Hur man förlåter någon som betrår dig

Förräderi är som ett tågskydd som du aldrig ser att komma.Det finns många omständigheter som kan betraktas som förräderi, från en vän som slår på dig i din tid att behöva en romantisk partner som bär en affär bakom ryggen.Så småningom, för din egen mentala och emotionella hälsa, bör du förlåta den person som förrådde dig.Börja med att läka dig emotionellt och omger dig med människor som bryr sig.Om du vill återuppbygga ditt förhållande, kan du göra det efter att ha förlåtit personen.

Steg

Del 1 av 3:
Beslutar att förlåta
  1. Bild med titeln Var lugn Steg 21
1. Förstå vad förlåtelse är. Förlåtelse betyder inte ursäktande eller accepterar förräderi.Snarare är förlåtelse handlingen att frigöra dig av den angst och ilska som du har känt mot den person som förråder dig.Förlåtelse innebär att du släpper av ditt våld mot den andra personen.
  • Även om du resenting som förrådde, verkar du som ett lämpligt svar, i själva verket den enda du skadar när du vägrar att gå vidare är du.
  • Om du inte förlåter andra efter en förräderi, kommer du alltid i någon mening att vara bunden till den person som gjorde det, och kommer inte att kunna leva ditt eget liv till full kapacitet.
  • Bild med titeln Var lugn Steg 20
    2. Bestäm varför du vill förlåta.Det finns två främsta anledningar till varför du kan förlåta någon.En är att vara sant mot värdesystemet du tror på.Den andra är att hjälpa dig att övervinna den emotionella smärtan som orsakas av förräderi.Båda är giltiga, och kan arbeta i tandem.
  • Religiösa traditioner, särskilt uppmuntrar förlåtelse.
  • Den andra anledningen till att du kan välja att förlåta är att flytta bortom smärtan och elände som orsakas av den person som förrådde dig.När du tänker på det här motivet använder du förlåtelse som ett verktyg för att hjälpa dig att arbeta dig genom tråkighet i din förräderi.
  • Bild med titeln Stoppa dig själv från att gråta steg 12
    3. Tvinga inte förlåtelse. Att göra ett uttryckligt beslut att förlåta är viktigt, men faktiskt upplever förlåtelse och att vara fri från smärtan kan ta tid.Förlåtelse är en process och kommer inte att hända över natten.Även små förråder kan ta tid för att sluta skada - men om du aktivt håller förlåtelse som ditt mål, kommer du så småningom att komma dit.
  • Bild med titeln övertyga dig om dig
    4. Bestäm framtiden för ditt förhållande med förrädaren.Vissa förråder är så hemska att du efteråt är ovillig eller oförmögen att återhämta sig.Även när du förlåter någon, kan du känna att förhållandet inte är en du vill rädda.
  • Tänk på ditt förhållande med den person som förrådde dig.Är de en integrerad del av ditt liv?Kan du föreställa dig livet utan dem?
  • Analysera personens karaktär.Någon är bara värt att bygga om ett förhållande med om de demonstrerar uppriktig sorg för vad de gjorde och arbetar aktivt med att återfå ditt förtroende.
  • Del 2 av 3:
    Läka dig själv så att du kan förlåta
    1. Bild med titeln vara speciell steg 13
    1. Bekräfta dina känslor.Om du är ledsen, skäms eller arg på att vara förrådd, det är helt naturligt.Försök hitta positiva sätt att hantera dessa känslor.Att acceptera hur du känner är ett viktigt steg mot emotionell återhämtning, vilket är det första steget mot förlåtelse.
    • Du kan också känna vrede, förakt och avsky hos den person som förrådde dig.
  • Bild med titeln Skriv ett tidskrift Steg 3
    2. Skriv ett brev till den person som förrådde dig. Att skriva ett brev är terapeutiskt eftersom det låter dig uttrycka dig själv på ett ärligt, omtänksamt sätt.Efter några dagar, gå tillbaka och läs om bokstaven, vilket återspeglar innehållet. Du behöver inte skicka brevet, men du kunde. Alternativt kan du välja att bränna brevet efteråt för att hjälpa dig att exorcise de negativa känslorna som bokstaven innehöll.Att skriva ett brev kan ge känslomässigt läkning för dig, flytta dig vidare i färd med förlåtelse.
  • Bild med titeln Chill Steg 12
    3. Prata med en betrodd vän eller familjemedlem om förräderi. Få stöd från dem som bryr sig om och älskar dig är ett viktigt steg för att återvinna känslomässigt efter en förräderi.Förklara förräderi till din vän eller familjemedlem.När du har pratat genom förräderi med någon, kommer du att må bättre och vara mer villig att förlåta.
  • Du kan också prata med någon du litar på metoder som de brukade hjälpa till att förlåta någon som förråda dem.
  • Om du inte känner dig bekväm att prata med någon inom din sociala cirkel, kunde du konsultera en terapeut.Terapeuter är utbildade i att hjälpa människor att hantera konflikt, smärtsamma känslor, inklusive hur man klarar av förräderi.
  • Bild med titeln Styr ditt undermedvetna sinne Steg 1
    4. Återhämta en känsla av makt. När du är svek, kan du känna en intensiv smärta och känsla av maktlöshet.För att återställa en känsla av makt i ditt liv, måste du tänka på dig själv som någon som gör saker, snarare än som någon som uthåller eller lider av saker som gjorts för dem i händerna på någon som har förrått dig.Om du inte känner en känsla av autonomi i ditt eget liv, kan det vara svårt att förlåta någon annan eller läka helt från förräderiet.
  • Använd positivt självtalande för att återkräva makt i ditt liv.
  • Till exempel, säg till dig själv, "Jag värdesätter mig själv och andra.Andra värderar och älskar mig i gengäld.Jag kommer att visa uppmärksamhet, kärlek och kärlek till människor som får mig att känna mig trygg och älskad."
  • Bild med titeln vara mogen steg 19
    5. Fortsätt vara positiv.Skift din uppmärksamhet bort från förräderiet och smärtan som den tog med dig genom att använda återställande bilder.Återorativa bilder förstärker positivt tänkande och friska värden genom att hålla dig fokuserad på säkerhet, lycka och din egen framtid istället för att titta bakåt mot smärtan i ditt förflutna.Med positiva bilder i åtanke kan du se förlåtelseprocessen som ett hälsosamt steg på vägen till din egen helande.
  • För att knacka in i strömmen av återställande bilder, föreställ dig helt enkelt en scen som förkroppsligar något positivt att du värdesätter.Till exempel, kanske du identifierar kärlek som ett av dina positiva kärnvärden.Tänk tillbaka på ditt liv till en tid när du kände dig älskad.Kanske kommer du att tilldela den återställande bilden som är förknippad med kärlek till din barndom, där du var uppvuxen av en kärleksfull mamma och pappa.
  • Återställande bilder kan dras från din egen livserfarenhet eller föreställa sig.
  • Bild med titeln utveckla kritiska tänkande färdigheter steg 14
    6
    Bygga om ditt självförtroende.Självförtroende hänvisar till tanken att ditt liv har värde, och att du kan lära dig från och övervinna utmaningar.Efter en förräderi kan du hitta att du inte är mycket säker på dig själv eftersom du har skadats och kan känna din känsla av värt skakad.Ombyggnad av ditt självförtroende kräver att du minns dina tidigare segrar på jobbet, skolan eller i ditt personliga liv eller skapa nya segrar för dig själv i dessa världar.När du har återuppbyggt ditt självförtroende, kommer du att känna dig bemyndigad att förlåta den person som förrådde dig.
  • Positivt självtalande är också användbart för att återuppbygga ditt självförtroende.Till exempel, om du är plågad av tanken att "Jag förtjänade att bli förråda eftersom jag var dum," mot denna oriktighet genom att berätta för dig själv, "Jag förtjänade inte att bli förrått, och den person som förrådde mig var fel att göra det."
  • Lär dig att utmana negativa självtalar så att du kommer att kunna svara på ett konstruktivt sätt.
  • Gör saker du vet att du är bra på.Om du är en begåvad musiker, gå med i ett band eller skriv några låtar.Om du är en stark idrottsman, gå med i ett idrottsgrupp.Att göra saker du är bra på kommer att hjälpa dig att känna dig mer självsäker.
  • Bild med titeln Var kunnig Steg 14
    7. Öva mindfulness. Mindfulness refererar till en svit av förmågor, som alla kan hjälpa dig att flytta tillbaka emotionellt från förräderi som du lidit.Att hålla sig uppmärksam betyder att vara objektiva när du tänker på din förräderi och agerar på ett omtänksamt, avsiktligt sätt.Lever i ögonblicket och kom ihåg att förräderi är tidigare.Detta kommer att ge dig det nödvändiga perspektivet på förräderiet att tänka på på mindre reaktiva sätt som att söka hämnd eller önska att skada den person som förrådde dig.
  • Bild med titeln övertyga dig om dig
    8. Engagera sig i självkänsla.I samband med förlåtande en förrädare och läka dig själv är självkänsla den förståelse som ibland är det smärtsamt, men genom din smärta är du kopplad till resten av mänskligheten.Tänk på andra som har förrått någon, även om det är någon fiktiv.Tänk på det faktum att din situation inte är unik och att andra har övervinna förräderi i sina egna liv hjälper dig att känna dig mindre isolerad och ensam.Genom att få nya perspektiv på din förräderi och dina känslor genom självkänsla, kommer du att bli bättre utrustad för att förlåta förrädaren.
  • Du kan till exempel komma ihåg hur Lando Calrissian förråded Han Solo i imperiet slår tillbaka, men de var så småningom försonade när Han förlovade Lando.
  • Bild med titeln vara äventyrlig steg 3
    9. Älska mot dig själv. Efter att ha förrått, har vi en tendens att skylla oss själva eller slå oss upp.Istället erkänner att det inte fanns något sätt du kunde ha vetat att du skulle bli förråd.Kom ihåg att medan du inte har kontroll över andras handlingar har du kontroll över dig själv och kan välja att älska dig själv.Förlåtelse är, i sin kärna, en kärleksakt, och det blir svårt att älska eller förlåta någon annan om du inte kan älska dig själv.
  • Älska dig själv på konkreta sätt som att spendera tid med vänner och familj, ska shoppa på din favoritbutik eller koppla av i ett varmt bad.
  • Bild med titeln Styr dina tankar Steg 10
    10. Ge mening åt förräderiet. Medan den förräderi du upplevde kan tyckas meningslös och slumpmässig vid tiden, gå tillbaka och försök att ge upplevelserna.Istället för att tänka på det som en helt hemsk händelse utan några fördelaktiga aspekter, kan du tänka på hur du faktiskt kan vara tacksam för det.Den mening du tar från förräderialens elände kan stärka din känslomässiga styrka, som du då kan använda för att förlåta den person som förrådde dig.
  • Till exempel, om din partner fuskade på dig, kan du känna dig glad att du upptäckte förräderi när du gjorde, så upphörde en potentiellt pågående cykel av förräderi.
  • Du kan också tänka på förräderiet som något smärtsamt som du var tvungen att uthärda, men som ett svärd smidd i flamma, har du blivit starkare för att ha gått igenom förräderiet.
  • Del 3 av 3:
    Fixar ditt förhållande
    1. Bild med titeln Kope med Stigma Steg 38
    1. Erkänna hur du känner. Att vara ärlig med den person som förrådde dig kan vara extremt svår.Du känner dig redan sårbar med den person som släppte dig, och avslöjar mer om dig själv eller ditt emotionella tillstånd kan tyckas omöjligt - men om du vill fixa ditt förhållande till personen måste du ta risken och öppna upp till honom.
    • Håll dig lugn när du konfronterar den person som förrådde dig.Medan det kan vara frestande att skrika, skrika och anklaga honom, är det mogna svaret att prata lugnt i en jämn ton och vara direkt när du pratar om hur du känner.
    • Använd "I" uttalanden när du uttrycker dina känslor.Till exempel kan du säga, "Jag känner mig väldigt skadad av dina handlingar."Undvik anklagande" du "uttalanden som" du är en rutt person och förtjänar inte att vara lycklig."
  • Bild med titeln Kope när ingen bryr sig om dig Steg 1
    2. Bygga om förtroende mellan dig själv och den person som förrådde dig. En stor del av ombyggnadsförtroende är för den person som förråda dig för att erkänna att hon gjorde något fel.Den som förrådde dig bör vara medveten om dina känslor om förräderi och försök att förstå varför du känner förråds (om det inte är uppenbart).Om båda är intresserade av att göra saker rätt igen, kan du flytta djupare in i processen för att återuppbygga förtroende.
  • Empati hos både den person som förrådde dig och dig själv är avgörande.Försök att förstå varför hon gjorde vad hon gjorde utan att ursäkta hennes beteende.
  • Explicit förlåtelse - Tala de exakta orden "Jag förlåter dig" till den person som förrådde dig - är faktiskt inte nödvändigt för att återuppbygga ditt förhållande - men det kan dock hjälpa till.
  • Bild med titeln Ansök om Barnstöd Steg 8
    3. Prova parterapi. Om du var förrådd av en partner eller en make, kunde du överväga att delta i parterapi.Parterapi innebär att prata med din make och en terapeut som är speciellt utbildad att fungera som medlare.
  • Terapeuten kommer att arbeta med dig och din partner för att upptäcka de bakomliggande orsakerna till förrädern, hjälper dig att klara smärtan och förbereda dig för att förlåta din partner.
  • Terapi-sessionen ger ett säkert utrymme där du och din partner kan utarbeta dina känslor om förräderi för att bestämma hur man ska kunna återuppbygga vad du hade.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande