Hur får man frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka

Att vara en tonårsflicka är svår. Du måste oroa dig för dina betyg, ditt sociala liv och alla de förändringar som du går igenom dagligen. För att göra saken värre kan du ha överbävande föräldrar som har sådana orimliga förväntningar att de inte litar på att du lämnar huset utan att de är några steg bort. Följande steg är utformade för att hjälpa dig att hantera föräldrar som kan vara lite för restriktiva.

Steg

Metod 1 av 3:
Lära sig hur man kommunicerar mer effektivt
  1. Bild med titeln får frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka steg 1
1. Repetera vad du vill säga innan du säger det. Det finns inget sätt att ändra dina föräldrars sinnen om du inte åtminstone försöker förklara dina tankar i frågan. Om du tror att dina föräldrar behandlar din orättvist, bör du vara beredd att presentera ditt ärende.
  • Innan du pratar med dem, skriv ner exakt vilka ämnen du vill täcka. Vill du att dina föräldrar ska låta dig gå till hemkommande dans med dina vänner? Gör en lista över de bästa orsakerna till att du får göra det. Vill du börja bära smink? Förbered ett detaljerat argument för varför du är redo. Om du inte kan komma med några bra skäl, förvänta dig inte att dina föräldrar hittar ditt ärende trovärdigt.
  • Välj noggrant de ord du vill använda för att öppna konversationen. Börja inte med en anklagelse, till exempel, "mamma, du låter mig aldrig göra något roligt! Som behöver förändras."Försök istället säga något som, "Mamma, jag vet att du är rädd för att låta mig gå in i allmänheten utan att du är där, men jag skulle vilja gå till en film med mina vänner på fredagskvällen. Jag undrade om det fanns något jag kunde göra för att tjäna mer frihet." Närma sig situationen med ödmjukhet och respekt, och dina föräldrar kommer sannolikt att lyssna på vad du måste säga.
  • Bilden med titeln får frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka Steg 2
    2. Planera att fynda. Det kan tyckas konstigt att förhandla med dina föräldrar, men du måste ge dem några incitament att överväga dina idéer.
  • Finns det något du kan erbjuda till dina föräldrar i utbyte mot dem lossnar sina regler? Om de inte tillåter dig att se en film med dina vänner på fredag, kan du lova att dammsuga huset på lördag om de tillåter dig att gå. Tänk på vilka uppgifter som dina föräldrar hatar att göra. Kan du göra dem? Om så är fallet kan du ha ett utmärkt förhandlingschip.
  • Var redo att förhandla om vad ditt straff ska vara om du misslyckas med att hålla upp din slut på fyndet. Om du berättar för dina föräldrar kommer du att vara hemma klockan 10:00.m., och du kommer hem klockan 10:45, vad ska konsekvenserna vara? Om du säger att du tvättar disken i en vecka men sluta efter tre dagar, hur ska du straffas? Kom upp med några möjliga straff innan du närmar dig dina föräldrar med ditt erbjudande. Visa dem att du kan ta ansvar för dina handlingar.
  • Erbjuda en kompromiss. Om du inte får gå till en film som börjar kl 9:30 p.m., kanske du kunde se 6:30 p.m. visar istället. Om de inte vill att du ska gå till en fest på en väns hus, lova att skriva dem var 30: e minut. Det skulle vara irriterande, men åtminstone får du chansen att bevisa dig själv.
  • Var försiktig så att du inte går in i den här konversationen som om det är en förhandling mellan jämställdhet. I slutändan är du inte kontroll över denna situation, och du måste följa vad dina föräldrar bestämmer. Du håller inte makten i den här situationen, och du vill inte verka krävande och arrogant.
  • Välj ord som kommunicerar lämplig ton. Säg inte, "Mamma, jag kommer att vakuum huset på lördag morgon, men du kommer att behöva låta mig gå till filmen på fredag ​​kväll." Istället kan du säga "Mamma, jag skulle verkligen vilja gå till filmen fredag ​​kväll. Jag vet att du hatar att dammsuga huset, så skulle du överväga att låta mig gå om jag lovar att göra det lördag morgon?" Om du kan föreslå att göra något som kommer att göra sina liv lättare, ger du dem ett incitament att överväga ditt erbjudande.
  • Bild med titeln Få frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka Steg 3
    3. Håll dig lugn och behåll din lugn. Om du vill bli behandlad som en vuxen måste du kunna kommunicera som en.
  • Försök att närma sig dina föräldrar på ett lugnt och omtänksamt sätt. Närma sig dem när de är avslappnade - kanske efter middagen - och berätta för dem att du skulle vilja prata. När du har uppmärksamhet, förklara varför du känner som om gränserna läggs på dig är orättvist.
  • När dina föräldrar erbjuder sina skäl att ställa in gränser på dig, förbli komponerade och hjärtliga samtidigt som du behåller din position. Om du förlorar ditt humör eller storm ut ur rummet, kommer du bara att ge dina föräldrar att tro att du inte är mogen nog att hantera mer frihet.
  • Bild med titeln får frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka steg 4
    4. Acceptera det faktum att du kanske inte ändrar sina sinnen. Chansen är, om dina föräldrar har lagt stora restriktioner på dig, kommer de inte att omedelbart ändra sina tankar efter en konversation. Du kanske måste bosätta dig för att ge dem något att tänka på senare.
  • Kom ihåg att du inte behöver vinna det här argumentet för att göra din poäng. I det här skedet vill du att dina föräldrar ska tänka på vad du säger och att vara glad att du kan närma dig dem på ett hänsynstagande sätt, även om de inte håller med.
  • Var beredd på att dina föräldrar ska reagera dåligt. Med tanke på att du ifrågasätter sina föräldraskap, kan de till och med bli arg att du hade audacity att konfrontera dem. Framförallt Om dina föräldrar vägrar att BUGGE, bör du hantera denna situation med mognad och poise. Därigenom kan du imponera på dem och få dem att ifrågasätta om de är för strikta.
  • Metod 2 av 3:
    Tjäna dina föräldrars förtroende
    1. Bild med titeln Få frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka Steg 5
    1. Följ reglerna. Det är naturligt att testa dina gränser när du är tonåring, men att bryta dina föräldrars regler kommer inte att övertyga dem om att du är redo för Mer ansvar.
    • Även om dina föräldrars regler verkar dumt eller alltför restriktiva, kommer dessa regler sannolikt att vara på plats eller bli ännu strängare om du inte kan följa dem. Om du kan visa dem att du respekterar sina regler, kan de vara mer benägna att lita på dig att hantera mer frihet.
    • Kommunicera med dina föräldrar att du förstår att de älskar dig och bara vill ha det som är bäst för dig. När dina föräldrar ser att du uppskattar deras oro för dig, kommer de att bli mer benägna att lyssna på dina förklaringar till varför du tror att du kan hantera mer ansvar. Man skulle kunna säga, "Jag vet att du bara vill hålla mig säker, men jag hoppas vi kan räkna ut ett sätt där jag kunde vara säker och fortfarande göra några saker med mina vänner. Kan vi prata om det?"
  • Bild med titeln Få frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka Steg 6
    2. Visa respekt och ha en bra attityd, även om dina föräldrars regler inte ändras. Var inte en broing, arg tonåring.
  • Om du skapar en spänd och arg miljö hemma, vill dina föräldrar förmodligen inte belöna ditt beteende genom att ändra sina regler. Var en trevlig och lättillgänglig person, och dina föräldrar kommer sannolikt att överväga saker ur ditt perspektiv.
  • Försök inte att bära dina föräldrar genom att göra sina liv olyckliga. De kommer att ångra dig, och du kommer inte respektera dem när de grottar in.
  • Det är naturligt att du kommer att känna dig frustrerad och arg från tid till annan. När du gör det, försök att uttrycka dig på ett lugnt och rimligt sätt istället för att rulla ögonen eller stomping ut ur rummet. Gör inte sarkastiska kommentarer om hur deras regler är "dum" eller "orättvis" eller hur du önskar att de skulle vara mer som dina vänner föräldrar.
  • Bild med titeln Få frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka Steg 7
    3. Vara kvar. Ge inte upp första gången dina föräldrar vägrar att ändra sina regler.Istället, sätt ditt sinne på att bevisa att du kan hantera mer ansvar genom att hålla sina regler och fortsätta att göra väl genomtänkta, noggranna argument.
  • Var tydlig om det faktum att du fortfarande önskar att dina föräldrar skulle slappna av sina regler. När dina föräldrar inte tillåter dig att göra något som du tror du borde tillåtas göra, försäkra dem om att du kommer att följa sina regler eftersom du respekterar dem. Men påminna dem också om att du fortfarande tror att du kan hantera mer frihet och att du försöker tjäna sin förtroende. Medan du inte ständigt skulle klaga på deras överkantivande beteende, borde du inte heller gömma dina känslor.
  • Istället, gör en plan för att återvända ämnet en gång i veckan. Markera ett datum på en kalender och hålla reda på dagarna sedan sista gången du hade en seriös diskussion med dina föräldrar. När du har gjort framsteg när det gäller att vara respektfullt och följa deras regler, kommer du att ha en rekord som du kan peka på att bevisa att du förtjänar mer frihet.
  • Som alltid, var väldigt taktfull i hur du närmar dig dina föräldrar. Till exempel istället för att säga "Jag har gjort ett bra jobb efter dina regler. Nu är det dags för dig att ändra dem för mig," Du borde säga något som, "Jag undrade om vi kunde prata. Jag har gjort mitt bästa för att respektera dina regler, men jag känner fortfarande som om jag skulle vilja ha lite mer frihet. Finns det något jag kan göra för att tjäna ditt förtroende?"
  • Bild med titeln Få frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka Steg 8
    4. Var inte hemlig. Kom ihåg att dina föräldrars värsta rädsla är att du kommer att sätta dig i en farlig situation där de inte kommer att kunna skydda dig. Du vill inte ge dem skäl att tro att du kommer att missbruka deras förtroende om de låter dig göra mer av dina egna beslut.
  • Om du går igenom livet som gömmer saker från dem, kommer de bara att anta att du också gömmer dina motiv från dem. Om du ger dina föräldrar intrycket att du har ett hemligt liv som du inte vill att de ska veta om, kommer det bara att öka sina ånger om vad du ska göra när du är borta från dem. Du bör försöka hålla kommunikationslinjerna så öppna som möjligt.
  • Det är inte fel att hålla några saker privata, förstås. Du får hålla några tankar till dig själv. Men du borde inte ge dem intrycket att du lever ett liv hemma och en annan när du är borta från dem.
  • Bild med titeln Få frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka Steg 9
    5. Ljuga inte. Om du säger att du går till köpcentret efter skolan, hamnar inte på en väns hus utan förklaring. Om du säger att du kommer till en väns hus för att studera för en tentamen, spendera inte kvällen att titta på Netflix på en annan väns hus.
  • Om dina föräldrar inte kan lita på ditt ord, kommer de inte att lita på att du behåller några löften som du gör för dem. Det är svårt att argumentera för att du förtjänar mer ansvar om du redan kämpar för att hålla de regler som du har fått.
  • Var ärlig med dem. Även om du förstör och gör något som du vet kommer att göra dem arg, kommer de att vara glada att du respekterar dem nog att erkänna ditt misstag. Om du ljuger och täcker det, förväntar de dig att göra det i framtiden, också.
  • Metod 3 av 3:
    Ändra hur du tänker på din situation.
    1. Bilden med titeln får frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka steg 10
    1. Prata med en familjvän eller pålitlig vuxen.Känslor går högt när du är tonåring, och du kanske inte uppfattar din situation korrekt. Så hårt som det är att överväga är det möjligt att dina föräldrar faktiskt behandlar din rättvist och med rätt försiktighet.
    • Har du en pålitlig moster, farbror eller morförälder med vilken du kan diskutera din situation? Tror du att din högskolans vägledare kan erbjuda dig några råd? Om du inte känner att du kan prata med andra vuxna eftersom du är rädd att de skulle sluta fästa med dina föräldrar och godkänna att du för närvarande har de korrekta gränserna på dig, vilket kan indikera att dina föräldrar faktiskt är rättvisa. Om så är fallet måste du vara ärlig mot dig själv.
  • Bild med titeln Få frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka Steg 11
    2. Håll en journal och skriv om dina känslor mot dina föräldrars regler. Du kommer att känna dig bättre efter att ha skrivit ner dina tankar utan rädsla för att förolämpa någon, och du kan läsa om din tidskrift över tiden för att se hur bra du följer dina föräldrars regler och uppträder på ett moget sätt.
  • Din tidskrift kommer att ge en skriftlig historia om hur du och dina föräldrar förhandlar om dina regler. Om du verkligen följer sina riktlinjer och beter sig som de vill att du ska kunna visa dem att du har hållit ditt ord. Detta gör att du kan producera bevis för ditt argument och hjälpa dig att bevisa att de kan lita på dig med mer frihet.
  • Bild med titeln Få frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka steg 12
    3. Tänk på reglerna från ditt föräldrars perspektiv. Tänk på varför reglerna är på plats och vad dina föräldrar tror att dessa regler uppnår.
  • Om du hade en tonårad dotter, skulle du tillåta henne att gå till en fest på en väns hus utan vuxna runt? Skulle du låta din 14-åriga dotter gå på datum utan vuxenövervakning? Dina föräldrar var en gång den ålder du är nu, och det är mycket möjligt att de kom undan med beteende som de inte vill att du ska upprepa.
  • Om du inte kan se någon anledning till reglerna, be dina föräldrar att förklara dem. Till exempel kan du säga, "Jag vet att du vill hålla mig säker, men jag undrade varför du tror att jag kan gå till en film på en fredagskväll skulle sätta mig i en farlig situation." De kan ha anledningar att de aldrig har nämnt dig eller att du inte har övervägt, och du kanske kan underlätta några av sina rädslor.
  • Till exempel, om du vill delta i en film med en grupp vänner, men dina föräldrar är rädda kan någon utgöra ett hot mot dig, kan du säga "Jag förstår dina rädslor, men jag skulle vara med en grupp tjejer min ålder, och vi skulle vara offentligt hela tiden. Om någon hotade oss, skulle vi kräva hjälp och lämna den situationen."
  • Kom ihåg att dina föräldrar har en anledning till deras regler. Även om deras regler verkar orimliga, sätter dina föräldrar dem på plats eftersom de vill skydda dig, och anledningen till att de vill skydda dig är att de älskar dig. En dag kan du tacka dem för det.
  • Bild med titeln Få frihet med överbeskyddande föräldrar som en tonårsflicka Steg 13
    4. Glöm inte att denna situation bara är tillfällig. Du kommer vara ute på din en dag, och du kommer att vara fri att göra egna regler. Även om dina föräldrar "lägger löjliga begränsningar på ditt beteende, kommer du snart att bli en vuxen. Om du inte har något annat val än att lida genom denna period av ditt liv, kan du använda den här tiden som ett tillfälle att lära dig disciplin och tålamod.
  • Tips

    Om dina föräldrar accepterar ditt erbjudande att göra en chore för dem i utbyte mot att lossa dina regler, var beredd att göra ett bra jobb på den uppgiften. Om du håller halvhjärtat håller din slut på fyndet, kommer dina föräldrar att vara mycket mindre benägna att ta allvarligt några framtida erbjudanden.
  • Glöm inte att visa tacksamhet om dina föräldrar bestämmer sig för att ändra sina regler för dig. Var noga med att tacka dem för att överväga din synvinkel och försäkra dem om att du inte släpper ner dem. När du har fått göra något som tidigare var förbjudet, se till att du berättar för dina föräldrar vad erfarenheten var och hur du är tacksam för möjligheten att göra något som de var tveksamma att låta dig göra det. Om de känner att du är ärlig med dem och lär dig att ta hand om dig själv, kommer de att vara mer benägna att lossa andra regler.
  • Lär dig att känna igen tecken på missbruk. Om dina föräldrar är fysiskt eller muntligt missbrukar dig som en del av deras disciplin, har du inte vistelse i en farlig miljö. Lär dig definitionerna av missbruk och besök https: // barnhjälp.org / hotline / om du behöver hjälp.
  • Om du har känt deprimerad eller ängslig under lång tid, fråga dina föräldrar om du kunde se en rådgivare. Dina föräldrar borde vara villiga att hjälpa dig att hitta hjälp om du verkligen behöver det. Att bara göra denna förfrågan till dina föräldrar kan tvinga dem att konfrontera om deras regler är för strikta.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande