Hur man klarar av cancer som en familj

Att ta emot en cancerdiagnos är inte bara tuff på patienten, utan också familjen. Även om personen med cancer sannolikt inte vill att familjemedlemmarna ska bära några bördor på grund av sin sjukdom eller uppleva oönskade förändringar, kommer de sannolikt att. När familjemedlemmen uthåller behandling och biverkningar av cancer, kan allas rutiner, aktiviteter och normala livsformer påverkas. Men genom att hantera dina känslor efter att ha läst nyheterna, anpassar sig till förändringarna och accepterar hjälp på positiva och användbara sätt kan du komma igenom det som en familj.

Steg

Del 1 av 3:
Tar i nyheterna
  1. Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 1
1. Förvänta dig att alla ska känna en rad känslor. Att lära sig att någon i familjen har ett allvarligt medicinskt tillstånd kan framkalla många olika känslor. Vissa kan känna sig rädda och ledsna, medan andra kunde känna ilska och förnekande. Vet att det inte finns några rätt eller felaktiga känslor. Låt dig känna de känslor du har. Till exempel, om du känner dig ledsen, gråta. Om du känner dig arg, tillåta dig ett hälsosamt uttryck för ilska. Undertryckande känslor kommer bara att göra den känslomässiga spänningen värre när tiden går vidare.
  • Barn kanske inte vet hur man ska reagera och kommer ofta att ta ledtrådar från sina föräldrar om hur man svarar. Vet att dina barn kan titta på dig innan de vet vad de ska känna. Även om det kan vara svårt, försök att inte svara på ett sätt som du inte vill ha dina barn att.
  • Till exempel, om du vill skicka meddelandet att det är okej att gråta, försök inte att dölja dina tårar eller sorg från alla. När du gråter, förklara för dina barn hur du känner och bjuda in dem att dela sina känslor och uttrycka dem för att "få det ledsna ut."
  • Men du kanske också vill genomdriva tanken att dina barn borde vara hoppfulla genom att överväga behandlingar och anta en hälsosam livsstil.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 2
    2. Prata om vad du känner med dem som stöder dig. Att höra nyheterna om en cancerdiagnos är överväldigande och skrämmande. Även om alla hanterar det på olika sätt, håller det i det vanligtvis sämre saker. Prata med din familj om hur du känner för nyheterna, oavsett om du är personen med cancer eller det är någon annan i familjen.
  • Inte bara kommer att få dina känslor ut i det öppna troligt att du mår bättre, men du kan ta reda på hur alla andra känner, vilket får familjen på samma sida.
  • Tänk på personligheterna hos alla i din familj för att ta reda på hur du får dem att öppna upp. Vissa fungerar bättre i en-till-ett-inställningar, medan andra är mer mottagliga i gruppinställningar.
  • Du kan börja med att helt enkelt säga, "Jo, vi hade några stora nyheter den här veckan. Hur mår du om det?"
  • Förutom det emotionella stödet kommer du från att prata om situationen, förklara diagnosen till någon annan kan hjälpa dig att förstå det lite bättre.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 3
    3. Bryta nyheterna till barn på ett ålders lämpligt sätt. Åldern för dina barn kommer att styra dina diskussioner om cancer. Du kan samråda med läkare, sjuksköterska eller psykisk hälso-leverantör om hur du delar nyheterna med dina barn. I allmänhet är det bäst att inte berätta allt på en gång, men lite i taget. Försök att få en grundlig förståelse för diagnosen och prognosen innan du delar dig så att du kan ta itu med några av deras bekymmer.
  • Du kanske säger, "Pappa har en sjukdom i sin lunga som kallas cancer. Detta händer när onormala celler växer snabbt och sprids. Pappa måste besöka doktorn och ta speciella läkemedel för att hjälpa honom att bli bättre."
  • Det kan också bidra till att läsa barns böcker som visar en historia om någon som är väldigt sjuk för att ge ditt barn en kontextuell referens för att behandla nyheterna.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 4
    4. Förvänta alla typer av reaktioner från barn och tonåringar. När du pratar med dina barn om cancer kan du förvänta dig en mängd olika reaktioner. Uppmuntra dem att ställa frågor. Och försök att ta itu med deras rädsla. Förstå att vissa barn kan agera som ett sätt att visa sin sorg eller förvirring, medan andra kan agera "stel" eller som om de inte bryr sig alls. I allmänhet kommer ett sådant beteende att sluta efter att barnet kommer till grepp med nyheterna.
  • Men vissa barn kan ha problem med att klara det faktum att en familjemedlem är sjuk. Få professionell hjälp från en rådgivare eller terapeut om ditt barn har problem med att klara sig.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 5
    5. Ta familjen till doktorn med dig. Din familj har sannolikt massor av frågor om din diagnos. Att få svaren direkt från doktorn kan ge dem det stöd de behöver. Att ha dem som är involverade i din diagnos och behandlingsplan kan hjälpa dem att känna sig mer optimistiska om framtiden och kan ta dig närmare varandra.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 6
    6. Processnyheter om terminalcancer. Om diagnosen är terminal eller slutstadiet cancer, kommer han också att vara en process för att säga farväl. Både vuxna och barn kommer att ha varierande sätt att hantera den negativa döden av en sjuk familjemedlem. Griefspecialister identifierar flera steg som familjer går igenom under den här tiden. Här är vad du kan förvänta dig.
  • Kris: Denna period kan märkas av ångest, skuld eller ilska. Möte med en terapeut eller supportgrupp är praktisk under den här tiden för att behandla de känslor som omger nyheterna.
  • Enhet: Alla kommer tillsammans för att definiera sina roller och fokusera på behoven hos den sjuka familjemedlemmen. Du kan bestämma om medicinska tjänster eller göra juridiska och begravningsarrangemang.
  • Omvälvning: Unity bleknar om döende processen fortsätter under en längre period. Allas livsstil håller stora skift. Negativa känslor kan reemerge. Familjelationer kan bli ansträngda.
  • Upplösning: Familjemedlemmar börjar reflektera över minnen med personen och deras plats i familjen. Oupplösta problem resurface och kan behöva adresseras. Om det ges på lämpligt sätt och underlättas av en sorgsrådgivare, kan familjer använda den här tiden för att läka gamla sår och göra fred med det förflutna.
  • Förnyelse: Efter att personen dör, börjar det sista scenen av sorg med ett minnesmärke och firande av livet. Familjemedlemmar kan känna både sorg och lättnad att deras älskade inte längre lider.
  • Del 2 av 3:
    Justering till ändringar
    1. Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 7
    1. Besluta om en behandlingsförlopp tillsammans. Ibland är kära oense om cancerbehandlingsalternativ. Oavsett om du är två föräldrar med motstridiga mål för ett barns behandling, eller flera syskon i odds över en föräldrars behandling, kommer Discord bara att göra processen hårdare. Om möjligt är det alltid bäst att överväga den dåliga personens önskemål i viss utsträckning.
    • Presentera alternativen som "Mamma, du kan gå igenom kemoterapi eller du kan anmäla dig till en klinisk prövning med det här nya drogen. Vad vill du göra?" Att ge personen en röst kan hjälpa dem att känna sig bemyndigade och ta den börda att välja från dina egna axlar.
    • Men du väljer, alla måste vara ombord för att delta i behandling så att det finns viss grad av harmoni i beslutet. Byte av dieter för hela familjen eller rör sig över hela landet för att få bättre tillgång till specialbehandling kräver allas deltagande.
    • Ha en familjesession med en psykisk leverantör som har erfarenhet av en livsvård att underlätta en diskussion med dina nära och kära.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 8
    2. Förvänta rollförändringar. Beroende på vem i familjen har diagnostiserats med cancer, kommer du sannolikt att bevittna rollomkastningar inom familjenheten. Familjens primära vaktmästare kan nu bli den person som behöver mest hjälp. Barnen i familjen kan också behöva öka sin arbetsbelastning när det gäller hushållsansvar. Att ha en familjemedlem med cancer är en justering, men det är genomförbart.
  • Förhållandet mellan makarna kan också förändras. Intimitet kan bli ett problem, och äktenskap kan bli ansträngda. Överväga att delta i en terapi-session för att tala med en rådgivare om du har problem i ditt förhållande efter att ha lärt dig en cancerdiagnos.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 9
    3. Fortsätt vara positiv. Att inte fokusera på rädslan och enormiteten av situationen kan vara svårt, men det är i allas bästa intresse att vara positiv. Chansen är att personen med cancer är redan orolig och rädd för vad som ligger framåt, och koncentrerar sig på "doom och dyster" aspekten av sjukdomen hjälper inte. Att sätta på ett modigt ansikte kan inspirera andra i din familj att göra detsamma, och kan leva med situationen mycket mer uthärdlig.
  • När personen har en "bra" dag, planera familjeutflykter eller en spelnatt. Försök att behålla så mycket normalitet och vanlig familjetid som du kan.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 10
    4. Övervaka allas känslor. Känsla Sorg är normal efter den ursprungliga diagnosen, men håll ett öga på dina familjemedlemmar för tecken på depression under den svåra tiden. Personen med cancer är inte den enda som kan lida av depression - de runt dem kan också. Depression är en allvarlig sak som kan ha långvariga eller till och med tragiska konsekvenser, om det inte är adresserat.
  • Tecken på depression inkluderar en överväldigande känsla av sorg som varar i veckor och verkar inte få bättre, orsakar problem med dagliga aktiviteter, och har den person som känner sig hopplös eller värdelös.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familjesteg 11
    5. Håll dina liv så normalt som möjligt. Ibland är det bästa att göra efter en cancerdiagnos att hålla saker som rutin som möjligt. Fortsätt att jobba och träna, om du kan. Låt dina barn delta i samma aktiviteter som de har tidigare. Justering till cancer är redan svårt, och helt förändring av det normala sättet att leva kan vara för mycket att hantera.
  • Att upprätthålla en känsla av normalitet kan hjälpa alla att hålla det tillsammans under denna förvirrande och upprörande tid. Att ha en bestämd rutin ger struktur som kan vara till hjälp när den oförutsägbara kan hända med din älskade sjukdom.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 12
    6. Ta hand om varandra. Att ge vård för någon annan är ofta mycket skatt. Det viktigaste som vårdgivare kan göra är att ta hand om sig själva. När det gäller familjer är det viktigt att se upp och ta hand om varandra. Se till att du får tillräckligt med sömn, äta hälsosam mat och engagera sig i aktiviteter du tycker om. Känner sig bra själv kan hjälpa till att förbättra din mentala hälsa och låta dig bättre ta hand om andra.
  • Göra ett försök att checka in med familjemedlemmar regelbundet och fråga vad de behöver för att känna sig stödda. Detta inkluderar den person som är sjuk.
  • Titta på tecken på isolering i familjemedlemmar. Ibland när familjer får dåliga nyheter, börjar människor hålla sig borta från den person som är sjuk. Ibland kommer barn eller tonåringar att göra det som ett sätt att "träna" som inte har den sjuka personen runt längre.
  • Isolering från resten av familjen kan vara stressiga inte bara för den person som håller sig borta, men också för den person som är sjuk och förstår inte varför den isolerade personen inte kommer att spendera tid med dem. Ta itu med orsakerna till isolering tidigt innan det blir ett problem.
  • Del 3 av 3:
    Acceptera hjälp
    1. Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 13
    1. Gå med i en supportgrupp. De med cancer och de som stöder dem kan gå till stödgrupper att prata med andra om vad de upplever. Även om du vill klara av diagnosen som en familj, ibland, kan du bara inte prata med din familj om allt. Patienterna kanske inte vill att deras familjer ska höra alla sina bekymmer, och familjerna kanske inte vill att patienterna ska höra sina rädslor. Stödgrupper är säkra platser där alla frågor kan diskuteras utan rädsla.
    • Fråga din läkare om supportgrupper i ditt område, eller kontakta ditt lokala sjukhus för information. Online supportgrupper är också tillgängliga om du inte kan lämna hemmet, eller om du inte hittar någon i ditt område.
    • Du kan också leta efter emotionella supportresurser från stiftelser som grundades för att hitta behandlingar eller botemedel mot den specifika typen av cancer.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familjesteg 14
    2. Tillåta andra att hjälpa till med sysslorna. När dina vänner erbjuder att skära gräset för dig eller carpool barnen runt, låt dem. Acceptera hjälp kan skada din stolthet initialt, men du kommer sannolikt att upptäcka att det är oerhört användbart på lång sikt. Också, känns inte som att du sätter din familj och vänner ut genom att fråga om hjälp - de är förmodligen mer än glada att bidra till din familj.
  • Om du behöver hjälp men inte har någon som erbjuder, se online för Handyman-tjänster eller någon som kommer att ge hjälp i vad du behöver hjälp med. Ibland är det värt att spendera lite pengar.
  • Bild med titeln Kope med cancer som en familj Steg 15
    3. Be om professionell mental hjälp med barn. Cancer är sannolikt nytt territorium för dig och din familj, särskilt dina barn. De kan ta dessa nyheter hårdare än någon, och du kanske inte känner att du vet vad du ska göra för dem. Att ta ditt barn till en terapeut kan vara vad de behöver för att verkligen prata om hur de känner, och lär dig att anpassa sig till den här stora förändringen.
  • Det kan hjälpa alla i familjen att prata med en mentalvårdspersonal, särskilt den som fick diagnosen.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande