Hur man får stängning

Förslutning kan innebära olika saker för olika människor, och en studie på 2015 tyder på att det är ett stort behov av att få beslut som skulle göra det möjligt för dem att pressa framåt. Du kan söka stängning efter ett långt förhållande slutar, efter en älskad död, efter en traumatisk barndomsevenemang, eller att övervinna skuldkänslor för att skada någon i det förflutna. Oavsett den specifika omständigheten finns det dock några väsentliga strategier som du kan använda för att tillgodose ditt behov av stängning och gå vidare.

Steg

Del 1 av 3:
Identifiera dina känslor
  1. Bild med titeln 73339 1
1. Tänk på situationen. Det finns många olika anledningar till varför du kanske vill få stängning på något. Till exempel kanske du vill ha stängning om en uppbrytning, något dåligt som hände med dig som barn, eller något som du gjorde med någon annan. Oavsett situationen eller dina skäl för att vilja få nedläggning, måste du identifiera dem för att gå vidare.
  • Försök att fastställa situationen som du söker stängning för och anledningarna till att du vill få stängning. Vilken person eller erfarenhet håller du på och varför?
  • Till exempel kanske du mobbades när du var ett barn och det påverkar fortfarande ditt liv och självkänsla. Eller kanske du ledde effekterna av våld i hemmet när du växte upp.
  • Tänk på att du söker stängning för något traumatiskt som hänt med att du kan vara svårt utan hjälp av en utbildad mentalvårdspersonal. Överväg att söka hjälp från en rådgivare innan du börjar den här processen.
  • Bild med titeln 73339 2
    2. Bestäm vad stängning betyder för dig. Planera snarare en färdplan av de framsteg du hoppas göra. Nu när du vet hur du känner för vad som hände, tänk på hur du vill känna. Vad skulle det hjälpa dig att veta? Vad vill du ha för dig själv?
  • Till exempel kan stängning innebära att du får din självkänsla tillbaka efter en uppbrytning, i vilket fall du ska planera att fokusera på dig själv, släpp av tankar om din ex, ha kul med vänner och slutligen börja datera igen. Eller stängning kan innebära att du slutar spela upp en händelse från din barndom över i ditt huvud.
  • Bild med titeln 73339 3
    3. Skriv om hur du känner. Skriva om vad som hände är ett bra sätt att förstå det bättre och börja arbeta mot stängning. Skrivning kan också hjälpa dig att klargöra dina känslor om vad som hände. Men kom ihåg att skriva om dina känslor är ofta den svåraste delen av att få nedläggningen, så du borde göra detta i säkerheten för en utbildad terapeutes kontor.
  • Reflektera över den situation som du söker stängning och skriv ner så många detaljer som du kan. Försök skriva ut exakt vad som hände, varje detalj kommer du ihåg, och hur varje del av det fick dig att känna.
  • Bild med titeln 73339 4
    4. Prata med en professionell. Att inte ha stängning kan störa ditt arbetsliv och dina dagliga rutiner, varför vissa människor skyndar sig i stängning. Men att arbeta mot stängning kan ge upp massor av smärtsamma känslor. Se till att du arbetar med en professionell som du försöker få stängning.
  • En terapeut kan hjälpa dig med hjälp av kognitiva beteendeterapi-tekniker eller gestaltterapi-tekniker. Dessa tekniker bör inte användas utan vägledning av en terapeut.
  • Om du upplever känslor av depression, förlust av intresse för levande eller självmordstankar, kontakta din läkare direkt.
  • Del 2 av 3:
    Uttrycka dina känslor
    1. Bild med titeln 73339 5
    1. Konfrontera personen. Om de personer du söker stängning från är levande, kan du också välja att berätta för dem hur du har påverkats av de smärtsamma händelserna. Detta är inte alltid hjälpsam, men det kan hjälpa dig att gå vidare. Om du tror att det skulle vara till hjälp att få svar på dina frågor, eller att anklaga någon ansikte mot ansikte, kan konfrontationen vara ett bra alternativ.
    • Till exempel, om du vill konfrontera en barndom mobbning för att få stängning på smärtan som han eller hon orsakade dig, kan du överväga att konfrontera honom eller henne.
    • Ta med någon med dig. Du kan prata med personen eller människorna ensam, men gå med en älskad. Du kan känna dig svag eller panikig efteråt, och det blir en stor hjälp att ha någon du litar på närliggande.
    • Om en konfrontation är intressant för dig, men ett ansikte mot ansikte stöter på eller omöjligt, skriv ett brev eller ringa.
    • Om den person du behöver konfrontera är avliden, skriv ett brev ändå. Prata med sina överlevande bekanta om du har frågor.
    • Förvänta dig inte att du konfronterar att automatiskt erkänna vad du upplevde. De kan motstå att ta skylla, eller motsäga dina påståenden. Gå bara om du är säker på att du kommer att vara nöjd med att säga vad du måste säga, oavsett vilken reaktion.
  • Bild med titeln 73339 6
    2. Förlåt de som skadade dig. Förlåtelse innebär att du väljer att gå vidare från känslor av ilska och vrede. Förlåtelse betyder inte att du säger att det som hände var rätt. Välj att förlåta för att uppnå personlig fred.
  • Du kan förlåta andra, och du kan också förlåta dig själv för små val du gjorde det som tog dig smärta. Du kan till exempel förlåta en mobbning som brukade välja på dig eller du kan förlåta dig själv för att inte stå upp för din lilla bror när din far skulle slå honom.
  • Bild med titeln 73339 7
    3. Ber om ursäkt till de du skadade. Om du var fel, ber om ursäkt även om det är smärtsamt. Du kommer inte ha någon förmåga att gå vidare från en situation du ångrar om du känner den extra skulden att inte ha ursäkt. Ber om ursäkt utan att förvänta dig någon form av förlåtelse från den person eller personer du har felaktigt: ursäktet måste ges fritt.
  • Att be om ursäkt, ange att du är ledsen. Säg att du ångrar vad som hände och förklara vad du gjorde det var fel. Följ detta genom att uttrycka ånger på hur du gjorde den andra personen, och be om förlåtelse. Du kan också säga att du inte förväntar dig förlåtelse.
  • Du kan skriva ett mail eller ett brev, eller du kan prata med den person du har gjort ansikte mot ansikte. Om de inte är redo att prata, acceptera den gränsen.
  • Du kanske säger, "Jag är verkligen ledsen att jag blåste upp på dig förra veckan. Jag känner mig hemsk om att förlora min coola, eftersom du hade all rätt att säga vad du sa, och jag borde ha tagit det lugnt. Jag är ledsen för att du känner dig dålig, och för pinsamt dig i allmänhet. Kommer du att förlåta mig? Jag förtjänar inte det, men din vänskap betyder världen för mig och jag skulle känna förlusten akut."
  • Bild med titeln 73339 8
    4. Skriv ett brev som du inte avser att skicka. Om konfronterar eller ber om ursäkt till personen är inte ett alternativ, så är ett annat alternativ att skriva ett brev som du inte avser att skicka. Du kan använda det här brevet för att få allt av bröstet och säg vad du behöver säga och förstör sedan brevet när du är klar.
  • Till exempel kan du skriva ett brev till din far för att berätta för honom att du är arg på hur han missbrukade din lilla bror när du var barn.
  • Kom ihåg att du inte behöver skicka detta brev. Det är bara ett sätt för dig att uttrycka dina känslor. Du kan bränna brevet eller riva den i små bitar efter att du har gjort med det.
  • Del 3 av 3:
    Går vidare
    1. Bild med titeln 73339 9
    1. Titta på positiva. Fokusera på hur rörelse förbi dina negativa känslor kommer att förbättra ditt liv. Till exempel, kommer du att vara mer modig eftersom du inte längre bor på din mobbning? Kommer du att kunna älska dig själv bättre eftersom du inte längre är fylld med skuld över att inte skydda din bror? Försök att identifiera så många positiva resultaten att få stängning och fokusera på dessa positiva.
    • Du kan också överväga att skapa en mantra som hjälper dig att hålla dig fokuserad på positiva. Till exempel kan du upprepa till dig själv, "Jag tror att denna erfarenhet gjorde mig en starkare person" eller "Allting händer av en anledning."
  • Bild med titeln 73339 10
    2. Praxis. Ett annat bra sätt att vara positiv och fortsätta att se framåt är att träna tacksamhet. Övning av tacksamhet har kopplats till bättre fysisk och psykisk hälsa. Det kan också vara en del av din stängningsprocess.
  • Försök att göra en lista med fem saker som du är tacksam för varje dag. Du kan skriva dessa i en journal eller skriv bara dem på en klibbig anteckning.
  • Du kan också försöka skriva om varför du är tacksam för den erfarenhet du hade. Till exempel, om du sökte stängning för smärtan som orsakas av en mobbning, kan du känna dig tacksam att upplevelsen gjorde dig en mer medkänsla och vänliga person. Eller, om du sökte stängning för att inte hålla upp för din yngre bror, så kan du känna dig tacksam att erfarenheten tog dig närmare din bror i slutet.
  • Bild med titeln 73339 11
    3. Förena relationer om möjligt. Även om förlåtelse inte innebär försoning, kan du hitta stängning i ombyggnad av ett förhållande. Gör det med försiktighet, eftersom inte alla relationer kan byggas om på ett hälsosamt sätt. Om du väljer att förena, gå det långsamt. Du måste vara ärlig om hur du känner, och de du vill förena med kommer att behöva erkänna din erfarenhet och vara ärlig i gengäld.
  • I stället för att hoppa in i samma djup av intimitet som tidigare, försök att ställa in datum för att göra aktiviteter tillsammans och ta plats däremellan. På det sättet får du tid att reflektera över hur du känner mellan besök.
  • Även om du bor med den person du söker försoning med, kan du göra planer och ta plats. Planera till exempel att äta middag med din partner. Nästa dag, gör en plan med en vän. Ta plats i relationen tills ditt förtroende känns starkt.
  • Bild med titeln 73339 12
    4. Skära slipsar. I fall av korta smärtsamma relationer eller långa och traumatiska, gör ett officiellt beslut att ta bort någon från ditt liv. Kom ihåg att du har rätt att sluta kontakt med någon som har missbrukat dig, även om den missbrukaren är en familjemedlem. Du är inte skyldig att ta hand om dem som har försökt att skada dig.
  • Det kan vara särskilt svårt att skära slipsar med någon med vilken du har en familjär skyldighet.
  • Förklara för andra i ditt liv varför du har fattat ditt beslut och be dem att respektera det. Be om att inte få uppdateringar om den person du har klippt ut, och att ingen information om dig ska bäras till den personen.
  • Du är inte skyldig att dela information om ditt liv med alla som inte respekterar dessa gränser.
  • Bild med titeln 73339 13
    5. Försök att vara tålmodig. Att få stängning för en negativ upplevelse eller traumatisk händelse kan ta år. Försök att vara tålamod när du går igenom den här processen. Fira dina framgångar längs vägen och fortsätt att arbeta mot ditt mål att få stängning.
  • Se till att du tillåter dig att uppleva dina känslor istället för att täcka dem med alkohol eller droger. Att dricka och använda droger kommer bara att döma dig tillfälligt. Det hjälper dig inte att få stängning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande