Hur man är omtänksam

Att vara hänsynsfull betyder att du tar dig tid att tänka på hur andra känner. För att vara riktigt hänsynsfullt måste du veta hur man sätter dig i andras skor, att ha takt och att vara snäll och nådig. Ibland kan vi bli fastnade i våra egna behov och vill och kan glömma att det finns andra människor runt som kan bli skadade eller förolämpade av våra handlingar. Att fatta ett beslut att vara omtänksamt kan hjälpa oss att vara medvetna om folket runt oss samtidigt som vi hävdar våra behov. Om du vill veta hur man är en mer omtänksam person, se steg 1 för att vara på väg.

Steg

Del 1 av 3:
Ha ett omtänksamt perspektiv
  1. Bild med titeln Betrakta steg 01
1. Sätt dig i någon annans skor. Innan du pratar med din vän, medarbetare, granne eller lärare, fråga dig hur den personen kan känna sig just då. Kanske är du arg på din rumskamrat och vill berätta för henne att hon är för rörig, eller du vill fråga din bästa vän att sluta ringa dig så mycket. Tja, innan du har en konversation om hur du verkligen känner, måste du tänka på hur den andra personen skulle reagera, och att sätta dig i sin sinnesstämning. Medan du inte behöver ändra vad du vill säga helt för att passa andras behov, kan tänka på situationen från den andras perspektiv hjälpa dig att formulera vad du vill säga medan du minimerar skadade känslor.
  • Kanske är din rumskamrat verkligen rörigt, men hon är också den som gör alla livsmedelsbutiken. Du borde hitta ett sätt att komplimangera sina goda egenskaper såväl som hennes dåliga så att hon inte blir defensiv eller känner att du inte uppskattar henne som en rumskompis.
  • Kanske din bästa vän ringer mycket eftersom hon har varit ensam sedan hennes pojkvän bröt upp med henne. Du kan fortfarande säga vad du vill säga, men vara hänsynsfull av hennes känslor och försök att tänka på det ur hennes perspektiv innan du fortsätter.
  • Bild med titeln Betrakta steg 02
    2. Förutse andras behov. En del av att vara hänsynsfull är att veta vad folk behöver innan de ens inser det själva. Om du går ut till lunch med dina medarbetare, lägg ner tillräckligt med servetter för alla. Om du ska till stranden med några vänner, ta ett extra paraply för dem. Om du känner din man kommer att ha en sen natt på kontoret, lämna lite middag som väntar på honom i kylskåpet. Håll ögonen på vad människor behöver, även innan de inser det själva, för att vara en riktigt hänsynsfull person.
  • Människor kommer att vara tacksamma och imponerade av din eftertänksamhet.
  • Du borde inte göra det eftersom du vill ha något i utbyte, men för att du verkligen vill hjälpa människor.
  • Bild med titeln Betrakta steg 03
    3. Var försiktig med andra när du är offentlig. Många människor tenderar att inte tänka på omgivningen när de är ute och om offentligt. Nästa gång du är ute, tänk på hur vad du gör kan uppfattas av andra människor, och hur de skulle reagera. Du kanske tror att det högt pratar med din bästa vän på telefonen på en kafé där alla andra försöker studera är oupphörligt, när du i verkligheten kan köra folket runt dig galen. Här är några andra sätt att se till att du är övervägande i allmänhet:
  • Försök att hålla din röst på en normal nivå, oavsett om du är i telefon eller pratar med vänner
  • Undvik att ta upp för mycket utrymme
  • Om du är i klassen, undvik unwrapping något högt eller shuffling runt så mycket att du orsakar en distraktion
  • Titta på var du går istället för att texta och gå
  • Bild med titeln Betrakta steg 04
    4. Vara hänsynsfull för andras ekonomiska situationer. Innan du frågar dina vänner eller personer du vet att ponny upp för något, bör du överväga sin ekonomiska situation så mycket du kan. Om din vän är bruten, föreslå inte att du går ut till middag på den fanciest platsen i stan - om det inte är din behandling. Du kanske inte tänker på det här om din ekonomi är avgjort, men du vill inte sätta andra människor i en obekväm situation eftersom de inte har råd att betala. Här är några sätt att se till att du är omgivande av andras ekonomiska situationer:
  • Om du kastar ett bröllop, tänk på dina gäster. Kan dina brudtärna verkligen ha råd med $ 200 klänningar, eller en resa till en bachelorette fest i Tahiti? Kan dina gäster verkligen betala för att flyga över hela landet för att fira dig? Det borde givetvis vara din händelse, men du bör se till att de berörda personerna inte behöver bryta sitt bankkonto för att delta.
  • Om du hänger med människor som inte har mycket pengar, hitta billigare saker att göra, som att gå till happy hour eller en dykbar eller titta på en rolig film istället för att klubba eller gå till teatern. Skäms inte folk genom att få dem att erkänna att de inte har råd att göra saker.
  • Del 2 av 3:
    Att vara hänsynsfull i konversation
    1. Bild med titeln Betrakta steg 05
    1. Välj din timing försiktigt. En del av att vara hänsynsfull är att känna den bästa tiden att du borde säga något. Den mest oskyldiga kommentaren kan komma ut som offensiv om du säger det vid fel tidpunkt. Se till att personen eller personer du pratar med är i rätt sinnesstämning för att vara mottaglig för din kommentar, och att du inte avbryter något eller orsakar komplikationer med vad du säger. Här är några idéer för att välja din timing:
    • Till exempel kanske du har några bra nyheter att dela, som du nyligen blev förlovad. Denna nyhet kan vara perfekta för brunch med dina vänner, men om din kollega pratar om sin mors begravning, bör du absolut hålla fast på dina stora nyheter.
    • Å andra sidan, om du har några dåliga nyheter att leverera, se till att personen är i den högra sinnena också. Om din vän gushing om sin graviditet är det inte dags att prata om hur du bara har dumpats.
    • Om du måste ge negativ feedback till en kollega, se till att du är när personen inte fångas av vakt. Ställ in en tid att prata med personen istället för att tillfälligt ge negativ feedback när personen minst förväntar sig det.
  • Bild med titeln Betrakta steg 06
    2. Välj dina ord noggrant. Om du vill vara hänsynsfull, måste du veta att de ord du använder är lika viktiga som meddelandet du försöker skicka. Om du vill att folk ska vara mottagliga och inte känna sig dåliga, måste du noga tänka på de ord du ska använda när du talar. Oavsett om du hittar ett känsligt sätt att ge negativ feedback eller till och med hitta rätt sätt att berömma någon, är det viktigt att komma ihåg att ord spelar roll. Här är några saker att tänka på när du väljer dina ord:
  • Även om du ger negativ feedback, kan du hitta ett känsligt sätt att formulera det. Du kan berätta en kollega han "kan vara effektivare" istället för att säga att han är "långsam" eller du kan berätta en behövlig bästa vän som du känner dig överväldigad av henne istället för att säga att hon är "klibbig" eller "behövande."
  • Du kan också göra ditt meddelande låter mindre offensivt om du inte brukar använda ordet "du" hela tiden. Till exempel, istället för att berätta för din pojkvän, "Du är så paranoid," du kan säga, "Jag oroar mig för förtroendefrågorna i vårt förhållande." Detta får fortfarande meddelandet över utan att göra din pojkvän att känna att du pekar på ett finger på honom.
  • Bild med titeln Betrakta steg 07
    3. Monopolisera inte konversationer. En annan sak obetydlig människor tenderar att göra är att prata om och på utan att inse att andra människor inte kunde bryr sig mindre. Det är en sak om du har en bra historia att berätta, men om du alltid är den person som pratar och pratar och inte får andra människor säga, då är det definitivt inte hänsyn. Nästa gång du pratar i en grupp eller enskild miljö, var medveten om hur mycket du pratar i motsats till alla andra. Se till att du ger andra människor en chans att prata, fråga hur de gör och hur de känner.Detta är mycket omtänksamt.
  • Om du har en snabb chatt med en vän i hallarna eller till lunch, se till att du båda har tid att säga vad som händer. Om du bara berättar för din vän om din dag och vad du gör nästa helg och säg hejdå, det är inte särskilt omtänksamt.
  • Du bör också vara hänsynsfull när du tänker på ämnet du diskuterar. Skulle dina medarbetare verkligen vilja höra om ditt drama med din bästa vän de aldrig har träffat? Eller skulle din bästa vän verkligen vilja höra en lång diskussion om det möte du hade på jobbet?
  • Bild med titeln Betrakta steg 08
    4. Tack. Det är också omgivande att kunna tacka människor verkligen och ärligt för något de har gjort för dig. Detta kan vara något stort, som att låta dig krascha med dem i tre veckor medan du letade efter en lägenhet, eller något mindre, som att plocka upp kaffe för dig. Oavsett hur liten gärningen är viktigt att tacka människor så att de vet att du uppskattar dem, och förstår att du inte bara förväntar dig att människor ska göra bra saker för dig. Gör ögonkontakt och ge personen 100% av din uppmärksamhet när du säger tack så att du visar att du verkligen menar det.
  • Om du var ett utökat hus gäst på en väns hus eller en vän eller person gjorde något riktigt trevligt för dig, skicka eller ge honom eller henne en flaska vin eller en presentkorg för att visa att du verkligen bryr dig. Ibland, bara säga "Tack!" räcker inte.
  • Få vana att skriva tackkort för att visa din uppskattning. Detta är en tankeväckande och ofta glömd gest.
  • Du kan också gå utöver att bara säga "tack" och förklara hur mycket personens handling menade för dig. Till exempel kan du säga något som, "Jackie, tack så mycket för att laga middag för mig den andra natten. Jag var så stressad med jobbet den dagen, och du hjälpte verkligen mig att lugna mig."
  • Bild med titeln Betrakta steg 09
    5. Ber om ursäkt när du har gjort ett misstag. Även omtänksamma människor kan ha brister. Om du har gjort ett misstag, om du verkligen har skadat någon eller av misstag, om någon, bör du se till att be om ursäkt för dina handlingar. Säg inte bara "Förlåt" och titta bort som om du inte kunde bryr dig mindre - gör en punkt att göra ögonkontakt, berätta för personen hur ledsen du verkligen är, och nämna att det inte kommer att hända igen. Att ta ansvar för något är mycket mer hänsynsfullt än att borsta det under mattan eftersom du hoppas att det bara kommer att gå iväg på egen hand. Även om ursäkt kan vara obehagligt, kommer den andra personen att uppskatta det.
  • Människor som är omtvistade när de ska be om ursäkt eftersom de är medvetna om de har skadat någons känslor, även om de inte menade att göra det. Om du har skadat någon, säg inte något som, "Jag är ledsen att du kände dig dålig när jag..." Denna typ av språk skyller faktiskt den andra personen och undviker ansvar.
  • Bild med titeln Betrakta steg 10
    6
    Vara taktfull. Att ha takt är en viktig del av att vara hänsynsfull. Att vara taktfull betyder att veta hur man gör en punkt utan att förolämpa människorna runt dig - det betyder inte att du måste ljuga för att få din poäng över. Att ha takt måste du veta hur man ger feedback eller kritik på ett slag, omtänksamt sätt som får budskapet över utan att orsaka några skadade känslor. Du måste också vara en aktiv lyssnare och vara medveten om folket runt dig så att du kan se till att de svarar på ett gynnsamt sätt.
  • Om du slutar förolämpa människor, kommer de att vara mycket mindre mottagliga för din kritik. Att ge information på ett barns sätt kommer att få folk att må bättre och kommer att göra dem mer benägna att förändras - det är en win-win-situation.
  • Till exempel, om du vill berätta för din medarbetare att han har jobbat långsamt, kan du säga något som, "Jag tror att dina projekt alltid är så detaljorienterade och grundliga. Men jag undrar om det är ett sätt att du kan behålla kvaliteten på ditt arbete samtidigt som du ökar effektiviteten."
  • Del 3 av 3:
    Agerande
    1. Bild med titeln Betrakta steg 11
    1. Gör fina saker för människor när du ser att de behöver hjälp. Att vara hänsynsfull innebär att man känner igen när någon skulle behöva din hjälp innan de ens frågar efter det. Detta kan vara allt från att öppna en dörr för en person på kryckor för att plocka upp lunch för din bästa vän när hon har en stressig dag cramming för en tentamen. Så länge du inte ger hjälp till människor som verkligen inte vill ha det, kommer du att agera med tanke på. Håll ögonen på situationer, stora eller små, när du verkligen kan hjälpa en person ute. Alltid vara observant att se om någon behöver något, även om han eller hon är rädd att be om det. Här är några exempel på sätt att vara hänsynsfull:
    • Håll dörrarna öppna för människor
    • Dra ut stolar för människor
    • Göra plats för personer som sitter bredvid dig
    • Låt äldre människor ta plats om du är på en buss eller ett tåg
    • Plocka upp kaffe för en kollega om du går på en kaffebryggare
    • Hjälp dina föräldrar ut genom att göra extra sysslor när de är klart överväldigade
    • Kör ett ärende för en betydande annan eller rumskompis
  • Bild med titeln Betrakta steg 12
    2. Ha bra manners. En annan del av att vara hänsynsfullt visar goda sätt.Om du vill vara övervägande av andra, kan du inte vara oförskämd, hög eller irriterande i sociala situationer. Du behöver inte vara Prince Charming, men du borde kunna ha grundläggande bra sätt så att människorna runt dig känner dig bekväma och omhändertagna. Oavsett om du hänger med dina vänner eller hänger på din mormors 80-årsdagsfest, bör du visa goda sätt, även om meningen med "gott uppförande" ändras något beroende på din publik. Här är några sätt att ha bra sätt:
  • Undvik att förbanna eller vara alltför vulgär
  • Om du burp, ursäkta dig själv
  • Sätt en servett på knäet när du äter och undviker att få mat över dig själv
  • Slår inte högt din drink
  • Göra plats för människor på trottoaren
  • Undvik brutto eller olämpliga ämnen framför den felaktiga publiken
  • Bild med titeln Betrakta steg 13
    3. Dela med sig. Ett annat sätt att vara omgivande är att dela med andra. Kanske tog du en läcker låda med din mammas kakor till lunch och kan inte vänta med att sluka dem alla, men du borde fråga dina medarbetare om de vill ha något. Kanske tog du några fantastiska klistermärken till skolan att du inte kan vänta med att använda för att dekorera din anteckningsbok. Tja, fråga dina vänner om de vill ha på det roliga! Du kan också dela dina kläder, ditt utrymme eller något annat som betyder något för dig med folket runt dig. Kom ihåg det, om du delar något du inte bryr dig om, så delar det inte riktigt.
  • Delning är inte bara för små barn och syskon. Det är en viktig kvalitet på en omtänksam person i alla åldrar.
  • Bild med titeln Betrakta steg 14
    4. Var punktlig. En av de mest obetydliga sakerna du kan göra är att agera som din tid är viktigare än någon annans. Du får inte göra det avsiktligt, men om du dyker upp sent - speciellt om du gör en vana med det - då skickar det folk det budskap som du inte bryr dig om sin tid. Oavsett om du visar upp fem minuter sent till klassen, en halvtimme sen till jobbet, eller du visar upp fyrtiofem minuter sent för att träffa en vän till lunch, kommer det definitivt att göra den andra personen att känna sig irriterad och som du inte gör det bryr sig om hans eller hennes tid.
  • Naturligtvis, om du kommer till en fest eller en händelse med många människor, då visar sig exakt i tid kanske inte spelar någon roll - i själva verket, att komma till en fest den andra det börjar kan faktiskt vara lite besvärligt. Men om det är att du håller en annan person eller två väntar, så är det helt enkelt obetydligt.
  • Om du vet att du ska vara sent, ljuga inte om din plats ("Jag är bara några kvarter bort!") för att du tror att det kommer att göra det bättre. Var ärlig om det faktum att du kör 10 eller 15 minuter sent.
  • Bild med titeln Betrakta steg 15
    5. Gör slumpmässiga handlingar av vänlighet. Detta är en annan del av att vara hänsynsfull. I stället för att bara vara hänsynsfullt av de människor du känner och älskar, kan du också vara hänsynsfull av fullständiga främlingar, särskilt de som kan använda lite uppmärksamhet. Du kan hålla dörrar till människor, lägga lite pengar i spetsburken på ditt lokala kaffehus, ge en komplimang till en person som du passerar på gatan, ge din parkeringsbiljett med en timme kvar på den till en person som just kom in i parkeringsplats, eller hjälp bära en gammal damens matvaror till sin bil.
  • Att göra en vana att leta efter möjligheter när du kan hjälpa människor kommer att göra dig en mer omtänksam person.
  • Naturligtvis måste du se till att personen verkligen välkomnar den slumpmässiga handlingen. Du vill inte överväldiga någon som vill vara ensam.
  • Bild med titeln Betrakta steg 16
    6. Håll ditt utrymme rent. Det är viktigt att hålla ditt utrymme rena, oavsett om du vill vara en omtänksam husgäst, en omtänksam rumskamrat eller familjemedlem, eller bara en omtänksam människa. Om du bor själv, så är det en bra idé att upprätthålla ett rent utrymme ändå, men du borde vara särskilt hänsynsfullt av andra människor runt dig. Gör din säng, kasta ut ditt skräp, gör dina rätter och lämna inte andra människor för att göra det för dig. Detta är en viktig del av att vara hänsynsfullt i alla åldrar.
  • Människor som är obetydliga förväntar sig att världen ska rotera runt dem och förvänta sig att människor ska städa upp sina papperskorgen för dem. Detta visar att de tycker att de är viktigare än andra människor och förväntar sig att andra kommer att agera i enlighet därmed. Du vill inte vara den här personen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Var tålmodig med att försöka lära sig den här nya personligheten!
  • Gå ut ur din väg för att göra fina saker för människor.
  • Övning gör (nästan) perfekt!
  • Ställ frågor som, "Hur mår du?" Istället för att bara prata om dig själv, när de kanske inte är intresserade.
  • Ett annat sätt att öva att vara omgivande är att frivilligt som någon som arbetar med barn - bara se till att du agerar som om du tror på de saker de säger även om du inte gör det.
  • Varningar

    Övervägande är bra, var inte blind heller och lockas i fällor! Om du känner att någon utnyttjar din övervägning eller säger att du gör något som verkar farligt, pinsamt eller olagligt, sluta omedelbart och berätta för någon du litar på!
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande