
    Öva självreglering
    1. Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 6
    1. Få din kropp att känna sig trygg. Om du vet att du sannolikt kommer att höra fyrverkerier, ta steg för att få din kropp att känna sig trygg. Till exempel, behåll din rygg mot något hårt (som en vägg eller en stol) om du börjar känna sig osäker.
    • Tänk på vad som gör att du känner dig jordad och stöds. Du kanske vill bära långa ärmar eller byxor för att täcka din kropp som ett sätt att känna sig trygg eller alltid ha utsikt över himlen.
  • Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 7
    2
    Öva djup andning. Om du känner dig spänd eller utlöst, börja ta djupa andetag. Lägg din uppmärksamhet enbart på andan och träna och ta flera andetag in och ut. Att fokusera på din andning kan hjälpa dig att känna dig lugn och ta dig tillbaka till ett neutralt tillstånd att vara.
  • I stället för att uppmärksamma din rädsla, nöd, eller häpnadsväckande, fokusera på att andas djupt och räkna med dina inandningar och utandningar.
  • Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 8
    3. Lägg märke till din omgivning. Även om du känner dig osäker, titta runt dig och ta in din miljö. Påminna dig själv "Jag är säker här och inte i skada."Påminn dig själv där du är och att du är säker i din nuvarande omgivning.
  • Beskriv för dig själv eller högt Det du ser: Kanske ser du ett träd, ditt sovrumsfönster eller månen. Detta kan hjälpa dig att ta dig tillbaka till din nuvarande verklighet, inte en verklighet av det förflutna.
  • Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 9
    4. Använd en jordningsövning för att hjälpa dig att känna dig lugn. Jordningsövningar kan hjälpa dig att känna dig mer närvarande och kopplad till din omgivning, vilket är viktigt om du börjar känna dig panik. Några av de jordningsövningar som du kan försöka inkludera:
  • 5-4-3-2-1-övningen. För denna övning, identifiera 5 saker du kan se, 4 saker du kan höra, 3 saker du kan känna, 2 saker du kan lukta och 1 bra sak om dig själv.
  • Fråga dig själv omorientering. Dessa kan innehålla saker som: var är jag? Hur gammal är jag? Vad är dagen? Datum? Månad? År? Säsong?
  • Prova en jordad guidad meditation. I denna typ av meditation föreställer du dig att du har rötter som sträcker sig från insidan av din kropp i marken och hela vägen ner till jordens kärna.
  • Del 3 av 3:
    Söker utanför hjälp
    1. Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 10
    1
    Delta i trauma-fokuserad terapi. Trauma-terapi innebär gradvis exponering av vissa triggers (t.ex. platser eller ljud) och ersätter några irrationella tankar med mer jordade och balanserade. Om du startar eller reagerar starkt på fyrverkerier är det troligt att det är ett trauma-svar. Arbeta för att sänka känsligheten till höga ljud som fyrverkerier genom att arbeta genom trauma-fokuserad terapi och hitta en ny tolerans för semestern.
    • En trauma terapeut hjälper dig att styra dig genom dessa erfarenheter över tiden. Eftersom det är en kontrollerad miljö kan du känna dig trygg och veta att du har hjälp och vägledning av en expert.
  • Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 11
    2. Engagera sig i terapi med tanke på exponering. Om du upplever intensiv rädsla relaterad till PTSD, kan Mindfulness hjälpa dig med ditt rädsla svar. Mindfulness innebär att vara närvarande och helt engagerade i ögonblicket. Mindfulness används ofta i samband med exponering eller bearbetning till trauma för att hjälpa dig att hantera återstående symptom. Om du känner dig fast i tankar eller minnen, kan Mindfulness hjälpa dig att flytta din uppmärksamhet.
  • Försök till exempel att äta en bit frukt och helt engagera var och en av dina sinnen, en efter en. Lägg märke till hur det ser ut, ta i doften, och märk och njut av det sätt du svarar på smak och textur.
  • Du kan också använda mindfulness under hela dagen när du går eller sitter. Lägg märke till hur dina ben och muskler rör sig i din kropp, vilka stöder dig och hur din kropp rör sig. För mer information, kolla in Hur man är uppmärksam.
  • Bild med titeln Deal med fyrverkerier när du har PTSD-steg 12
    3. Fråga om EMDR. Ögonrörelse Desensibilisering och upparbetning (EMDR) är en typ av terapi som används för PTSD-patienter. I denna behandling kommer du att bli ombedd att se ett objekt som går fram och tillbaka eller att lyssna på ett ljud som flyttar från ena sidan av rummet till ett annat medan du tänker på det nödande minnet. Detta är tänkt att hjälpa dig att desensibilisera dig och göra minnet mindre störande.
  • Prata med en terapeut om att använda denna typ av terapi.
  • 4. Adress Hyperacusis. Hyperacusis uppstår när din hörsel förstärks och du tolererar inte många ljud väl. Saker som en löpande kran, polis sirener, en telefon som ringer, eller en hund som skäller kan starta dig eller orsaka stor känslighet. Fyrverkerier kan känna sig över-the-top. Omskolning kan hjälpa dig att ta bort negativa föreningar från ljud och börja uppfatta dem som neutrala. Ljudbehandling hjälper till att desensibilisera ljud medan du bär små vita ljudgeneratorer.
  • Att adressera alltför känslig hörsel kan hjälpa dig att tolerera ljud bättre och se dem som mindre av ett hot.
  • 5. Delta i en PTSD-supportgrupp. Ansluta till en supportgrupp kan vara en stor källa till komfort, råd och inte känner sig ensam i dina kampar. En supportgrupp gör att du öppet kan dela om dina utmaningar och få feedback och stöd från andra personer som har varit där."Det kan vara ett ställe att lära sig hur andra klara av PTSD-symtom, särskilt med höga ljud som fyrverkerier.
  • Medan en supportgrupp inte kan bota din PTSD, kan det vara en plats att uppleva förtroende, vänskap och lära sig att fråga om hjälp.
  • För att hitta en supportgrupp nära dig, nå ut till din lokala VA, mentalvårdsklinik, eller ringa din försäkringsleverantör.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande