Hur man svarar var kommer barn ifrån

Barn är berömda för att fråga roligt och ibland olämpliga frågor. Men om ditt barn frågar om var barn kommer ifrån eller hur de görs, bör du försöka ge dem ett ärligt svar som de kan förstå. Detta kommer att bidra till att förbereda dem för sin framtid när de växer upp och upplever världen. När de frågar, var noga med att bedöma situationen och skräddarsy ditt svar på åldern.

Steg

Del 1 av 3:
Bedömning av situationen
  1. Bild med titeln svar Var kommer barn från steg 1
1. Håll dig lugn och avslappnad när ämnet kommer upp. Det är helt normalt och naturligt för barn i alla åldrar att fråga om spädbarn. Det hjälper till att vara beredd på konversationen, men även om du inte är, försök att vara lugn och hoppa inte till slutsatser. Ta ett djupt andetag och prata med dem som om du skulle om något annat ämne.
  • Din första reaktion kan vara att skratta eller omdirigera konversationen. Men om du avvisar dem, blir de bara mer nyfiken på ämnet. Det är bäst att ta itu med frågan när de frågar.
  • Bild med titeln Svar Var kommer barn från steg 2
    2. Skjuta upp till barnets föräldrar om någon annans barn frågar dig om barn. Om du är en barnvakt eller barnflicka, kan de barn du tittar på frågar om barn eller sex vid någon tidpunkt. Håll dig lugn och använd din bästa dom för att närma sig situationen. Om det är en kroppsfråga, svara det vetenskapligt. Om det är en fråga som du tror att du inte kan eller inte ska svara, låt dem veta att de kan fråga sina föräldrar.
  • Till exempel kan du säga något som, "Låt oss fråga din mamma när hon kommer hem, kanske hon vet!"Chansen är att de kommer att glömma det, och du kan låta sina föräldrar veta att barnet var nyfiken på barn eller kön.
  • Om de fortsätter att driva dina gränser och fråga mer personliga frågor, håll dig lugn och behandla det som om du skulle ha felaktigt på något annat sätt. Påminna dem om att de inte ska använda smutsiga ord om de svär, och berätta för dem att om de fortsätter att göra det måste du ringa sina föräldrar.
  • Bild med titeln Svar Var kommer barn från steg 3
    3. Tänk på varför ditt barn kan vara nyfiken på barn. Medan barnen är naturligt nyfikna, kan det finnas en anledning att de frågar den här frågan. Till exempel kan deras lärare i skolan vara gravid, eller de kan ha sett en bebis på tv eller offentligt.
  • Om du är gravid kan ett äldre barn bli nyfiken på sin nya syskon. Det är mycket vanligt för barn att börja fråga om spädbarn och graviditet när de vet att det finns en bebis på vägen.
  • Bild med titeln Svar Var kommer barn från steg 4
    4. Fråga dem där de tycker att barn kan komma ifrån. Ditt barn kan fråga dig om barn för att bekräfta vad de redan vet. Om du aldrig har pratat om det förut, försök att säga något som "Det är en bra fråga! Var tror du att barn kommer ifrån?"För att se vad de vet om ämnet.
  • Om du har diskuterat spädbarn och graviditet innan, börja med att bekräfta vad du redan har diskuterat. Säg något som "ja, vi har pratat om hur barn är gjorda när en man och en kvinna har sex, rätt?"När de bekräftar att de vet den informationen, fortsätt att svara på sin nya fråga.
  • Om de säger att de inte vet, försäkra dem om att det är okej. Fortsätt sedan med att svara på deras fråga så bra som möjligt.
  • Del 2 av 3:
    Svara på frågan
    1. Bild med titeln Svar Var kommer barn från steg 5
    1. Svara på frågan som ditt barn frågar. Många föräldrar blir förvirrade eftersom de känner att de måste förklara hela processen till sina barn. Istället, fokusera på att ge ett svar på frågan att de frågade dig. Om de frågade specifikt hur barn kommer ut ur sin mamma, kan du säga något som "barn är födda när mamma driver barnet genom födelsekanalen, som är en del av hennes vagina."
    • När du svarar på sin första fråga kan de fråga mer eller de kan vara nöjda. Om de inte verkar nöjda med ditt svar, fråga dem något som "är det något annat du vill veta om spädbarn?"Eller" Har du några fler frågor?"
  • Bild med titeln Svar Var kommer barn från steg 6
    2. Skräddarsy ditt tillvägagångssätt för att vara ålder. Ett yngre barn behöver inte veta alla specifika detaljer om graviditet och göra en bebis. För barn under 6 år, håll diskussionen generellt och enkelt. När de blir äldre kan du bygga upp dina tidigare konversationer för att svara på mer specifika frågor.
  • Dessutom finns det en chans att ett yngre barn kan glömma några av de uppgifter som du berättar för dem när de växer upp. Det är troligt att du måste ha några olika konversationer om var barn kommer ifrån innan de absorberar och förstår informationen.
  • Bild med titeln svar Var kommer barn från steg 7
    3. Undvik att använda slang eller eufemism när man pratar om sex eller könsorgan. Behandla könsorgan som någon annan del av kroppen när du pratar med ditt barn. Använd orden Penis, vagina, livmoder, kön, frö och ägg för att hänvisa till processen att göra en bebis. Detta kommer att se till att de inte blir förvirrade när de växer upp och lär dig mer om ämnen som sex.
  • Till exempel kan du säga "en man har en penis och en kvinna har en vagina. Penis gör spermier, och vagina håller ägget, "att lära dem om allmän reproduktiv anatomi.
  • Du kan börja lära ditt barn om sina könsorgan när de lär sig resten av kroppsdelarna. När de är ca 2 eller 3 år, borde de veta att, i allmänhet, en kvinna har en vagina och en man har en penis.
  • Det är okej att hänvisa till sex som "älska" när du svarar på frågor om att göra barn så länge de vet att denna fras betyder att ha sex. Detta kan hjälpa barnet att associera barn med något positivt, snarare än något skrämmande eller negativt.
  • Bild med titeln Svar Var kommer barn från steg 8
    4. Ge enkla men ärliga svar på barn under 5 år. Yngre barn tenderar att vara mer fokuserade på graviditet och hur barn kommer in i världen, snarare än könsakten. Förklara att en man och en kvinna gör en bebis genom att ha sex, och att barnet bildar sig i kvinnans livmoder.
  • Till exempel, om de frågar hur barn är gjorda, kan du säga något som "barn är gjorda när en man och en kvinna har sex, och människans sperma gödslar kvinnans ägg. Då växer barnet i kvinnans livmoder i 9 månader tills det är tillräckligt stort för att vara född."
  • Om de frågar om hur barnet kommer ut, förklara att barnet kommer ut ur vagina, som sträcker sig som barnet är född. Du kanske också vill berätta för dem att vissa mammor väljer eller är medicinskt att ha en operation för att ta barnet ut ur livmodern istället.
  • Var noga med att förklara att livmodern är en del av vagina och skiljer sig från magen. Eftersom barn ser ut som om de är inuti mammas mage, kan det vara en mycket förvirrande idé för barn.
  • Bild med titeln Svar Var kommer barn från steg 9
    5. Använd bildböcker för att hjälpa dig att förklara ämnet till ett yngre barn. Det finns många böcker på marknaden som förklarar processen att göra och ha en bebis i enkla termer. De innehåller ofta illustrationer som är lämpliga och som icke-sexuella som möjligt.
  • Om du inte hittar en barnbok som gör ett bra jobb med att förklara processen, försök att plocka upp en anatomi bok. Det kan vara mer detaljerat än nödvändigt, men du kan använda den för att visa var barnet växer, och vilka könsorgan som ser ut.
  • Anatomi böcker är också bra för att lära svaret på tuffare frågor, som "Var kommer ägget från?"Eller" hur är spermier gjorda?"
  • Bild med titeln Svar Var kommer barn från steg 10
    6. Börja prata om puberteten när ditt barn är mellan 6 och 12 år. För tjejer kan puberteten börja så tidigt som 8 eller 9 år, och för pojkar kan det börja omkring 9 eller 10. Prata med dem om det faktum att puberteten kommer att orsaka förändringar i kroppsformen, humör och det dagliga livet. Låt dem veta att perioden är ett tecken på att en tjej kan ha en bebis och prata om hur ejakulat från penis kan befrukta ett ägg om de har sex.
  • Om din dotter till exempel frågar om hon får sin första period, kan du säga något som, "De flesta tjejer får sin första period när de är mellan 9 och 16 år. Vissa tjejer får det tidigare, och vissa tjejer får det senare. Din första period är ett tecken på att din kropp börjar bli sexuellt mogen, och det betyder att du kan bli gravid om du har sex."
  • Försök att prata om puberteten som något som är normalt och naturligt, eftersom det är! Bygg av de samtal som du har haft med dem när de var yngre, och låt dem veta att puberteten kan få dem att tänka på sex oftare.
  • Bild med titeln Svar Var kommer barn från steg 11
    7. Låt äldre barn veta att du fortfarande är där för att svara på sina frågor. Medan ett äldre barn kanske tror att de vet allt det är att veta om sex, det är inte alltid sant. Om du har etablerat dig som någon som de kan prata med om känsliga ämnen, var beredd på mer specifika frågor. Till exempel kan en tonåring fråga något som "kan jag bli gravid från att ha oralsex?"
  • Du kan påminna din tonåring att du fortfarande kan hjälpa till att svara på sina frågor genom att säga något som, "jag vet att växa upp kan vara förvirrande, men om du har några frågor om relationer eller din kropp, kan du alltid prata med mig."
  • Använd sina frågor för att påminna dem om riskerna med att ha sex utan att ge dem en föreläsning. För det orala könsexemplet kan du säga "du kan inte bli gravid från att ha oralsex, men du kan få en std."
  • Antag inte att ditt barn frågar om sex eftersom de har sex. Det är mycket möjligt att de bara frågar eftersom de pratade med sina vänner om ämnet eller såg det i en film.
  • Del 3 av 3:
    Fortsätter konversationen
    1. Bild med titeln Svar Var kommer barn från steg 12
    1. Inkludera information om reproduktion i vardagliga exempel. Det är viktigt att låta barn veta att frågor om spädbarn och kön är normalt. Försök att leta efter sätt som du kan lära ditt barn om processen att ha en bebis innan de ens frågar.
    • Till exempel, om du är på zoo och se ett gravid djur, kanske du säger något som ", ser du den tiger som är större än resten av dem? Hon är gravid och kommer att ha baby tigrar!"
  • Bild med titeln Svar Var kommer barn från steg 13
    2. Ha en diskussion om positiva och hälsosamma relationer. För barn äldre än 6 är det också ett bra tillfälle att börja prata om relationer. Förklara att vissa människor är raka, medan andra kan vara gay eller bisexuella. Diskutera vad som händer när någon är i ett förhållande, och vad det innebär att vara respektfullt i ett förhållande.
  • Vid denna tidpunkt kan de vara "Grossed Out" genom diskussioner om relationer och kön. Det är fortfarande viktigt att prata om det, och låt dem veta att de när de är sexuellt mogna, kan de göra en bebis om de har sex.
  • Kom ihåg att inkludera information om preventivmedel, STD och peer-tryck i din konversation när det är lämpligt.
  • Bild med titeln svar Var kommer barn från steg 14
    3. Låt ditt barn veta att de har rätt till deras integritet och personligt utrymme. Försäkra dem om att deras könsorgan är privata delar och det kön är en personlig upplevelse. Klargöra med små barn som bara deras föräldrar eller läkare ska se dessa delar när de hjälper dem att bli rena eller göra en check-up. Påminna dem om att ingen någonsin skulle be att röra sina privata delar eller be dem att röra någon annans.
  • Du kan förklara detta till ett yngre barn genom att säga något som ", vagina och penis är privata delar, och ingen borde någonsin be att röra din eller be dig att röra deras. Om någon frågar dig det, kan du berätta för mig och jag kommer inte vara arg."
  • Lär ditt barn att komma ur obekväma eller läskiga situationer genom att säga "Nej" eller "Jag måste lämna."Låt dem veta att det aldrig är fel att säga nej till en vuxen om de är rädda eller obekväma.
  • Lugna ditt barn att de aldrig kommer att vara i trubbel för att berätta om en "hemlighet" som har att göra med sin kropp eller privata delar.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Anatomiskt korrekta barndockor är ett bra sätt att introducera små barn till sina kroppar. De kan hjälpa dina barn att ställa frågor och förstå hur sakerna fungerar.

    Varningar

    Kom ihåg att reproduktion är en naturlig del av livet. Om du är obekväma när barn kommer till dig för vägledning, kan de söka den vägledningen från mindre trovärdiga källor.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande