Hur man förlåter någon som har skadat dig

Det kan vara mycket utmanande att förlåta någon som har skadat dig. Men att kunna verkligen förlåta en person för att skada dig kan du hjälpa dig att må bättre och kanske till och med reparera ditt förhållande. Förlåtande någon för att skada du har visat sig lindra stress, så du gör dig själv en tjänst i processen. Att lära sig att förlåta någon kan vara en lång och intensiv process, men kan vara ett bättre alternativ och hålla ett grudge.

Steg

Del 1 av 3:
Ändra ditt perspektiv
  1. Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 1
1. Släpp av din vrede. Om du ångrar personen för den skada han eller hon har orsakat, så kommer du aldrig att kunna gå vidare, både i ditt eget liv och fortsätta ditt förhållande. Acceptera att det som har gjorts är gjort, genom att säga saker som, "Jag är arg eftersom __ bröt mitt förtroende och jag accepterar att det här har hänt" och "Jag accepterar vad som har hänt och hur det fick mig att känna mig".
  • Acceptera vad personen har gjort för dig och känner igen att du inte har någon kontroll över den. Du kan dock styra hur du reagerar på situationen.
  • Känna igen dina egna brister och möjliga sätt att du har skadat människor för att hjälpa dig att acceptera felaktigheten och släppa din vrede. Alla gör misstag, och erkänner dina egna misstag hjälper dig att förstå de misstag som den som skadade dig.
  • Det kommer inte att hända över natten, men ju tidigare du strävar efter att släppa din vrede, desto tidigare blir det prioriterat. Fokusera framåt i stället för stewing.
  • Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 2
    2. Undersök den större bilden. När du flyttar på din väg mot förlåtelse, ta ett steg tillbaka och tänka på hur allvarlig smärtan som har orsakats verkligen är. Är lagen verkligen förlåtlig, eller är det något du inte ens kommer att tänka på om en månad? Tänk, "kommer det att fråga på morgonen?". Bara du kan bestämma.
  • Inkludera dina personliga moral och övertygelser i din analys av den stora bilden. Om du är starkt mot fusk, och din partner har lurat på dig, kan din moralkompass inte låta dig förlåta dem. Men om du personligen tror att du arbetar genom otrohet, så kan du flytta mot förlåtelse.
  • Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 3
    3. Tänk på allt det bra i ditt förhållande. Tycker du om att spendera tid med personen eftersom de är roliga eller du har intelligenta samtal tillsammans? Gör du ett bra lag som lyfter dina barn? Är du sexuellt nöjd? Gör en lista över alla de stora sakerna om ditt platoniska eller romantiska förhållande med den person som har skadat dig. Bedöma om det goda uppväger de saker som de gjorde för att skada dig.
  • Börja med att notera mindre positiva attribut, som "de tar papperskorgen" eller "de skickar mig hjälpsamma länkar på jobbet", sedan flytta in i större positiva attribut som personlighet eller goda gärningar de gör.
  • Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 4
    4. Prata med någon om situationen. Om du känner dig ont och upprörd om vad som hände, pratar med någon annan om det kan hjälpa dig att få ett värdefullt perspektiv. Istället för att mulla det över på egen hand eller isolera dig, prata med en annan person som hjälper dig att få lite insikt och att känna att du är mindre ensam. Du kan också få några värdefulla råd som kan hjälpa dig att få en bättre förståelse för situationen och en starkare känsla av hur man ska fortsätta.
  • Du kanske inte vill prata med för många människor och riskerar att få en överväldigande mängd åsikter. Välj några betrodda vänner eller familjemedlemmar vars åsikter är mycket värde.
  • Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 5
    5. Låt tid passera. En annan viktig aspekt av förlåtande någon är att kunna ta lite tid att bara vara ensam med dina tankar. Om någon verkligen har gjort det, om din pojkvän har lurat på dig eller din bästa vän har sagt skadliga saker bakom ryggen är det viktigt att ta lite tid att få plats och spendera lite tid på egen hand. Dessutom, övertid, kan du få perspektiv på situationen. Till exempel, i det ögonblick, kan vissa ord som sagt av din partner eller vän ha verkade särskilt skadliga. Men med tiden och tänker på dem kanske du förstår varför de sa den skadliga saken.
  • Om du bor med den personen som har skadat dig, kan du behöva hitta en annan plats att stanna ett tag, om möjligt. Om du inte bor tillsammans, gör det klart att du behöver lite tid bort från varandra och att du kommer ut när du är redo.
  • Del 2 av 3:
    Pratar med personen
    1. Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 6
    1. Tänka innan du talar. Förbered hur du vill starta konversationen och vad du vill säga innan du initierar konversationen. Även om du kanske känner dig bitter, ilska, skadad eller förvirrad, bör du hitta ett sätt att delikat säga dessa känslor istället för att explodera eller säga något du inte riktigt betyder. Ta djupa andetag före och efter varje kommentar, och försök att vara så rimlig som möjligt.
    • Innan du öppnar din mun för att säga något, fråga dig själv hur det kommer att låta eller komma över till den andra personen. Dina ord kan vara skadliga mot dem, och då är du i stället för förlåtelse och måste förlåtas.
    • Försök skriva ner exakt vad du vill säga, och till och med träna framför en spegel, för att få det exakt hur du vill.
  • Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 7
    2. Uttrycka dina känslor. Som en del av din konversation, berätta för den andra personen hur hans eller hennes handlingar fick dig att känna. Var så ärlig som möjligt, vilket uttrycker smärtan du har gått igenom. Var öppen om dina känslor för att visa att personen verkligen har skadat dig och att du har haft svårt att hantera det. Gör ögonkontakt och tala långsamt, vilket visar att du verkligen menar vad du säger.
  • Använd "I-uttalanden" som "Jag kände mig skadad när du lurade på mig, för jag har varit lojal och hängiven, och jag trodde att du kände på samma sätt." Eller, "Jag kände mig upprörd när du skvallrade om mig eftersom jag inte tror att jag har gjort något för att förtjäna det."
  • Använd den allmänna formeln för, "Jag kände dig när __ eftersom __". Fokusera på att uttrycka dina känslor istället för de negativa sakerna de gjorde.
  • Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 8
    3. Lyssna på deras sida av historien. Det finns alltid två sidor till ett mynt. Hör den andra personen och lyssna på vad de måste säga. Låt personen prata utan att avbryta dem och försöka se situationen från hans eller hennes sida av historien.
  • Att vara en bra lyssnare, gör ögonkontakt, lägga bort distraktioner som din telefon och vara öppen. Försök också att ge lämplig feedback genom att be att klargöra fråga eller parafrasera vad de sa.
  • Till exempel, efter att de säger något, klargör och omformulerar uttalandet genom att säga, "så vad du sa var ..."
  • Var inte bekämpande eller defensiv. Ta djupa andetag eller gå bort från situationen om du blir arg på något de säger.
  • Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 9
    4. Visa medkänsla. Medkänsla kan vara det sista du vill visa när du känner att du verkligen har skadats. Men om du sätter dig i den andras skor och tänker på hur han eller hon kan känna, så kan du hitta den i ditt hjärta att inte vara så arg eller upprörd med den andra personen. Fråga fråga och avsätta dina fördomar. Lyssnar verkligen och öppnar upp till personen.
  • Empati och förlåtelse är tätt kopplade och det är nästan omöjligt att förlåta någon utan att känna empati för dem.
  • Del 3 av 3:
    Går vidare
    1. Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig steg 10
    1. Ta lite tid om du behöver det. Bedöma om du behöver någon fysisk tid bort från den person som skadar dig. Om du gör det, så är det ingen skam när du säger att du behöver några veckor, några månader, eller bara att du vill vara ifrån varandra tills du är redo för mer tid tillsammans. Gör det här klart för personen så han eller hon fortsätter inte att försöka återvända till ditt normala förhållande när du inte känner dig redo.
    • Var ärlig. Säg något som, "Jag är bara inte riktigt redo att börja hänga igen. Jag hoppas att du kan respektera det."
  • Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 11
    2. Ta små steg för att mäta ditt förhållande. När du är redo att gå vidare med personen, lindra långsamt tillbaka till förhållandet. Saker kanske inte går tillbaka till normal direkt. Häng bara en eller två gånger i veckan istället för varje dag eller umgås i grupper innan du gör några av de mer intima personliga sakerna du brukade göra tillsammans.
  • Om det är ett romantiskt förhållande, behandla det som att gå på ett första datum. Du behöver inte krama, koka eller hålla händerna som du gjorde tidigare om du bara inte är redo.
  • Förutom att ta små steg för att få ditt förhållande tillbaka på rätt spår, kommer att lära sig att det ska ta små steg och träna. Så kommer att få ditt förhållande långsamt att hjälpa dig att bli bättre vid förlåtelse.
  • Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 12
    3. Släpp av det förflutna. Undvik att bo på det förflutna när du går framåt med ditt förhållande. Fortsätter att tänka på det förflutna kommer att begränsa ditt förtroende för personen, vilket leder till ett kvävigt förhållande. Du behöver inte nödvändigtvis "förlåta och glömma" - istället förlåta och lära av erfarenheten. Om din partner lurade på dig och du har valt att förlåta dem, förstår du att du nu kan känna igen tecknen på eventuell fusk, eller du kan tänka på vad som kan ha orsakat otroheten i första hand och inte låta det hända igen. Låt varje händelse vara ett lärande möjlighet att göra ditt förhållande starkare.
  • När du tar dig att bo på det förflutna, fokusera i nuet i stället. Var uppmärksam genom att ta ett djupt andetag och fokusera på exakt vad som är framför dig - lukten i rummet, konversationen med din vän, etc ..
  • Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig Steg 13
    4. Bestäm om du verkligen kan förlåta och gå vidare. Bli riktig med dig själv. Erkänna dig själv om du inte kan förlåta personen. Tyvärr kan det finnas en situation där du tror att du är redo att förlåta någon och sedan inse att du bara inte kan göra det när du börjar spendera tid tillsammans igen. Om du hänger med personen och tycker att du tänker på hur mycket han eller hon skadar dig om och om igen, så kanske du måste avsluta förhållandet.
  • Fortsätter med ett platoniskt eller romantiskt förhållande efter att du har insett att du inte kan förlåta dem är dåligt för er båda. Du kan bli bitter eller mot dem som är ohälsosam. När du har insett att förlåtelse kanske inte är i korten, skära av förhållandet så snart som möjligt.
  • Bild med titeln Förlåt någon som har skadat dig steg 14
    5. Förlåt och älska dig själv. En viktig del av förlåtelse och framåt när du förlåter är att älska och förlåta dig själv.Du är förmodligen mycket svårare på dig själv då du är med andra. Du kan känna dig olämplig eller som om du har varit för svår på den person som skadade dig.
  • Inse att du har gjort det bästa du kunde då och acceptera händelserna som inträffade. Försök att skära dig lite slack och lär dig självkärlek genom att tänka snälla tankar om dig själv och läsa självhjälpsböcker.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om du inte har pratat med och inte vill eller inte har råd med en terapeut, försök skriva eller dra dina känslor ut.
  • Hitta ett sätt att uttrycka din känsla-ritning, skrivning, motion, etc.
  • Vänlighet kan användas till din fördel. För det mesta kommer den andra parten verkligen att känna igen vilken skada de har orsakat dig när de försöker förstå tanken på någon att förlåta dem efter vad de har gjort.
  • Förlåtelse kommer inte bara att gynna din vän, men det kommer också att gynna dig! Ditt grudge kommer att vara borta, och du kommer att känna dig mer glad.
  • Varningar

    Känn inte pressad att förlåta någon. Förlåtelse är ett val som är din ensamma. Någon som trycker på dig för att förlåta dem kanske inte är värdig för din förlåtelse. De borde respektera dina beslut.
  • Om din signifikanta andra felaktigt har du, och du fortfarande älskar dem. Det kan vara en bra idé att förlåta dem, och fortsätta att vara med den personen. Du måste förlåta, och lära av den erfarenheten, att du gick igenom. Eller annars kommer du att förlora den väldigt personen helt och det kan vara väldigt svårt att få tillbaka dem!
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande