Fixa toeing, räta ut dina fötter och förhindra skada (vuxna)

Out-toeing, även känd som "duck fötter", är när din tår pekar utåt medan du går. Medan det är ett vanligt tillstånd för små barn och de brukar växa ut ur det, kan utövande utvecklas eller förvärras när du växer upp. Lyckligtvis finns det några saker du kan göra för att förbättra ditt tillstånd. Du undrar förmodligen mer om utövande, så fortsätt läsa för några svar på dina vanligaste frågor.

Steg

Fråga 1 av 6:
Varför är mina tår att vända sig utåt?
  1. Bild med titeln fixa ut tå i vuxna steg 1
1. En snodd höft eller shin ben är den vanligaste orsaken. Under graviditeten måste barnens benben vrida när de växer för att passa inuti livmodern. Om Tibia vrider sig utåt eller om dina höfter böjer uppåt, kan dina fötter också peka på sidorna. Medan vissa barn växer ut ur det när de är småbarn och börja gå normalt, kan du fortfarande ha utövande som en vuxen.
  • En snodd lårben som kallas "femoral retroversion" kan också orsaka utövande, men det är vanligast i överviktiga barn.
  • Ligga platt på ryggen med benen förlängda. Om dina knän pekar på sidan, är problemet i dina höfter. Om dina knän är rakt upp och dina fötter vänder sig till sidan, är problemet i din tibia.
  • 2. Plana fötter leder också till utövande. När du inte har mycket bågstöd, är dina fötter platta mot marken och kan leda till problem med hållbarhet. Eftersom dina fötter inte är lika stabila, kommer dina tår naturligtvis att vända sig ut så att du kan hålla din balans. Medan plana fötter är vanliga hos barn under 4 år och i allmänhet förbättras när du blir äldre, kan du utveckla dem som en vuxen och de kan leda till obehag eller out-toeing.
  • Plana fötter kan också vara ett symptom på en snodd höft eller tibia.
  • Du får inte ha någon smärta om du har uttåg från platta fötter.
  • 3. Dina hamstrings och glutes kan vara täta eller svaga. Både överanvändning och användning av dina höft- och benmuskler kan leda till utövande. När musklerna i din underkropp förstärks eller känner sig svag, påverkar de din hållning och dina bens position så att dina fötter vänder sig utåt.
  • Fråga 2 av 6:
    Hur kan jag räta ut mina fötter?
    1. Bild med titeln Fix Out Toeing i vuxna Steg 4
    1. Peka dina fötter framåt när du märker att de är feljusterade. När du står eller går, ta några sekunder för att kontrollera positionen på dina fötter för att se om de pekar på. När du märker det, gör ett medvetet försök att peka dem rakt fram. Det kan känna sig obekväma först, men det hjälper till att omskola dina muskler till rätt hållning.
  • 2. Sätt ortotiska insatser inuti dina skor för platta fötter. Be din läkare om att få anpassade insatser gjutna för din fot för att hjälpa till att stödja dina bågar och korrigera din fots position. Orthoticsna bringar bågarna på fötterna så att hälen blir in och gör din utlopp mindre märkbar. Bära orthotics så ofta som din läkare rekommenderar så att du blir van vid din fots nya position.
  • Orthotics kommer inte att bota uttjänt, men det kan hjälpa till att korrigera milda förhållanden.
  • Vissa experter har funnit att speciella skor eller hängslen inte är effektiva eller visar inga skillnader i behandlingen.
  • 3. Sträcka och massera dina muskler i 20 minuter varje dag. När du arbetar med att ändra din hållning och hur du går, håll benmusklerna limber så att du inte blir öm. Efter sträckning, ge dig en självmassage Så dina ben känns inte så täta. Vissa sträckor du kan försöka inkludera:
  • Butterfly Stretch: Sitta upp rakt och böj dina knän. Släpp benen till sidan och tryck på dina fötters soler ihop. Håll på dina fötter och långsamt luta framåt. För en djupare sträcka, tryck ner på låren.
  • Piriformis Stretch: Ligga på ryggen och dra ditt höger knä upp mot bröstet. Håll på knäet med din vänstra hand och dra den mot din vänstra axel. Håll sträckan i ca 30 sekunder. Dra sedan ditt vänstra knä mot din högra axel.
  • Hamstring Stretch: Placera hälen på ett bord som handlar om midjehöjd och håll benet helt förlängt. Håll dina tår pekade och böja sig framåt på höfterna. Håll din stretch i 30 sekunder för varje ben.
  • Fråga 3 av 6:
    Hur lång tid tar det för att korrigera ankafötter?
    1. Bild med titeln Fix Out Toeing i vuxna Steg 7
    1. Det kan ta några år att omskola din hållning. Eftersom förändringarna vanligtvis är gradvisa är det svårt att märka när utloppet fullt ut förbättras. Spela in en video av dig som går normalt när du först startar din återställning. Under året, fortsätt arbeta med att träna din hållning och korrigera positionerna på dina fötter. Efter ett år, spela en annan video för att se om du har förbättrats.
    • Om du inte ser några ändringar, prata med din läkare om vad du kan göra för nästa steg.
  • 2. Du kan behöva kirurgi om utövande inte förbättras på egen hand. Om du känner mycket stress eller smärta i knäna, kan det vara dags för operationen. Vanligtvis kommer din läkare att utföra en osteotomi, vilket är när de skär en del av dina benben för att hjälpa dem att omforma dem i rätt läge. Ofta är proceduren minimalt invasivt och du kommer att återhämta sig snabbt.
  • För mer allvarliga förhållanden kan du ha ledningar, tallrikar eller skruvar som är inlagda för att hålla benet i läge medan det läkert.
  • Fråga 4 av 6:
    Är anka som går dåligt för knäna?
    1. Bild med titeln Fix Out Toeing i vuxna Steg 9
    1. Det kan orsaka stress på knäna och leda till ledsmärta. När du är ett barn, kommer du vanligtvis att sluta stå ut som dina ben blir starkare. Det kan dock börja känna lite mer smärtsamt när du är äldre än 10. Om du fortsätter utövande kan du börja känna smärta i knäna eller anklar och kan börja utveckla artrit.
    • Out-toeing kan också göra det svårt eller smärtsamt att springa, cykla eller spela sport.
    Fråga 5 av 6:
    När ska jag oroa mig för utövande?
    1. Bild med titeln Fix Out Toeing i vuxna Steg 10
    1. Sök behandling om utlopp orsakar smärta eller begränsar dina rörelser. För många fall går utloppet bort när du blir äldre, men det kan vara ihållande. Om du har problem med att gå, limp, eller har en fot som visar sig mer än den andra, nå ut till din läkare eller en fysioterapeut. De kommer att kunna diagnostisera orsaken till ditt tillstånd och erbjuda den bästa behandlingen för det.
    • Din läkare brukar ge dig en fysisk för att kontrollera ditt rörelseområde och göra en neurologisk tentamen för att kontrollera nerv- och muskelfunktion. De kan beställa röntgenstrålar om de hittar något angående.
    Fråga 6 av 6:
    Är out-toeing genetisk?
    1. Bild med titeln Fix Out Toeing i vuxna Steg 11
    1. Vissa fall av utövande kan springa i familjen. De vanligaste genetiska fallen händer när du har en twisted tibia eller femur. Medan det fortfarande är oklart varför vissa människor utvecklar utövande och andra inte, tycker vissa läkare att det kan vara ärftligt. Om dina föräldrar eller släktingar hade utövade när de var yngre, finns det också en chans att de har gått vidare till dig.

    Varningar

    Börja behandla utlopp så snart du kan så att du inte betonar dina knän eller leder.
  • För allvarliga fall av utövande, har du inte några fördelar med hjälp av hängslen och speciella skor.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande