Hur man accepterar en schizofreni diagnos

Schizofreni är en psykisk sjukdom markerad av vanföreställningar, oregelbundet beteende och hallucinationer som hörande röster. Att diagnostiseras med schizofreni kan komma som en chock, men det kan hjälpa till att känna till de problem du har haft, ge dig tillgång till behandling och hjälpa dig att börja återställa. För att acceptera en diagnos, försök få en bättre förståelse för sjukdomen, arbeta med din läkare för att förfina din diagnos och komma till villkor med dina känslor.

Steg

Del 1 av 3:
Förstå din diagnos
  1. Bild med titeln Live med schizofreni Steg 3
1. Lär dig om störningen. Chansen är att med en diagnos vet du redan om några aspekter av schizofreni. Det finns fortfarande mycket utanför symptomen och dagliga effekter. Att lära sig mer om sjukdomen hjälper dig att flytta mot full acceptans.
  • Du kan vara intresserad av att veta att schizofreni kan påverka någon oavsett kön, etnicitet, klass, kultur eller intelligens. Det kan ha ett antal möjliga orsaker, som genetik, biokemiska orsaker och miljöfaktorer.
  • Leta efter information om schizofreni som backas av bevis - med andra ord, det borde vara korrekt och baserat på vetenskapen. Börja på ditt lokala psykiatriska centrum, biblioteket eller online på välrenommerade webbplatser som den nationella alliansen på psykisk sjukdom.
  • Läs om andras erfarenheter med sjukdomen kan också vara till hjälp. Du kan lära dig praktiska tips om hur man klarar och övervinna utmaningar. Du kan hitta den här typen av material online eller i tidskrifter och böcker, men också i supportgrupper på din mentalvårdsklinik eller gemenskapscentrum.
  • Bild med titeln Live med schizofreni steg 1
    2. Avvisa myter om schizofreni. Var noga med att få en exakt bild av sjukdomen. Detta innebär att identifiera och avvisa felaktig information, vilket ofta kan leda till skadliga stigmer för personer med schizofreni och psykiska sjukdomar i allmänhet. Rådfråga tillförlitliga källor för din information.
  • Vet först och främst att schizofreni är en sjukdom. Lider är inte "galen" eller konstiga. Att ha en psykisk sjukdom är inte annorlunda än att ha ett problem med dina lungor, hjärta eller ögon.
  • Var säker på att schizofreni inte orsakas av dålig föräldraskap eller dålig uppfostran, fattigdom eller alkohol. Det är inte heller smittsamt.
  • Människor med schizofreni är inte mindre intelligent och har inte en utvecklingshinder. De är inte mer våldsamma eller aggressiva när de är i behandling. Faktum är att en person som har schizofreni är mycket mer benägna att bli offer för våld än förövaren.
  • Bild med titeln Live med schizofreni Steg 9
    3. Tänk på vad återhämtning betyder för dig. Allas erfarenhet av schizofreni är unik. Disordern fungerar annorlunda för alla och din återhämtning kommer att bero på dig och hur sjukdomen påverkar dig. Börja tänka på vad som blir bättre betyder för dig.
  • Fråga hur du ser "återhämtning."Betyder det att gå tillbaka till hur sakerna var förut? Eller, kanske betyder det att leva självständigt, ha ditt eget hem, jobb och liv.
  • För många människor betyder att leva med schizofreni behandling med medicinering, terapi eller någon blandning av tillvägagångssätt. Den rätta kombinationen av tillvägagångssätt är olika för varje individ.
  • Prata med din läkare om eventuella behandlingsalternativ och vilken typ av saker hjälper till att återhämta sig, som att följa en receptbelagd regim, lära sig hanteringsstrategier, att veta varningsskyltar och triggers och ha en akut handlingsplan.
  • Också vara medveten om saker som kan hindra återhämtning. Dessa inkluderar drogmissbruk och går av dina meds.
  • Del 2 av 3:
    Utforska din diagnos
    1. Bild med titeln Live med schizofreni Steg 5
    1. Fråga massor av frågor. Du kan ha frågor om din diagnos när du har skrivit mer om störningen. Du kan till och med känna att diagnosen inte "passar" dig. Det här är inte ovanligt. Prata med din läkare och uttrycka dina bekymmer. Fråga så många frågor som du behöver känna dig nöjd.
    • Fråga din läkare hur dina symptom passar med schizofreni snarare än en annan störning. Hur matchar dina symtom sjukdomen snarare än en annan fysisk sjukdom?
  • Bild med titeln Hitta en stödjande terapeut om du är lesbisk, gay, bisexuell eller transgender steg 8
    2. Arbeta med din läkare. Du kanske vill ha en andra åsikt, men överväga att hålla fast med en läkare som redan känner till dig. Det kan vara möjligt att omvärdera och få en mer exakt diagnos.Men det här är svårare att göra om du byter till en läkare som inte känner till dina symtom också.
  • Det är viktigt att du är nöjd med diagnosen. Fråga om din nuvarande läkare har utforskat alla möjligheter. Kan det vara något annat än schizofreni? Läkaren ska utesluta andra fysiska eller kemiska orsaker.
  • Innan du byter läkare, fråga dig själv om du kan fortsätta arbeta med din ursprungliga läkare. Lyssnar läkaren på dig? Visar hon sympati och förstår dina mål?
  • Du kan också överväga en kompromiss. Godkänna att vara oense om diagnosen för närvarande, samtidigt som du följer din läkares behandlingsplan.
  • Bild med titeln vara resursfullt steg 2
    3. Var tålmodig att hitta en noggrann diagnos. Det kan ta lite tid att få en noggrann diagnos. Vissa människor bara väntar på att deras första diagnos verkade som en bättre passform. Andra kan aldrig känna sig helt bekväma med en diagnos av schizofreni eller något som medicinsk personal bifogar sina symptom. Fortfarande vara tålmodig och påminna dig om att återhämtningen är det viktigaste.
  • Berätta för dig själv att en diagnos är bara lika bra som den behandling det leder till. En diagnos av schizofreni kanske inte känner sig helt rätt, men det kan fortfarande leda till effektiv behandling.
  • Fråga om din definition eller doktorns definition av problemet fungerar. Kommer det tillåta dig att styra dina symptom?
  • Del 3 av 3:
    Kommer till villkor med känslor
    1. Bild med titeln Live med schizofreni steg 14
    1. Skyll inte dig själv. Du kan känna en massa olika eller motstridiga känslor när du får en diagnos av schizofreni. Detta är naturligt och kan inkludera skuldkänslor, som "Hur hände det här? Är det mitt fel eller på grund av något jag gjorde?"Var säker på att psykisk sjukdom inte är ditt fel.
    • Det är ganska normalt att undra om något du ledde till din psykiska sjukdom. Stäng familjemedlemmar kan också undra på deras roll. Schizofreni är dock ingen fel. Det händer som någon sjukdom.
    • Påminn dig om att ingen är immun från psykisk sjukdom och att dessa sjukdomar är resultatet av många olika faktorer. De är inte heller ett tecken på en karaktärsfel eller svaghet från din sida.
  • Bild med titeln Casually berätta för dina kära du
    2. Ge dig själv tid att bearbeta diagnosen. Förutom skuld kan du känna en rad känslor. Dessa kan oroa sig även om du har misstänkt för en tid som du hade schizofreni. För att acceptera diagnosen måste du göra tid att bearbeta och flytta förbi dessa känslor.
  • Många människor känner lättnad med en diagnos - en validering att något är faktiskt fel. Andra känner också hoppet på utsikterna att få behandling.
  • Människor med skuld kan också uppleva känslor av förnekelse, ilska, skam eller chock, e.g. "Det här kan inte hända mig. Varför jag?"
  • Du kan också känna maktlöshet eller sorg att ditt liv måste förändras, e.g. "Jag vet inte hur jag någonsin kommer igenom det här. Jag vet bara inte vad jag ska göra."
  • Vet att det är helt normalt att ha dessa känslor. Du behöver inte komma överens med din sjukdom direkt - det är okej att vara osäker på hur psykisk sjukdom kommer att passa in i ditt liv. Var bara säker på att du inte är ensam.
  • Bild med titeln vara resursfullt steg 1
    3. Ge inte upp hoppet. Framför allt erkänner att en diagnos av schizofreni inte kommer att avsluta ditt liv. Människor med schizofreni kan och återhämta sig för att leva lyckliga, meningsfulla, produktiva liv. Håll på hopp och jobba med din familj, vänner och medicinska team för att bli bättre.
  • Det kan hjälpa till att känna till namnen på vissa människor som har diagnostiserats med schizofreni men fortfarande levde värt liv. Dessa inkluderar matematikern John Nash, jazz trumpet spelare Tom Harrell, och pianisten John Ogden.
  • Tänk på återhämtning som en resa. Det kan finnas stötar på vägen, men med hjälp av ditt medicinska team och vänner och familj kan du styra dina symtom, hålla självständigheten och uppnå en god livskvalitet.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande