Hur man hanterar valpdöd under födseln

När en hund levererar en kull av valpar är det vanligt att några av valparna är dödfödda eller dö strax efter födseln. För att hantera valpens död under födseln måste du ge mamman någon gång med det döda djuret innan du tar bort det för veterinärprovning. Du bör sedan avyttra det avlidne djuret på ett sätt som är lämpligt och uppfyller lokala föreskrifter. Eftersom valpens död kan vara traumatisk, måste du också hantera förlusten och hjälpa dina familjemedlemmar, särskilt några små barn, klara av den sorgliga situationen. Slutligen bör du springa din hund och besöka en veterinär för att förhindra dödsfall från födelsekomplikationer i framtiden.

Steg

Metod 1 av 4:
Hantera dödfödda valpar
  1. Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 1
1. Låt moderen spendera lite tid med de döda valparna. Även om det kan tyckas lite morbid att lämna de döda djuren i med moderen och eventuella överlevande valpar, kan de döda valparna agitera moderen. Hon vet hur många valpar hon levererade och avlägsna de döda kan göra henne frantiskt börja leta efter sina valpar. Lämna istället de döda valparna med mamman ett tag. Så småningom kommer hon att inse att de är döda, så att du kan ta bort dem utan att orsaka hennes nöd.
  • När den döda valpens kropp svalnar, kommer moderen sannolikt att märka att det är dött.
  • Om moderen fortfarande försöker ta hand om några döda valpar efter några dagar, var noga med att ta bort dem även om det orsakar moderns nöd. Parasiter från de förfallna slaktkropparna kan vidarebefordras till modern och de återstående valparna.
  • Om moderen eller efterlevande valparna är sjuk på något sätt, ta omedelbart de döda valparna. Du vill inte ha en parasit som utnyttjar sina försvagade immunsystem.
  • Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 2
    2. Ta bort de döda djuren. När du tillåter moderen någon tid att märka att valparna är döda, ta bort dem från resten av kullen. Det kan vara bäst att ta bort de döda djuren medan moderen inte letar efter att förhindra onödig omröring. Du bör använda en pappershandduk eller gummihandske för att ta tag i slaktkropparna så att du inte smittar dig med några parasiter från de sönderdelande djuren.
  • Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 3
    3. Kontakta din veterinär. När du tar bort de döda djuren, lägg dem i en frysväska och placera dem i frysen. Du bör då kontakta din veterinär om att ha de döda djuren som testats. Det är viktigt att du får reda på om de andra kullmedlemmarna är i fara eller om moderen har någon hälsofråga som kan förhindra henne från avel igen.
  • Om du har placentan, inkludera det med de döda valparna.
  • Metod 2 av 4:
    Avyttring av döda valpar
    1. Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 4
    1. Låt veterinären kassera dem. Om du skickar slaktkropparna till veterinären för testning, kommer de att förfoga över de avlidna djuren efter att de utför sina test på dem. Beroende på deras anläggningar kan de förbränna eller begrava djuren. Du kan också begära resterna om du vill kassera djuren själv.
    • Typiskt kommer veterinären att kassera några döda djur gratis efter att ha utfört en nekropsi.
  • Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 5
    2. Kontakta djurkontroll. Om du inte kontaktar din veterinär och är osäker på hur man skickar de döda djuren, ring din lokala djurkontroll. De hjälper dig att bestämma det bästa sättet att bortskaffa slaktkropparna. Du kan också ta de döda valparna till ditt lokala djurservicecenter och se om de kommer att förfoga över dem för dig.
  • Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 6
    3
    Begrava dina valpar. På de flesta ställen kan du begrava avlidna djur på din egen egendom. Om du har små barn kanske du vill ha en liten begravningsceremoni för att hjälpa dem att hantera döden. För något som små som en valp, ska en shoebox fungera som en kista. Du bör begrava det döda djuret minst två fötter (61 cm) djupt för att förhindra att scavengers gräver upp det.
  • Var noga med att ta reda på vad dina lokala regler och regler är innan de avlidna djuren.
  • Du kanske också vill utforska möjligheten att begrava djuren i en husdjurskyrkogård.
  • Om du känner dig särskilt knuten till de döda valparna, kan du också titta på att de kremerade och hålla sin aska i en urn.
  • Metod 3 av 4:
    Hantera förlusten
    1. Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 7
    1
    Klara med sorg. Valparnas död kan vara en svår händelse att hantera känslomässigt. Du kan uppleva sorg, ilska eller till och med förnekande att valparna gick bort. Erkänna dessa känslor och uttrycka dem, i motsats till att undertrycka dem och agera som om de inte är där, hjälper dig att adressera och så småningom hantera din sorg.
    • För att ta itu med din sorg kan du överväga att gå med i en Pet-Loss Support Group. Du kan också skriva om din förlust i en tidskrift eller besöka en psykisk hälso-professionell för att hantera din sorg.
  • Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 8
    2. Förklara vad som hände. Om du har barn är det viktigt att du pratar med dem om valpens eller valpens död. Förklara för dem att det här är en normal och naturlig förekomst och att många unga djur inte överlever spädbarn. Eftersom dina barn sannolikt kommer att ha varit väldigt glada över valpens ankomst, bör du förbereda dig för att de är väldigt ledsna och besvikna.
  • För att undvika att ditt barn känner sig förråds, berätta för dem om valparnas död direkt.
  • När du får nekropsjakten tillbaka från veterinären, kanske du vill låta ditt barn veta vad som orsakade valparna död. Säg något som "Jag vet att det är ledsen, men det här är en naturlig del av livet."
  • Du kan bryta nyheterna till dina barn genom att säga något som "Jag har några dåliga nyheter om valparna" eller "Det finns något jag behöver berätta om valparna."
  • Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 9
    3. Trösta dina sorgfulla familjemedlemmar. Lyssna på ditt barns frågor om förlusten av valparna och var noga med att ge dem svar som är lämpliga och inte traumatisera dem. Låt dem veta att det är okej att vara ledsen och den besvikelsen är en normal känsla i den här situationen. Slutligen, vara på utkik efter tecken på att ditt barn kämpar med sorg. Prata med ditt barn om de har svårt att sova, verkar ständigt ledsen, eller ha svårt i skolan.
  • Att se ett dött djur för första gången, särskilt om de är valparna på din familjs husdjur, kan vara traumatisk för dina barn. Försök att trösta dem genom att säga saker som "åtminstone valparna upplevde inte någon smärta" eller "det här är ingen fel. Dessa saker händer ibland."
  • Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 10
    4. Kom ihåg ditt husdjur. Ge dig själv och din familj möjlighet att uttrycka sin sorg och komma ihåg dina husdjur genom en ceremoni eller hyllning. Du kan hålla en begravningsceremoni i din bakgård eller plantera ett speciellt träd eller en blomma för att komma ihåg valparna. Du kan be ditt barn hjälpa dig i planeringen av ceremonin eller prata om sätt som de skulle vilja hylla djuren.
  • Metod 4 av 4:
    Förhindra döden av valpar under födseln
    1. Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 11
    1. Spay din hund. Det bästa sättet att förhindra dödburna valpar eller död i spädbarn är att sprida din hund. Detta är särskilt sant om din hund har förlorat valpar i tidigare graviditeter. Om du inte är en professionell hund uppfödare, borde du ha din hund spayed före sin första värme, som vanligtvis är cirka 5 till 6 månaders ålder.
    • Unga hundar som blir gravida är mer benägna att miscarry och ha dödfödda valpar. De är också mindre benägna att kunna ta hand om sina valpar och möta sina näringsbehov.
  • Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 12
    2. Besök din veterinär. Om du vill odla din hund, bör du besöka din veterinär för att se till att din hund är hälsosam nog att leverera valpar framgångsrikt. Många hundar lider av genetiska problem som gör det svårt att leverera valpar. Om din hund är gravid bör du ställa in regelbundna veterinärkontroller för att se till att graviditeten fortskrider normalt. Även om det inte kommer att eliminera det, kommer arbetet med en veterinär att begränsa sannolikheten för dödburna valpar.
  • Du bör också kontakta din veterinär om några komplikationer uppstår under din hunds arbete.
  • Bild med titeln Deal med valpdöd under födseln Steg 13
    3. Isolera moderen i tre veckor före leverans. En av de ledande orsakerna till dödfödda valpar är en herpesinfektion. Om moderen är infekterad under gravid, kommer hon sannolikt att förlora hela kullen. För att undvika detta bör du isolera mamman från andra hundar för åtminstone de senaste tre veckorna av graviditeten.
  • Du bör också hålla mamman och puparna isolerade i minst tre veckor efter födseln.
  • Överföring sker genom direktkontakt. Detta inkluderar sexuell kontakt såväl som nosing, sniffing och slickar andra hundar.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande