Hur man hanterar en mormors död

För många innebär att förlora en morföräldrare att förlora en mycket speciell familjemedlem som har spelat en viktig roll i sitt liv. Om du nyligen har förlorat din mormor kan du känna ett antal olika känslor. Det kan vara mycket förvirrande och skrämmande att förlora en älskad. Din mormor kan till och med vara den första personen i ditt liv för att någonsin dö, vilket ytterligare kan komplicera dina känslor. Döden är en naturlig del av livet, och vi måste alla ta itu med det vid någon tidpunkt. Lär dig hur du får stängning, support och fortsätt efter att du förlorat din mormor.

Steg

Del 1 av 3:
Få stängning
  1. Bild med titeln Deal med döden av en mormor Steg 1
1. Känna dina känslor. Du kommer att gå igenom processen mycket lättare om du inte försöker slåss eller hålla i vad du känner. Det finns ingen rätt eller fel sätt att lura. Det finns ingen tidsram i vilken sorg slutar. Försök att öppna dig själv till ilska, sorg, förvirring eller övergivande känslor som kommer över dig. När tiden går, bör du börja läka och må bättre.
  • Vissa barnbarn kan ta en mormors död hårdare på grund av varaktigheten och närheten av förhållandet, dödsorsaken eller hur andra familjemedlemmar reagerar. Vuxna bör vara säkra på att visa autentisk sorg och låt några barn eller ungdomar veta att det är okej att gråta eller vara ledsen.
  • Bild med titeln Deal med döden av en mormor Steg 2
    2. Tänk på vad du lärde dig från att känna henne. Ta dig tid för dig själv för att förstå dina tankar om din mormors död. Skriv ner dem i en journal om du känner det som hjälper. Kom ihåg de goda minnena du hade och den inverkan hon hade på ditt liv. Be andra att dela historier om det långa, fulla livet hon hade. Detta borde ge dig tröst och veta att hennes tid på jorden var fylld med familj, kärlek och intressanta upplevelser.
  • Bild med titeln Deal med döden av en mormor Steg 3
    3. Delta i minnet. Att delta i minnesstjänsten är ett fantastiskt sätt att få nedläggningen från din mormors död och erbjuda stöd till andra familjemedlemmar.
  • Om du är en minderårig kommer det att vara upp till dina föräldrar och din ålder om du får delta i begravnings- eller minnesstjänsten. Om du har en önskan att delta, uttrycka din åsikt till dina föräldrar.
  • Då kan de förklara för dig vad som kommer att hända vid tjänsten och avgöra om du kommer att känna dig bekväm att delta. De borde veta att att delta i minnet kan hjälpa dig att få stängning och fira din mormors liv.
  • Bild med titeln Deal med döden av en mormor Steg 4
    4. Skapa en minneslåda eller bok.Det kan vara till hjälp att bearbeta dina känslor om din mormors död medan du gör en minneslåda eller bok. Välj några av dina favoritminnen i form av foton och Mementos som du delade med din mormor. Idéer för vad som ska inkluderas i din låda är oändliga - försök använda recept, favorit sångtext, eller samla noveller om hennes liv att sätta in. Dekorera din låda / bok till din smak.
  • Om du är yngre person som inte fick delta i minnesstjänsten, kan det vara en kreativ aktivitet som ger dig stängning. Men även om du deltog i minnesstjänsten kunde det fortfarande vara till hjälp att ansluta till dina minnen och prata om med någon när du gör den här kreativa aktiviteten.
  • Bild med titeln Deal med döden av en mormor Steg 5
    5. Förstå döden. Ställ frågor att komma till en förståelse för din mormors död. Du kan få stängning genom att lära sig att efter en lång sjukdom är din mormor inte längre i smärta. Beroende på din ålder kommer din förmåga att förstå döden att variera.
  • Riktigt unga barn, runt 5 eller 6, tänker ofta på bokstavliga termer, så säger "Mormor gick och sov" kan göra dem oroa sig för att samma kommer att hända med dem när de sover. Föräldrar bör försäkra barnen att de inte var ansvariga för döden, eftersom vissa barn fruktade en död hände på grund av något de gjorde. Till exempel kan barnet tänka mormor dog för att han inte besökte henne tillräckligt.
  • Äldre barn och ungdomar över 9 års ålder kan ofta förstå dödsfinalen och att alla så småningom dör.
  • Del 2 av 3:
    Få stöd
    1. Bild med titeln Deal med döden av en mormor Steg 6
    1. Spendera tid med familjen. Den sorgprocessen intensifieras bara när du drar iväg och isolerar dig själv från andra. Påminn dig om folket fortfarande här och att de också förlorade en viktig familjemedlem. Bekämpa önskan att dra bort eller bli stark och söka tröst från kära som också är sorg.
  • Bilden med titeln Deal med döden av en mormor Steg 7
    2. Vända sig till din tro. Om du har religiösa eller andliga övertygelser, är det dags att leta efter de verserna eller citat som påminner dig om att saker blir bättre snart. Deltagande i religiösa / andliga funktioner kan ytterligare hjälpa dig att hitta stängning, anslut med andra och ge dig hopp om framtiden.
  • Forskning har visat att personer med starka andliga övertygelser - på grund av de principer som beskrivs om mänskligt liv och existens bortom - tenderar att lösa sin sorg snarare än de som inte gör det.
  • Om du är en icke-troende, sekulära ritualer, som att packa upp mormors saker eller regelbundet besöka hennes grav, kan hjälpa dig att lösa din sorg och hitta tröst.
  • Bild med titeln Deal med döden av en mormor Steg 8
    3. Gå med i en supportgrupp. En Bereavement supportgrupp kan hjälpa dig och andra familjemedlemmar kommer till följd av förlusten. I grupperna kommer du att kunna lyssna på och dela dina egna känslor och berättelser med andra som också är sorgande. Dessa supportgrupper kommer att ge coping resurser för att övervinna sorg under de närmaste flera veckorna och månader efter döden.
  • Många samhällen har gratis supportgrupper för personer som är sorgande. Dessa kan hållas i en lokal kyrka, sjukhus eller hospice.
  • Bild med titeln Deal med döden av en mormor Steg 9
    4. Gå och se en sorgsrådgivare. Om du upptäcker att du fortsätter att starkt sörja döden och inte fungera i ditt dagliga liv, kan du behöva söka professionell hjälp. En sorg eller förlustrådgivare kan vara effektiv med att hjälpa dig att bearbeta förlusten av din mormor och lära dig hur man korrekt klara sig.
  • Sorgsrådgivning är särskilt användbart om du upplever långvarig sorg eller om din mormors död var särskilt traumatisk på något sätt.
  • Del 3 av 3:
    Framåt efter förlust
    1. Bilden med titeln Deal med döden av en mormor Steg 10
    1. Återuppleva minnena. Det bästa sättet att må bättre efter att ha förlorat en älskad är att komma ihåg de goda tiderna som du delade.Tiderna du skrattade, gjorde dumma saker tillsammans, oavsett vara minnen du har av den person som har gått undan. Det kan också vara till hjälp för att återkomma din minneslåda eller boka när tiden går, så att du inte glömmer alla de stora tiderna du hade med din mormor.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett mormor Steg 11
    2. Ta hand om dig själv. När vi sörjer en älskad, blir det lätt att försumma oss för att ligga i sängen hela dagen med en låda med vävnader. Försök att gå upp och komma ut för att få lite frisk luft. Ät regelbundna, balanserade måltider och sikta på någon fysisk aktivitet några gånger varje vecka. Självvårdsaktiviteter betyder också att vårda din kropp och ande. Få en massage, ta ett avkopplande bad med doftoljor, meditera, skriv i din tidskrift eller stjäla några timmar bort för att läsa en bra bok.
  • Bild med titeln Deal med döden av en mormor Steg 12
    3. Stödja andra familjemedlemmar. Att koncentrera sig på att hjälpa andra kan hjälpa dig att bearbeta och flytta genom din egen sorg. Försök att vara där för dina föräldrar och syskon när du alla går igenom det här. En av dina föräldrar förlorade sin mamma, vilket är en hemsk förlust att bära. Påminna dem om att du älskar dem och erbjuder att göra små saker som ger dem tröst som att göra te eller belysa en eld.
  • Bild med titeln Deal med döden av en mormor Steg 13
    4. Kanal någon del av henne i ditt liv. Det kan glädjas att veta att din mormor bor i dina minnen. Du kan fortsätta att fira sitt liv genom att plocka upp någon aktivitet eller hobby av hennes och göra det själv. Överväg att lära sig att sy om hon var riktigt bra på det, eller ta dig tid att göra några av hennes traditionella familjebeslag när du lagar mat eller baka.
  • Försök att introducera någon speciell i ditt liv till en aktivitet som du brukade njuta av med din mormor, som att baka eller göra ett hantverk. Det kan vara ett sätt att fira sitt liv samtidigt som det går framåt.
  • Du kan också hålla färska blommor i huset eller tända ett ljus varje dag som ett sätt att komma ihåg henne.
  • Bild med titeln Deal med döden av ett mormor Steg 14
    5. Vet att det är okej att le igen. Du kan känna dig skyldig att ha kul eller skrattar efter din mormors död. Du kanske tror att det är respektlöst för hennes minne att vara lycklig. Det är inte sant. Förhoppningsvis levde din mormor ett trevligt, fullt liv och hon skulle säkert vilja ha detsamma för dig. Griefprocessen kan känna sig väldigt mörk och dyster - var inte rädd för att låta lite ljus sippra in genom roliga nätter ut med vänner eller brädspel med din familj.
  • Tips

    Om du inte känner att du kan hantera jobb och / eller skola direkt, stanna hemma. Du kan behöva tid att sörja och återhämta sig, och det är normalt och till och med förväntat.
  • Att vara ledsen och arg eller besviken är en viktig del av processen att läka. Sorg är inte ett tecken på svaghet. Det är resultatet av ett starkt förhållande.
  • Om du känner dig extrem sorg, ilska eller ångest, prata med en betrodd vuxen om dina känslor. Att bara prata om dina känslor kan få dig att känna dig så mycket bättre, och den betrodda vuxen kan hjälpa dig att trösta dig och hjälpa dig.
  • Stäng dina ögon och ta dig tillbaka till dina bästa minnen av henne och om du känner dig arg, var inte rädd för att släppa ut det i en kudde. Gråta när du behöver.
  • Varningar

    Var försiktig med att säga till ett barn som någon dog för att han eller hon var gammal. Barnet kan bli rädd för att förlora andra "gamla" människor och kan ha förvrängt idéer om ålder.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande