Hur fixar man knä knä

Knock knän, eller Genu Valgum, är ett tillstånd där ett gap är närvarande mellan dina fötter när du står med knäna ihop. Om du är en tonåring eller en vuxen med knock knän, kan övningar och livsstilsförändringar hjälpa till att stödja och stärka dina knän, även om de inte kommer att bota ditt tillstånd. För allvarliga fall eller om du är oroad över ett underliggande tillstånd, se din läkare. De kan rekommendera kirurgisk korrigering. Om ditt barn har knock knän som inte korrigerar sig som de blir äldre, eller om de har symtom som smärta eller problem med att gå, ta dem till en läkare för utvärdering och behandling.

Steg

Metod 1 av 3:
Behandla knockknår utan kirurgi
  1. Bild med titeln Fix knock knän Steg 11
1. Försök med låg effektövningar till Stärka dina knän. När du har knock knän är det viktigt att hålla sig i form och stärka benmusklerna medan du minimerar påverkan på knäna. Din läkare eller fysioterapeut kan rekommendera låg effekt, gemensamma vänliga övningar som cykling, simning eller promenader. Dessutom, prata med dem om övningar som är specifikt riktade mot knäna, men kommer inte att öka risken för skada eller artrit, såsom:
  • Gör alfabet med tårna
  • Stående kick-backs
  • Väggkvats
  • Ben lyft
  • Step-ups

Säkerhetsföreskrifter: Värm alltid upp i minst 5-10 minuter innan du tränar. Detta hjälper till att skicka din kropp och förhindra skada under träning. Försök värma upp med lite kortkardio, som att gå eller rida en elliptisk maskin.

  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 10
    2. Arbeta med en fysioterapeut som har erfarenhet av att behandla knäppknav. Om du har knockknår som tonåring eller vuxen kan de öka risken för att utveckla knäsmärta, artrit och träningsrelaterade skador. Be din läkare att rekommendera en fysioterapeut som kan föreslå säkra och lämpliga sträckor och övningar för att stärka knäna och förhindra komplikationer.
  • Tyvärr kan sträckor och övningar ensam inte korrigera utseendet på knock knän. Men de kan hjälpa till att förhindra skador och hålla ditt tillstånd från att bli värre.
  • De typer av övningar du borde göra beror på faktorer som svårighetsgraden av dina knockknä, din ålder, din kroppstyp och din övergripande hälsa.
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 3
    3. Stärka knäna med yoga. Det finns en mängd yoga poses och övningar du kan försöka bygga styrka, flexibilitet och stabilitet i knäna. Yoga är särskilt användbart för att behandla knäproblem i kombination med fysisk terapi. Leta efter en kvalificerad yoga terapeut som har erfarenhet av att behandla knäproblem, eller fråga din läkare av fysisk terapeut för att rekommendera någon. De kan lära dig hur man gör de poses och övningar rätt så att du inte längre skadar dina knän.
  • Några bra knäförstärkande poserar inkluderar Warrior poses och triangeln poserar.
  • Iyengar-stil yoga kan vara särskilt användbart för att behandla knäproblem relaterade till knock knän, såsom osteoartrit och knäsmärta. Gör en sökning online för en Iyengar Yoga instruktör nära dig.
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 4
    4. Gör ett knävänligt Pilates träning. Du kan också använda Pilates för att stärka knäna, lindra spänning och förbättra rörligheten i dina knäledar. Hitta en Pilates instruktör som kan styra dig genom några bra knälärkningsövningar, eller fråga din läkare eller fysioterapeut för att rekommendera någon.
  • Du kan också hitta guidade Pilates rutiner online som är speciellt utformade för att behandla knäproblem, som den här: https: // nhs.UK / Villkor / NHS-Fitness-Studio / Knee-Problem-Pilates-Exercise-Video /.
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 5
    5. Prova Feldenkrais-metoden för att förbättra gemensam stabilitet och anpassning. Feldenkrais-metoden innebär att man arbetar med en certifierad instruktör för att rätta till hur du står, flytta och använd din kropp. Feldenkrais tekniker kan vara till hjälp för att förbättra din gång och justering och stabilitet eller knäna. Sök online för att hitta en Feldenkrais terapeut nära dig, eller fråga din läkare eller fysioterapeut för att rekommendera en.
  • Innan du arbetar med Feldenkrais-utövare, se till att de är certifierade.
  • Du kan hitta en katalog med International Feldenkrais Guilds och Associations här: https: // Feldenkrais-metod.Org / EN / IFF / medlemsorganisationer /.
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 6
    6. Använd väl passande löparskor för att stödja knäna. Bra löparskor kan göra mycket för att ta spänningen av knäna och anklar, och du kan dra nytta av dem även om du inte är en idrottsman. Gå till en butik som säljer atletiska skor och förklara för säljaren att du letar efter skor som kan hjälpa dig med dina knäproblem. De kan hjälpa dig att välja ett par som är rätt för dina specifika behov.
  • De kommer sannolikt att rekommendera löparskor som är utformade för att korrigera överpronation (foten rullar inåt när du kör eller går).
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 8
    7. Diskutera att få benbälten eller ortotiska skor för extra stöd och gångkorrigering. Din läkare eller fysioterapeut kan rekommendera speciella skor eller hängslen som kan hjälpa till att korrigera anpassningen av dina fötter och knän. Dessa enheter kan också ta några av knäna, förhindra att dina knäppknä blir värre. Fråga din läkare eller fysioterapeut vilka typer av enheter som fungerar bäst för dig.
  • Många människor med knock knän har ett ben som är längre än det andra. Ortiska skor kan hjälpa till att rätta till skillnaden, vilket gör det lättare att gå och springa utan att sätta på dina knän och fötter.
  • Dessutom kan ortotiska skor hindra dina fötter från att rulla inåt när du går. Detta är en vanlig gångfrågan hos personer med knock knän.
  • Du kan också dra nytta av en benstuga som stöder den yttre delen av din knäled.
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 8
    8. Ät en diet som stöder ditt ben och gemensam hälsa. Förutom att träna säkert och lämpligt kan du skydda och stödja knäna genom att äta mat som stärker dina ben och de omgivande vävnaderna. Prata med din läkare eller en dietist om vilka livsmedel som är bäst för dina knä. De kan rekommendera:
  • En rad färgglada frukter och grönsaker, särskilt antioxidantrika val som bär och mörka, lummiga gröna.
  • Mat rik på omega-3 fettsyror, som fisk, frön och nötter och vegetabiliska oljor.
  • Lean proteiner, som fisk, fjäderfäbröst och bönor.
  • Antiinflammatoriska kryddor, som gurkmeja och ingefära.
  • Livsmedel rik på kalcium och vitamin D, såsom mejeriprodukter, ägg, befästa spannmål och konserverad fisk med ben.
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 7
    9. Arbeta med att gå ner i vikt om dina knockknä är relaterade till fetma. Att bära extra kroppsvikt kan sätta belastning på knäna, vilket gör dina knockknopp värre. Om du är bekymrad över din vikt och hur det kan påverka dina ben, prata med din läkare, en fysioterapeut eller en registrerad dietist. De kan rekommendera viktminskningstrategier som är säkra och friska för dig.
  • Din läkare kommer sannolikt att rekommendera en kombination av dietmodifiering och ökad övning för att hjälpa dig att hantera din vikt säkert.
  • Metod 2 av 3:
    Få medicinsk hjälp
    1. Bild med titeln Fix knock knän Steg 1
    1. Se din läkare för en utvärdering om dina knäppknän är nya eller svåra. Om du nyligen utvecklat knäppa knän som en tonåring eller en vuxen är det viktigt att se en läkare för att ta reda på vad som händer. De kan undersöka dig och avgöra om det finns en underliggande medicinsk orsak, såsom artrit i knäna, en vitaminbrist eller en skada på knäna. Du bör också se din läkare om dina knockknä blir värre, vilket orsakar ont eller gör det svårt att gå, eller är extremt (e.g., Om det finns ett gap på över 3 tum (7.6 cm) mellan dina anklar när knäna är tillsammans).
    • Din läkare kan göra blodprov eller ta röntgenstrålar för att försöka identifiera några underliggande förhållanden eller komplikationer i samband med dina knockknut.
    • Beroende på orsaken och svårighetsgraden av dina knockknippe kan de hänvisa till en ortopedisk specialist (en läkare som specialiserar sig på ben och gemensamma problem).
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 12
    2. Ta mediciner eller tillskott om din läkare rekommenderar det. Om dina knockknä är förknippade med ett underliggande medicinskt problem, till exempel en vitamin D-brist eller engelska sjukan, Din läkare kan rekommendera att ta kosttillskott eller mediciner för att behandla ditt tillstånd. Låt dem veta om du redan tar några läkemedel eller tillägg eller om du har några andra hälsoproblem så att de vet vad de säkert kan föreskriva.
  • Till exempel, om dina knockknä är orsakade av rickets, kan de förskriva kosttillskott som innehåller vitamin D och kalcium.
  • Om dina knockknä är förknippade med osteoartrit, kan din läkare rekommendera antiinflammatoriska läkemedel eller joint-stödande kosttillskott, såsom glukosamin och kondroitin.
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 11
    3. Titta på operationen för att korrigera svåra knockknopp. Om du har svåra knockknä som orsakar dig smärta eller gör det svårt för dig att gå, kan korrigerande kirurgi vara ett bra alternativ för dig. Osteotomi är den vanligaste typen av operation för att korrigera knäppknän i äldre tonåringar och vuxna. Denna procedur innefattar att skära ut en del av en av benbenen som omger knäet och justera benet för att permanent korrigera inriktningen av fogen. Be din läkare att hänvisa till en ortopedisk kirurg om de rekommenderar en osteotomi.
  • Om dina knäppknän är orsakade av eller förknippade med svår artrit, kan din läkare rekommendera en knäbytesoperation.
  • Kirurgiska behandlingar för knockknä är vanligtvis mycket framgångsrika för att korrigera problemet.
  • Dricks: Korrigerande knäoperationer som osteotomi och knäbyte involverar vanligtvis implantat hårdvara (t.ex. plattor, skruvar och artificiella leder) i knäet. Låt din läkare veta om du är allergisk mot metall eller annat material så att de kan välja lämplig maskinvara.

    Metod 3 av 3:
    Hantera knockknä på barn
    1. Bild med titeln Fix knock knän Steg 13
    1. Ta en väntan och se tillvägagångssätt för barn under 7 år. Det är mycket vanligt för små barn att utveckla knock knän som musklerna i benen utvecklas. Villkoret förekommer vanligtvis först hos barn mellan 2 och 5 år, och går oftast bort när barnet är 7. Även om det är en bra idé att prata med ditt barns läkare om de utvecklar knockknut i denna ålder, behöver de sannolikt ingen behandling.
    • Om ditt barn utvecklar knäppknä före 2 års ålder, prata med sin barnläkare.

    Visste du? Medan inte alla unga barn utvecklar knockknut, anses de vara en vanlig del av ett barns tillväxt och utveckling när de uppstår mellan 2 och 5 år.

  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 14
    2. Be en läkare att utvärdera ditt barn om villkoret inte har förbättrats efter 7 års ålder. Om ditt barns knockknä inte har löst sig på egen hand, de är 7, gör ett möte med sin barnläkare för att ta reda på om det finns en underliggande fråga. De kommer sannolikt att göra en fysisk tentamen, och kan också rekommendera andra diagnostiska tester, såsom röntgenstrålar eller blodprov.
  • Du bör också göra ett möte med en läkare om ditt barn utvecklar knäppknål efter 7 års ålder eller om deras knockknutar orsakar problem, som smärta, svårigheter eller självkänsla problem.
  • Bild med titeln Fix knock knän steg 15
    3. Behandla eventuella underliggande förhållanden som kan orsaka problemet. Vanliga orsaker till knockknår i barn inkluderar vitaminbrist (som rickets) och knäskador. Om ditt barns läkare kan identifiera och behandla en bakomliggande orsak till ditt barns persistena knockknår, kan de kanske behandla problemet och hjälpa problemet att rätta sig själv.
  • Beroende på vad som orsakar knock knän, kan din läkare rekommendera mediciner eller tillägg för ditt barn.
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 16
    4. Hitta en fysioterapeut för att hjälpa ditt barn att arbeta med styrka och gångproblem. Om ditt barns knockknä orsakar smärta eller påverkar hur de går, kan fysisk terapi vara till hjälp. Be din barnläkare att rekommendera en fysioterapeut som har erfarenhet av att arbeta med barn med knockknut.
  • Fysioterapi kommer att vara särskilt viktig om ditt barn behöver kirurgisk korrigering för sina knockknut. Deras terapeut kan rekommendera övningar för att återställa styrka och rörelseområde efter operationen.
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 17
    5. Få speciella hängslen eller skor för ditt barn om din läkare rekommenderar dem. Om ditt barns knockknä inte korrigerar sig när de är 7, kan ortotiska enheter vara till stor hjälp. Ditt barns barnläkare eller fysioterapeut kan rekommendera en speciell sko eller skoinsats för att hjälpa till att korrigera ditt barns gång. De kan också förskriva en nattstöd-ett benhäft som ditt barn bär på natten för att hjälpa till att räta ut och justera knäet.
  • Fråga ditt barns läkare, fysioterapeut eller ortopedisk specialist för att visa dig hur du lägger ditt barns skor eller hängslen på rätt sätt.
  • Bild med titeln Fix knock knän Steg 4
    6. Titta på guidad tillväxtkirurgi om andra tillvägagångssätt inte fungerar. Medan kirurgi inte är nödvändig för att behandla knäppknår i barn, kan din läkare rekommendera det om ditt barns knockknä är svåra eller inte svarar på andra behandlingar. Den vanligaste kirurgiska behandlingen för barn kallas "guidad tillväxtkirurgi."Fråga din läkare om det här förfarandet är rätt för ditt barn.
  • Guidad tillväxtkirurgi utförs vanligtvis runt pubertetens tid (mellan 11 och 13 år för de flesta barn).
  • Denna procedur innefattar implantering av en metallanordning på den inre sidan av knäleden för att korrigera knäets inriktning när den växer.
  • Efter knäoperation kan ditt barn behöva använda en kryck eller walker i flera veckor. De kan vanligtvis återvända till alla sina vanliga aktiviteter efter 6 månader.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande