Hur man är taktfull

Isaac Newton sa en gång, "Takt är konsten att göra en punkt utan att göra en fiende." Att vara taktfull är bara det - med förmågan att tydligt kommunicera ditt budskap samtidigt som det är känsligt för dem runt dig och inte oavsiktligt förolämpande någon. Att vara taktfull gör inte menar att dölja vad du verkligen känner - det betyder bara att du presenterar dina idéer på ett sätt som skulle göra dem till de mest tilltalande och oändliga. Om du vill veta hur du ska vara taktfull, bör du se steg 1 för att komma igång.

Steg

Del 1 av 2:
Att vara taktfull i konversation
  1. Bild med titeln vara taktfull steg 1
1. Tänka innan du talar. Tillåt dig en paus att överväga hur dina ord kan uppfattas, och för att förhindra att du gör förhastade kommentarer. Du kan ha en omedelbar tarmreaktion på något som din chef eller vän säger, men ta ett ögonblick för att samla dina tankar innan du kommer rätt ut och säg vad du vill säga. Fråga dig själv om det är den bästa tiden att presentera dina idéer, om du ska spendera lite tid att hitta ett bättre sätt att säga vad du vill säga, och om människor kommer att vara mottagliga för dina kommentarer just då.
  • Även om du talar med din tarm kan leda till många intressanta idéer, kan det också bidra till några minuter för att formulera dina tankar först. Om du omedelbart inte håller med något som din chef säger, till exempel, du är bättre att tänka på konkreta exempel för varför du inte håller med om att bara sudda ut att du tycker att det är en dålig idé.
  • Lägg märke till folket runt dig. Du kanske vill kommentera hur upphetsad du är för ditt bröllop, när en av de människor går igenom en bitter skilsmässa. Även om du inte behöver dölja din entusiasm för alltid, kan du vara bättre att hitta en bättre tid att göra din kommentar.
  • Bild med titeln vara taktfull Steg 2
    2. Avböj negativa kommentarer. Om människor gör negativa kommentarer runt dig, bör du undvika att bli insvept i dem om du vill vara taktfull. Detta är särskilt sant om du är på arbetsplatsen och inte vill vara en del av kontorspolitiken. Det finns flera sätt på vilka du kan avböja negativa kommentarer och ta den höga vägen i testiga situationer. Här är några sätt att göra det:
  • Försiktigt korrekt skvaller. Exempel: "Jag är ledsen att du hörde det om Jane Doe. När jag pratade med henne sa hon att det bara var ett rykte om att hon blev avfyrade."
  • Säg något som inte begått. Exempel: "Jag har aldrig träffat John Doe, så jag skulle inte ha en ledtråd om sina dricksvanor."
  • Säg något positivt. "Mary Sue kan vara sent mycket, men hon gör riktigt bra jobb." Eller, "Bill Jones har alltid varit med mig personligen."
  • Ändra ämnet. "Du vet, din kommentar om chefen påminner mig om något. Det finns en kontorsparti som kommer upp, höger? Tar du någon?"
  • Ta bort dig själv från situationen. Om folk fortsätter att vara negativa och situationen inte låter upp, så kan du ursäkta dig och säga att du behöver komma tillbaka till klass eller arbete. Du borde göra det som inte är relaterat till konversationen till hands.
  • Be den person snyggt att sluta. Säga "Jag är verkligen inte intresserad av att skvallra om vår granne," eller "Jag föredrar inte att prata om det på kontoret."
  • Bild med titeln vara taktfull Steg 3
    3. Börja med en positiv kommentar innan du ger negativ feedback. Om du måste ge negativ feedback till någon, om det är en kollega eller din bästa vän, ska du sova det på ett sätt som gör den person som är mest mottaglig. Det betyder inte att du borde ljuga för personen om det inte går bra, men att du ska börja med något positivt så personen ser att du bryr dig om honom eller henne.Här är några sätt att göra det:
  • Om du vill ge negativ feedback till en vän kan du säga något som, "Jag tycker att det är så sött av dig att alltid vilja sätta mig upp med de ensamstående killarna du vet. Men när du försöker göra det varje gång vi går ut, gör det mig att känna mig patetisk."
  • Om du vill ge negativ feedback till en medarbetare, kan du säga något som, "Jag uppskattar verkligen hur svårt du har jobbat med det nya projektet. Men jag tror att projektet kan vara ännu bättre om du låter Mary hjälpa dig lite mer."
  • Bild med titeln vara taktfull Steg 4
    4. Välj dina ord noggrant. När det gäller att vara taktfull är en av de viktigaste sakerna att komma ihåg att du bör vara medveten om de ord du använder för att uttrycka dina idéer. Du kan fortfarande säga vad du vill säga utan att förolämpa människor eller komma bort men som en know-it-all. När du är redo att ange en åsikt, fråga dig själv om de ord du använder är förspända, skadliga, nedlåtande eller bara fel för tillfället. Hitta sedan de ord som hjälper till att vidareutveckla dina idéer utan att förolämpa någon.
  • Till exempel, om du vill prata med en kollega om hur hon behöver få sitt arbete gjort snabbare, berätta inte för henne att hon är "långsam"- istället, fråga henne om hon kan tänka på sätt att vara "mer effektiv."
  • Till exempel, om du säger din chef du lämnar ditt jobb, behöver du inte säga något liknande, "Jag är bara alltför smart för dessa människor"- Istället kan du säga något som, "Detta företag är inte den bästa passformen för mig."
  • Bild med titeln vara taktfull Steg 5
    5. Välj din timing försiktigt. När det gäller att vara taktfull, har bra timing halv slaget. Du kan ha något helt trevligt att säga, vilket kan förstöra en social situation om du säger det vid fel tid, och kan leda till skadade känslor utan att du betyder att göra någon skada. Innan du kommenterar, fråga dig själv om det här är den bästa tiden att göra kommentaren, och om alla kommer det att bli mottagliga för det. Fråga dig själv om det skulle vara bättre att vänta med att få ett mer positivt svar, även om du dör för att säga vad du vill säga.
  • Till exempel, om din vän Linda är upphetsad att berätta för alla sina vänner om sitt senaste engagemang, kan du behöva hålla av nyheterna att du är gravid för en vecka, så Linda kan njuta av strålkastaren lite längre. Du vill inte att hon ska känna att du trumped hennes stora dag.
  • Till exempel, om din chef är att sätta upp en lång presentation i slutet av arbetsdagen, kanske det inte är den bästa tiden att ställa din fråga om en orelaterad rapport. Att ställa frågan nu kommer bara att leda till förvirring och din chef kommer att fokuseras på presentationen och kommer inte att ha energi för att ta itu med dina bekymmer - om du väntar till nästa dag, kommer din chef att bli lyckligare att diskutera problemet med dig.
  • Bild med titeln vara taktfull Steg 6
    6. Avvisa inbjudningar artigt. Om någon frågar dig att göra något, borde du hitta ett sätt att hämta det, även om din tarmskrik, "I helvete heller!" Oavsett om du blir ombedd att delta i barnets dusch av en person som du knappt vet eller att stanna sent på jobbet på en fredagskväll, istället för att omedelbart säga nej och ser arg eller upprörd om det, borde du ta dig tid att säga hur mycket du skulle vilja göra det och sedan ge en kort förklaring eller ursäkt om att inte kunna göra det. Detta kommer fortfarande att få samma meddelande över, men du kommer inte att förolämpa någon i processen.
  • Till exempel, om din chef frågar dig att ta på ett annat projekt och du inte har mer tid på dina händer, kan du säga något som, "Tack så mycket för att tänka på mig för denna möjlighet. Tyvärr är jag fortfarande att lägga upp de två andra projekt du frågade mig om och jag kommer inte att kunna ta det extra arbetet. Men jag skulle gärna hjälpa till med något liknande i framtiden."
  • Till exempel, om din vän inbjuder dig att gå på vandring men vandring är inte riktigt din sak, kan du säga något som, "Din helg resa till Redwood Forest låter fantastiskt, men jag ska ta det lugnt i helgen - jag har haft en galen vecka på jobbet och måste dekomprimera. Vad sägs om att vi hamnar över drycker nästa fredag?"
  • Bild med titeln vara taktfull Steg 7
    7. Avslöja inte för mycket personlig information till människor du inte vet mycket bra. En annan sak som människor som saknar takt tenderar att göra är att gå om att meddela sin verksamhet till varje person på gatan. Om du vill ha takt, kan du inte gå runt berätta för någon inom Earshot om din senaste uppbrott, ditt nya utslag eller alla dina personliga problem. Att berätta för människor som du inte vet väl hela din verksamhet kommer bara att göra dem obekväma och kommer inte att leda till några nya vänskapar - har takt och var medveten om när människor skulle vilja höra mer och när det är tillräckligt.
  • Detta gäller också för att avslöja personlig information om andra människor. Om du är med en nära vän och några mindre än nära vänner, hämtar du inte på en privat konversation du hade med den vänen framför de andra människorna - din vän kan ha varit glad att prata om hans komplicerade förhållande till sin mamma med dig, men han kanske inte vill att världen ska veta om det.
  • Bild med titeln vara taktfull Steg 8
    8. Se till att ditt kroppsspråk speglar dina ord. Det är bra om dina ord skickar ett vänligt och artigt meddelande, men om din kropp berättar för människor något annat, så kommer de snabbt att få en annan bild. Om du berättar någon som är viktigt på ett känsligt sätt, så ska du göra ögonkontakt, möta personen och inte hänga över eller titta på golvet. Ge personen din uppmärksamhet och visa att du faktiskt bryr dig. Det är svårt för dem att ta dig allvarligt om du säger den person som han eller hon gör bra på jobbet medan du tittar i andra riktningen.
  • Åtgärder kan verkligen tala högre än ord, så se till att din kropp inte skickar ett annat meddelande från din mun.
  • Del 2 av 2:
    Att vara hänsynsfull av andra
    1. Bild med titeln vara taktfull Steg 9
    1. Tänk på den andra människans synvinkel och erkänna det. En annan del av att ha takt kan förstå var en annan person kommer ifrån. Även om man uttrycker dina egna idéer är det också viktigt att förstå att en annan person inte får se saker som du ser dem. Om du låter personen veta att du förstår var han eller hon kommer ifrån, kommer de att vara mycket mer benägna att lyssna på dig och att ta dina idéer på allvar.
    • Till exempel, säger något liknande, "Maria, jag förstår att du har haft mycket på din tallrik nyligen..." kan göra det lättare för dig att fråga Maria för att hjälpa till med ett annat projekt. Om du bara säger, "Hej, kan du stanna sent för att avsluta en ny rapport för mig?" då är Maria sannolikt att du är okänslig.
  • Bild med titeln vara taktfull steg 10
    2. Tänk på kulturella skillnader och försök att agera på ett känsligt sätt utan att bli frågad. Det finns många kulturella skillnader som bör erkännas i vår värld, som är baserade på var människor är från, hur de höjdes, vad deras ras och bakgrunder kan vara, eller till och med vilken generation de kommer ifrån. Vad som kan vara helt acceptabelt i en kultur kan anses vara oförskämd i en annan, så fråga dig själv om du är känslig för de olika kulturerna runt dig innan du kommenterar.
  • Bild med titeln vara taktfull Steg 11
    3. Vara diskret. Du kan upptäcka att du måste korrigera något som en medarbetare sade under en presentation, eller att en av dina vänner har en jätte bit av spenat i tänderna. I stället för att peka ut det framför alla, bör du försöka dra den personen åt sidan för att låta dem veta om situationen. Att visa diskretion är en stor del av att ha takt, för det hjälper dig att veta vad som ska sägas under vilka omständigheter. Det är en viktig färdighet du borde ha i den professionella och den sociala världen.
  • Till exempel, om du och din partner fick en höjning men ingen annan i företaget gjorde det bäst att inte skryta om det framför alla. Du kan ha en privat fest senare.
  • Bild med titeln vara taktfull steg 12
    4. Var nådig även när du är irriterad. Håll din sval och prata vänligt och uppriktigt. Antag det bästa. Även om du kan dö för att berätta för din vän vad du verkligen Tänk på hennes beteende, eller du vill verkligen skrika på din medarbetare för att förstöra ett projekt, bör du hålla tungan och vara så snäll som möjligt tills du hittar en tid att ange dina sanna känslor. Det finns ingen mening att säga något du kommer ångra bara för att du är irked i ögonblicket.
  • Till exempel, om någon ger dig en ful tröja, säg: "Tack så mycket för nutiden. Jag rörde dig tänkt på mig."
  • Bild med titeln vara taktfull Steg 13
    5
    Har empati för andra. Titta runt dig innan du kommenterar och ser hur de andra människorna kommer att få det. Det är viktigt att veta var människor kommer ifrån innan du blurt ut dina politiska, religiösa eller andra personliga åsikter. Även om du inte helt kan veta var varje person kommer från när du talar är det viktigt att ha en känsla av människornas tanke och erfarenheter runt dig så att du kan undvika att förolämpa människor.
  • Till exempel, om du bara fick en höjning och Bob blev avfyrade, det kanske inte är dags att skryta om det.
  • Om en av folket runt dig är en gudomlig kristen, så är det inte dags att prata om hur du tror att religion är meningslöst.
  • Om någon runt dig är utmattad efter en lång dag, förvänta dig inte att personen hjälper dig att lösa en stor känslomässig konflikt. Ha tålamod.
  • Bild med titeln vara taktfull steg 14
    6. Var en aktiv lyssnare. Att vara en aktiv lyssnare är en viktig del av att vara taktfull. Det är en skillnad mellan vad någon säger till dig och vad den personen verkligen tänker, så du borde verkligen se och höra personen ut för att få det verkliga meddelandet. Om din vän säger att hon är över henne, och helt redo att gå till en fest med dig, men hennes ögon och gester berättar annars, så hitta ett sätt att vänligen berätta för henne att det är okej om hon inte är redo att gå ut.
  • Att uppmärksamma hur människor verkligen känner, eftersom de talar kan hjälpa dig att svara på dem på det mest taktfulla sättet. Till exempel, om din medarbetare verkligen kämpar med ett projekt men är rädd att be om hjälp, lyssna på ledtrådar, som nervositet, stammar eller repetitivt tal för att se om han eller hon försöker nå ut till dig.
  • Aktivt lyssnande kan också hjälpa dig att se om en person har stängt av och inte vill höra mer om ett ämne. Om du ger feedback till en kollega som redan är upprörd av den, kan du säga av hans eller hennes ord att han inte är redo att höra mer - du borde graciöst avsluta konversationen och hämta det senare.
  • Bild med titeln vara taktfull steg 15
    7
    Visa respekt. Att vara respektfull går hand i hand med att vara taktfull. Om du vill ha sann takt måste du behandla andra personer med respekt. Det innebär att de slutar prata istället för att avbryta dem, vilket ger dig din fulla uppmärksamhet när de försöker berätta något och fråga folk hur de gör innan du hoppar in för att leverera några dåliga nyheter. Behandla varje individ med omsorg och vänlighet och förstå att det är viktigt att få folk att känna att de behandlas rättvist, även om de kanske inte är dina favoritpersoner på planeten.
  • Att vara respektfull är en fråga om gemensam anständighet. Förbannar inte framför dina äldste - använd inte Lewd-språk framför personer du inte vet bra. Detta kommer att gå ut som mycket smaklöst och saknar därför takt.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande