Hur man undviker kyphosis: orsaker, förebyggande och hem övningar

Kyphosis är ett ryggradsläget som får din ryggrad att kurva utåt. Denna kurva kallas vanligen som en "hunchback." Medan mild kyphosis vanligtvis inte orsakar allvarliga hälsokomplikationer, kan det få dig att känna dig ganska självmedveten. Den goda nyheten är att de vanligaste typerna av kyphos kan undvikas helt. Här har vi samlat svar på några av dina mest pressande frågor om kyphosis.

Steg

Fråga 1 av 13:
Vad orsakar kyphos?
  1. Bild med titeln Undvik Kyphosis Steg 1
1. Vissa kyphos är genetisk, men den vanligaste orsaken är dålig hållning. Speciellt hos barn och tonåringar kan dålig hållning leda ryggraden att växa ur anpassning, vilket producerar berättelsen "puckel" eller utåtgående kurva. Dålig hållning är också den främsta orsaken till vuxen kyphos, även om osteoporos och några andra tillstånd också kan vara en faktor.
  • Andra mindre vanliga orsaker är cancer, tuberkulos, muskeldystrofi, spina bifida och spinalskada.
Fråga 2 av 13:
Vad kan jag göra för att förhindra kyphos?
  1. Bild med titeln Undvik kyphosis Steg 2
1. Upprätthålla god hållning och stärka din kärna. Eftersom dålig hållning är den främsta orsaken till kyphos, står det för att det kan förebyggas med god hållning. Stå och sitta med axlarna tillbaka och bröstet upp-inte hunch över eller slouch.
  • Kärnstyrka går hand i hand med bra hållning Eftersom bra hållning hjälper till att stärka din kärna och en stark kärna förbättrar din hållning.
  • En annan sak för tonåringar att se upp för bär en tung ryggsäck på en axel, som komprimerar din ryggrad och kan kasta den ur anpassningen. Bär alltid din ryggsäck med banden över båda axlarna och vikten jämnt fördelad eller använd en rullväska.
Fråga 3 av 13:
Hur kan jag förbättra min hållning?
  1. Bild med titeln Undvik Kyphosis Steg 3
1. Håll dig aktiv och vara ständigt uppmärksam på din hållning att rätta till det. Om du har kommit in i vanan att sluka eller hänga över, gör en medveten ansträngning för att kontrollera positionen på ryggen varje några minuter och korrigera det. Sitta eller stå med axlarna ner och tillbaka så att dina axelblad faller i linje direkt på vardera sidan av din ryggrad.
  • Du kanske måste justera din arbetsyta för att tillgodose bra hållning. Till exempel, om du upptäcker att du ständigt hunch över din dator, kommer att lyfta skärmen till ögonnivå hjälpa till.
  • Sitt i en stol i en höjd som låter dig sätta båda fötterna platt på golvet med knäna i rät vinkel. Gå upp och sträcka eller gå runt minst en gång i timmen, eller så ofta som möjligt.
Fråga 4 av 13:
Vad är några sätt att stärka min kärna?
  1. Bild med titeln Undvik kyphosis Steg 4
1. Inkorporera grundläggande kärnövningar in i din träningsrutin. När du hör "kärna," Du tänker nog på dina bukmuskler, men din kärna innehåller faktiskt alla musklerna i din torso. Börja med grundläggande kroppsvikt övningar, som plankor, som du kan göra hemma utan någon speciell utrustning.
  • Om du letar efter ett bra sätt att hoppa först med din kärna fitness, sök online för en kärnutmaning. Dessa 30-dagarsprogram använder kroppsviktövningar och ökar gradvis antalet REPS-och de är vanligtvis gratis! Du kommer att märka en skillnad efter att ha slutfört din första utmaning och vara redo att göra mer.
Fråga 5 av 13:
Vilka typer av träning kan bidra till att förhindra kyphos?
  1. Bild med titeln Undvik Kyphosis Steg 5
1. Yoga och pilates är särskilt bra. Du behöver inte nödvändigtvis vara super flexibel för att göra yoga eller pilates, så oroa dig inte om du finner dem skrämmande. Hitta en nybörjarklass eller börja hemma med gratis videor om du känner dig självmedveten. Martial Arts Practices är också bra för att stärka kärnan.
  • Kardioövningar, som simning, löpning och promenader, stärker också din rygg och håller den flexibel.
  • Att upprätthålla en hälsosam vikt är också nyckel. Prata med din läkare om du känner att du behöver gå ner i vikt. De kan rekommendera ett diet och träningsprogram som hjälper dig att bäst uppnå dina mål.
Fråga 6 av 13:
Vad är den vanligaste typen av kyphos?
  1. Bild med titeln Undvik Kyphosis Steg 6
1. Postural Kyphosis och Scheuermanns kyphosis är 2 av de vanligaste typerna. Båda dessa typer påverkar tonåringar, med postural kyphosis som också påverkar vuxna. Scheuermanns kyphosis uppstår när ryggkotorna i din ryggrad har en kilform i stället för att vara rektangulär. Dessa 2 är relaterade till att, medan Scheuermanns kyphos kan vara åtminstone delvis genetisk, kan den orsakas eller förvärras av dålig hållning.
  • Om du har Scheuermanns kyphosis, förändras kurvan i din ryggrad, oavsett vilken position du är i. Med postural kyphos, å andra sidan, kommer kurvan att flytta eller tyckas försvinna när du byter position. Till exempel kan det gå helt och hållet när du ligger på ryggen.
  • Medfödd kyphosis (kyphos du är född med) är en annan vanlig typ som påverkar yngre barn. Denna typ av kyphosis kan inte förebyggas.
Fråga 7 av 13:
Vad är några tidiga tecken på kyphos?
  1. Bild med titeln Undvik Kyphosis Steg 7
1. Tidiga skyltar inkluderar en hump på ryggen, ryggsmärta och styvhet. Humpen på baksidan kan också få dina axlar att ha ett rundat utseende. Du kan också känna trötthet som ett resultat av konstant ryggsmärta och styvhet.
  • Kurvan kan vara mer märkbar när du böjer över (som om du skulle röra på tårna) i motsats till när du står upp rakt.
Fråga 8 av 13:
Hur diagnostiseras Kyphosis?
  1. Bild med titeln Undvik Kyphosis Steg 8
1. Din läkare diagnostiserar kyphosen genom en fysisk tentamen och röntgenstrålar. Om kurvan är mer uttalad kan din läkare kunna diagnostisera kyphos genom en fysisk tentamen ensam - röntgenstrålarna skulle bara användas för att bekräfta diagnosen.
  • Under tentamen kommer din läkare att ha övningar eller flytta till olika positioner så att de kan observera graden av krökning i din ryggrad och se om det påverkar din balans eller rörelseområde.
Fråga 9 av 13:
Hur behandlas kyphos hos barn?
  1. Bild med titeln Undvik Kyphosis Steg 9
1. Bakstängsel används vanligtvis för att behandla kyphos hos barn. En stag kan känna sig restriktiv och få dig att känna sig självmedveten, men det kommer att hålla kurvan från att bli värre. Det främjar också bra hållning, så du är mindre sannolikt att ha problem med kyphosis senare.
  • Braces rekommenderas bara medan ryggraden fortfarande växer. Detta händer vanligtvis när du är 14 eller 15 år gammal. Om du är en vuxen som slutar att odla en brace kommer inte att göra någonting för att korrigera ryggradens läge.
Fråga 10 av 13:
Kan kyphos korrigeras hos vuxna?
  1. Bild med titeln Undvik Kyphosis Steg 10
1. Ja, beroende på din ålder och svårighetsgraden av kurvan. Din läkare kommer att rekommendera specifika övningar som stärker musklerna i din övre rygg och kärna och uppmuntrar din ryggrad att flytta tillbaka till rätt inriktning. De kan också rekommendera fysisk terapi, åtminstone först, så du kan se till att du gör övningarna korrekt.
  • Att upprätthålla god hållning under dagliga aktiviteter hjälper också. Om du är överviktig kan din läkare också rekommendera en diet och träningsplan för att få dig till en hälsosam vikt.
  • I de mest allvarliga fallen kan din läkare rekommendera kirurgi. Om du hittar tanken på kirurgi skrämmande, be din läkare att gå igenom det och hjälpa dig att bättre förstå fördelarna och det potentiella resultatet.
Fråga 11 av 13:
Ska jag behöva kirurgi för att korrigera min kyphos?
  1. Bild med titeln Undvik Kyphosis Steg 11
1. Kanske, men kirurgi är bara nödvändig för de mest allvarliga fallen. Om kurvan i din ryggrad är större än 75 grader, eller om du har beständig smärta, kan din läkare rekommendera kirurgi. Spinalfusionskirurgi är den vanligaste typen av operation som används för att korrigera kyphos.
  • Med spinalfusionskirurgi leder kirurgen upp dina ryggkotor i ett rakare och förbinder dem tillsammans med små bitar av ben. Benen säkrar tillsammans när de läker, gör din ropare.
Fråga 12 av 13:
Hur lång tid tar det för att korrigera kyphos?
  1. Bild med titeln Undvik Kyphosis Steg 12
1. Postural kyphos tar vanligtvis flera månader att korrigera. Mild-till-måttlig kyphos kan vanligtvis korrigeras med övningar för att stärka din övre rygg och andra kärnmuskler - men det tar lite tid. Ha tålamod och påminn dig om att kurvan inte visade sig över natten så det kommer inte heller att gå över natten. Fira små tecken på framsteg för att hålla dig motiverad.
  • Även om du har kirurgi, förvänta dig att det tar 4-6 veckor att återhämta sig efteråt. Din läkare kommer sannolikt att föreskriva fysisk terapi efter operationen för att hjälpa till att stabilisera och räta ut ryggen.
Fråga 13 av 13:
Hur kan jag hålla kyphosen från att återvända?
  1. Bild med titeln Undvik kyphosis Steg 13
1. Följ träningsregimen Din läkare gav dig. Om du hade behandling eller till och med kirurgi för att korrigera din kyphos, betyder det inte att det är bra, tyvärr. Om du inte arbetar för att stärka dina övre rygg- och kärnmuskler kan du utveckla kurvan igen.
  • Prata med din läkare om övningar som hjälper till att hålla din ryggrad frisk. Om din kurva var svårare, kan din läkare också rekommendera en fysisk terapi.
  • Din läkare kommer att övervaka krökningen av din ryggrad efter behandling, så den goda nyheten är att avkastningen skulle bli fångad.

Tips

Om du tror att du kan ha kyphosis, kontakta en vårdgivare så snart som möjligt för en undersökning. En tidig diagnos ger dig mer behandlingsalternativ och en större chans att full återhämta sig.

Varningar

Allvarlig kyphos kan ha allvarliga hälsokomplikationer, inklusive persistent smärta och andningssvårigheter. Om du misstänker att du har kyphosis är det viktigt att söka behandling så snart som möjligt för att hålla den värre.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande