Hur man väljer vin

VIDEO

Plocka ut en flaska vin eller beställa vin på en restaurang verkar som om det borde vara en enkel process, men det är ofta inte. Utöver den grundläggande frågan om rött eller vitt måste du välja vilken typ av druva, kvalitetsnivån och regionen för vinet. När du väljer vin måste du också ta hänsyn till vad du har råd med.

Steg

Metod 1 av 3:
Välja viner i affären
  1. Bild med titeln Välj vin Steg 1
1. Läs baksidan av etiketten för att få idéer om vinets smak, kropp och potentiella parningar. De flesta köper viner baserade på etiketter som de gillar, men ta saker ett steg längre och faktiskt läsa vinmakerns beskrivning. De pekar ofta på de framträdande smakerna och karaktären av vinet, och ibland föreslå matparningar också. Om du är på en restaurang, kolla de grundläggande beskrivningarna innan du väljer ett vin - de flesta platser erbjuder åtminstone en mening eller två om varje vin.
  • Uttryck som "blandning" och "bordsvin" är vanligtvis billigare, men ofta intetsägande och obalanserade. Dessa viner använder en mängd druvor från ett brett område som inte var lämpliga för mer specifika typer av vin. De kan vara bra för vardagliga drycker eller måltider, dock.
  • Om vinlistan på en restaurang har ingen beskrivning, prata med din servitör. Chansen är hög att de, inte menyn, är experterna på varje flaska och sortiment.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 2
    2. Tänk på hur starkt smaksatt eller rik måltiden är och matchar det med ett på samma sätt fylligt vin. Idéen av "Röd med kött, vit med fisk," är alldeles för enkelt. Det viktigare målet är att vin och måltid kompletterar varandra. A "tung" Måltid är vanligtvis tät och starkt smaksatt - en köttsås, en kryddig maträtt eller en hjärtlig soppa eller gryta - och kräver ett starkt smaksatt vin att skära i dessa smaker. Du vill inte ha antingen maträtten för att övervinna smaken av vinet eller vice versa - de borde båda ha ett liknande djup.
  • Viner som beskrivs som "fyllig," "djup," "komplex," "rik," eller "tätt skiktad" är bäst med tyngre måltider. Även kraftfulla vita kan vara djupa och komplexa, vilket gör dem bra med kryddiga rätter eller hjärtligare biljettpris.
  • Viner som beskrivs som "ljus," "balanserad," "knaprig," eller "uppfriskande" är bra för lättare måltider med mindre kraftfulla smaker - grönsaker, pasta, fisk, kyckling och lättare ostar.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 3
    3. Försök att hitta smaker av vin som kompletterar smakerna i skålen genom enkel matchning. Par, till exempel ett ljus, citrus-y vitt vin med en citron kycklingrätt. Använd en djup, smokey röd för att matcha med den grillade fläskskulden. Att matcha dessa smaker upp hjälper till att skapa en sömlös måltidsupplevelse, vilket markerar nyckeltal i både maträtten och vinet.
  • När du plockar kompletterande smaker, tänk på hur maten skulle smaka om den smaken tillsattes från vinet. Till exempel, om du har en djupt röd med "Tips av choklad, kryddor och björnbär," Fråga dig själv om choklad, krydda och Blackberry skulle se ut på plats på din tallrik. Det finns ingen perfekt jämförelse, men det är ett bra ställe att börja.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 4
    4. Gå djärv och leta efter kontrasterande smaker för att göra en skål verkligen pop. Det finns två tankegångar när parning av viner - kompletterar smaker och djärvt kontrasterande dem. Inte heller är helt rätt, och du bör prova båda tillvägagångssätt som du får mer bekvämt att välja vin. När kontrasterande, tänk på balans. En salt, sur mat som ostron, är till exempel välbalanserad av en fruktig, mjukare Sauvignon Blanc. En varm, oljig curry är väl kontrasterad av en sur, frisk och citrusliknande röd, som en ros.
  • När du överväger kontrasterade smaker, tänk på surheten i maten och texturen. Oljiga eller krämiga livsmedel är välskötta av sura (skarpa provsmakningar), sura livsmedel balanseras av fylligare, mindre bittera viner.
  • Stora, komplexa rätter med massor av smaker, som paella, är väl kontrasterade av enklare, välbalanserade viner. Detta gör det möjligt för skålen att beordra "uppmärksamhet" med ett ljus, palat-rensande vin bakom det.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 5
    5. Matcha sötare och fruktinspirerade viner med spicier mat. Klipp genom kryddan med ett sötare vin, vilket naturligtvis kommer att komplettera varandra. Kom ihåg att lättare viner kan vara antingen röda eller vita, beroende på dina önskemål, men nästan alla restauranger kommer att erbjuda några viner som är mer "uppfriskande," eller "fruktig."
  • Sötare viner, som Riesling, par bra med kryddig mat, medan träiga viner, som Chardonnay, går bra med krämiga matar eller med mat som har flera örter och kryddor.
  • Leta efter citrus, bär, blommiga anteckningar som kaprifol och tips av mjuka kryddor som vanilj för att hitta bra viner att matcha med kryddig mat.
  • Det betyder inte att fråga om en "ljuv" vin, som ett efterrättvin. Istället fokusera på fräschare, sötare frukt anteckningar i beskrivningen istället för a "ljuv" vin.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 6
    6. Överväg att använda vinbetyg för att hjälpa till att välja ut dyrare flaskor. Om du försöker imponera kan det vara bäst att göra lite forskning innan du spenderar kontanterna. Webbplatser och tidskrifter som Vin åskådare, Mat och vin, och Vinentusiast erbjuda appar och online recensioner av nästan alla vin på marknaden, så att du snabbt och enkelt kan se om ett dyrt vin är värt klistermärkepriset.
  • De flesta vinbutiker placerar etiketter som indikerar höga viner. Det sagt, de får aldrig dem alla, och du borde inte hoppa över ett vin bara för att det inte var lackerat.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 7
    7. Fråga servitören eller vinhandeln för rekommendationer för att hjälpa till att navigera i vattnet. Servitören på en restaurang borde kunna erbjuda förslag som hjälper dig att välja ett vin som kompletterar din måltid, och bör vara kunnig om de viner de erbjuder och de måltider de parar bra med. Beroende på var du bor, kan personalen på din lokala vinbutik vara välkänd i vin. De kan kanske göra rekommendationer baserat på ditt prisklass och baserat på vad du planerar att para med vinet, eftersom de ser och prova hundratals viner per månad.
  • Vissa fancier restauranger kan ha sommelierare, eller egna vinexperter, för att hjälpa låntagare att välja ett rött vin eller andra parningar.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 8
    8. Tänk på vintaget, eller år, när du väljer vin, men förstår att alla viner åldras annorlunda. Alla viner förändras, utvecklas och utvecklas med ålder. Ytterligare komplicerade saker, varje vinålder annorlunda, vilket gör att du väljer baserat på året ett dåre är ett fel om du inte är en kryddad pro. Det sagt, det finns några vanliga drag som alla viner tar på sig när de åldras, inklusive:
  • När du handlar för ljus, uppfriskande och lättillgängliga stilar, sikta på de yngre flaskorna - de tenderar att förlora fruktiga egenskaper med åldern.
  • Tätare, komplexa viner behöver vanligtvis åldras i några år för att utveckla den bästa smaken.
  • Åldrande kommer att mjuka "tanniner," vilket är den bittera smaken framträdande i många viner.
  • Smakintensitet växer i allmänhet med ålder, men vissa viner har en "kokpunktsperiod" där de mjuka ut innan de växer igen i smak.
  • Expertips
    Samuel Bogue

    Samuel Bogue

    Certifierad Sommeliersamuel Bogue är vinchefen för NE Timeas Restaurant Group i San Francisco, Kalifornien. Han fick sin Sommelier-certifiering 2013, är en Zagat "30 under 30 år" Prisvinnare, och är en vinkonsult för San Francisco Bay-områdets bästa restauranger.
    Samuel Bogue
    Samuel Bogue
    Certifierad sommelier

    Välj ett surt vin om du letar efter en årgång. Sam Bogue, en sommelier, säger:"Om du vill ha ett vin som fortfarande kommer att smaka fräsch och levande när det är gammalt, leta efter viner med en särskilt låga pH, vilket betyder att de är sura. Syran fungerar som ett konserveringsmedel, så vinålderna mer gradvis. Ett vin som är hög i tanniner kommer att bli mer silkeslen och slät med ålder, liksom."

    Metod 2 av 3:
    Välja specifika röda
    1. Bild med titeln Välj vin Steg 9
    1. Testa Acôtes-du-Rhône för en billig men breda röda. Denna vackra blandning från södra Frankrike är en av de enklaste och mest dricka franska vinerna att para. Det är lätt, i allmänhet fruktig och mild nog att arbeta med nästan vad som helst. Om du vill ha något utländskt men inte plånboksbrytning, gå till CDR.
    • Uttalad "Kappa rone."
    • Det finns faktiskt vita versioner av CDR också, vilket matchar väl med fiskar. De är mindre vanliga, men fortfarande ett bra val för en vit.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 10
    2. Titta på Sangiovese för ett ljust, surt italienskt vin. Naturligtvis, dessa par mycket bra med nästan alla italienska rätter, som det är lätt, surt och peppared med ljusa tips av krydda, körsbär, och till och med tobak. Det kan blandas med en cabernet för att göra det lite hjärtligare, liksom.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 11
    3. Gå med stora, fruktiga merlots för ett annat lätt att par, behagligt vin. Observera dock att merlots är populära och kan variera väsentligt. Till exempel är en flaska merlot vanligtvis djärv och fruktig. Men Merlot åldras med ek kan ha en rökig smak också. De är bäst från Frankrike och norra USA, och par med någonting, ungefär som Côtes-du-Rhône, men med en lite djupare och mer märkbar smak.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 12
    4. Plocka upp den klassiska Cabernet Sauvignon för en rik, skiktad och fyllig röd. Detta är den berömda Napa Valley-druvan, och det leder till ett mycket tätt vin med lager av vinbär, mörka bär och till och med oliver. Koppla detta med en rik, betydande och stor maträtt för en vacker kombination och stark, smakfull måltid.
  • Om du siktar på ett fynd, ta en Cab Sauv, eftersom det ofta är det billigaste vinet med de bästa resultaten, eftersom Cabernet druvor är lätta att växa
  • Bild med titeln Välj vin Steg 13
    5. Ta en tät, peppary syrah för en starkt smaksatt, kryddig röd. Dessa viner kan göras antingen på den lättare sidan eller rika och täta. De kommer från en kryddig, peppare druva, och den här anteckningen lyser igenom för att para bra med liknande peppar livsmedel.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 14
    6. Drick en djärv, kryddig malbec att blanda med vardagliga livsmedel som pizza och grill. Detta franska och argentinska vin är starkt, kryddigt och tårta. Det matchar väl med avslappnad, rik och oljig / oljig mat, vilket gör det till ett bra par för tailgating, BBQs eller Pizza Night
  • Bild med titeln Välj vin Steg 15
    7. Ta en Cabernet franc för en jordig, kryddig och rik röd. Cabernet franc är känt för sina anteckningar av blåbär och violer, liksom en jordig, nästan kaffe-liknande doft. Det är högt i tanniner, vilket ger en fullkroppslig känsla och en bit av bitterhet.
  • Matchar bra med grytor, röda kött och rökiga rätter.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 16
    8. Titta på den fruktiga zinfandelen för ett rikt, bär-tungt vin. Vanligtvis hittas med hinder av hallon, körsbär, rosin och mer, Zinfandels har en unik hjärtlig men fruktig smak, vilket gör dem bra viner att dricka på egen hand eller att para med rika måltider. De är mycket alkoholiska, vilket betyder att de kan övervaka lättare rätter om du inte är försiktig.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 17
    9. Få en hög prissatt, men extravagant, Pinot Noir när du vill splurge. Pinotdruvan är notoriskt svårt att växa, vilket gör bra pinots dyra. Men när en vinmakare får det, ger druvan ett komplext, rikt och nyanserat vin. Vet att du ska spendera minst $ 20 en flaska för att få pengarna värt, om inte mer. Billigare Pinots är inte värda det.
  • Pinoten är ett komplext vin för rika, komplexa rätter. Men det går lika bra med öknen, som en dekadent choklad.
  • Metod 3 av 3:
    Välja specifika vita
    1. Bild med titeln Välj vin Steg 18
    1. Titta på Chardonnays för ett drickbart, parligt vin från var som helst i världen. En av de mest populära druvorna runt, citrus-flavored, skarp och grön äpple laced chardonnay är en välbalanserad och mångsidig druva. Det kan tillverkas i många olika viner, från skarp och ljus till smörig och woody, och var som helst däremellan.
    • Om du är på en budget är en Chardonnay ofta din bästa satsning.
    • Chardonnay är antingen "ojämn" eller inte. Oaked Chardonnay har toasty, vaniljliknande smaker, medan unoaked är vanligtvis crisper och ljusare.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 19
    2. Kolla in ljuset, ljus pinotgrigio för ett lätt parat middagsvin. Det går bra med fisk, kyckling, och även några tyngre måltider (särskilt Kalifornien Pinot Grigio). Det är lätt och fruktigt, som ofta bär tunga anteckningar av päron smaker tillsammans med citrus. Ljus på alkohol och ek, det är lätt drickbart även utan mat.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 20
    3. Vet att du inte kan gå fel med en sauvignon blanc. En av de vanligaste vita druvorna där ute, Sauvignon Blanc värdar anteckningar av citrus och bär, även persikor, det gör det till en bra parning för lättare, mjukare rätter eller avslappnad dricka med aptitretare. Det kan göras i en mängd olika stilar beroende på åldrande och jäsning, så var noga med att kolla in flaskan av var och en - de kommer inte vara lika!
  • Sauv Blancs är också ditt bästa matlagningsvitt vin, eftersom de har en punch av surhet utan för mycket överväldigande smak.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 21
    4. Snag en riesling för en söt, torr och kraftfull vit. Riesling, ett vin av tyskt ursprung, varierar från skarp och torrt till starkt sött, vilket gör det till en mångsidig, men mycket särskilt, vin att välja. De torra versionerna kommer att skära hårt i skaldjur och kryddiga rätter - tänk asiatiska köket. Samtidigt är de längre åldrade sorterna perfekta på egen hand som dessertviner, eller matchade med skarpa ostar.
  • Bild med titeln Välj vin Steg 22
    5. När du är i fullständig tvivel om vinval, ta en ros. Den enkla, hög sura rosen kommer att lägga till en fin finish till nästan vilken måltid som helst, och att få en med bubblor kommer ytterligare att hjälpa till att rengöra gommen, oavsett vad du chomping på. Medan Rose ofta får en dålig rap, är det helt ogrundat. Eminent dricker med eller utan mat, det här är ett bra vin att ta tag i en stor grupp eller om du är osäker på måltiden.
  • WikiHow Video: Hur man väljer vin

    Kolla på

    Tips

    Det bästa vinet är ett vin du älskar att dricka. Lita på dina instinkter, och vet vad du älskar.
  • Skriva anteckningar ner om de viner du försöker, med deras märke, år och smaker, är ett bra sätt att börja lära sig mer om vin.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande