Hur man fixar sås gått fel

Matlagning till rätt konsistens och smak kan vara en svår uppgift och tyvärr kommer det att finnas tider när du helt enkelt inte kan få saker att arbeta. Lyckligtvis är de flesta gravy problem fixerbara. Om din sås är rinnande, kan du låta den laga längre eller lägga till en roux eller slam till tjocka. Med klumpig eller tjock sås kan du använda en visp eller en sil för att ta bort bitar eller lägga till lite mer vätska för att öka din gravys löpning. Om din sås är lite på intetsägande sida, lägg till lite mer lager, en strö salt eller ett stänk av befäst vin. Slutligen kan du fixa salt sås genom att lägga till lite socker, smör, ättika eller mer lager.

Steg

Metod 1 av 4:
Tjockning av en rinnande sås
  1. Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 1
1. Låt det simma. Beroende på hur mycket tid du har förrän du behöver tjäna det, kommer du att simmera din sås att hjälpa det att tjockna. Om din sås är särskilt rinnande, låt den simma på medelvärme i en timme. Detta kommer att bränna bort överskott av fukt och hjälpa såsen congeal.
  • Var noga med att hålla ett öga på sås och rör det regelbundet. Detta kommer att hålla det från att bli för tjock eller blir klumpigt.
  • Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 2
    2
    Göra en roux. Ta ett fett - smör, olja eller köttdroppar kommer att göra - och smälta det i en panna över medelvärme. När fettet har smält och blir varmt, tillsätt lika mycket mjöl och snabbt vispa blandningen. Successivt lägga till roux till såsen, vispa blandningen när du lägger till den.
  • Mängden sås som du behöver för att tjockna bestämmer hur mycket av varje ingrediens du behöver för roux. Som en tumregel kommer en matsked (15 ml) fett och mjöl att tjockna en kopp (237 ml) lager eller rinnande sås.
  • Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 3
    3. Lägg till uppslamning. Om du trycker på för tid och behöver förtjocka din sås omedelbart, lägg till uppslamning till din sås. Uppslamning är en blandning av majsstärkelse och vatten som du snabbt kan använda för att snabbt göra så snabbt. Blanda en 1 matsked (15 ml) majsstärkelse med lika mycket kallt vatten. Sedan lägger du långsamt upp uppslamningen till din sås medan du whisking blandningen, så att den kokar i några sekunder att tjockna.
  • Om din sås är särskilt rinnande, kan du behöva upprepa detta steg några gånger för att få tjockleken rätt.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 2 av 4:
    Tunna en klumpig eller tjock sås
    1. Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 4
    1. Vispa sås. Om du felaktigt lägger till ditt förtjockningsmedel kan du få klumpig sås. Ett sätt att träna klumpar är att ge sås en bra whisking. Detta kommer att bidra till att bryta ner de sammanslagna klumparna av majsstärkelse eller mjöl. Speciellt när du gör en roux, var noga med att använda en visp för att förhindra initial klumpighet.
    • Undvik att använda en med hjälp av sked för att blanda din roux. Alltid vispa det för att förhindra klumpar.
  • Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 5
    2. Använd en sil. Om din sås är särskilt klumpig, kan du bara behöva spänna den. Ta en mesh sil och häll din sås genom den och in i serveringsrätten. Detta borde ta bort de flesta klumpar från din sås.
  • Om du fortfarande har klumpar, spänna sås tills de är borta.
  • Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 6
    3. Lägg till mer vätska. Om din sås är extra klumpig eller tjock, kan du lägga till lager eller vatten till blandningen. Värm upp lagret eller vattnet och häll sedan det i din heta såe, vispa blandningen som du gör det. Fortsätt lägga till vätska tills gravy är den konsistens du vill ha.
  • Detta är också ett bra tips för uppvärmning av gravy som har congealed i kylskåpet.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 3 av 4:
    Lägger till någon smak till en blid gravy
    1. Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 7
    1. Stänk lite salt. Om smaken av din sås är lite underwhelming, tillsätt lite salt. Ta lite bordsalt och strö det på sås. Upprepa tills gravy är till din smak. Var noga med att smaka på såsen när du lägger till saltet så att du inte gör det för salt.
    • För mycket salt kan enkelt överväldiga de andra smakerna på din tallrik.
  • Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 8
    2. Ge ett stänk av befäst vin. Du kan också lägga till en liten mängd sherry, hamn eller madeira för att få fram flavörerna av sås. Ge små stänk av vin, prova det efter varje tillägg, för att undvika att lägga till mycket alkohol. Kombinera en liten mängd förstativt vin med lite salt för de bästa resultaten.
  • Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 9
    3. Lägg till mer bouillon eller lager. Du kan också lägga till mer lager eller bouillon om det är tillgängligt. Detta kommer att förbättra den köttiga smaken av sås. Se till att du använder rätt bouillon eller lager. Din nötköttsås kommer att smaka annorlunda med kycklinglager som läggs till det.
  • Om du är mindre känslig för att koppla kött och sås kan du komma undan med att använda kycklinglager för kalkongravy och vice versa.
  • Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 10
    4. Kasta i vissa kryddor. Beroende på typ av sås kan du också lägga till några mer kryddor. Svartpeppar kan lägga till en extra bit av smak till någon typ av sås. Om du gör en nötkött, lägg till Marjoram, Bay Leaf, Sage och Thyme. För kyckling och kalkongruva, lägg till en liten oregano, rosmarin, salvia, timjan och peppar. För fläsk, använd vitlök och lök med små mängder oregano och salvia.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension
    Metod 4 av 4:
    Gör en sås mindre salt
    1. Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 11
    1. Lägg till lite osaltat smör. Smälta en tesked (10 ml) av osaltat smör i din sås. Vispa smöret i sås och låt den laga mat i några minuter. Fortsätt lägga till smör tills den salta smaken är mindre uttalad.
  • Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 12
    2. Stänk en liten mängd socker. Börja med att lägga till ca ½ tesked (5 ml) socker till din sås. Låt gravy absorbera sockret och sedan smaka det efter några minuter. Fortsätt lägga till små mängder socker tills saltheten försvinner.
  • Var noga med att undvika att lägga till mycket socker och göra din sås söt.
  • Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 13
    3. Rör i någon cider ättika. Rör i en tesked (10 ml) cider ättika i din sås. Låt gravy simma i några minuter och sedan ge den en smak. Lägg till små mängder ättika tills saltsmaken är borta.
  • Var noga med att inte lägga till för mycket och gör din gravy smak som ättika.
  • Bild med titeln fixa gravy gått fel steg 14
    4. Lägg till mer vätska. Skapa en roux med en tesked (10ml) var och en av smält smör och mjöl. Lägg till två koppar (473 ml) lager eller vatten till roux och vispa det tillsammans. Låt blandningen koka i några minuter medan den tjocknar. Häll sedan roux i såsen, vispa den som du lägger till den.
  • Detta kommer också att öka huruvdelen du har. Gör bara det här steget om du är okej med mer sås.
  • Gjorde du det här receptet?

    Lämna en recension

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande