Hur man hanterar oförskämda människor

Du måste oundvikligen ta itu med medel eller oförskämda människor under hela ditt liv. Oavsett om det är en komplett främling i mataffären, din rumskompis eller en kollega, kommer det alltid att finnas någon som kommer på nerverna. Det finns olika strategier för att ta itu med oförskämda människor baserat på situationen. Om personen är någon som har förolämpat dig personligen eller deras elakhet är något du måste hantera dagligen, det kan vara bäst att konfrontera dem direkt för att hålla det att hända igen. Om personen är en komplett främling och deras elakhet är meningslös och inte värt din tid, är det förmodligen klokt att gå bort från situationen helt och hållet.

Steg

Metod 1 av 2:
Konfrontera personen
  1. Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 1
1. Hålla sig lugn. Konfrontera personen kommer inte att fungera om du är arg och aggressiv.
  • Om du känner dig upprörd eller frazzled av en oförskämd kommentar, sade personen till dig, ta några djupa andetag innan de närmar sig dem. Ju mer flustered du ser, desto mindre kommer de att lyssna på vad du måste säga.
  • Tillbringa ett ögonblick tänka noga på vad du säger på förhand istället för att impulsivt skrika på personen. De kommer att vara mindre benägna att argumentera om du visar att deras oförskämda kommentar inte har funnit dig. Att vara den större personen betyder att du är självsäker och kontroll över dina känslor.
  • Engagera inte dem i någon form av fysisk kamp eller argument - det här kommer också att förvärra situationen. Om du är orolig kan du lura ut, ha en vän med dig för att hålla dig i kontroll.
  • Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 2
    2. Vara direkt. Undvik att slå runt busken eller vara passiv-aggressiv. Möta dem kvadrat på, gör ögonkontakt och klippa rakt för att jaga om vad det är de gjorde det som störde dig. De kan inte lära av sitt misstag om de inte vet vad de gjorde.
  • Om någon skär framför dig i linje i mataffären, släpp inte ut en dramatisk suck och rulla dina ögon hoppas att de kommer att märka. Adressera dem direkt genom att säga, "ursäkta mig, men jag tror att jag var framför dig i linje" eller "Jag är ledsen, men linjen börjar tillbaka dit."
  • Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 3
    3. Använd humor. Om du känner dig obekväma direkt kallar någon ut på deras elakhet på ett seriöst sätt, införliva humor för att diffusa spänningen.
  • Om någon högt munching på sin smörgås och gör en röra bredvid dig på tunnelbanan, le och tillfälligt säga något som, "Wow, du njuter verkligen, är du inte?"Med ett skratt. Om de inte får poängen, följ upp med, "Vill du att tugga lite mindre högt?"
  • Se till att din humor är lätt och inte passiv-aggressiv eller sarkastisk. Håll dig vänlig och le. Du vill att din kommentar ska komma av som ett skämt som de båda kan skratta om, inte en sassy kommentar som brinner av ett argument.
  • Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 4
    4. Vara artig. Det bästa sättet att bekämpa elakhet är med vänlighet. Var den större personen och stoppa inte ner till deras nivå genom att vara oförskämd.
  • Håll din ton av röst respektfull och inte sassy. Leende. State saker ur din synvinkel eller från en objektiv synvinkel så att andra inte kommer att bli defensiv.
  • Använd tack och tack. Dessa ord kan gå långt. Försök till exempel säga, "Snälla sluta, jag finner det oförskämda och förolämpande. Jag uppskattar inte ditt beteende," eller "Det finns inget behov av sådana [aggressiva, oförskämda, förolämpande osv.] Kommentarer här. Tack."
  • Ofta har människor som är oförskämda någonting stör dem. Deras elakhet kan vara ett gråt för hjälp, eller de kan söka efter ett empatisk öra. Om du känner till personen tillräckligt bra, fråga dem om något stör dem eller om de behöver hjälp. Se till att det inte kommer av som sarkastiskt, men. Försök säga något som "Jag har märkt att du har agerat mer [uppåt, spänd, etc.] nyligen. Är allt okej? Finns det något jag kan göra för att hjälpa?"
  • Förstå att en annan persons elakhet kanske inte har något att göra med dig. Försök att gå in i varje interaktionsförståelse att den andra personen förmodligen gör det bästa de kan göra, och det finns inget sätt för dig att veta vad de handlar om. Som kan hjälpa dig att ha lite mer empati och förståelse.
  • Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 5
    5. Ha en civiliserad konversation. Om personen förolämpade dig personligen eller sagt något som du starkt är oense med, artigt anger din åsikt eller frågar dem varför de beter sig på det här sättet.
  • Försök att förstå sitt perspektiv genom att säga, "Jag hittar vad du just sagt för att vara oförskämd och respektlös ... Det som gör att du säger det?"Detta kan starta en hälsosam diskussion eller debatt - men se till att det inte spiral ut ur hand.
  • Om det "gör" blir ett uppvärmt argument och person fortsätter att vara oförskämd och respektlös, gå bort. Inse att du har gjort allt du kan och låt det gå.
  • Kom ihåg att vissa människor är döda på sina åsikter. Det är inte möjligt för alla att komma överens om allt, och ibland även om du försöker, kommer du inte att kunna ändra sitt sinne.
  • Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 6
    6
    Använd "I" uttalanden i motsats till "du" uttalanden. "Du" uttalanden pekar på skulden och anklagelserna till lyssnaren, vilket kan göra dem defensiva. Istället, uttryck för dem hur deras handlingar får dig att känna dig personligen.
  • Om en släkting fortsätter att kommentera din vikt, försök säga något som, "När du säger de sakerna om min kropp, känner jag mig osäker och ner om mig själv," i motsats till "är du så irriterande och oförskämd."
  • Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 7
    7. Prata med dem i privat. Ingen gillar att bli utpekad framför andra när de är fel. Om en person är oförskämd för dig när du är i en grupp, försök att vänta tills du kan prata med dem en-mot-en.
  • Om en vän gör rasistiska eller sexistiska kommentarer under en gruppkonversation vid lunchtid, vänta tills de andra har lämnat eller erbjuder att gå med dem till klass så att du kan diskutera det privat. Eller, text dem senare och säga, "Hej, jag ville prata med dig om något. Har du en minut efter skolan?"
  • Att prata i privat hindrar också andra vänner från att ta sidor i konflikten, vilket bara förvärrar situationen och kan potentiellt skapa en delning i din vängrupp.
  • Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 8
    8. Överväga inte situationen. Om du har konfronterat någon om deras beteende och saker har inte förbättrats, acceptera att du har gjort så mycket som möjligt för att förbättra relationerna med dem.
  • Du kan inte få någon att vara artig om de vill vara oförskämd, och det är inte ditt ansvar att försöka "fixa" dem. Faktum är att försöka för svårt att tvinga en förändring i deras beteende ofta att göra dem värre istället för bättre. Ibland måste du bara acceptera människors elakhet, inser att det inte är ditt fel och låt dem hitta sina egna lösningar.
  • Metod 2 av 2:
    Ignorerar personen
    1. Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 9
    1. Upprätthålla ett "poker" eller "gammalt" ansikte. Visa inga känslor. Även om du känner dig arg, irriterad eller irriterad, ge dem inte vad de vill ha genom att visa att deras elakhet kommer till dig.
    • Håll dig lugn och samlad. Stäng dina ögon och ta ett djupt andetag om du känner dig själv att förlora ditt humör.
    • Håll ett rakt ansikte eller försök att gå för ett "blankt" look på ditt ansikte, från och med helt från personen och visar dem är de inte värda din tid.
  • Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 10
    2. Klipp av direkt ögonkontakt. När du gör ögonkontakt erkänner du personen och validerar sina handlingar. Titta bort från dem och blickar rakt fram på något i avståndet.
  • Undvik att titta ner på marken. Denna typ av kroppsspråk kommer av som underdanig och okonvention. Att hålla blicken upp och steady får dig att se självförsäkrade och i kontroll.
  • Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 11
    3. Vänd din kropp bort från dem. Du kan förmedla mycket genom ditt kroppsspråk ensam. Vänd axlarna och fötterna för att peka i motsatt riktning. Korsa armarna framför din kropp för att se stängd och frånkopplad.
  • Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 12
    4. Gå iväg. Om möjligt, gå snabbt i motsatt riktning från dem och se inte tillbaka. Stå upp högt och se säker på att du går.
  • Om du känner dig besvärlig att inte säga något innan du går bort, håll ditt svar kort. Detta kommer att erkänna att du har hört vad de har sagt men håller inte med det. Du kan bara säga något som, "OK" eller "Jag vet inte" innan du vänder dig bort.
  • Om en klasskamrat fortsätter att gnugga i ditt ansikte som han eller hon har en perfekt poäng på sin sista tentamen, bara le och säga, "Det är trevligt."Vänd sedan din eller hennes uppmärksamhet åt andra, viktigare saker.
  • Om det är någon som du vet kommer du att behöva interagera med igen, som en kollega eller en vän, gå bort från några minuter, kan ge dem lite utrymme att lugna sig. Förhoppningsvis när du träffas igen, kommer de att ha förändrat sitt beteende.
  • Bild med titeln Deal med oförskämda människor Steg 13
    5
    Undvik personen. Håll ditt avstånd från den oförskämda personen så att deras negativitet inte myrar dig regelbundet.
  • Om personen är en främling, det borde vara lätt - du kommer sannolikt aldrig att behöva se dem igen.
  • Om du verkligen inte kan stå personen men tenderar att springa in på dem dagligen, försök att begränsa kontakten med dem så mycket som möjligt. Om det är möjligt för dig att byta kontor eller göra någon annan förändring för att undvika att springa in i den här personen, ta det steget. Det kommer definitivt att hjälpa till att inte ha dem i din närvaro.
  • Om personen är någon du vet väl, överväga att ta bort dem från ditt liv. Låt dem veta konsekvenserna av sina handlingar om de inte ändrar sitt beteende. Om det fortsätter, blockera dem på sociala medier eller sluta kontakta dem.
  • Tips

    Acceptera att elakhet är en mänsklig kvalitet, och det är omöjligt att komma överens med alla. Kom ihåg att vi alla har stunder av irrationalitet - i själva verket, i vissa situationer, kan vi vara den oförskämda personen!
  • Ta inte det personligen. Rudeness är vanligtvis ett resultat av en personlig fråga eller osäkerhet som inte har något att göra med dig. Även om personen tar sin frustration ut "på" du betyder det inte att de är frustrerade "med" du. Inte internalisera deras betydelse som ett eget fel - försök att hantera det objektivt.
  • Även om det har något att göra med dig och du känner dig personligen attackerad, ta ett steg tillbaka och inse att du har ett val i det sätt du låter det påverka dig. Ta kraften ur sin elakhet genom att välja att behandla det som deras problem, inte din. Var säker på dig själv och vad du tror på och låt inte deras hårda ord komma till dig.
  • Håll dig på den låga när du gör svar - du vill göra artiga, inte de som kommer att få dig i trubbel. Detta visar dem att du är mycket mer mogen, och därför hjälper dig att behålla din värdighet.
  • Var motsatsen till oförskämd för dem: le, visa medkänsla och fråga dem hur de är. Deras elakhet kan vara ett gråt för hjälp och att visa vänlighet kan vara exakt vad de behöver för tillfället. Försök att sprida positiva vibbar istället för att slösa energi på negativa.
  • Begränsa de personer med vilka du delar dessa konfrontationer med dina närmaste vänner. Det är okej att ventilera om en känslomässigt ansträngande situation, men fortsätt sedan till något annat. En del av att vara den större personen i dessa situationer gör inte en stor sak ut ur det. Plus, du vill inte skvaller att sprida och göra det tillbaka till den oförskämda personen.
  • Observera hur andra hanterar dem. Det är troligt att du inte är den enda som finner någon oförskämd. Försök att se hur andra människor interagerar med dem när de är oförskämda, och huruvida deras tekniker fungerar eller inte. Detta kan ge dig andra idéer och insikter om hur man hanterar dem.
  • Var inte ett mål för dem eller de kan fortsätta mobba dig. Gör inte något som visar att du vill vara oförskämd eftersom du kan hamna i trubbel. Det är en bra idé att berätta för sina föräldrar. Vara artig och be för dem. De kan inse hur de behandlar dig är ett direkt uttryck för hur de känner sig om sig själva.
  • Om personen är oförskämd är någon du känner eller någon nära dig. Det kan vara felplacerad ilska. Beroende på nivån på komfort du känner med den här personen kan du låta dem veta och samtidigt erbjuda några råd eller hjälp att de-eskalera situationen. Å andra sidan, om det är någon i allmänhet eller någon du inte vet, är det bäst att bara undvika dem. Livet är för stort och för kort för att spendera tid på att göra något negativt.
  • Varningar

    Var inte meningen tillbaka till den oförskämda personen. Det visar bara dem att det de gör är att störa dig. Dessutom, om du är meningsfull, är det mycket skillnad mellan dig och dem?
  • Ändra inte för dem - det kommer bara att få dem att känna att de har överlägsenhet över dig.Människor som är oförskämda spelar ofta subtila kraftspel - försöker få dig att glida upp eller byta för att passa dem.
  • Gör inte något som kan eskalera konflikten, till exempel att starta en kamp. Det är bättre att gå bort än att försöka övertyga dem annars eller förklara dem i vedergällning.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande