Hur man respekteras

När du vill vara respektfull, försök att sätta dig i andras skor och beter sig på ett sätt som visar att du bryr dig. I sitt hjärta, är respektfullt innebär att du värdesätter andras perspektiv, tid och utrymme.

Steg

Metod 1 av 3:
Visar grundläggande respekt
  1. Bilden med titeln två personer pratar.jpg
1. Visa vänlighet och artighet. Att vara respektfull börjar med en grundläggande övervägning av andras känslor. Fråga dig själv hur du vill behandlas i en given situation och göra ett försök att behandla andra människor på det sättet. Behandla alla du stöter på främlingar på gatan, medarbetare, klasskamrater och familjemedlemmar - med respekt och artighet.
  • Erbjuda människor mat, vatten eller något annat när du ser ett behov som kan vara uppfyllt.
  • Bild med titeln Man talar positivt till Woman.jpg
    2
    Vara artig. Begreppet etikett och goda manners verkar meningslöst när du är ett barn, men när du växer upp inser du att dessa tull fungerar som ett sätt att hålla samhället att springa smidigt. Att öva bra sätt är ett sätt att vara respektfull för andras utrymme och tid. Om ingen störde vara artig, skulle vardagliga situationer som att äta i en restaurang, vänta i linje på postkontoret eller hantera dålig trafik vara helt oacceptabel. Här är några sätt att vara artiga:
  • Vänta på din tur. Klipp inte i rad, eller skära i trafik, såvida det inte är en nödsituation (E.g. Rushing till sjukhuset).
  • Undvik störande att prata offentligt. Var tyst när lamporna går ner i en biograf. Tala inte på din mobiltelefon på inomhusplatser som en kafé, butik eller restaurang. (Ta samtalet utanför istället.)
  • Städa upp efter dig själv. Om du gör en röra, rengör det. Kasta bort eller återvinna ditt skräp, inklusive små saker som cigarettstöt eller matförpackningar.
  • Tala artigt. Säg snälla och tack. Undvik namnsamtal eller aggressivt tal. Svär inte i det artiga företaget.
  • Följ regler som håller saker säkra och trevliga. Ät inte eller drick om det inte är tillåtet någonstans. Lyda tecken som "Foder inte fåglarna" eller "Använd bara en offentlig dator i en halvtimme" så att miljön är trevlig för alla.
  • Bild med titeln Autistic Teens Chatting.jpg
    3. Vägra att diskriminera. Vara respektfull för alla - inte bara människor du känner eller de som du uppfattar som en högre status än du. Vissa människor räddar sin respekt för människor på vilka de vill göra ett bra intryck, och de är oförskämda för alla andra. Men det finns sanning i ordstävet, "Du kan döma andras karaktär med hur de behandlar dem som kan göra ingenting för dem eller till dem." Var snäll mot alla, oavsett vem de är, hur de ser ut, eller vad deras förhållande är för dig.
  • Var snäll mot människor oavsett deras sociala status.
  • Undersöka och släppa av några negativa attityder du har mot kvinnor, människor av färg, funktionshindrade, lgbtq + människor, människor av olika religioner, fattiga människor, överviktiga människor och andra som kan ses negativt av samhället. Att vara annorlunda gör inte någon underlägsen. Ta en "Lev och låt leva" närma sig.
  • Var snäll mot människor du stöter på hela dagen som inte alltid behandlas med respekt. Till exempel är hemlösa människor ofta förbisedda eller behandlade friska, men de förtjänar samma respekt och artighet som någon annan.
  • Bild med titeln kille talar snyggt till autistisk tjej.jpg
    4. Respektera skillnader i tro och åsikt. Var respektfull för människor som skiljer sig från dig, även om du inte förstår dem väldigt bra. Skillnaderna bland oss ​​är det som gör livet intressant, och dessutom har du förmodligen mer gemensamt med människor än du vet. Även när du verkligen inte ser var någon annan kommer ifrån, vara artig och civil. Du behöver inte älska alla du träffas, och du behöver verkligen inte hålla med dem, men du kan fortfarande visa dem respekt. Vara respektfull för andra, oavsett deras...
  • Kultur skillnader
  • Olika religiösa övertygelser
  • Olika politiska övertygelser (förutom våldsam extremism)
  • Sport team preferenser
  • Bild med titeln Människor i Town Square.jpg
    5. Respektera utrymmen. Eventuellt utrymme som du delar med andra bör behandlas med respekt. Ditt hem (om du bor med andra personer), din skola, din gata, din busslinje - dessa kända utrymmen är också bekanta med andra människor. Du skulle inte uppskatta det om andra människor skräpade de platser där du spenderar tid varje dag, så var noga med att städa upp efter dig själv och göra din del för att hålla dem trevliga för andra.
  • Rengör dina egna messor. Plocka upp papperskorgen och kasta den bort. Lämna inte wrappers eller cigarettstöt för andra människor att rengöra.
  • Graffiti offentliga utrymmen (om du inte är en artist, och du har behörighet).
  • Bild med titeln Person och Golden Retriever Ta en Walk.jpg
    6. Respektera jorden och alla som bor här. Att vara respektfullt sträcker sig utöver att bara vara trevligt mot andra människor. Kom ihåg att visa respekt för djur, växter och jorden själv. Vi lever alla tillsammans, och var och en av oss är förtjänta av respekt. Behandla varje levande varelse som en individ som är värdig för artighet.
  • Gör din del för att undvika att förorena miljön.
  • Förstå hur dina handlingar påverkar resten av världen. Till exempel kan du använda bekämpningsmedel på din gräsmatta förorena grundvattnet och har en negativ inverkan på din miljö. Försök att göra samvetsgranna livsstilsval.
  • Bild med titeln Hand och telefon med varningsskylt.jpg
    7. Respektera andras ägodelar. Det anses vara oförskämt och obetydligt att hjälpa dig fritt till allt som inte hör till dig. Fråga tillstånd innan du använder någons egendom. Om du inte gör det kan du bli anklagad för att stjäla.
  • Bild titled tjej flätor hår av vän med down syndrome.jpg
    8. Respektera personligt utrymme. Personligt utrymme varierar i olika situationer. Främlingar (e.g. Människor på tunnelbanan) bör ges en rymdbubbla, och det är bäst att inte slå upp konversationer om de inte visar tecken på att de är öppna för att prata. Vänner och familjemedlemmar är vanligtvis mer öppna för att röra, men det är fortfarande viktigt att de är okej med det.
  • När du erbjuder kramar och kyssar, låt personen se det komma så att de kan avvisa det om de inte vill ha det av någon anledning.
  • Fråga före långvarig kontakt, som att leka med någons hår eller gnugga tillbaka.
  • Behandla handikapputrustning (canes, rullstolar) och service djur som förlängningar av en persons kropp. Rör inte utan tillstånd.
  • Metod 2 av 3:
    Kommunicera respektfullt
    1. Bild med titeln förälder talar lyckligt till barn i Backyard.jpg
    1. Lyssna när någon pratar. När du har en konversation, är det en bra lyssnare ett grundläggande tecken på respekt. Om du ser ut uttråkad eller avbryter personen, visar du att du inte bryr dig vad han eller hon har att säga. Öva lyssna mer intensivt och väntar tills personen är klar med att prata innan du svarar.
    • Att göra ögonkontakt är ett bra sätt att visa att du respekterar vad någon säger. Andra kroppsspråk kan hjälpa till. Möta den person som du pratar och försöker att inte fidget medan de talar.
    • Bearbeta vad personen säger istället för att bara njuta av ditt huvud.
  • Bild med titeln Man i Green Talking.jpg
    2. Tänka innan du talar. När det är din tur att prata, försök att formulera ett respektfullt svar. Ta hänsyn till vad personen sa och röstar din åsikt utan att undergräva deras. Undvik att förolämpa den andra personen genom att säga något oförskämt eller kallt.
  • Försök att inte vara nedlåtande. Förklara inte ett koncept som den andra personen klart förstår. Till exempel, berätta inte för en varsity idrottsman hur man slår en baseball.
  • Var inte nedlåtande. Längs liknande linjer, kan prata ner till någon få dem att känna sig respekterade. Undvik fraser som "Oroa dig inte ditt lilla huvud om det," eller "Det är en kille sak, du skulle inte förstå."
  • Var uppmärksam på omständigheter du bör undvika att prata om. Om du inte känner någon så bra, det finns vissa frågor du förmodligen inte borde fråga. Till exempel, om du bara träffade någon, fråga inte hur han fick 3-tums ärr på pannan.
  • Bild med titeln olycklig kille talar om känslor.jpg
    3. Var tydlig när du vill ha något. Människor är ofta glada att hjälpa dig, men de kan inte hjälpa dig om de inte är säkra på vad du behöver. Prata om dina behov (fysisk eller emotionell) så att människor inte lämnas undrar vad som händer med dig.
  • Bild med titeln Hijabi kvinna säger no.jpg
    4. Respektfullt oense. Du kan respektera någons syn även om du helhjärtat oense. Nyckeln är att vara oense med vad personen säger utan att undergräva den faktiska personens värdighet. Till exempel kan du starkt vara oense med någons politiska övertygelse, men du kan fortfarande värdera personen som en människa, och det borde komma igenom på det sätt som du argumenterar.
  • Ta aldrig till förolämpa någon under ett argument. Låt inte "Jag håller inte med din syn på det" eskalera "Du är en idiot."
  • Om det behövs, stoppa konversationen innan saker blir för ur kontroll och du säger något du kommer ångra. Du kommer inte att komma någonstans genom att respektera den andra personen - du ska bara göra en ny fiende.
  • Bild med titeln mannen lyssnar på hustru.jpg
    5. Öva tålamod och antar god tro. Kommunikation kan vara svårt ibland, och människor kan misspeak eller kämpa för att hitta ord som passar. Ge dem tid, och när du inte är helt säker på vad de menar, antar att de gör sitt bästa för att vara snäll och förståelse.
  • Bild med titeln man kramar tonåring girl.jpg
    6. Stereotypa inte andra människor. Kom inte till en konversation med antaganden om andras åsikter eller bakgrund baserat på deras ras, kön, religion, nationalitet eller någon annan faktor. Alla är en individ med speciella livserfarenheter och visdom. Gör inte det respektfulla misstaget att tro att du känner någon innan du har tagit tid att lära dig om honom eller henne som en unik person.
  • Bild med titeln man sköljer försiktigt.jpg
    7. Hoppa över skvaller. Det är en vanlig form av respektlöshet som människor brukar komma undan, men skvaller är en dålig vana. Det sätter dig i praktiken att se människor som tecken som är upp till diskussion istället för individer med känslor som kan vara djupt skadade. Även de märkligaste, mest irriterande eller motbjudande människorna bör inte diskuteras regelbundet som om de existerar för att ge underhållning för andra.
  • Om du inte har något bra att säga, det är bättre att inte säga det alls.
  • Artigt föremål för att skvallra om någon annan börjar det. Försök säga något som "Jag är inte intresserad av skvaller" eller "Jag vill inte säga något om honom att jag inte skulle vara villig att säga till hans ansikte."
  • Bild med titeln Awkward konversation i badrummet.jpg
    8
    Be om ursäkt Om du skadar någon. Oavsett hur svårt du kan försöka, kommer du förmodligen att trissa på någons tår någon annan eller annan. Ditt skadliga misstag är mindre viktigt än hur du reagerar på det. Om du inser att du gjorde något unkind eller stör, prata med personen om det att be om ursäkt.
  • Undvik att säga "men" För att motivera dina handlingar. Om du vill förklara varför du uppförde det sätt du gjorde, försök "och" istället. Till exempel, "Jag är ledsen att jag viken när du sa att du var autistisk, och Jag agerade på en missuppfattning om vad autism är. Jag är ledsen att jag stör dig, och jag accepterar dig för vem du är." Detta förklarar åtgärden utan att ursäkta det.
  • Bild med titeln Man talar fritt till teen.jpg
    9. Var respektfull för andra även om de inte är respektfulla för dig. Så svårt som det kan vara, försök att visa tålamod och ödmjukhet. Den andra personen kan lära sig något av dig. Om personen är rättvist oförskämd eller menar, försök att försvara dig själv utan att sjunka till sin nivå.
  • Metod 3 av 3:
    Går djupare
    1. Bild med titeln freckled person i lila talande.jpg
    1. Visa deference till de med rättmätande auktoritet. Vissa människor förtjänar extra tecken på respekt på grund av den position de håller. Skolans huvudansvarige, chefen, kyrkans ledare, borgmästare, drottningen av England - det här är människor som har stigit till ledande befattningar eftersom de har uppvisat kvaliteter samhälle som är värdiga respekten. Visa myndighetsfigurer respektera enligt rätt anpassning, oavsett om det betyder att man kallar huvudmannen "herr" eller böja till drottningen.
    • Äldre är också förtjänta av extra respekt. Respektera dina föräldrar, morföräldrar och andra äldste i samhället för den värdefulla visdomen de måste dela.
    • I vissa fall är det viktigt att känna igen när en myndighetsfigur är inte förtjänar av extra respekt och respekt. Om någon har brutit ditt förtroende och du känner att du inte längre kan respektera dem, det är ett personligt val du har rätt att göra. I vissa fall, genom att stå upp till myndighet, respekterar du dig själv och andra personer som påverkas av myndighetens makt.
  • Bild med titeln man ligger till kvinna.jpg
    2. Missbruk inte din egen makt. Om du är i en maktposition, respektera de som litar på dig genom att vara artig och snäll mot dem. Förvänta dig aldrig att de skjuter till dig "bara för att." Vara den typ av ledare som folk vill följa istället för det slag som de är rädda för att inte följa.
  • Bild med titeln kärleksfull person med hjärtan.jpg
    3
    Respektera dig själv. Du är en viktig person, och du förtjänar att bli behandlad bra. Arbeta med att behandla dig som du skulle behandla en vän. Varje gång du tänker en negativ tanke om dig själv eller gör något självförstörande, fråga om du skulle prata med en vän på det sättet. Du är din egen bästa vän.
  • Ett "andra först" tillvägagångssätt är snällt, men är bara realistiskt i viss utsträckning. Sätt dina grundläggande behov (mat, sömn, mental hälsa) först. När dina behov är uppfyllda kommer du då att kunna hjälpa andra människor effektivt.
  • Bild med titeln make som tröstar varandra.jpg
    4. Öva empati och medkänsla. Att verkligen förstå hur man respekterar andra människor, sätt dig själv i sina skor och försök att verkligen förstå var de kommer ifrån. Du kan vara artig för människor utan att verkligen bry sig om dem, men sann respekt stammar från en känsla av empati, en djup känsla av delad förståelse. Försök att känna igen de obligationer som knyter oss alla tillsammans och det faktum att vi alla delar samma jord.Att respektera varandra är ett sätt att komma med och göra världen livlig och mer förtjusande för alla.
  • Tips

    En bra teknik för att ge respekt är att empati eller relatera till den andra personen. Lyssnar och svarar intelligent, allvarligt, och har fördelaktigt en stor mängd respekt. Alla vill ha vad de säger för att bli hörda och beaktas.
  • Att vara respektfull berättar för människor du inte bara bryr sig om andra, men du bryr dig om dig själv. Den viktigaste delen av att vara respektfull är att respektera dig själv - om du inte gör det, kommer folk inte att respektera dig.
  • När du pratar med någon, kolla dem i ögat i ett stadigt, men vänligt sätt, om möjligt.
  • En bra sak att komma ihåg är att dina ord kan påverka andra människor runt dig, försök att tänka på dig själv som talas om dina ord, vara den som är framför dig.
  • Varningar

    Att respektera skillnader betyder inte att tolerera människor som förespråkar att skada andra. Om din granne till exempel är en nazist som tror att vissa typer av människor ska dö, är det inte en tro som förtjänar att respekteras eller tolereras. Att respektera och skydda andras säkerhet är viktigare än att respektera en våldsam persons övertygelse.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande